la 04-08-2025 06:27 PM
Va salut!
Subiectul s a mai discutat, dat as dori informații actualizare.
Telefoanele cumpărate de pe diferite platforme, posibil de la persoane care au acceptat un abonament cu valoare mai mare pt 24 de luni sau chiar în rate pot fi blocate ulterior de orange? Ma refer la blocarea terminalului, nu a abonamentului. Pe scurt, care este riscul de a fi blocat pentru un telefon Honor 400, spre exemplu, luat de pe OLX în cazul în care vânzătorul nu mai plătește ratele sau abonamentul pe care l a achiziționat?
Mulțumesc!
la 04-08-2025 07:04 PM
Salut!
Sincer, nu am întâlnit personal cazuri în care un telefon să fie blocat la nivel de IMEI (adică să devină complet inutilizabil în orice rețea), însă nu putem exclude ca astfel de situații sa poată apărea în viitor.
De aceea, este important să iei câteva măsuri de precauție atunci când cumperi un telefon de pe OLX. Asigură-te că vânzătorul poate furniza o factură de achiziție și, dacă este posibil, și un certificat de garanție. Aceste documente pot confirma că telefonul a fost achitat integral.
Este recomandat să achiziționezi telefoane de pe platforme autorizate, și nu de la persoane fizice, mai ales atunci când produsele nu sunt însoțite de documente justificative. O opțiune mai sigură ar fi să cumperi de pe site-uri precum Flip.ro sau alte platforme care comercializează produse recondiționate sau desigilate, dar care oferă garanție și factură, fiind astfel autorizate să le vândă în condiții de siguranță pentru cumpărător.
În cazul telefoanelor mai scumpe nu se merita riscul de achiziționare fara documentele aferente.
O zi frumoasa!
la 04-08-2025 06:31 PM
Salutare!
Din păcate, destul de mare, dar este loterie. Adică poate să nu fie nicio problemă, dar nici nu se știe.
Eu i-am sfătuit pe toți să nu apeleze la astfel de metode, pentru că o fac pe propriul risc și nu pot spune că nu au știut! E ca și cum te-ai juca tu cu flacăra deschisă prin casă, adică risc mare să iei foc, dar se poate să nici nu se întâmple nimic.
Sper că nu îți place riscul!
Baftă!
la 04-08-2025 06:45 PM
@Cezar1009: Bun venit în Comunitate. Problema este simplă. Orange are "grijă" de abonament, nu de echipament. Dacă este vreo sumă de recuperat, acesta se va îndrepta pentru recuperarea datoriei către cel care a semnat achiziția telefonului, adică spre cumpărătorul inițial. Și da, deși s-ar putea bloca inclusiv un IMEI (telefon), nu se va recurge la așa ceva. Pentru neplata unor rate se va recuge la alte căi de recuperare a prejudiciului.
O zi bună.
la 04-08-2025 07:04 PM
Salut!
Sincer, nu am întâlnit personal cazuri în care un telefon să fie blocat la nivel de IMEI (adică să devină complet inutilizabil în orice rețea), însă nu putem exclude ca astfel de situații sa poată apărea în viitor.
De aceea, este important să iei câteva măsuri de precauție atunci când cumperi un telefon de pe OLX. Asigură-te că vânzătorul poate furniza o factură de achiziție și, dacă este posibil, și un certificat de garanție. Aceste documente pot confirma că telefonul a fost achitat integral.
Este recomandat să achiziționezi telefoane de pe platforme autorizate, și nu de la persoane fizice, mai ales atunci când produsele nu sunt însoțite de documente justificative. O opțiune mai sigură ar fi să cumperi de pe site-uri precum Flip.ro sau alte platforme care comercializează produse recondiționate sau desigilate, dar care oferă garanție și factură, fiind astfel autorizate să le vândă în condiții de siguranță pentru cumpărător.
În cazul telefoanelor mai scumpe nu se merita riscul de achiziționare fara documentele aferente.
O zi frumoasa!
la 05-08-2025 09:32 PM
Mulțumesc tuturor pentru sfaturi. Am aplicat o soluție cu risc controlat/controlabil.
Telefon găsit oe olx sigilat și vândut de un magazin GSM. Mi s a pus la dispoziție factura de achiziție si bonul fiscal al cumpărătorului inițial.
Mi s a dat bon fiscal pt ceea ce am plătit efectiv eu către magazin GSM. Am citit și contractul dintre cumparatorul inițial și magazin GSM (tip consignație).
Cumva riscul este împărțit celor 3 parti implicate.
PS. Persoana de la GSM mi a spus ca nu a avut niciodată pb cu telefoane de la Orange. Doar o data cu un telefon de la Vodafone....
la 04-08-2025 07:36 PM
Salut! Umblă o vorbă că Vodafone blochează telefonul după IMEI, dacă nu mai este achitată rata. Dacă era asa de ușor de blocat, ar fi scăzut și interesul hoților pentru telefoane că ar fi fost doar niște cărămizi în mâinile lor. Deobicei prețurile pe olx nu sunt foarte mici ca să merite riscul blocării unui terminal.
la 04-08-2025 08:56 PM
Salutare!
Nu știu ceilalți, dar Vodafone pune ipotecă mobiliară (da, am scris corect: aparatul este ipotecat). Teoretic, nu rate nu mobil. Dacă activează clauza sau nu, nu pot să răspund.
Ca să ai un exemplu ca un telefon poate fi... luat la întrebări de operator:
https://www.att.com/support/article/wireless/KM1509747/
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor