la 12-01-2021 03:12 PM
Huawei P40 Lite 5G aka Huawei Nova 7 SE aka Honor 30S sau tehnologie 5G la un pret accesibil.
Asa cum o spune si numele, modelul P40 Lite 5G este mezinul gamei P40. Un telefon de buget care, privit per ansamblu, este targetat pe zona mid range, dar daca ne raportam strict la tehnologia 5G, acest telefon se incadreaza in zona entry, fiind unul din cele mai ieftine telefoane 5G disponibile pe piata din Romania.
Huawei P40 Lite 5G impresioneaza in mod placut inca de la primul contact. Desi avem in fata un telefon din zona de mijloc senzatia lasata este ca ai in fata un telefon premium, sau cel putin entry premium: sticla fata / spate + sasiu metalic (de regula constructie intanlita la modele premium) cu finisaje de calitate si fara sa lase senzatia ca s-au facut compromisuri intr-o parte pentru a adauga in alta parte.
Pachetul de retail este unul clasic si contine:
- telefonul;
- incarcator;
- cablu USB;
- casti de buna calitate;
- cheita acces la slotul pentru SIM / Card;
- folie de protectie aplicata pe display;
- hartogaraia aferenta;
- unele pachet de retail contin si o husa de tip cover, nu a fost cazul meu;
1. ECRAN
Este unul de tip LTPS IPS LCD cu o diagonala de 6.5 inch si certificare HDR10 ce ofera o rezolutie de 2400 x 1080 si care poate reda 16,7 milioane de culori. De asemena display-ul ofera un aspect 20:9 si o densitate pixel-per-inch la o valoare de aproximativ 405 ppi. Un display generos cu liminoazitate buna, pe care culorile sunt vii si redate fidel.
2. PROCESOR
Unul din punctele forte - Huawei P40 lite 5G este echipat cu procesorul Kirin 820 pe 7nm, un chipset echilibrat care include un CPU avansat cu 8 nuclee (1 x Cortex-A76 Based 2,36 GHz + 3 x Cortex-A76 Based 2,22 GHz + 4 x Cortex-A55 1,84 GHz).
In testele sintetice, acest Kirin 820 depasete atat Snapdragon 855 in regim single-core cat si Kirin 980 atat in regim single-thread si in regim multi-thread.
- CHIPSET GRAFIC este un Mali-G57 ce dispune de 6 nuclee care se descura onorabil in task-urile zilnice. Nu sunt gamer hard-core, dar, din cate m-am jucat eu pe el s-a comportat mai mult decat satisfacator.
- La toate acestea se adauga si NPU (Unitatea de procesare a rețelelor neuronale) brevetata de Huawei, cu un nou nivel al inteligenței artificiale.
Conform Huawei, acest Kirin 820 ofera o performanta imbunatatita cu 27% in regim multi-threat, pe partea de grafica imbunatatirea este de 38%, iar pe partea de AI NPU imbunatatirea este de 73% in comparatie cu predecesorul Kirin 810.
Per ansamblu acest P40 Lite 5G a obtinut in testele AnTuTu un scor de 373000 puncte si asta in conditiile in care un Huawei P30 a scos 371000 puncte. Reamintesc faptul ca avem in fata un telefon mid range care la momentul lansarii a fost listat la jumatate din pretul lui P30.
3. MEMORIE
Huawei P40 Lite 5G dispune de 6GB memorie RAM si 128GB spatiu de stocare intern. Acestea sunt valorile brute, valorile reale disponibile pentru utilizator difera in functie de aplicatiile instalate, adica de bloatware-ul adaugat de providerii.
Dupa ce l-am scost din cutie, activat si efectuat update-urile aferenta, din memoria ROM bruta de 128GB cca 16GB au fost deja alocati sistemului de operare, iar din cei 6GB RAM cca 2GB sunt utilizati.
In activitatile zilnice nu vei simti nevoia unei cantitati de memorie mai mare. Telefonu se misca excelent, cursiv, raspunde la comenzi fara lag si fara sa "agate" pe undeva.
Din punct de vedere al optimizarii resurselor si al management-ului bateriei Huawei a facut o treaba excelenta. Este cunoscut faptul ca telefoane Huawei taie extrem de agresiv procesele care ruleaza in background si care nu sunt esentiale in functionarea optima a dispozitivului. In acest mod este eliberat spatiu din memoria RAM, procesorul este solicitat mai putin, autonomia acumulatorului creste.
Spatiul de stocare poate fi suplimentat cu ajutorul unui card de memorie proprietar Huawei NM (Nano Memory), de pana la 256GB sau prin intermediul unui servicu de cloud. Huawei ofera in mod gratuit 5GB spatiu de stocare in cloud-ul lor.
4. CAMERA PRINCIPALA
Acesta este al 2-lea punct forte ale acestui telefon. Modulul de camere este alcatuit din 4 camere echipate cu inteligenta artificiala distribuite astfel:
- 64 MP camera principala (diafragmă f / 1.8);
- 8 MP camera pentru unghi ultra larg (diafragmă f / 2.4);
- 2 MP camera pentru efect Bokeh (diafragmă f / 2.4);
-2 MP camera pentru Macro (diafragmă f / 2.4)
Senzorul CMOS integrat în camera principală de 64 MP reuseste sa redea fidel fotografiile atat in lumina naturala cat si in conditii de iluminat scazut sau artificial, în timp ce in mod video camera poate să facă zoom simultan până la 6x.
Camerele sunt foarte bune pentru zona de pret in care este incadrat telefonul. Pentru cine nu este foarte in tema acel P din denumirea gamei Huawei vine de la Photography. Aceste camerele se folosesc de inteligenta artificala brevetata de Huawei atat pentru Autofocus (focalizare de fază, focalizare de contrast) cat si pentru Stabilizarea Optica.
KIRIN ISP (Image Signal Processor) 5.0 lucrează să asigure procesarea imaginilor și eliminarea zgomotului din fotografii si fisiere video astfel:
- pana la 30% pe partea de captura foto;
- pana la 20% pe partea de clipuri video;
- pana la 15% ramndament imbunatatit fata de varsiunea anterioara ISP;
- pana la 15% consum redus de energie fata de versiunea anterioara ISP;
Aplicatia de camera ofera acces la sumedenie de filtre si optiuni de editare, setari predefinite, realitate augmentată precum, zoom, panorama, Super Macro, filmare lente, unghi larg, incetinire, Modul PRO precum si mod dedicat Noapte pentru fotografia in conditiil de iluminat scazut.
- Acest Mod PRO va permite sa va jucati cu setarile de finete ale camerei iar fotografiile sunt salvate in mod RAW si au undeva la 120MB - 130MB dimensiune fiecare fotografie. De aici, pe partea de editare si procesare foto la nivel profesional... "za scai iz za limit" !
- In modul Noapte, dupa ce alegi cadrul si dupa ce apesi declansatorul trebuie sa ramai nemiscat cca 7 secunde timp in care telefonul capteaza mai multe cadre in luminuozitate diferite, dupa care intervine Kirin ISP, le combina si rezulta o fotografie spectaculoasa.
Huawei P40 Lite 5G are integrat algoritmul de filtrare BM3D, întâlnit anterior numai la camerele DSLR profesionale, care lucrează cu lumina în beneficiul tău si te ajuta să surprinzi imagini splendide, fără zgomot, în conditii de iluminat scazut.
Sa ne intelegem: Fotografiile nu sunt de nivelul lui Huawei P40 PRO (acolo da, P40 PRO din noapte face zi) sau Huawei P40, dar pentru un telefon de buget sunt mai mult decat satisfacatoare. Probabil avem una din cele mai bune camere ce echipeaza un telefon de buget, din zona mid-range.
Sample Galerie Foto - http://u.pc.cd/cAx7 Toate pozele au fost realizate fara blitz dar cu modul Inteligenta Artifiala activat.
Pe partea de video, telefonul poate trage la rezolutie 4K cu 30fps (de cadre pe secunda) si intr-un slow motion spectaculos la 960 cadre pe secunda. In cazul clipurilor la 4k@30fps esti limitat la 10 minute de filmare per clip.
Sample Galerie Video 4k@30fps - http://u.pc.cd/xiiitalK cu mentiunea ca fisierul a fost comprimat de catre serviciul de cloud si serverul de streaming.
5. CAMERA FRONTALA
Aka selfie camera se foloseste de un senzor de 16 MP cu o deschidere a diafragmei f/2.0 si capabila sa filmeze la 1080p cu 30fps. Si in acest caz calitatea fotografiilor este mai mult decat multumitoare.
6. CONECTIVITATE
- WIFI: 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 GHz și 5 GHz
- Bluetooth 5.1, BLE, SBC, AAC
- USB Tip C , USB 2.0, USB On-The-Go
- Earjack de 3,5 mm
- GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS
- NFC
7. SENZORI
- Senzor de lumină ambientală
- Senzor de amprentă montat pe lateral in butonul de Power aka ON/OFF, parca nu chiar atat de responsive si de precis precum unul montat pe spatele telefonului, dar se descurca OK.
- Giroscop
- Busolă
- Senzor de proximitate
8. BATERIE
Li-Po nedetasabila la 4000 mAh, cu incarcare rapida pe 40W. De la 0% la 70% undeva in cca 30 min cu incarcatorul original, din pachet.
Reverse charging pe 5W, adica o sa poti incarca o boxa, un ceas, bratara inteligenta, o pereche de casti utilizand bateria telefonului, care odata activata aceasta functie devine un fel de powerbank.
In conditii normale de utilizare, fara sa tragi la modul exagerant de el, autonomia se incadreaza in valorile declarate de producator. Acumulatorul va intra in ritm dupa cca 2 - 3 cicluri de reincarcare - utilizare / descarcare - reincarcare.
9. SISTEM DE OPERARE
Huawei P40 Lite 5G este motorizat de Android 10 peste care avem interfata proprietara Huawei, EMUI 10.1, dar FARA PACHETUL GOOGLE. Exista in schimb ecosistemul Huawei unde regasim un magazin propriu de aplicatii Huawei AppGallery si HMS Core ca alternativa la pachetul de servicii Google.
Aplicatiile care nu se regasesc in Huawei AppGalleri pot fi instalate prin intermediul unui magazin de aplicatii alternativ ca APKPURE sau cu ajutorul MoreApps https://appgallery.huawei.com/#/app/C101921403 (instrument dezvoltat de comunitatea locala Huawei Romania).
Pachetul Google se poate instala prin diverse metode mai mult sau mai putin ortodxe. Indiferent de metoda aleasa, chiar daca reusesti sa pui Google pe el, telefonul NU VA BENEFICIA DE CERTIFICAREA GOOGLE. Prin urmare unele aplicatii sensibile care solicita acele certificate nu vor functiona.
Mai mult ca sigur acest P40 Lite 5G va primi upgrade la Android 11, poate chiar posibilitatea de a migra catre Harmony OS.
10. CONCLUZIE
Huawei P40 Lite 5G este un telefon extrem de echilibrat, avand fix cat trebuie acolo unde trebuie. Daca ne raportam strict la pretul listat, avem in fata un telefon care a ofera un raport Hardware - Performanta cu mult peste pretul platit.
Sau cum ar spune Smart Testerii retelei numarul 1: "O camera buna daca vrei o camera buna in buzunar!"
11. CONCURENTI DIRECTI PE SEGMENTUL 5G in aproximativ acelasi buget
- Xiaomi Mi 10T Lite 5G cam singurul care poate emite pretentii ca se ridica la nivelul lui Huawei P40 Lite 5G prin prisma materialelor, constructiei, finisajelor si cu un usor avantaj pe partea de display, un acumulator un pic mai mare + prezenta pachetului Google.
- MOTOROLA Moto G 5G Plus un brand care nu mai spune nimic pe partea de smartphone, care ajuns sa traiasca din amintiri si sa produca telefoane de duzina la pret premium.
- ONEPLUS Nord N10 5G un telefon 5G si cam atat. Degeaba scrie ONEPLUS pe carcasa. Daca o sa aveti ocazia sa butonati unul, o sa realizati faptul ca acest model a fost construit in jurul unei singure idei "Reducerea costurilor pentru a avea un produs final accesibil" , iar rezultatele finale se vad: plastic ieftin, finisaje asa-si-asa, camera mediocra.
Voi actualiza periodic galeria foto / video cu mostre captate cu acest telefon!
la 12-01-2021 05:25 PM
la 12-01-2021 09:31 PM
la 13-01-2021 09:08 AM
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor