anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Huawei pierde bătălia 5G pentru „inima” UE, în fața Nokia

FaraUnID
Campion certificat

Operatorii telecom Orange și Proximus au ales Nokia pentru a construi cea mai mare parte din rețelele 5G din Belgia, în defavoarea vechiului partener Huawei, pe fondul presiunilor americane.

Washingtonul susține că furnizorul asiatic de echipamente pentru telecomunicații este o unealtă de spionaj a guvernului comunist de la Beijing.

 

Capitala Belgiei, Bruxelles, găzduiește organul executiv al UE, Comisia Europeană, dar și Parlamentul European. În acest caz, presiunile americane, pentru excluderea Huawei din contractele 5G, au fost și mai puternice decât în alte țări vestice.

 

„Belgia a fost 100% dependentă de furnizorii chinezi pentru rețelele sale radio – și oamenii care lucrau pentru UE și NATO efectuau apeluri telefonice în acele rețele”, a declarat John Strand, un consultant independent în telecomunicații din Danemarca, pentru Reuters.

 

Huawei, liderul pieței globale de echipamente pentru telecomunicații, a negat vehement, în repetate rânduri, acuzațiile pe care i le aduc americanii.

Contractul este o bulă de oxigen pentru Nokia, care câștigă greu cotă de piață pe segmentul 5G, în ciuda dificultăților pe care le are rivala din China.

Compania finlandeză încerca să devină furnizor pentru Orange Belgia încă din 2003. „Iată-ne acolo, în sfârșit”, a scris, pe Twitter, Tommi Uitto, președintele Nokia Mobile Networks.

 

La construcția rețelelor 5G din Belgia va participa de asemenea, într-o măsură mai mică, compania suedeză Ericsson.

 

Sursa - https://www.go4it.ro/content/business/huawei-a-pierdut-co...

 

Cred ca prin aceasta decizie Bruxelles a transmis un mesaj destul de clar factorilor de decizie la nivelul tarilor din UE si putem afirma faptul ca s-a dat tonul pentru inceperea constructiei retelei 5G la nivelul blocului comunitar!

11 Răspunsuri 11

Jay
Campion certificat
Nu stiu daca acuzațiile au fost îndreptățite, oricare varianta este plauzibila, insa, cred ca nu contează asta, atat de mult cât contează cine te acuza.. Cred ca este o surpriza pentru mulți Nokia.. la cât s-a remarcat în ultimii ani..

FaraUnID
Campion certificat
Toata telenovele Huawei vs Trump sau China vs USA are un iz politico-economico-militar ambalat frumos si servit de catre americani primatelor ca si Siguranta Nationala. A fost odata ca niciodata, anul de gratie 2010 cand Huawei incerca sa prinda primul sau contract in America, contract ce presupunea retehnologizarea si upgrade-ul retelei operatorului Sprint. Pentru ca acest contract sa prinda contur trebuia angajata o firma externa de audit. Ca si firma de audit agreata de Washington, pe lista scurta, se afla in acel moment, o companie infiintata de un fost demnitar de la Washington. Doar ca Huawei a declinat acea companie propusa de americani, in favoarea altei companii condusa la acea vreme de un fost CEO de la Nortel si pe numele ei Amerilink Telecom Corporation. Americanii au perceput si au interpretat aceasta miscare a Huawei ca fiind suspecta, iar compania agreata de Huawei - Amerilink Telecom Corporation - in detrimentul celei impuse de americani a fost vazuta ca avand legaturi mult prea stranse cu China. Si de aici au inceput belele pentru Huawei.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Era de așteptat să se caute soluții în interiorul U.E. sau în altă parte, în detrimentul chinezilor, pentru că aceștia din urmă sunt de ceva vreme marginalizați de majoritatea statelor europene. Nu știu care este treaba de până acum au fost acceptați de toți pentru construirea rețelelor 2g/3g/4g, iar de acum, la îndemnul americanilor, dintr-o dată nu mai sunt buni. Asta va duce însă la costuri suplimentare și nu știu cât de bune sunt echipamentele producătorilor europeni, în comparație cu cele ale chinezilor. Rămâne să vedem cât de în regulă vor fi, mai ales că și la noi în țară se vede o diferență în favoarea orașelor care au folosit echipamente la construcția rețelelor 5g, în detrimentul celor în care s-au folosit alți producători (Nokia, Ericsson, etc). Am urmărit cu atenție ce spun unii utilizatori ai rețelelor 5g de la noi și nu prea spun de bine despre producătorii de echipamente europeni. Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile și după alegerile prezidențiale din S.U.A.!

Ascary
Campion certificat
Normal era sa lucrezi tot cu partenerul cu care ai lucrat 20 de ani (Huawei) nu sa experimentezi un parteneriat cu unul aproape in faliment (Nokia).

iuiu88
Cunoscător
Nokia si'a asigurat locul in greii telefoanelor mobile inca de la 3310, trebuie sa existe un motiv pentru care i'au ales pe ei, poate se pregateste o super lansare ? Totusi, eu momentan am Huawei si desi este compatibil cu 4G, prefer sa folosesc internetul pe cartela- 3G, e perfect, nu vad de ce as avea nevoie de mai mult . Sunt circumspecta total in ceea ce priveste 4Gul si 5Gul deoarece parerile sunt impartite cu privire la efectul asupra sanatatii. Ma tem sa nu mai imi creasca o ureche sau mai stiu eu ?

FaraUnID
Campion certificat
@iuiu Nokia si-a asigurat locul in greii telefoanelor mobile basic inca de pe la 5100. Problema este ca Nokia a pierdut startul si implict batalia pe segmentul smartphone. Nu stiu ce super lansare sa pregateasca Nokia, din simplul motiv ca (,) cam tot ceea ce scoate Nokia astazi ca fiind noutate, concurenta are deja pe piata de cel putin 1 an. Practic, in materie de smartphone si implict nivel e echipare si performante Nokia este cu cel putin 1 an in spatele concurentei. Si asta ca sa fim indulgenti! Plus ca telefoanele Nokia de astazi, cu execeptia Numelui detinut de o companie din Finlanda, nu au absolut nimic in comun cu modele Nokia din anii '90 si inceptutul anilior 2000.

FaraUnID
Campion certificat
Dupa Belgia, Huawei pierde accesul la constructia infrastructurii 5G si in Suedia. Autoritatea în Telecom și Poștă din Suedia (PTS), a anunțat cele patru companii care vor avea dreptul de a participa la licitația pentru spectrul 5G din țară. Condiția impusă acestor patru companii este însă să nu folosească echipamente de la Huawei și ZTE în dezvoltarea noilor rețele, în timp ce toate companiile sunt obligate ca până în 2025 să elimine hardware-ul acestor producători din rețelele deja existente. Această decizie a fost luată cu ajutorul Forțelor Armate ale Suediei și Serviciilor de Securitate. Cele patru companii care participă la licitație sunt Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige și Teracom, care vor licita pentru frecvențe în spectrul de 3,5 GHz și 2,3 GHz. Conform reprezentanților Tele2, care deține o parte Net4Mobility, această decizie „nu afectează substanțial” planurile pe care le aveau pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Se pare că echipamentul deja instalat va fi scos din rețele treptat, pentru a nu afecta stabilitatea rețelei și pentru a asigura securitatea acestora. Reprezentanții Huawei și ZTE încă nu au oferit declarații oficiale pe baza acestei decizii, însă probabil că nu mai sunt mulți pași pe care ar putea să îi facă pentru a ataca o astfel de decizie. Având în vedere că astfel de strategii de dezvoltare 5G au ajuns și în Uniunea Europeană, probabil că și alte țări vor lua decizii similare în viitor. Sursa - https://www.go4it.ro/content/business/suedia-interzice-huawei-si-zte-din-retelele-5g-echipamentele-deja-instalate-trebuie-elimiate-19160359/ Iata ca ceea ce am spus initial, si nume faptul ca de la Bruxelles a fost transmis un mesaj clar, incepe sa prinda contur. Desigur, atat Huawei cat si ZTE au posibilitatea sa atace in instanta decizia autoritatilor din Suedia, dar nu cred ca va schimba mare lucru.

Ascary
Campion certificat
"Asociaţia Europeană de Telecomunicaţii Concurente (ECTA) denunţă orice interdicţie a furnizorilor chinezi de 5G din motive geopolitice şi subliniază că astfel de decizii pot fi justificate numai pe baza unor fapte bine stabilite, conform unui comunicat al respectivei entităţi. Setul de instrumente 5G al UE oferă un cadru adecvat pentru a răspunde problemelor de securitate care afectează reţelele viitorului, respectând totodată suveranitatea europeană şi naţională, arată acesta. ECTA avertizează împotriva consecinţelor nefaste pe care le va avea eliminarea anumitor furnizori asupra intereselor consumatorilor şi ale afacerilor şi asupra coeziunii pieţei interne. Comunicatul citat menţionează: "O reducere a numărului de furnizori din întreaga lume de la 5 la 3 nu va avea doar un impact asupra sectorului telecomunicaţiilor prin creşterea costurilor, afectarea performanţei, întârzieri în construcţia reţelelor 5G şi limitarea potenţialului de inovare, ci va avea ample consecinţe socio-economice, cum ar fi reducerea capacităţii întreprinderilor, instituţiilor publice, societăţii civile şi utilizatorilor finali individuali de a oferi noi servicii digitale şi de a stimula cu succes creşterea şi redresarea economică - o capacitate pe care factorii de decizie din UE o consideră, în mod corect, esenţială pentru asigurarea bunăstării noastre viitoare". ECTA şi membrii săi reamintesc că accesul la furnizori specifici, dacă nu este garantat în mod echivalent pentru toţi operatorii, riscă să denatureze concurenţa. Aceste implicaţii se pot materializa nu numai în interiorul statele membre, ci şi între ele, permiţând astfel unora să obţină un avantaj comparativ prin tehnologii mai avansate şi mai eficiente." (bursa.ro)

