06-02-2025 07:13 PM - editat 06-02-2025 07:19 PM
"Aflăm prin intermediul ZF.ro că tranzacția de vânzare a Telekom România Mobile către Vodafone și Digi are șanse mari să fie aprobată, însă cu obligații impuse cumpărătorilor, legate de acoperire și calitatea semnalului. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a confirmat că analiza este în desfășurare:
„Această operaţiune are şanse mari să fie aprobată, dar vrem să vedem în ce condiții o aprobăm și cum se vor împărți activele Telekom între Digi și Vodafone.”
Deutsche Telekom și OTE încearcă de doi ani să iasă de pe piața românească. După mai multe încercări eșuate, au ajuns la un acord cu Vodafone și Digi, care urmează să preia activele Telekom Mobile. Consiliul Concurenței analizează impactul asupra pieței pentru a evita reducerea concurenței și a impune condiții clare.
Chirițoiu a explicat că, în mod ideal, autoritățile ar fi dorit menținerea unui al patrulea operator, dar acest lucru nu a fost posibil.
„Într-o lume ideală, am fi vrut să fie patru jucători. După doi ani de încercări ne resemnăm, ajungem la trei.”
Vodafone a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru achiziția Telekom Mobile, o mișcare menită să îi consolideze poziția și să susțină investițiile în infrastructura 5G. Telekom România Mobile are în prezent 1,9 milioane de clienți pe bază de abonament și un total de 3,9 milioane de utilizatori, ceea ce înseamnă că tranzacția va afecta un segment semnificativ de consumatori.
În paralel, Digi RCS-RDS continuă să câștige cotă de piață și a devenit recent al doilea operator telecom din România, cu 6,4 milioane de utilizatori, după o creștere de 13,7% a numărului de clienți. Între timp, Vodafone a pierdut 266.000 de clienți, ajungând la 6,304 milioane, ceea ce explică interesul său pentru această tranzacție.
Tranzacția ar urma să fie aprobată în prima jumătate a anului 2025, iar Consiliul Concurenței va decide condițiile finale pentru preluarea activelor Telekom de către Vodafone și Digi."
la 06-02-2025 07:53 PM
Dacă se aprobă, chiar mă bucur că scăpăm de telekom. Deși nu este atât de bine pentru concurență,avand in vedere ca daca iese un operator, preturile sigur vor crește.Vedem ce va fi. Multumim pentru informare!
06-02-2025 11:05 PM - editat 06-02-2025 11:19 PM
Mie imi pare rau ca dispare Telekom si raman doar 3 operatori, nu este bine pentru concurenta. Preturile cred si eu ca vor creste, dar de data asta eu cred ca este un lucru bun, ca din cauza preturilor mici, toti operatorii nostri au ajuns destul de slabi. Poate si cred ca se vor revigora toti operatorii odata cu aceasta vanzare, iar una regulile stricte aplicate la cumparare celor de la Digi ar trebui sa fie si cred ca va fi si incetarea practicilor anti-concurentiale si marirea preturilor, ca daca asta nu va fi una dintre reguli, va fi o alta lovitura puternica sub centura aplicata de Digi celor de la Orange si Vodafone si implicit noua, utilizatorilor. In articol scrie ca Digi si Vodafone vor fi obligati la cumparare sa imbunatateasca acoperirea, calitatea retelei si a semnalului, deci si Vodafone vor fi obligati sa isi imbunatateasca semnificativ reteaua, ceea ce ii va aduce mai multi clienti si implicit isi va reveni, ceea ce este excelent. Asta este un alt lucru bun pentru toata lumea, iar asta ii va impinge de la spate si pe cei de la Orange sa isi imbunatateasca reteaua, pentru ca si ei s-au dus la vale si deobicei doar la Vodafone reactioneaza, nu prea reactioneaza si la restul retelelor. Si sa nu uitam ca Orange si Vodafone sunt in Ran sharing, colaboreaza si poate profita si Orange de noua infrastructura a celor de la Vodafone. Vedem ce va fi, dar eu zic si speram ca va fi bine...
Cu placere!
la 06-02-2025 08:58 PM
Să sperăm că tranzacția respectivă va stimula piața, dar rămâne de văzut.
06-02-2025 11:14 PM - editat 06-02-2025 11:19 PM
Eu cred ca tranzactia asta va stimula piata, iar preturile cred ca vor creste, dar de data asta eu cred ca este un lucru bun, ca din cauza preturilor mici, toti operatorii nostri au ajuns destul de slabi. Poate si cred ca se vor revigora toti operatorii odata cu aceasta vanzare. In articol scrie ca Digi si Vodafone vor fi obligati la cumparare sa imbunatateasca acoperirea, calitatea retelei si a semnalului, deci si Vodafone vor fi obligati sa isi imbunatateasca semnificativ reteaua, ceea ce ii va aduce mai multi clienti si implicit isi va reveni, ceea ce este excelent. Asta este un alt lucru bun pentru toata lumea, iar asta ii va impinge de la spate si pe cei de la Orange sa isi imbunatateasca reteaua, pentru ca si ei s-au dus la vale si deobicei doar la Vodafone reactioneaza, nu prea reactioneaza si la restul retelelor. Si sa nu uitam ca Orange si Vodafone sunt in Ran sharing, colaboreaza si poate profita si Orange de noua infrastructura a celor de la Vodafone. Vedem ce va fi, dar eu zic si speram ca va fi bine...
la 07-02-2025 04:04 AM
Marii câștigători ai acestei tranzacții vor fi Orange și Digi (acestia vor împărți clienții, mai ales pe cei prepay)
Vodafone in 4-5 ani nu va mai conta pe piata din Romania.
07-02-2025 08:37 AM - editat 07-02-2025 08:53 AM
De ce sunt Orange și Digi marii câștigători? Nu sunt. Ce clienți împarte Orange din tranzacția asta? Niciunii. Nici nu se știe înca cine și ce va lua, dar se zvonește ca Vodafone va lua toți clienții și Digi și cu Vodafone vor împărți infrastructura. De unde știi ca Vodafone nu va mai conta, dacă își vor reveni după tranzacția asta și vor conta mai mult ca pana acum? Poate Orange sau Digi nu vor mai conta. Nu ai de unde sa știi și niciodată nu se știe ce va fi în viitor. Orange și Vodafone au mai avut probleme mari în trecut și și-au revenit ulterior, nu au dispărut. Și e o mare greșeală sa îți dorești dispariția unui operator de la noi și sa rămână doar 2, o sa fie vai și amar pentru toata lumea, iar Orange nu ii poate face fata lu Digi nici acum, ei pierd cei mai mulți clienți, dapai dacă o sa aibă Digi și tot ce cumpără de la Telekom și ce rămâne și de la Vodafone în caz ca ei pleacă primii de la noi. Într-un caz de genul, Orange o sa plece după Vodafone dacă va pleca Vodafone primul și o sa rămânem doar cu Digi și sa vezi atunci "distracție"...
07-02-2025 10:02 AM - editat 07-02-2025 07:30 PM
Acum vad ca a plecat CEO-ul ala grec care a dus Vodafone-ul de râpă cu deciziile lui proaste și a fost înlocuit de altul mai bun. Acum sunt șanse mai mari sa își revină rețeaua, asa și trebuie și promite...
Acum sa ia exemplu și sa facă la fel și pletosul ala de la Orange, ca a **beep** reteaua...
la 07-02-2025 06:23 AM
Cine își închipuie că clienții telekom vor rămâne la vodafone. După preluare, vodafone va încerca să scape de abonamentele mici (sub 3 euro) de la telekom. Surpriză, închid abonamentul de 1 euro și trec la albaștrii și la vodafone tot nu îl las.
07-02-2025 08:46 AM - editat 07-02-2025 07:29 PM
Dacă preia și infrastructura Telekom-ului, de ce sa nu rămână? De unde știi? Poate nu va încerca sa scape de abonamentele de 3 euro, ca Vodafone are și acum abonamente începând de la 1 euro la internetul mobil și 2 euro la telefonia mobila. Am făcut prostia sa iau și eu la Telekom un abonament secundar de 2.5 euro și nici măcar de atât nu e bun, e bun de maxim 1 euro. Vreau sa scap de el și nu pot, trebuie sa mai aștept acum 1 an jumătate ca să pot scăpa de el. **beep** de rețea, cam ca și Digi mobil, astea nu sunt nici măcar la degetul mic al celor de la Orange și Vodafone...
la 07-02-2025 09:12 AM
Uită-te la prețurile practicate de Telekom și vei vedea că clienții au ales prețul.
De ce ar merge la Vodafone când au la dispoziție Orange Prepay/Yoxo?
La Vodafone nu mai exista predictibilitate și acest lucru reprezintă un mare minus pentru ei.
07-02-2025 09:25 AM - editat 07-02-2025 07:29 PM
Da, am făcut și eu greșeala asta, am ales și eu prețul la Telekom și îmi pare rău acum, am un abonament secundar de 2.5 euro de care vreau sa scap și în următorul an jumătate nu pot scăpa de el. Rețeaua e praf, ca și Digi mobil, nu se poate compara niciuna cu Orange și Vodafone. Are și Vodafone abonamente de la 1 euro la internetul mobil și de la 2 euro la telefonia mobila...
E mai complicat aici, depinde de preferințele fiecaruia. Dacă voiau Orange se duceau la Orange pana acum, dacă voiau Vodafone, se duceau la Vodafone pana acum. O putem lua și invers, de ce s-ar duce la Orange Prepay/Yoxo dacă au la dispoziție Vodafone? Per total cam tot aia e, iar predictibilitate si credibilitate nu mai exista nici la Orange, ca și ei o tot dau de gard cu scumpirile și fug din ce în ce mai mulți clienți de ei. Ambii, și Orange și Vodafone se scalda în aceeași oala putreda și asta e o mare problema. Nu au învățat nimic până acum și au anunțat deja ambii un nou val de scumpiri (indexari) acum în februarie pentru persoanele juridice, urmează iar și persoanele fizice...
la 07-02-2025 04:44 PM
Telekom a fost un dezastru in Romania. Pe de o parte ma bucur ca scapam de o companie administrata atat de prost. Pe de alta parte, e rau pentru concurenta. Pacat ca nu se implica statul roman sa recupereze Telekom (fostul Romtelecom) si sa fie al 4-lea furnizor pe piata.
07-02-2025 07:28 PM - editat 07-02-2025 07:32 PM
Da, asa este, Telekom este o retea jalnica. Am si eu un abonament secundar la ei si imi pare rau acum ca l-am facut, consider ca am luat teapa, sunt slabi. Decat Telekom, mai bine dadeam de 3 ori mai mult pe un abonament la Orange. Imi pare rau totusi ca va disparea de la noi, era bine sa ramana 4 operatori. Intr-un fel imi pare si bine, ca au distrus Zapp-ul din cauza incompetentei lor si pentru un 3G pentru care au pierdut licitatia. Raul facut mereu se intoarce impotriva ta, e ca un bumerang. Oricum, pacat ca s-au dus Zapp-ul si Telekom-ul...
Ce pretentii poti avea de la Statul Roman? Niciuna, nu ai ce sa le ceri, ne-au dus pe toti pe marginea prapastiei. Nu sunt in stare de nimic, dapai sa mai recupereze un operator de telefonie mobila...
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor