la 04-03-2025 07:27 PM
Bună seara Comunitate,
Mama a decedat la începutul lunii Ianuarie 2025.
Abonamentul Orange la adresa unde locuia include voce fixa si internet prin fibra - fibra i s-a impus vara trecuta când liniile de cupru au fost desfiintate in zona si pachetele de voce fixa si dobândit obligatoriu si internet.
Precizez la instalarea fibrei nu a semnat nici un contract nou, deși a intrebat la Serviciul Clienti (răspunsul a fost totul e online si ca nu e nevoie de semnatura), deci nu stiu pe ce durata este valabil acest contract.
Pe data de 2 Martie 2025 am trimis pe email o cerere de reziliere a contractului incepand cu data de 1 Aprilie 2025, însoțită de copii dupa certificatul de deces si actul meu de identitate.
N-am primit nici o confirmare ca emailul a fost primit, asa ca tot pe 2 Martie am trimis aceleasi cerere folosind formularul din sectiunea Contact (inclusiv copiile dupa acte).
La a doua cerere am primit confirmare cu nr de înregistrare în câteva minute.
Luni pe 3 Martie am primit in sfarsit confirmarea ca prima cerere a fost primită si înregistrată (cu alt numar).
Deci acum am 2 numere de înregistrare, unul datat 2 Martie si celalalt datat 3 Martie.
In emailul de pe 3 Martie mi s-a comunicat că 'cererea de reziliere la inițiativa abonatului se proceseaza cu un preaviz de 30 zile', deci teoretic încetarea contractului ar fi pe 2 Aprilie.
Am si eu 2 intrebari, avand in vedere ca abonata a decedat de aproape 2 luni:
- este legal sa se impuna o durata de preaviz pentru reziliere?
- este posibil sa mi se impuna taxe de reziliere (care ar fi ilegale conform Legii 193/2000)?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
la 06-03-2025 10:49 AM - editat ultima oară la 06-03-2025 11:53 AM de DanielaH
Buna, Rosie,
In cazul rezilierii din motiv de deces, aceasta se va programa fara preaviz de 30 de zile. Nu se vor aplica penalitati pentru abonamentele care sunt inca in perioada contractuala activa, indiferent de starea balantei contului de facturi, fie ca este achitata sau nu.
Pentru returnarea soldului pozitiv, mostenitorul legal poate suna la 300, unde va primi informatii despre procesul de returnare si documentele necesare. Echipamentele trebuie predate intr-un Shop Orange de catre mostenitor. Este important de mentionat ca nepredarea echipamentelor nu va afecta cererea de reziliere si nu vor fi taxe de despagubire pentru acestea.
Multumim!
la 05-03-2025 09:58 AM
Cel mai probabil serviciile vor fi inchise inainte de urmatoarea factura (procedura specifica faptul ca un contract se inchide atunci cand titularul decedeaza). Doar sa aveti in vedere faptul ca aparatura aflata in custodie (cartele CI+, routere, etc) trebuie predata, iar eventualele sume suplimentare vor fi returnate mostenitorilor DUPA succesiune. Ar trebui sa primesti raspuns pe mail (sau telefonic, daca ai oferit si un numar de telefon) cum se procedeaza.
Cum ziceam, cand a murit mama, a fost o diferenta de incasat, dar nu am mai cerut diferenta de factura (erau vreo 10 lei sau ceva de genul asta si era mai mult daraua decat ocaua).
la 05-03-2025 10:53 AM
Voi predau routerul când ajung in Romania.
Si eu credeam ca un contract se termina la decesul titularului de aceea m-am mirat când mi s-a raspuns prin email ca se aplica preaviz de 30 zile.
Unde as putea gasi gasi aceasta informatie?
la 05-03-2025 12:08 PM
In contract (de verificat articolul, posibil sa fie un model mai vechi si sa nu corespunda numerotatia cu cele actuale). Daca nu apare in contract, in Codul Civil reglementeaza.
Ma gandesc ca raspunsul este standard, fara a verifica motivatia (asatamentul), altfel nu vad ce preaviz ar fi de luat in calcul (logica e urmatoarea: clientul nu mai traieste [nu mai exista]. Cui i se presteaza serviciile in preaviz? Daca erau produse (telefon, tableta, etc) as intelege).
la 05-03-2025 09:17 PM
Cred că ultimul contract pe hartie primit de mama a fost cel cu Romtelecom.
In Codul Civil n-am gasit nimic dar nu e un document usor de citit 🙄citit
Aveti mai multe detalii va rog?
la 05-03-2025 09:45 PM
Pe scurt, un contract se semnează de două persoane: furnizor și client. Dacă unul din ei decedează, contactul se închide la data decesului (pentru firme decesul înseamnă falimentul).
Pentru contracte: (să arunci un ochi):
https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/
la 05-03-2025 06:31 PM
Dacă nu predai routerul la reziliere, acesta va fi imputat ca și cost final, ținând cont că ai bani deja plătiți în cont, aceștia vor fi reținuți.
la 05-03-2025 09:14 PM
Multumesc, o sa predau routerul
la 05-03-2025 06:32 PM
Contractul se reziliaza pe loc, în caz de deces al titularului și cu predarea echipamentelor deținute în custodie.
la 05-03-2025 09:13 PM
Unde in regulamentele Orange pot gasi aceasta informație?
Din cate am citit pe internet, de la o vreme Serviciul Clienti cere preaviz de 30 zile si in cazul decesului abonatului.
Ceea ce mi se pare aberant dar e...Romania.
la 05-03-2025 10:01 PM
Deși răspunsul este din 2023, consider că încă este valabil.
https://comunitate.orange.ro/t5/abonament/info-abonament-cu-telefon-pe-24-de-luni-%C3%AEn-caz-de-dec...
05-03-2025 10:07 PM - editat 05-03-2025 10:13 PM
"Contractul poate înceta după cum urmează:
a) prin acordul părților;
b) prin reziliere conform art.1.16 din TCG. În aceste situații Clientul va datora Orange România despăgubiri în valoare egală cu cuantumul prejudiciului cauzat. În situaţia rezilierii Contractului de către Clientul consumator (persoană fizică) ca urmare a unor diferențe importante, permanente și care se repetă la intervale regulate între vitezele Serviciului de Internet, fix sau mobil, așa cum sunt menţionate în Contract, și cele măsurate cu respectarea procedurii prevăzute în Contract, acesta va putea decide păstrarea terminalului subventionat cumpărat achitând valoarea cea mai mică dintre valoarea terminalului calculată pro-rata temporis față de prețul terminalului convenit la încheierea Contractului și Valoarea abonamentului până la încetarea Perioadei minime contractuale.
c) prin denunțare unilaterală solicitată de Clientul persoană fizică, în timpul Perioadei minime contractuale, și cu plata de juste despăgubiri, conform art.1.17 din TCG, calculate după cum urmează: (1) În cazul achiziției unui Pachet format din echipament (telefon, tabletă, modem etc.) și Servicii: - Valoarea Beneficiilor acordate, așa cum sunt acestea evidențiate în secțiunea de descriere a ofertei comerciale, raportat la numărul de luni executate din Perioada minimă contractuală, la care se adaugă - Diferența între Valoarea Beneficiului pentru echipament și Valoarea recuperată. (2) În cazul achiziției exclusive de Abonamente de Servicii: Valoarea Beneficiilor acordate, așa cum sunt acestea evidențiate în secțiunea de descriere a ofertei comerciale, raportat la numărul de luni executate din Perioada minimă contractuală. În situația în care Clientul persoană fizică beneficiază de un Pachet de Servicii, acesta are dreptul de a denunța Contractul în ceea ce privește toate Serviciile din Pachet, înaintea expirării perioadei minime contractuale, în cazul nerespectării Contractului sau a nefurnizării serviciului de către Orange România. În aceste situații Clientul poate opta să păstreaze terminalul subvenționat achiziționat sub condiția plății valorii cele mai mici dintre: valoarea terminalului calculată pro-rata temporis față de prețul terminalului convenit la încheierea Contractului și Valoarea abonamentului până la încetarea Perioadei minime contractuale. În cazul Clientului persoană juridică justele despăgubiri vor fi egale cu Valoarea abonamentului înmulțită cu numărul de luni rămase până la expirarea Perioadei minime contractuale.
d) la data primirii notificării, fără intervenția instanței de judecată și fără alte formalități, în cazul în care Clientul persoană juridică își încetează activitatea, devine insolvabil, este inițiată o procedură de lichidare împotriva acestuia sau în caz de deces al Clientului persoană fizică;
e) în orice alte cazuri prevăzute în Contract sau legislația aplicabilă. Încetarea Contractului nu exonerează părțile de răspundere pentru obligațiile rezultând din Contract până la data încetării sau ca urmare a încetării acestuia."
Sursa T&C Orange: https://www.orange.ro/docs/termeni-si-conditii/pdf/2024-10/Contract-A4-Argo-servicii-fixe-prin-fibra...
la 06-03-2025 12:10 AM
Perfect, multumesc mult!
05-03-2025 10:15 PM - editat 05-03-2025 10:18 PM
Chiar m-am uitat mai devreme în termenii și condiții și m-am oprit la persoană juridică.
Este trecut și în contractul de prestări servicii la art. 8, litera d.
la 06-03-2025 12:14 AM
la 06-03-2025 07:36 AM
Acelea sunt valabile pentru Orange România, servicii mobile. Mama ta era abonată la servicii fixe, fostul OROC, de aceea ți-am pus contractul cu clauze valabil în 2024.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor