21-09-2025 04:29 PM - editat 22-09-2025 09:02 PM
Televizorul la care se face referire în acest review/tutorial este modelul TCL LED 43P655, un Smart TV cu sistem de operare Android, achiziționat în 2024.
TV-ul TCL LED 43P655 are o diagonală de 43 inch și este de culoare neagră, prezinta o ramă subțire, iar materialele de construcție par de calitate oferind un aspect elegant . Vine însoțit de două piciorușe stabile, dar dacă vrei să-l montezi pe perete, trebuie achiziționat separat un suport compatibil VESA. Eu am ales modelul de aici.
Dimensiunea îl face perfect pentru camere de dimensiuni medii unde distanta fata de tv nu este mare.
Pe partea laterala din stanga găsim portul de alimentare.
Majoritatea porturile disponibile se găsesc pe partea laterala din dreapta: 3x HDMI, 1x port USB, 1x CI Slot,1x Jack 3,5 MM, 1x AV imput, 1x satelit.
Portul RJ45 și optical se afla pe spatele TV.
Butonul fizic care controlează funcțiile de bază ale televizorului, în lipsa telecomenzii, se află în partea inferioară, central, sub logo-ul TCL.
Având în vedere raportul preț–calitate, pot spune că imaginea televizorului este foarte bună, culorile sunt plăcute și par naturale, fără să fie prea artificiale sau saturate.
Menționez că partea de 4K nu am folosit-o prea mult, pentru că în general mă uit la filme și conținut în format HD sau Full HD. Chiar și așa, redarea este buna, imaginea rămâne detaliată, iar procesarea televizorului face ca materialele cu rezoluție mai mică să arate bine pe ecranul 4K.
Televizorul are rată de refresh de 60 Hz. Pentru mine, la filme și seriale urmărite pot spune că imaginea se vede foarte bine și clar
La conținut 4K este posibil ca la scenele rapide imaginea sa nu fie la fel de cursiva datorita ratei de refresh.Totuși, pentru vizionarea normală de zi cu zi e mai mult decât suficient, iar raportul preț–calitate mi se pare foarte bun.
Sunetul se aude bine pentru cât costă televizorul. Vocile sunt clare, iar volumul e ok pentru o cameră normală.
Pentru cei pretențioși ar fi recomandat un soundbar, difuzoarele tv-urilor in general nu pot oferi o calitate excepțională.
Detalii despre tehnologiile de imagine/ sunet cu care se lauda producătorul găsiți aici.
Televizorul rulează sistemul de operare Android TV 11 cu interfață Google TV.
Sistemul este compatibil cu majoritatea aplicațiilor de streaming, acestea putând fi descărcate din magazinul Google play.
Ca și stocare dispune de o memorie de 16 GB. După instalarea aplicațiilor necesare rămânând cu 6,4 GB liberi.
Pot enumera: YouTube, Netflix, Rakuten TV, Prime Video, Disney+, Orange TV Go, HBO Max
Antena Play, Voyo, SkyShowtime, DIGI Online, TCL Channel și multe altele.
Netflix, YouTube, Prime Video și TCL Channel putând fi accesate direct din telecomanda având butoane dedicate.
De asemenea telecomanda dispune de butonul de comenzi vocale Google Asistent.
Televizorul se poate conecta la internet atât prin wifi cât și prin cablu.
Dacă nu avem la îndemână telecomanda, putem controla televizorul direct de pe telefon prin diverse aplicații dedicate. Aș menționa următoarele aplicații:
1 Aplicația producătorului TLC Home (funcționează doar dacă atât televizorul, cât și telefonul sunt conectate la aceeași rețea Wi-Fi).
Personal, nu îmi place aceasta aplicatie având o interfață neatractivă și deloc intuitivă. Am păstrat aplicația deoarece dispune de niste funcții utile ce se regăsesc mai greu la alte aplicații. Aș menționa funcțiile de cast și funcția de screenshot (permite realizarea de screenshot-urî de pe ecran TV-ului).
2 Aplicația Remote ATV (funcționează doar dacă atât televizorul, cât și telefonul sunt conectate la aceeași rețea Wi-Fi). Aplicația are o interfață superbă și poate fi folosita foarte ușor. De asemenea aplicația include butoane de acces pentru aplicațiile de streaming.
3 Aplicația Bluetooth keyboard and mouse (necesita ca dispozitivele sa fie conectate prin Bluetooth). Foarte utila funcția de mouse și keyboard atunci când avem de scris o parola, un email sau orice text mai lung. Funcția de mouse ajuta foarte mult când navighez pe net sau instalez o aplicație care nu este complet compatibila cu sistemul de operare (de exemplu un apk compatibil cu telefonul însă nu cu TV- ul care nu dispune de touch).
Am observat că în comunitate apar des întrebări legate de activarea manuală a subtitrării sau de organizarea canalelor, așa că voi explica cum se poate face acest lucru in cazul acestei serii de tv-uri.
Sfaturi și utile:
🟠Activarea subtritrarii: Deși telecomanda acestui TV nu are un buton dedicat subtritrarii, putem accesa tastatura virtuala ce conține acest buton.
Pentru a accesa tastatura virtuala apăsăm butonul meniu opțiuni (important este sa ne aflăm pe canalul pentru care dorim sa activa subtritrare).
Pe ecranul TV- ului va apare meniul de opțiuni de unde vom selecta pictograma tastatura virtuala.
După selectarea va apărea pe ecran telecomanda virtuala ce conține butonul subtritrare. Vom apasă butonul.
🟠Organizarea canalelor (in mod normal canalele sunt așezate în ordine alfabetică): Deschidem orice canal și apăsăm butonul OK al telecomenzii.
Din telecomanda dam click stânga
Cu ajutorul telecomenzii selectam fereastra editare canal.
Căutăm canalul a cărui poziție vrem sa o modificam, apăsăm tasta OK și selectam schimbare.
Mergem cu ajutorul telecomenzii pe poziția pe care dorim sa punem canalul.
🟠 Instalarea din surse necunoscute/externe
Pentru a realiza acest lucru va trebui sa transferam fișierul în memoria televizorului. Transferul de poate realiza prin mai multe modalități. Voi prezenta metoda de transfer folosind aplicatia TV file transfer (alternativ există și aplicația send to tv). Pentru a funcționa aplicația trebuie instalată atât în tv cât și telefon/tableta. Prefer aceasta metoda deoarece pe telefon pot verifica dacă fișierul descărcat prezintă un pericol în cazul instalarii. Deschidem aplicatia atât pe tv (selectam pictograma receive) cât și pe telefon/tableta (selectam pictograma sens), selectam fișierul apk pe care dorim să-l trimitem și îl trimitem.
Activarea/dezactivarea permisiunii unei aplicații din surse necunoscute se poate face accesând:
Setări TV - aplicații - securitate și restrictii - surse necunoscute - activam/dezactivam permisiunea pentru fiecare aplicație.
Am cumpărat acest televizor nu atât pentru calitatea imaginii sau a sunetului, care sunt oricum foarte bune raportat la preț, ci mai ales pentru sistemul de operare, ce oferă multă libertate de utilizare. Pe lângă faptul că poți instala aplicații din surse externe și îți poți personaliza ecranul principal, ai parte și de alte avantaje specifice Android: integrare cu Google Assistant pentru comenzi vocale, acces la Google Play Store cu o gamă largă de aplicații, actualizări regulate de software și compatibilitate cu dispozitive smart din aceeași rețea.
21-09-2025 07:01 PM - editat 21-09-2025 07:03 PM
In momentul de fata cred ca sunt cele mai accesibile si complete televizoare de pe piata. Si aici vorbesc de SW si HW. Momentan sunt detinator de LG si Samsung, dar ca iubitor de Android, as vrea sa am si un TV cu acest sistem de operare. Multumesc de review.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor