anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

EcoRating - Orange pune la dispoziția clienților săi telefoane prietenoase cu mediul

delfinas
#StarMember

Auzim tot mai des cuvinte precum reciclare, protecția mediului sau ecologie. Orange s-a gândit să transpună asta în produsele pe care le oferă.

 

Orange pune la dispoziția clienților săi EcoRating, cel mai complex sistem de evaluare a performanței de mediu pentru telefoanele mobile. Potrivit unui studiu realizat în septembrie 2021, 70% dintre clienții Orange România care au răspuns la chestionar spun că ar fi dispuși să plătească un preț chiar și cu 10% mai mare pentru un produs clasificat drept sustenabil.

 

Astfel, prin afișarea scorului EcoRating obținut de telefoanele mobile disponibile în magazinele Orange sau pe http://www.orange.ro, iubitorii de tehnologie pot să aleagă dispozitivul potrivit propriilor nevoi, care are, totodată, un impact redus asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață.


Întrebați dacă ar fi dispuși să adopte un comportament de consum cu impact negativ redus asupra mediului, unul din doi respondenți a declarat că și-ar schimba atitudinea, dacă s-ar dovedi că ceea ce fac dăunează mediului. În plus, cei mai mulți dintre participanții la studiu, 88%, spun că iau în considerare durabilitatea unui produs, înainte de a-l cumpăra. Nevoia consumatorilor de a avea la dispoziție informații despre gradul de sustenabilitate a dispozitivelor este un alt aspect evidențiat de această cercetare. 71% dintre respondenți își doresc implementarea unei etichete eco pentru dispozitivele mobile, pentru a avea mai multe informații cu ajutorul cărora să aleagă cel mai potrivit telefon pentru propriile nevoi, dar și pentru planetă. Mai multe date din studiu puteti urmari in cele doua infografice atașate.

 

Ce este EcoRating?

EcoRating este un sistem de evaluare a dispozitivelor ce oferă posibilitatea ierarhizării telefoanelor mobile în funcție de impactul lor asupra planetei, din momentul începerii producției și până la scoaterea lor din uz. Lansată la inițiativa a cinci dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă, clasificarea EcoRating a fost aplicată, până acum, unui număr de peste 80 de modele de telefoane mobile. Mulțumită acestei clasificări, clienții Orange au acum acces la informații privind durabilitatea telefonului cumpărat, potențialul de reparare, potențialul de reciclare, impactul asupra climei și eficiența în folosirea resurselor.

 

De ce este punctajul EcoRating important pentru clienți?

Studiul derulat de Orange a arătat că, pentru clienți, durata de viață a bateriei, prețul, dar și rapiditatea procesorului sunt principalii factori care influențează semnificativ decizia de cumpărare a unui telefon nou. Pe de altă parte, „durabilitate”, „potențial de reciclare” și „potențial de reparare” sunt termenii pe care cei mai mulți dintre aceștia îi asociază conceptului „EcoRating”. În stabilirea punctajului EcoRating, performanța și gradul de sustenabilitate al telefonului sunt stabilite în urma unor evaluări atente a tuturor funcționalităților dispozitivului, inclusiv a bateriei și procesorului. Astfel, EcoRating devine un ajutor important pentru toți cei care caută performanță și vor, în același timp, să arate mai multă grijă față de mediul înconjurător.

 

Implementarea punctajului EcoRating este o inițiativă conformă planului pentru consolidarea unei economii circulare prevăzut în strategia Engage 2025 lansată de Orange Group la începutul anului 2020. Prin Engage 2025, Orange Group își ia un angajament puternic ghidat de responsabilitatea socială și de mediu.
DETALII: https://arenait.ro/orange-pune-dispozitia-clientilor-tele...

Voi cat preț puneți pe impactul telefonului asupra mediului, cât contează în decizia de a achiziționa un telefon? Eu, deși sunt interesata de mediu și protecția lui, recunosc că nu am luat în calcul impactul pe care o are asupra mediului. Am grijă să nu arunc telefoanele la gunoi, ca pe orice deșeu, dar cam atât.

7 Răspunsuri 7

DanielaH
Moderator

@delfinas, mulțumim pentru postare!