FaraUnID
Campion certificat
Bulgaria s-a alăturat iniţiativei Clean Network a Departamentului de Stat, care afirmă că încearcă să elimine “ameninţările pe termen lung la adresa confidenţialităţii datelor, a securităţii şi a drepturilor omului pe care le reprezintă pentru lumea liberă actori autoritari maligni precum Partidul Comunist Chinez”. “Bulgaria este într-o companie bună. În calitate de membru NATO se alătură acum celor 27 din cele 30 de state membre NATO ca participant la Clean Network”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri economice Keith Krach într-o înregistrare video dată publicităţii de guvernul bulgar cu ocazia semnării declaraţiei. Ambasada SUA la Sofia a calificat drept istorică semnarea acestui document, afirmând că Bulgaria se alătură unei “coaliţii în creştere de ţări şi companii angajate să îşi protejeze reţelele 5G de furnizori nesiguri”. Sursa - https://financialintelligence.ro/bulgaria-s-a-alaturat-initiativei-americane-clean-network-privind-securitatea-retelelor-de-telecomunicatii-mobile-5g/

FaraUnID
Campion certificat
BT, cel mai mare furnizor de servicii de comunicații din Marea Britanie, semnează un acord cu Ericsson pentru tehnologie 5G, punând umărul la eliminarea treptată a echipamentelor Huawei. Anunțul vine după ce guvernul britanic a decis să blocheze Huawei din rețelele sale mobile de a cincea generație. Mișcarea înseamnă că operatorii britanici vor trebui să scoată echipamentul Huawei din infrastructura lor până în 2027. Sursa - https://financialintelligence.ro/bt-cel-mai-mare-furnizor-de-servicii-de-comunicatii-din-marea-britanie-semneaza-un-acord-cu-ericsson-pentru-tehnologie-5g-punand-umarul-la-eliminarea-treptata-a-echipamentelor-huawei/

FaraUnID
Campion certificat
Autoritatea guvernamentală suedeză de poștă și telecomunicații Suedia (PTS) a oprit luni licitațiile de spectru 5G, după ce o instanță a suspendat părți din decizia care excludea producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei din rețelele 5G, potrivit Reuters. Săptămâna trecută, Huawei a făcut recurs împotriva deciziei. Anumite fragmente ale deciziei PTS premergătoare viitoarelor licitații 5G nu se vor aplica până la o nouă notificare, a declarat instanța administrativă de la Stockholm, într-o decizie care ar permite implicarea Huawei în imediata licitație a spectrului de reţele 5G din Suedia. Huawei nu are un plan pentru mai multe acțiuni legale în acest moment și așteaptă un dialog constructiv cu autoritățile suedeze, a declarat pentru Reuters Kenneth Fredriksen, vicepreședinte executiv Huawei, Central Europe and Nordic Region. „Suntem dispuși să cooperăm pe deplin în privinţa oricăror cerințe viitoare care ne-ar putea fi adresate ca furnizor de echipamente 5G, lucru care ne va permite să fim un furnizor certificat”, a spus el. Licitațiile ar fi urmat să înceapă de marți, beneficiari fiind Nokia și Ericsson, ca urmare a faptului că PTS a cerut companiilor care participă la aceste licitaţii să elimine echipamentele Huawei și ZTE din infrastructura lor. PTS a declarat că a informat operatorii cu privire la oprirea licitației și că va examina posibilitățile de a începe procesul cât mai curând posibil. „Aceasta nu este o victorie pentru Huawei și nu este o pierdere pentru guvernul suedez”, a declarat consultantul John Strand. “Incertitudinea legată de condițiile licitației este motivul pentru care PTS a oprit acest proces“, a spus el. Licitațiile, care au fost întârziate anterior din cauza revizuirilor la nivelul cerințelor de securitate, vor aloca frecvențele în benzile de 3,5 GHz și 2,3 GHz, esențiale pentru 5G, deoarece aceste ele suportă aplicații avansate, prin capacitatea lor ridicată de transfer al datelor. “Decizia suspendării înseamnă că termenii referitori la utilizarea produselor Huawei nu se aplică în timpul deliberării cauzei de către instanța administrativă, până la o nouă notificare“, a precizat judecătorul Johan Lundmark într-o declarație a instanței. Sursa - https://financialintelligence.ro/reuters-suedia-opreste-licitatia-5g-dupa-ce-instanta-a-suspendat-parti-din-decizia-autoritatilor-de-excludere-a-huawei/