anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

iOS vs Android: Ce sistem de operare este potrivit pentru tine?

NickyS
Ex Community Manager

Când vine vorba de sistemele de operare pentru telefoane mobile, imediat ne vin în minte două nume: iOS și Android. Ambele sunt extrem de populare dar au și punctele lor forte respectiv slabe. Așadar, care este cel mai potrivit pentru tine?

În acest articol, voi încerca să explorez câteva diferențe majore dintre iOS și Android cu scopul de a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Interfața 

Interfața este primul lucru pe care îl observi când pornești telefonul. iOS este cunoscut pentru simplitatea și ușurința sa de utilizare. Ecranul de start este minimalist, cu rânduri de pictograme și un meniu (dock) în partea de jos. Panoul de notificări poate fi accesat glisând în jos din partea de sus stanga ecranului, iar centrul de control poate fi accesat glisând tot in partea de jos din dreapta ecranului.

Pe de altă parte, Android oferă mai multe opțiuni de personalizare. Puteți plasa widget-uri pe ecranul de pornire și puteți alege diferite pachete de pictograme. Panoul de notificări și centrul de control pot fi, de asemenea, personalizate.

Aplicații și App Store

Atât iOS, cât și Android au o mare varietate de aplicații disponibile. De fapt, atât App Store cât și Google Play au peste două milioane de aplicații fiecare. Cu toate acestea, aplicațiile iOS tind să fie mai consistente în ceea ce privește designul și calitatea, deoarece trebuie să respecte o politică foarte strictă stabilită de către cei de la Apple. Aplicațiile Android, pe de altă parte, pot varia foarte mult în ceea ce privește designul și calitatea, deoarece nu există reguli stricte de urmat de dezvoltatori.

Un avantaj al iOS este că multe aplicații sunt adesea lansate pe iOS mai întâi, înaintea versiunii de Android. Acest lucru se datorează faptului că iOS are un număr mai mic de dispozitive pentru care să fie optimizat, ceea ce facilitează crearea și testarea aplicațiilor pentru dezvoltatorii acestora.

Securitate și confidențialitate

Două aspecte extrem de importante pentru utilizatorii de telefoane mobile. iOS este cunoscut pentru măsurile sale stricte de securitate, deoarece Apple controlează atât hardware-ul, cât și software-ul dispozitivelor sale. Asta înseamnă că dispozitivele iOS sunt mai puțin vulnerabile la atacuri malware și încercări de hacking.

Android este mai vulnerabil la acest tip de atacuri și datorită naturii open-source (ce permite accesul utilizatorilor asupra procesului de dezvoltare) a platformei. Și totuși, Google a luat măsuri pentru a îmbunătăți securitatea cu funcții precum Google Play Protect, care scanează aplicațiile pentru malware dar și actualizări regulate de securitate.

Personalizare și flexibilitate

Dacă ești o persoană căreia îi place să-si schimbe des telefonul mobil, Android ar putea fi alegerea cea mai bună pentru tine. După cum am menționat mai sus, Android oferă mai multe opțiuni de personalizare decât iOS. Puteți să schimbați meniul de pornire, să instalați ROM-uri personalizate (fișiere Read Only Memory) și chiar să vă rootați dispozitivul pentru a obține acces la funcții mai avansate.

iOS însă, este mai strict și nu oferă atât de multă flexibilitate. Asta înseamnă și că dispozitivele iOS sunt mai stabile și mai puțin probabil să întâmpine probleme cauzate de eventualele personalizări.

Integrare cu alte dispozitive

Atât iOS, cât și Android oferă posibilitatea de cuplare cu alte dispozitive. Cu toate acestea, dacă ești fan al dispozitivelor Apple, iOS ar putea fi alegerea mai bună pentru tine. Acest lucru se datorează faptului că ecosistemul Apple este proiectat să funcționeze fără probleme pe toate dispozitivele, permițându-vă să partajați cu ușurință fișiere, mesaje și chiar apeluri telefonice între dispozitivele Apple.

Android funcționează foarte bine cu alte servicii Google, cum ar fi Gmail, Google Drive sau Google Photos dar în cazul în care utilizați servicii non-Google, este posibil ca integrarea acestora să nu fie la fel de simplă.

Verdict final

Așadar, ce sistem de operare este potrivit pentru tine? În cele din urmă, totul se reduce la preferințele și nevoile tale personale.

iOS

🗸 Simplitate
🗸 Ușurință în utilizare
🗸 Securitate
🗸 Sincronizare cu dispozitive Apple

Android

🗸 Personalizare
🗸 Flexibilitate
🗸 Open source
🗸 Număr de aplicații disponibile

Tu ce sistem de operare preferi? Dar mai ales, de ce?

21 Răspunsuri 21

delfinas
#StarMember

Android!!!

Am avut ocazia sa folosesc un iPhone6+ , pe care il castigasem exact cand aparuse, dar nu m-am atins de el, desi imi place sa butonez orice telefon nou imi pica in mana. Am mai fost nevoita sa intru in telefoane Apple, care dadeau dureri de cap exact posesorilor si mi s-a parut un meniu ciudat, mai putin intuitiv si m-am felicitat ca am mers pe Andoid. Prefer lucrurile care pot fi personalizate, care nu te ingradesc si care iti dau libertatea de a alege, sa nu fiu legata de accesorii dedicate si scumpe. UE a luat, in sfarsit, si o decizie inteleapta, aceea de a impune ca toate dispozitivele sa aiba acelasi gen de incarcator. Dupa ce ca si asa dai o poala de bani pe un iphone, mai trebuie sa mai dai niste sute de lei pe incarcator, casti, fiind primii care nu au mai bagat asa ceva in pachet.

Pololică
#StarMember

As fi preferat sa fie si Microsoft pe aici (prin Windows Mobile), dar au jucat gresit in urma cu niste ani... din pacate. Integrarea cu sistemul de operare Windows (de pe calculatoare sau portabile) putea fi in coasta IOs, nu mai spun ca jucau in piata midrange unde Android vinde in masa si ar fi avut probleme serioase.

Totusi, ajungand in zilele noastre, as prefera IOs, dar ma rezum la ce imi permite bugetul: Androidul celor de la Huawei (o parte din decizie este politica, dar nu o voi trata in raspuns pentru ca nu are legatura cu functionalitatea telefonului).

Am ales Huawei intrucat, in ultimii 7 ani nu m-a tradat la nivel de calitate si functionalitate (vorbim de telefoane midrange, nu flagship/premium). Din cauza Android, simt mici lipsuri la aplicatiile terte raportat la IOs (cine sofeaza si este sunat prin Whatsapp stie la ce ma refer: navigatia nu poate "raspunde" apelului, dar convorbirea este functionala dupa ce raspund de pe telefon), DAR aplicatiile lipsa (Whatsapp, ca tot ii dadeam exemplu) pot fi instalate din surse terte (in cazul de fata: site-ul dezvoltatorului).

Legat de seviciile Google (sa dam si nume: Huawei): cine nu este dependent de GMS (strict de integrare, nu aplicatii), alternativele Huawei sunt cel putin la fel de bune (Hartile Petal, de exemplu, mi se par a fi o combinatie intre Waze si Hartile Google ca nivel de trafic: nu este asa agresiv ca Waze pentru a ajunge mai repede, dar parca ruta optima este mai bine folosita fata de Hartile Google, plus ca imi place grafica Petal).

PS: in perioada cand am avut telefon cu Windows, foloseam mail-ul de la birou (bazat pe outlook) plus asocierea cu calculatorul de la birou, iar acasa foloseam Linux, ceea ce ma "obliga" sa ma interesez de alternative si, din acest motiv, nu am o problema cu lipsa GMS de pe dispozitivele Huawei (acele alternative din Linux le folosesc, in continuare, pe actualul laptop de la birou: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, LibreOffice (urmasul OpenOffice).

Si eu sunt fana Huawei, din aceleasi motive, dar nu am vrut sa risc sa folosesc un telefon fara GMS, asa ca am trecut la fratele lui mai mic, Honor. 🙂

Cu exceptia Orange Money (pe care sunt nevoit sa-l instalez/actualizez pe un telefon cu GMS si sa-l transfer pe Huawei cu ShareIt), la restul iti stau la dispozitie cum functioneaza.

PS: nu m-as numi neaparat fan Huawei, cat client multumit (sotia foloseste un Nova 5T din mai 2020 (cred ca ultimul cu GMS produs in 2019), cumparat pe abonamentul meu de la Orange, iar eu un Nova 8i (fara GMS) cumparat tot de la Orange, tot la abonament).

Vio73
#StarMember & October Problem Solver

Salutare!

Nu am folosit niciodată IOS și nici nu de gând s-o fac, pentru că la ceea ce mă interesează pe mine la un telefon, mi s-a părut mai slab. Nu am avut eu, dar am putut compara cu alții care au.

Chestia cu stabilitatea și alte povești aud mereu, dar nu văd instabilitatea la ce folosesc eu. Eu văd că pe telefoanele cu android ( chinezești) am semnal  mai bun, baterie ok, preț și mai ok, etc.

 

arsradu
#StarMember

E clar ca o sa fiu in minoritate aici (si e ok, cum ziceam si cu alta ocazie, suntem diferiti, si asta e cat se poate de bine), eu nu ma pot hotari la o singura platforma. Motiv pentru care am permanent la mine doua device-uri. Nu pentru SIM-uri, ci pentru sistemul de operare.

Ca utilizator de Mac, evident ca tind sa fiu partinitor iOS-ului, datorita integrarii foarte bune cu celelalte dispozitive ale ecosistemului Apple.

Cu toate astea, din cauza ca sunt un iubitor de tehnologie in general, nu un fanatic al unei anumite “tabere”, am instalat si folosesc cu placere si Windows (culmea, pe un Mac cu Intel). 😛 De ce? Pentru ca imi place foarte mult ce a facut Microsoft cu Windows 11 (mai putin faptul ca are nevoie de cateva “rugaciuni”, sa le zicem asa, pentru a putea fi instalat si pe hardware mai vechi sau “nesuportat”, cum il numesc ei).

As mai putea adauga cateva chestii la cele spuse mai sus:

+ la dispozitivele iOS: camera. Da, stiu ca nu toata lumea a avut rezultate bune cu camerele de la Apple. Eu unul n-am nimic de reprosat. Ba din contra, mi se pare ca scot rezultate foarte bune in cele mai multe scenarii.

- la dispozitivele Android: soft-ul. Are obiceiul destul de neplacut de a deveni greoi de-a lungul timpului. Chiar si fara sa-l incarci cu aplicatii.

+ la iOS: stabilitatea si performanta in timp. Da, probabil ca ati mai auzit asta, dar din experienta, sunt mult mai multe sanse sa crape o aplicatie de Android (sau Android-ul in sine), decat o aplicatie de iOS (sau iOS-ul in sine). Chiar si pe versiuni Beta, iOS-ul este mult mai stabil. De asemenea, un iOS isi va mentine performanta un timp mai indelungat decat un Android

- la dispozitivele iOS (iPhone-uri):  pretul de achizitie este mai mare.

+ la iOS: ai suport software mai indelungat, softurile sunt bine optimizate, hardware-ul este din materiale de calitate.

+ pentru ambele: ambele suporta widget-uri. Poate nu la fel de multe, dar…amandoua suporta widget-uri (mai nou).

+ pentru ambele: ambele store-uri au verificarea aplicatiei la upload. Nu e ca si cand pe Android oricine poate publica orice. Nu, nu e deloc asa. Ca Apple sunt mai catolici decat Papa (si pe de o parte, e bine), asta e alta problema. Dar nu e Vestul Salbatic nici pe Android. 🙂

De asemenea, o mica mentiune: Android-ul (AOSP-ul mai exact) este intr-adevar Open-Source, dupa cum ii spune si numele (Android Open-Source Project). Cu toate astea, versiunile distribuite de diversi producatori (Samsung de exemplu) NU sunt open-source.

In concluzie, mie unul mi-e foarte greu sa aleg o singura platforma. Si tocmai pentru ca nu sunt neaparat fan al unei platforme in mod deosebit, ci mai degraba al tehnologiei in general, de curand mi-am luat un Nokia 6310i, care nu ruleaza nici iOS nici Android, dar care e un telefon excelent daca ceea ce ai nevoie este sa dai si sa primesti apeluri si SMS-uri, si nu vrei sa stai cu incarcatorul dupa tine (cel putin o saptamana). Ah, si am mentionat ca are si always on display? :)) In sensul ca display-ul nu se stinge niciodata (decat daca e inchis, evident). Da, si asta. 😄

Ah, si o sugestie pentru cei care vor vrea vreodata sa incerce sau sa-si achizitioneze un dispozitiv Apple (indiferent ca e vorba de telefoane, accesorii, laptop/desktop), mergeti intr-un showroom si testati LIVE. Nu cititi si nu comparati specificatiile tehnice. In felul asta n-o sa va cumparati niciodata un dispozitiv Apple. Pentru ca va veti uita la specificaii, va veti uita la pret, vi se va parea scump (pentru acele specificatii), si veti trece mai departe. E o chestie normala. Dar cred ca ar fi o greseala. Un produs inseamna mult mai mult decat specificatii tehnice. Asa ca va invit sa le incercati live intr-un showroom pentru a va face o idee mai buna despre acel produs.

Client Orange

NickyS
Ex Community Manager

Wow, la ce material ai bagat aici poti face un articol separat @arsradu 😆

Pe desktop/laptop, prefer Windows, pe telefon, Android, care e bazat pe Linux. 🙂

FLo1
#StarMember

Mă declar fan.... Android. Prefer flexibilitatea menționată, aplicațiile mi se par mai ajustabile și adaptate utilizatorului comparativ cu iOS. IPhone-ul nu mi-a plăcut și pentru că la fiecare conectare la PC dispozitivele cu iOS necesitau instalare specială. Vă amintiți de mp3 playerele cu iOS? Mă deranja că trebuia instalat pentru a fi recunoscut pe PC. "Jena iOS" am atins-o când în telemuncă o multitudine de poze iOS erau necunoscute Androidului: mă refer la .heic -urile iOS-ului, cu diverse teme/lecții subiecte care erau primite de profesoara familiei (soția) de la adolescenții.... în tendințe (elevii claselor la care preda). Personal, un "dinte" contra iOS aveam și în privința meniului de configurare,  dar posibil ca experiența deficitară cu iOS să fi jucat un rol aici. Despre cum s-a constatat, prețul deja excludea iOSul din preferințe.

Prețul la IOs este discutabil: daca îl cumperi (pe IPhone) în ziua apariției, sistemul este compatibil cu încă 5 versiuni plus încă 1-2 ani de actualizări de securitate, ceea ce la Android nu se întâmplă, nici măcar la Nexus sau Pixel. Evident, calculele nu mai sunt valabile dacă telefonul este schimbat la 3-4 ani, când orice actualizare devine irelevantă.

Sincer, dacă ar exista un sistem de operare care sa combine câteva atribute din fiecare (cam ce-i lipsește celuilalt...) 

Eu am un P30 Pro, model care are 4 ani, și încă nu aș renunța la el cat va funcționa și încă mai primește patch uri. Ultima actualizare de soft mainline a fost pe 1 februarie 2023. Nivelul de corecție de securitate în noiembrie 2022, iar cea mai recentă versiune de nucleu e tot de atunci. Nu l-aș da pe multe telefoane recente. Păcat de talpa pusă de americani și acceptată de restul lumii, Huawei ar fi fost Number 1, tocmai pt că avea cel mai bun raport calitate preț.

telefoanele Samsung incepand cu seria  S22 vor primi 4 uptodate majore , pentru S23 vor fi (A13.A14.A15.A16) - pana acum primeau 3  , si nu ma refer la uptodate de securitate (aceste se primesc pe cel putin 4 ani de mult)

Samsung a avansat foarte mult in ultimii ani in ceea ce privesc update-urile de sistem. Tot respectul pentru ei. Acuma…nu mi-as lua Samsung, doar ca sa-i fac root, si sa-l aduc in felul asta la o versiune mai “curatica”. :)) Mai degraba, mi-as lua un telefon care are deja soft-ul curat, si la care nu e nevoie de root. Plus ca, dupa cum bine stii, odata ce l-ai rootat, e mai complicat sa-l faci sa mearga corect pe toate aplicatiile (bancare in special). Da, exista solutii si pentru asta. Dar ziceam doar ca, odata rootat, ai mai mult de lucru. De-aia, eu unul prefer sa-l am deja cu soft curat si sa nu-mi mai bat capul cu root. Custom ROMs, da. Si asta e inca un avantaj al Android-ului. Ca poti testa si alte soft-uri, pe langa Android-ul stock oferit de producator. Si nu ai nevoie decat de bootloader deblocat pentru asta. Dar root…pentru mine, nu. Prefer sa nu, daca pot evita asta.

Si la iOS se poate face root (in cazul asta se numeste jailbrake), dar tot aia e. Doar ca acolo, in afara de aplicatii si chestii custom, nu poti face altceva. Nu poti (eu cel putin nu stiu sa existe) versiuni de iOS deja customizate pe care doar sa le instalezi, cum e la Android.

Si mai e o chestie cu root-ul: in functie de producator, se pierde garantia. Nu stiu daca si la Pixel-uri, dar la majoritatea producatorilor asa e. La Motorola de exemplu, se pierde garantia in momentul in care ai cerut cod de unlock pentru bootloader. Nici macar nu e nevoie sa-l folosesti. Odata ce ai primit acel cod, s-a dus garantia.

Acuma, am mai zis chestia asta si cu alte ocazii, dupa parerea mea, cea mai buna “garantie” pe partea de hardware, esti tu. Felul in care ai grija de telefonul ala. Pentru ca sansele sa primesti un telefon defect din fabrica (motiv pentru care sa ai nevoie de acea garantie) sunt minime. Iar pentru alte defecte (cazaturi, apa etc), nu ai garantie oricum, pentru ca se considera defect provocat de utilizator. Si atunci, pe mine unul nu pot sa zic ca ma gadila niciunde ideea ca am “garantie”. Pentru ca oricum, in caz de ceva, mi-l repar singur. Iar pentru ce as avea nevoie de garantie, nu am oricum.

Client Orange

Nu zice nimeni ca nu se mulează pe trend, dar pana acum doi ani erau cam 3, și prețul era în coasta IPhone...

Dacă ar scoate și gunoaiele din el (bloatware), parca ar mai veni de acasă. 

PS: din moment ce pe partea fizica, progresul a încetinit, ma aștept sa înceapă sa lucreze și pe partea de soft mai bine.