anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

iOS18 RCS Messages

Si1viu
Junior

Conform site-ului Apple RCS Messages nu sunt încă disponibile la Orange România însă alte țări din UE au opțiunea aceasta.

Se poate anunța aici dacă și Orange lucrează să lanseze această opțiune?
Va funcționa și pe Orange și pe Yoxo din același moment?

76 Răspunsuri 76

Stiu. E "concurenta" iMessage ca ecosistem si este ideal pentru mesajele care contin si altceva decat mesaje text. Pacat ca Apple adopta tarziu (sau fortat) standarde din tabara adversa (desi, offtopic, pentru USB-C le aveau si pe tablete, si pe laptopuri pentru incarcare sau transfer de date).

Exista servere de retransmitere si sunt gazduite de Google prin serviciul Jibe. A fost solutia de compromis implementata de Google ca sa nu mai astepte dupa operatori iar versiunea actualizata a protocolului are suport E2EE (pe Android doar daca este folosita aplicatia Google Messages; de exemplu Samsung Messages nu are suport ptr E2EE).

Au au 🙂 Scrie RCS si functioneaza si cu E2EE, inclusiv la nivel de grupuri.

Nu am Android, deci nu pot sa ma pronunt ce scrie sau nu, insa asa cum a scris si @silviu001 Google are implementat un serviciu care este folosit de Google Messages ca sa transmita mesaje tip RCS. Mai in urma am postat un articol din 2017, insa de acolo nu reiese daca si acel Chat Messages de la Orange folosea serviciul oferit de Google sau au implementat un server dedicat. Acum in iOS cum e implementat, adica se poate folosi acel serviciu de la Google sau ii trebuie server dedicat, habar n-am, dar stiind cat de inchis este ecosistemul celor de la Apple, tind sa cred ca nu se conecteaza la serviciul Google. 😄

Cum nu are Digi RCS? Are si functioneaza foarte bine...

In urma cu vreo 5 ani nu aveau. De atunci nu mai folosesc telefoane cu servicii Google. Oricum, nu tin minte sa fi informat ca ofera acest serviciul.

@Pololică, vorbești doar ca să te afli în treabă necunoscând nimic despre cum se implementează un serviciu Carrier în universul Apple. Implementarea RCS se face de către Operator. Acesta după ce rulează suita de teste de RCS (aflate într-un toolkit privat oferit de Apple doar operatorilor de telefonie) poate să includă în profilul de operator și informațiile care adaugă funcția RCS la iPhone. Profilul se actualizează automat de către iOS. Orange trebuie să facă totul și este vorba de sub 100 ore de muncă de inginerie să implementezi asta.

La fel și Visual Voicemail. Dacă operatorul oferă pe un APN privat sau public acces către un server IMAP cu autentificare AKA (adică prin SIM-Card) eventual printr-un tunel IPSEC atunci vei avea acces și la Visual Voicemail.

Tot ce trebuie este ca operatorii noștri (ORO, VDF și RDS) să-și miște dosul și să pună 2-3 ingineri la treabă câteva zile. La Visual Voicemail din ce știu eu, dacă nu ai o soluție de Voicemail open-source sau dezvoltată intern de către grup, trebuie plătită licență per utilizator către cei care-ți oferă soluția de Voicemail (Huawei, ZTE, NSN, etc.). Dar fundamental este tot un server de IMAP ca și cel de e-mail ce are o schemă de autentificare puțin mai specială via cartelă SIM.

Sunt multe funcții suportate de terminalele mobile pe care Orange nu le oferă. Sunt și mai multe pe care ceilalți operatori nu le oferă. Deși sunt companii de tehnologie, dacă ar reduce cu 1% bugetele de marketing, ar avea bani și pentru diversele lipsuri tehnologice.

În cazul Orange eu le văd așa:

1. Au probleme mari (în primăvară era și mai nasol) cu re-encodarea. Am avut zeci de apeluri în o parte nu o auzea pe cealaltă și era de la serverele de re-encodare.
  2. RCS. Sunt leneși.
  3. OrangeTV GO pe Apple TV folosind TVML (nu jegul de interfață existent, ce dă dovadă doar de lene)
  4. Visual Voicemail. Voicemail-ul în varianta curentă e inutilizabil. În 2024 să apeși tonuri pe tastatură e ridicol
  5. Suport de SFP+ pentru rețeaua GPON cel puțin pe routerele certificate. DS-Lite, DHCPv6 și DHCP sunt suportate de Ubiquiti. Hai să terminăm cu jegurile chinezești de routere.
    Autentificare de Operator în Ecosistemul Apple
  6. XG-PON? **beep**? Deja iese 50GPON și Orange e în urmă grav iar în puținele locuri unde au XG-PON (deși RDS are XGS-PON) este la preț efectiv de 7 ori mai mare decât competiția.
  7. IPTV bazat pe standarde industriale curente (precum DVB-IPTV). Ei aveau moștenit de la Romtelecom pe VLAN35 un IPTV, dar era ceva proprietar deci inutil. Sunt suficiente televizoare care suportă DVB-IPTV pe piață și dacă ei cresc adopția vor fi și mai multe. Mi s-a luat să trag cablare de Coax în paralel cu FTP de fiecare dată când fac un apartament. Pe zona de IPTV cred că ANCOM ar trebui să reglementeze exact ca în Germania. Posturile free-to-air ar trebui să fie disponibile indiferent dacă ai sau nu abonament de televiziune cu adrese de Multicast documentate public.
  8. Dacă îi îngrijorează costurile ar trebui să extindă inițiativa Netgrid și la rețeaua de GPON și să ajute Vodafone să facă migrarea. Să facă sharing la infrastructura de (XGS/XG/G)-PON între operatori și o să fie mai ieftin pentru toată lumea. Unii presupun că acest lucru nu e posibil pentru că RFoG-ul nu poate fi suprapus între operatori, dar de fapt benzile de frecvențe de DVB-C ale UPC nu se suprapun cu cele Orange, doar cu cele Digi. Din acest motiv Orange poate merge pe aceeași fibră cu UPC sau cu Digi, dar nu cu ambele.

Pe scurt, dacă mai concediază 2-3 de la marketing și angajează niște ingineri în locul lor au cu ce să facă asta. La Vodafone e aceeași problemă dar de 3 ori mai mare. Ei nu au nici VoLTE nici WiFi Calling pe lângă lipsa de RCS și Visual Voicemail.

Mai explica-mi o data, ca vad ca nu ma pricep: standardul RCS  a inceput sa fie dezvoltat din 2007, cam de cand a aparut Iphone, si Apple abia in 2024 il implementeaza? Si Orange are implementat standardul, dar il are doar pe Android cu GMS. Cand va fi implementat si pe IOs, sper sa-ti fie cu folos.

In fine, noi sa fim sanatosi.

https://www.infobip.com/blog/apple-rcs 

Ai o problema cu RCS, ti se pare o bagatela. In mod normal trebuia sa meagra din prima cu Orange care are serviciul RCS cu Android. Problema este ca din februarie stiam toti ca iOS 18 introduce RCS pe iMessage sau altfel spus iMessage implementeaza RCS. Puteau sa se puna pe testari inca din iunie de cand au avut primele beta. Oamenii citesc asftel de articole care spun clar ce operatori aveau RCS deja cu Androizi si ca ar fi trebuit sa mearga si cu iMessage din prima daca aveau RCS ca serviciu implementat de Orange. 

Problema este ca Orange Romania a facut o struto-camila cu Chat Messages in loc de RCS si nu apar ca au RCS cu Android sau iOS sau orice RCS. Apare o stire comerciala de genul Orange lanseaza Chat Messages care este un RCS sau ceva ca un RCS. Acum a venit momentul cand abonatii cer RCS ca este normal si firesc. Trimiti mesaje text, video si audio la absolut toata lumea cu iOS sau Android. La noi se simplifica ca mesajele verzi devin asemanantoare cu mesajele albastre. Acum ce costuri implica nu stiu. Androizii nu platesc nimic in plus in statele alea deci nici iPhonostii nu trebuie sa achite ceva in plus. 

Am cerut Androizilor sa spune ce au, ce reprezinta si cree-ma ca tot citesc aici si unul habar nu are ce este RCS.Asta cu Orange are deja pe Android este asa ca presupunem noi. Eu nu cred ca are. Cred ca nici angajatii lor habar nu au ce este. 

"Androizii" beneficiază de acest serviciu însă personal prefer WhatsApp.

1000002569.jpg

1000002587.jpg

Androizii prin Orange beneficiaza de acest serviciu numit RCS. Multumesc pentru raspuns. In sfarsit cineva confirma ca avem la Orange RCS. In mod normal trebuia ca de 3 ani sa stie tot mapamondul ca Orange Romania are deja RCS.  De ce lipseste din lista Orange habar nu am dar pe semne ca toata vara nu au testat deloc serviciul pe iOS 18 in beta. 

Platiti ceva in plus?! Costa mesajele astea?! In afara ca nu poti sa le folosesti cu iPhonisti ce ii lipseste acestui serviciu si iti ofera Wharsapp? 

Daca ambii utilizatori au instalată aplicația Google messeges (folosita ca default pe telefon pentru SMS/MMS) și au activată funcția chat RCS din aplicație în prezența internetului costurile sunt 0.

1000002574.jpg

1000002576.jpg

1000002578.jpg

Majoritatea persoanelor folosesc WhatsApp și mulți nici nu știu să folosească acest serviciu (sa activeze chat RCS pentru a evita costuri suplimentare MMS).

Aplicația poate fi folosita și normal pentru trimitere SMS/MMS contra cost.

1000002583.jpg

1000002582.jpg

Daca persoana cu care încerci să comunici nu are activată funcția chat RCS ai de ales intre a șterge mesajul sau să-l trimiți conform tarifelor standard.

1000002585.jpg

Mersi pentru raspuns, deci nu se justifica sa-l nu-l introduca si pentru iOS. 

RCS este un protocol. Daca iOS il implementeaza corect (si presupunem ca da) inseamna ca doar operatorul mai are de adaugat suport pentru el, adica sa-l activeze pentru terminalele cu SO iOS. Deci da, mingea e in terenul Orange acum sa actualizeze profilul de operator pentru iOS care sa includa si informatiile specifice RCS.

Revin la discutia cu Pixel si VoLTE la Orange? Sa vedem daca nu este doar o chestie de marketing la Apple: "Noi am introdus, doar ca operatorul nu vrea...". Sa nu ne ferim de cuvinte: Apple nu introduce o serie de caracteristici IOs 18 in UE din cauza impunerilor cerute de ... UE. M-as indoi ca un operator (in special de talia Orange) sa nu colaboreze indeaproape cu producatorii (in special Apple). La momentul actual, produsele Apple (IPhone, cel putin) sunt singurele produse la care se pot vizualiza resursele abonamentului fara a fi necesara instalarea aplicatiei proprii a operatorului.