anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Back to Basics: cele mai bune dumbphones pentru un detox digital

GeorgianaD
Moderator

Astăzi, 6 februarie, de ziua mondială fără telefon mobil, vă propunem o nouă variantă de pauză digitală. 

Dacă te-ai săturat de notificările constante și îți dorești un detox digital, poate că e timpul să iei în considerare un dumbphone. Da, ai auzit bine! 

Ce este un dumbphone? Care sunt cele mai renumite dumbphones?

Dumbphone-urile, cunoscute și sub numele de telefoane brick (caramidă) sau flip (cu clapetă), sunt acele dispozitive care îți permit să suni și să trimiți mesaje, fără să te facă să te simți ca un agent secret în misiune, cu o funcționalitate limitată, axată în principal pe apeluri și mesaje text si fără aplicații precum Instagram sau TikTok.

Cele mai cunoscute dumbphones de pe piață aparțn producatorului Nokia, acesta iesind în evidență cu Nokia 3210 și Nokia 2660 Flip, însă vedeta trendului este HMD Barbie Phone, cu un design indraznet, telefonul fiind roz, inclusiv accesoriile cu care vine la pachet, iar în momentul în care este aprins, te întâmpină cu mesajul “Hello, Barbie” și te invită să salvezi în agendă numărul celebrului Ken. Amuzant, nu?

Nokia Barbie.pngHMD Nokia.PNG

Foto: HMD

De ce revin dumbphones în trend? Beneficiile utilizării unui dumbphone

  1. Controlul digital pentru copii: Părinții au descoperit că dumbphone-urile sunt perfecte pentru a limita accesul online al copiilor. În loc să se piardă în labirintul internetului, copiii pot să se concentreze pe... să-și facă temele, să citească sau să se joace cu prietenii.
  2. Reglarea timpului petrecut pe ecran: Generațiile mai tinere, în special Gen Z și milenialii, își dau seama că viața reală nu se desfășoară pe un ecran. Așa că, în loc să se piardă în scroll-ul nesfârșit, aleg să cumpere dumbphones care nu le permit accesul la aplicații ca TikTok sau Instagram. Cine are nevoie de dansuri virale când poți să te bucuri de o cafea si o plimbare în parc?
  3. Retro vibes: Dumbphone-urile sunt acum la modă, ca și cum ai purta blugi evazați și o cămașă cu flori. Nostalgia vinde, iar telefoanele brick sunt dovada că uneori, mai puțin înseamnă mai mult.
  4. Ideale pentru cei care doresc să se deconecteze de la internet. Fie că ești un tânăr care vrea să scape de presiunea social media sau un senior care vrea doar să sune pe cineva în caz de urgență, dumbphone-ul vine in ajutorul tău.

Comparativ cu smartphone-urile

Dumbphone-urile nu se ridică la nivelul smartphone-urilor, chiar și ale celor mai ieftine, în ceea ce privește funcționalitatea, aplicațiile, compatibilitatea și performanța camerei. Specialistii considera faptul ca nu se  asteapta ca dumbphone-urile să înlocuiască smartphone-urile. Multe servicii esențiale de astăzi, de la accesarea informațiilor medicale la plata chiriei, depind de conectivitatea digitală. Majoritatea utilizatorilor de dumbphone-uri folosesc aceste dispositive în paralel cu un smartphone și pe perioade scurte de timp.

Această balanță va fi diferită pentru fiecare utilizator. În prezent, nu există dumbphone-uri care să suporte WhatsApp sau alte aplicații populare precum Spotify sau Instagram. Dacă ai nevoie de WhatsApp pentru a comunica cu prietenii sau de Google Maps pentru navigare, e mai bine să te îndrepți către un smartphone, deoarece în prezent, nu există nici un dumbphone care să suporte astfel de aplicații.

În concluzie, dumbphones sunt soluția perfectă pentru un detox digital. Așa că, dacă vrei să te deconectezi temporar de la agitația online și să ai mai mult timp pentru alte activitati offline, un dumbphone ar putea fi exact ceea ce ai nevoie. Cine știe, poate că vei descoperi că viața fără notificări este chiar mai distractivă!

Credeți că acest trend ar putea fi o opțiune care să vă ajute să reduceți timpul petrecut online?

 

10 Răspunsuri 10

MihaiC99
Cunoscător

În cazul adulților nu văd rostul unui astfel de telefon.

Pentru un detox digital, pur și simplu oprești datele mobile / Wi-Fi.

In cazul copiilor, aceste telefoane sunt foarte utile, asigurând funcțiile minime de care ar putea avea nevoie (comunicarea prin SMS-uri/apeluri cu părinții).

O solutie este limitarea accesului, ceea ce este corect, dar ma gandesc ca o parte din joculete nu au nevoie de conexiune si, parca, ideea acelui detox nu prea se mai aplica. Plus ca fiecare generatie noua parca e mai desteapta decat cea anterioara si tot gaseste o solutie sa treaca peste acele "mici" inconveniente.

Pololică
#StarMember

"Nu raspunzi la SMS,

Eu iti scriu atat de des..."

Parca asa era cantecul 😁

Cu siguranta acest tip de telefoane poate ajuta la "mai stau doar 5 minute". Sunt utlize pentru cei care vor sa pastreze fiecare lucru "electro" cu destinatie specifica: televizor, laptop/calculator, navigatia masinii, etc.

Totusi, aplicatiile mobile isi spun cuvantul pentru cei mai activi de fel: aplicatii bancare, comunicatii active, etc. Fiecare ar trebui sa stie cat ar trebui sa "stea" (utilizeze) telefonul. Tin minte ca la primul mobil (un Motorola C115) aveam vreo 3 jocuri, dar uneori ma cam deranja ca trebuie sa mai iau cu mine si un aparat foto (cel putin cand ieseam din Bucuresti).

mihai_13
Maestru

si uite asa mi-am pus la incarcat  moto V3x 😁fffffffffffffffffff (1).jpgfffffffffffffffffff (2).jpg

Mi-ai adus aminte de Motorola W220 al mamei. Bateria se potrivea cu al meu (de la acea data) W230.

MihaiC99
Cunoscător

Primul și cel mai "performant" telefon avut.

Oare era un dumbphone la vremea aceea.🙂

MihaiC99_0-1738840123301.png

https://m.gsmarena.com/ericsson_gf_768-107.php 

Intotdeauna mi-au placut la design Ericsson-urile (chiar si dupa unirea cu Sony). Aveau o consecventa in design.

Shadow1
Explorator entuziast

În ziua de azi ca și copil dacă apari la școală cu un telefon cu butoane fac toți mișto de tine din păcate, am văzut mulți copii la clasele 1-4 chiar cu telefoane scumpe de peste 5000 lei, ce le trebuie asa telefon la vârsta aia chiar nu știu dar cred ca doar ca să de dea mari 😂

Sa spun ca in urma cu peste 20 de ani ma imbracam de la SH? In conditiile in care o parte din colegi luau de "firma". Nu am avut o problema cu asta si parca nici parintii (ai mei si ai celorlati) nu puneau accent pe asta. Si scoala era in buricul Bucurestiului.

Cred ca problema e mai mult etalarea din partea parintilor si ce vad copii acasa.

Anca07
#StarMember

Buna Georgiana,

Interesant topic, avand in vedere ca am 2 saptamani de cand mi-am inchis toate conturile social media🤭 si ma simt mult mult mai bine.

E ca atunci cand cineva care fuma, s-a lasat de fumat, si este intrebat, unde ii este "masina" sau "casa" pe care le-a achizitionat din banii pe care i-a strans prin prisma faptului ca nu a mai cheltuit pe tigari, asa si eu, pot fi intrebata ce am facut cu timpul pe care il "pierdeam" dand scroll pe fb/insta etc. La o astfel de intrebare, as raspunde: l-am folosit pentru mine. Am stat la o cafea/plimbare/la aer/am mers la teatru/cinema/etc, mai mult decat de obicei sau am deprins obiceiuri noi, din aceeasi categorie. 

Urmeaza sa imi achizitionez si eu un astfel de telefon care sa ma izoleze putin de lumea asta de care suntem cu totii foarte atrasi.

Pe de alta parte, ca si moda, dupa cum bine vedem ca revine moda anilor 60-80, asa vom asista si la o revenire a telefoanelor non-smart pe piata mobila.

Cat despre mine, prefer orice ma tine afara socializand, si nu in casa dand scroll🤭

Zi cu soare!🌞