Și aici puteți afla mai multe detalii - https://responsabilitate-sociala.orange.ro/o-planeta-mai-verde/alege-din-grija-pentru-mediu/

Pololică
#StarMember
Pacat ca producatorii nu mai ofera optiunea de schimbare a bateriei (excludem telefoanele "clasice"). Pentru o parte din marcile de renume (evident, Apple si Samsung se numara printre ele) deja au introdus (de un an-doi) schimbarea bateriilor doar in service-urile autorizate cu piese originale. Pentru multi dintre noi, schimbarea bateriei originale cu una de origine (similar Dacia 1300 in anii "70 cand a fost produsa sub licenta Renault), s-ar putea sa fie o cerinta destul de pregnanta daca aparatul inca nu este uzat fizic (si moral). Caz concret: am un telefon de 3 ani la care bateria necesita schimbare. Aparatul in sine inca ruleaza foarte bine sistemul de operare, dar si aplicatiile terte. Daca bateria (cu manopera) ma costa cat ar face telefonul, la momentul 0 al achizitiei repectivului model voi pune in balanta acest aspect. O mare parte din utilizatorii de telefoane nu cauta in mod express sa aiba cel mai nou aparat, ci sa poata face schimburile de componente la preturi mai mult decat decente. Si da, as plati un pic mai mult ca aparatul sa fie mai eco (unde eco inseamna ca partea de reparatii/ inlocuire sa se realizeze la preturi de bun simt, fara inlocuirea totala a telefonului).

arsradu
#StarMember
Dupa parerea mea, e un conflict de interese aici. Producatorii nu au interes sa protejeze mediul. Au interes sa vanda cat mai mult, sau cat mai scump. Facand un produs mai usor de reparat si mai "eco" (vezi inlocuirea bateriei, sau a display-ului, de exemplu), ei ar vinde mai putine telefoane noi. Ar fi mai bine pentru client, si pentru mediu, dar nu si pentru buzunarul lor. Si daca nu-si pot scoate costurile si profitul prin volum, o vor face marind pretul. Deci, ei folosesc materie prima reciclata din alte telefoane, dar pe mine ma taxeaza 10% in plus? N-ar trebui sa ma taxeze cu 10% mai putin? Avand in vedere ca o parte din materia prima provine din alte telefoane? Si asta sa fie si un motiv in plus pentru client sa cumpere un astfel de telefon? Costa mai mult sa reciclezi un telefon decat sa produci unul nou de la 0? Daca nu, atunci...de ce pretul mai mare la raft? Nu cumva acea eticheta "eco" e inca un mijloc pentru ca cineva, undeva, sa faca un ban in plus? Intreb doar. Intentia e laudabila. Dar sunt cateva chestii care mie imi dau cu virgula. De exemplu, as vrea sa vad si eu cum arata efectiv un telefon "eco". Si as vrea sa inteleg de ce ar trebui sa platesc cu 10% mai mult pentru un astfel de produs. N-am nimic impotriva sa platesc 10% in plus. Vreau doar sa inteleg de ce. Ce anume costa mai mult, care sa justifice acea marire de pret la produsul final. Pentru ca daca marim preturile doar pentru ca sunt "eco", si asta am vazut si la produsele alimentare, atunci...nu prea imi convine. Sunt pro-ajutat planeta, nu pro-umplut buzunarele celor care au deja buzunarele pline.
Client Orange

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Bună@delfinas, Recunosc faptul că pun destul preț pe mediu, dar la partea asta, ,,m-ai cam pierdut". Adică nu știu cât și cum pot fi prietenoase telefoanele cu mediul. Sau poate nu înțeleg eu unele lucruri. Mă gândesc la faptul că, dacă telefoanele folosite de către mine, sunt noi sau aproape noi, sunt în mare parte și prietenoase cu mediul. Sau așa ar trebui să fie, nu? Așa ar trebui să fie și la mașini, adică cele mai noi sau din 2021-2022, sunt destul de ,,prietenoase cu mediul" în comparație cu cele mai vechi. Mulțumim de postare și explicații!

Lucifer
Cunoscător
Salut, Pai si unde apare eticheta de EcoRating, ca nu am gasit-o in magazinul online.

And04
Senior
Salutare, Multumim pentru informatii, @delfinas.

And04
Senior
@Lucifer, informatiile acestea sunt pentru telefoanele EcoFriendly(Trebuie ales filtrul: "Reconditionate"). Deocamdata aceste informatii nu sunt disponibile pentru toatele telefoanele EcoFriendly de pe site, din cate am vazut. Am atasat o poza in care am gasit sectiunea.