anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Review] Samsung Galaxy S24 Onyx Black 256GB

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

FLo1_0-1726426158519.jpeg

De ceva vreme am încercat câteva teste ale unui Samsung Galaxy, model S24 și, ca orice provocare în fața unei noi ”jucării”, experiențele se lasă cu emoții, curiozități, dar și ... pretenții.

Plec de la început cu mențiunea că telefonul vine doar cu cablul USB TypeC (la ambele capete), deci fără încărcător sau căști cu fir. De asemena, sunt un utilizator nu foarte convins de diferențele de procesor existente. De ce? Pentru că deși pe GSMArena, atât S24 cât și S24+ (sau ultra) nu apar cu detalieri (diferențe) între SnapDragon 8Gen3, și Exynos 2400, pe alte forumuri (bloguri) părerile sunt împărțite între cele două modele. Adică plusurile aduse de un model sunt compensate de minusurile pe de altă parte ale modelului celuilalt. Din câte se pare, exceptând USA/Canda/China, restul pământenilor sunt binecuvântați cu utilizarea Exynos2400.

FLo1_1-1726426158525.png

În rest modelul BlackOnyx cu 256GB memorie internă evaluat aici a fost o trecere și o adaptare uimitoare de la un model middle-range (A5x).

Fără a intra în multe detalii (la îndemâna tuturor de altfel), modelul a adus ca noutate (pentru mine) posibilitatea de a testa 5G-ul (ca noutate pe partea de network), dar și o cameră foto triplă de 50MP (wide), 12MP (ultrawide), iar camera frontală 12MP. Cu un zoom optic de la 0,6X – 10X și terminând cu un SpaceZoom de 30X, diferența față de un model anterior care nu știa mai mult de 5X... este enormă.

Memoria de 8GB este suficientă pentru acest model pentru a se ”mișca” suficient de bine cât să nu ...zboare din mână, dar nici să nu fie prea greu de suportat.

Bateria de 4000mAh Li-Ion, cu încărcare rapidă pe wired de 25W are posibilitatea încărcarii la 15W Wireless, inclusiv cu funcție de ”shared charge wireless”, netestată de mine, dar care îmi pare ceva ”new age”.

Ca porturi, are doar portul USB TypeC, atât pentru căști / date / încărcare wired, deci adio port jack pentru căști. De asemenea, o altă schimbare: lipsă slot de memorie, deci adio SD Card.

Constatări mai importante? AI-ul încearcă să acapareze multe dintre funcții, dar pe multe doar dacă i se permite. Altfel nu își face de cap exagerat. Bateria spre 20-30%.... nu îți dă emoții (deocamdată) că te ”lasă baltă” în câteva ore de utilizare. De asemenea, pentru o utilizare cu marii consumatori activi (BT, GPS, WiFi, Date).... nu s-a descărcat chiar repede, deci pot considera că se comportă satisfăcător. La o utilizare fără exagerări, nu are nevoie de încărcare zilnică, ceea ce e de bine.

Ca idee, două teste de viteză pe 5G, poate relevante, poate nu. Unul este național (în zona Cluj Arena), iar unul este în Paris (adică roaming). Ambele sunt făcute indoor, dar în zona unui geam (adică nu între multe betoane).

FLo1_2-1726426158529.jpeg

FLo1_3-1726426158537.jpeg

Pentru alte detalii despre acest model puteți consulta: https://www.samsung.com/ro/smartphones/galaxy-s24/

Vreți să observați diferențele față de modelul S24+ Ultra? Vedeți mai jos unele referințe și concluziile vor veni singure.

https://zonait.ro/specificatii-galaxy-s24-plus-ultra/

https://comunitate.orange.ro/t5/review-uri/review-samsung-galaxy-s24-ultra/td-p/151178

Pentru alte detalii revin cu detalii în funcție de curiozități. Dacă doriți foto la diverse momente ale zile și/sau zoom de asemenea pot reveni. Ca o concluzie de final: Dacă vrei să utilizezi ca telefon altceva, atunci încearcă GalxyS24. De ce? Nu pictezi cu el (deși poți), nu te joci cu el (deși ai putea), dar dacă vrei un profesionist alături de tine pe care să te bazezi, atunci îți recomand Galaxy S24.

79 Răspunsuri 79

Pololică
#StarMember

Strict teoretic, Snapdragon este mai performant decat Exynos, iar prezenta unui procesor specific in SUA si Canada este dat mai mult de tehnologia folosita "local" (pana nu demult CDMA si, recent, mmWave) cu care Snapdragon se intelege "mai bine". Pentru utilizatorul normal, diferentele sunt putin langa 0 barat.

Legat de celelalte atributie (camere, viteza de procesare, continut pachet) tind sa cred ca marketingul s-ar putea sa aiba un cuvant de spus mai apasat decat aparatul in sine. Nu zice nimeni ca nu este varf de gama (si trebuie tratat ca atare...), tind sa cred ca varfurile ([Iphone 16] Pro Max, [Samsung Galaxy S24] Ultra, [Huawei Pura 70] Ultra) sunt doar produse de marketing pentru vanzarea produselor. Daca la IPhone versiunea standard ("vanilla") este indeajus de scumpa cat sa te trimita catre Plus sau Pro, la Samsung seria Galaxy este"vazuta" si la modelele A, parca la Huawei este ceva ce nu intra in jocul asta.Daca au modelele P70, P70 Pro si P70 Ultra, parca versiunea Pro nu merita pretul cerut (parca e prea aproape de Ultra si prea departe de "vanilla").

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Ceva funcții multimedia am văzut că ar avea Exynos mai extra, comparativ cu Snapdragon: chestii de focalizare și prelucrare foto/video. Dar cum spuneai și de altfel nici nu am observat, pentru muritorul de rând ”diferențele sunt puțin lângă 0 barat” :))))

MCostel73
Junior

Buna @FLo1 ,

Ne poți spune cât durează încărcarea bateriei de la 0-100%?

Mulțumim pentru informații.

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Până la zero (0%) nu a fost și nici nu l-am lăsat. De altfel nu este indicat. Similar, are 3 opțiuni de întrerupere a încărcării: de bază = conectat fiind, încărcarea să pornească iar și iar în intervalul 95-100%; maxim = bateria nu se încarcă peste 80% ; și o altă opțiune ”adaptabilă” = ca o combinație între acestea, în funcție de utilizarea telefonului. 

Ca idee, de la 15 - 100% a durat cam 3 ore. De altfel, partea de final (adică de pe la 80%) este ușor încetinită și nu mai crește în același ritm. Iar dacă îl mai și folosești sau ai diferite funcții active (Net, BT, GPS... sau ecran pornit) atunci ritmul încărcării este diminuat.

Posibil inclusiv încărcarea să influențeze viteza. Prefer să-l încarc printr-un adaptor pe USB la 15W, deși aș putea conecta la USB TypeC la 25W. Ca la acumulatorul de mașină, prefer o încărcare lentă și durabilă, în locul uneia rapide și de scurtă durată la utilizare. Greșesc? Poate... Dar mai testez și revin cu concluzii.

Mulțumesc pentru răspuns!

In specificații regăseam 0-50% in 30 min și eram curios cât durează restul de 50-100%.

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

La marea majoritate prima parte se încarcă mai repede, însă partea 80-100%... se încarcă lent. Dar cum menționam, cred că depinde și dacă faci încărcarea pe 15W sau pe 25W (sau chiar mai mult). Totuși deocamdată parcă nu aș începe cu un ”boost” (de exemplu o încărcare la 65W). Am încercat cu un model mai vechi (utilizat anterior) și nu mi s-a părut că ar fi ținut mai mult încărcat, chiar dacă poate s-a încărcat mai repede.

Muchalucha
Cunoscător

Frumoasa prezentare, mi-as dori sa vad o noua prezentare peste 4 sau 6 ani sa vedem cum se comporta.

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Eh, oare să reziste atât? 🙂 După vreo 2-3 ani sigur voi fi dispus să fac orice tip de experimente cu el, chiar și fizice, nu doar soft :)))) Dar da, în funcție de ce mai descopăr și eu (că nu cred să le fi descoperit pe toate) sau considerați util.... revin cu o confirmare sau părere în privința subiecului respectiv.

LE: Și ca o o completare (din nou ceva mai nou pentru mine), este o încântare să văzi actualizări care se efectuează în paralel, adică nu așteptând o aplicație după alta.... inclusiv la descărcare, pe motiv că nu poate duce procesorul prea multe procese simultan. Deocamdată am observat doar 3-4 actualizări efectuate în același timp (posibil aceasta să fie limita).

Intrebarea mea este daca primeste actualizari si se comporta satisfacator si dupa 4 sau 5 ani de la achizitie. .Nu este un device ieftin si cam cat poti sa te bucuri de el.

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Am înțeles. A venit cu Android 14 instalat. Acum că vor mai exista update-uri, că acceptă actualizări chiar și de sistem... rămâne de văzut. Sper măcar 3-4 ani să suporte eventuale schimbări / actualizări. De funcționat va funcționa, doar aspectul acelor actualizări este incert. De altfel aspectul actualizărilor este incert la oricare model, nu doar la acesta.

Iphone , Pixel primesc updateuri pentru 3 sau 4 sau 5 ani in care poti sa-l folosesti rezonabil. 

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

”3 sau 4 sau 5 ani” sigur se vor primi actualizări. Aș fi curios când / dacă se primește vreo actualizare de OS. Că de UI sigur se vor primi actualizări cel puțin 3-4 ani.

Samsung s9 din 2018 are update si suport la ultimul Android asa cum are iPhone din 2018 xr, xs sau xs max la ios 18? Intrebarea mea este cat de fiabile sunt astfel de telefoane deloc ieftine. 

FLo1
#StarMember & August Problem Solver

Oricum ar fi, această ”fiabilitate” nu este 100% pentru nici un model. Mai exact, oricâtă reclamă și promovare ar avea, tot există cel puțin un exemplar care să nu lase această fiabilitate să fie 100%.... și aceasta indiferent de model / brand. Iar cauza poate să difere de la un exemplar la altul. Dar când te decizi asupra unui model o faci cu gândul să țină o .... veșnicie, nicidecum să ai probleme din primele zile. Dar depinde de fiecare care loz îl extrage, cu speranța ca modelul ales să fie unul fiabil (cum menționai). 🙂 

Depinde. Pe langa partea tehnica (expusa de Flo1), mai depinde si de modul de utilizare. Daca il utilizezi la capacitate maxima pe perioada actualizarilor, s-ar putea sa ai un rezultat. Dar, daca il folosesti la capacitate medie (nu "power user"), uzura s-ar putea sa nu se simta asa tare.

Ca sa fiu putin offtopic: am la parinti un calculator care a fost cumparat prin 2009-2010 (deci vreo 15 ani). Nu a fost varf de gama si cu Windows XP mergea ok-ish (la SP3). I-am pus Linux si inca este utilizat (bine, nu vorbim de jocuri, dar un Youtube 1080p, poate un ziar online si mici joculete online duce).

Asa si cu telefoanele, daca intrebuintarea este una a unui utilizator care nu are pretentii de "camion", un telefon poate fi utilizabil aproximativ 10 ani (nu includem bateria in decada asta, evident).

Cat priveste suportul producatorului... Abia de cativa ani s-a inceput sa se puna accent si pe suportul soft, nu doar componente latest and the gratest, desi am o impresie ca nu vom scapa de conspiratia ca aparatele vor fi incetinite de actualizari. Intr-un fel, e normal ca un soft nou sa ruleze mai greut pe hard mai vechi. Am avut un IPhone SE 2016 (i l-am dat surorii acum apraope 3 ani) si se actualizase la IOs 15 (sper sa nu gresesc). Telefonul functiona bine, dar se simtea ca intre IOs 9 (cu cat pornise) si IOs 15 programarea avea diferente (deja se eliminase touch id-ul, proportia ecranului cred ca fusese marita de la 16:9 la 18:9, aplicatiile cereau un pic mai mult din resurse, etc). Cat l-a folosit si sora mea (stiam ca nu va mai prinde inca o versiune de IOs), s-a miscat intre bine si foarte bine in utilizarea aplicatiilor zilnice (Whatsapp, banci, youtube, etc). Deci, pentru o utilizare nu prea fortoasa, se incadreaza  pe la "foarte bine". O analogie am putea-o face si pe telefoanele cu Android: poate fi Android 10 (de exemplu), dar, daca utilizatorul foloseste aplicatii care ruleaza pe versiunea respectiva si nu-l incurca cu nimic, nu vad problema (in afara de lipsa actualizarilor de securitate, dar si acolo pot fi "ocolite" printr-o solutie antivirus daca chiar se doreste).

De mentionat ca nici eu, nici sora nu suntem pasionati de jocuri pe mobil (sora cam de niciun fel de joc, cred ca nici Candy Crush nu [mai] joaca).