la 20-10-2025 12:03 AM
Postare pentru a lamuri aspecte legate de modul bridge si optiunea ip static, in urma experientei avute.
PE SCURT:
Ca sa puteti face port forward/sa accesati din exterior echipamentele de acasa, e suficient sa aveti routerul in MOD BRIDGE, ceea ce se poate cere gratuit. Cereti asta prin aplicatia orange, la telefon aveti sanse maxime sa dati peste habarnisti.
In urma activarii modului bridge in router, va trebui sa aveti alt router sau conectati un computer direct prin cablu la internet (RISCANT!).
Optiunea ip static e doar pentru a putea avea un ip alocat static, nu dinamic, daca vrei sa gazduiti un website acasa si sa nu aveti intreruperi din cauza schimbarii ip-ului, sau alte motive. Nu e necesara pentru a avea ipv4 si implicit port forward.
Pe lung.
Initial am cerut doar sa mi se aloce un ip v4, pentru a putea face port forward, intrucat din oficiu routerul functioneaza prin CGNAT (ip-ul v4 e impartit cu alti utilizatori orange).
Mi s-a comunicat telefonic (300) ca asta se poate doar daca platesc pentru optiunea IP static. Le-am spus ca nu vreau ip static, e ok asa dinamic cum e, doar sa pot face port forward. A spus ca alta solutie nu este. Am zis ok, asta e, astea sunt conditiile, ce sa faci. Am ales sa aman.
Vazand pe comunitatea orange ca unii clienti solicita punerea routerului in mod bridge, ceea ce voiam oricum sa fac, am incercat si varianta asta, sa vad ce se intampla, poate am noroc si vine ipv4 la pachet, cum ar fi logic. Am cerut, mi-a spus ca in 30 minute ar trebui sa fie in mod bridge. I-am tot dat reset, inclusiv restore factory defaults, dar nu s-a intamplat nimic. Sunand apoi la suport telefonic am dat peste cineva care avea doar vag habar despre ce e vorba. Mi-a spus sa opresc wifi-ul de la buton, sa resetez routerul cu agrafa etc. Mi-am dat seama rapid ca imi pierd timpul, ca nu stie cu se mananca.
Apoi am incercat prin aplicatia orange sa deschid un tichet pentru asta, in care am explicat, si am si subliniat, ca sa aloce pe cineva care stie cum e co modul bridge, vazand pe comunitatea orange ca foarte multi patesc acelasi lucru, cer mod bridge, orange zice ca e, si de fapt nu se intampla nimic. A durat aproape 2 saptamani de cand am scris pe aplicatia orange, pana cineva m-a sunat si mi-a confirmat ca e activ, si intr-adevar dupa restart, a fost in mod bridge.
Acum am ip ipv4 (tot dinamic) si folosesc propriul router. De mentionat ca la digi tot ce trebuie sa faci pentru asta e sa activezi optiunea subdomeniu (ex nume.go.ro) din contul de client, si vei avea automat ipv4 propriu, asociat automat cu subdomeniul. Dureaza 2 minute toata treaba.
Poate citeste cineva de la orange si se sesizeaza, caci au mai fost zeci poate sute de persoana in aceasta situatie, si se pierde mult timp asteptand la telefon, vorbind la telefon, facand lucrurile inutile pe care le incearca cei de la serviciul clienti si asa mai departe. E chiar atat de greu sa le fie oferite informatii clare, corecte, atat angajatilor cat si clientilor ? Practic am dat de 3 angajati care 1. Mi-au fortat mana sa platesc pentru o optiune de care nu aveam nevoie 2. Nu a setat corect modul bridge, desi a spus cu mare convingere ca e activat. 3. M-a pus sa fac chestii care nu aveau relevanta (oprit wifi etc), si mi-am dat seama din tonul vocii ca nu stie prea bine despre ce e vorba. Foarte mare harababura.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor