Sa-ti spun povestea mea cu netul in roaming de acum 2 ani (o saptamana cap-coada, cu masina, la bulgari, deci tot UE): aveam disponibili 3.88GB (sau cat era pentru abonament de 8E, tva inclus). La final, am consuma, rotund 4GB (am fost tarifat pentru 100MB, de asta am zis consum de, rotund, 4GB). Folosirea netului a fost pentru navigatie, radio online (din motive evidente, sa pot asculta radio roamnesc), cateva poze prin whatsapp, cautare cazari prin Booking, etc. Telefonia, evident, a fost pe cai traditionale (din minutele si sms-urile incluse). Si nu, nu am facut rabat de la nimic (la consum de net). Si traseul a fost Bucuresti-Ruse-Veliko Tarnovo-Gabrovo-Sofia-Muntele Musala-Nisipurile de Aur-Ruse-Bucuresti). Asta ca sa-ti faci o idee despre consum.
Legat de perioada: ce inseamna scurta? Daca sunt 2-3 luni, nu sunt probleme. Daca depasesti 3 luni, vei consuma din credit (bani), nu din optiune, dar tarifele vor fi sub cele din tara. Daca vei continua sa consumi, ai riscul de blocaj in roaming (doar roaming, nu si in tara).
Daca perioada depaseste 4 luni, ar fi bine sa folosesti o cartela locala (daca stai minim 5 luni).