anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Modalități de economisire a hârtiei

teacher_
#StarMember
Săptămânile trecute am participat la o acțiune de plantare de pomi alaturi de elevii mei. Am primit ulterior un material referitor la reducerea consumului de hârtie, pe care as dori sa îl distribui și aici, cu atât mai mult cu cât inclusiv Orange a adoptat unul sau mai multe puncte prezentate:
Pentru a produce o tonă de hârtie pentru tipărit este nevoie de aproximativ 24 de copaci.
Cum poți reduce consumul de hârtie? Iată câteva sfaturi:
Printează acasă și la birou atât pe față, cât și pe verso;
Optează pentru facturi electronice în locul celor de hârtie;
Citește cărțile în varianta electronica, pe ebook reader sau tabletă;
Evită revistele și materialele promoționale gratuite;
Nu mai cere chitanță când scoți bani cash de la bancomat;
Folosește șervete textile care pot fi spălate în locul celor din hârtie.
♻ Iar dacă ai colectat suficientă hârtie, poți apela la o firma specializata in colectare să vină să o ridice.
Voi mai cunoașteți și alte metode de reducere a consumului de hârtie?
10 Răspunsuri 10

Pololică
#StarMember
Toate cele 6 puncte le folosesc de cativa ani, desi, la carti, inca sunt tributar anticariatelor. Au un miros si un sentiment aparte... Folosesc telefonul/ebook reader pentru cartile noi, dar mai salvez de la pierzanie si cate o carte care merita citita.

FLo1
#StarMember
Să începem cu o ... traducere/analiză: - Tipărește față/verso, indiferent dacă scrisul de pe față se imprimă pe verso sau dacă destinația celor două pagini (față/verso) este diferită; - Alege factură electronică, deși vei avea nevoie de ea în format fizic, atât pentru certificare dar și pentru îndosariere / arhivare; - Cărțile în variantă electronică se pot copia mai ușor, deci folosește-le. După citire poți oferi cartea și altor cunoscuți. Și chiar dacă 1kg de hârtie este muuult mai ieftin decât 1kWh de energie electrică, faptul că stai cu ochii într-un ecran îți va asigura miopia pe viață; - Ignoră revistele promoționale ale supermarketurilor. Doar așa retailerii vor putea vinde produsele fără să-ți ofere discountul promis în broșurile lor, asigurând un venit prosper angajaților săi. - Oricum chitanțele sunt ”fentate” de către mulți vânzători, deși sunt obligați de lege să ofere chitanță. De ce nu am încuraja să fenteze și ATM-ul oferirea de chitanțe cu starea tranzacției? Poate îl convingem să vorbească, nu să scrie!!! - Nu-i așa că sunt frumoase amintirile din epoca de aur când la o răceală ”umpleam” o batistă textilă și o duceam părinților la dezinfectat / curățat / călcat? De ce să nu revenim la acele obiceiuri ignorând aceste noi așa-zise șervețele de hârtie. Mulți nu mai știu nici măcar prosoapele să le folosească, decât dacă sunt de hârtie. Motivare: cică lasă scame..... Restul sunt filozofii de viață. BTW: Ați văzut câtă hârtie intră la ”ambalaje”? Înainte de a exagere în viața de zi cu zi, ar trebui să analizăm acel sector de activitate. Despre plasticurile din domeniul coletăriei.... la fel, aceiași poveste, chiar mai alarmantă.

Pololică
#StarMember
Pentru contabilitate da, facturile si chitantele sunt necesare pe suport de hartie (format fizic). Pentru restul, care mergem mai mult pe online, cred ca e mai simplu sa le avem pe mail si/sau in contul bancar. Singurele la care as mai avea treaba ar fi servetelele de hartie (am in masina) si cartile (am specificat mai sus ca am o atractie pentru cele din anticariat). Pentru pliantele cu reclame... am aplicatiile magazinelor la care fac cumparaturi (nu mai spun de reclamele enervante de la radio si televizor). Plus ca verific foarte rar cutia postala (cam o data pe luna, dar aleator). Si da, ambalajele... un rau necesar. Dar, pot fi o solutie pentru reciclare (nu doar la centrele de reciclare, cat la reciclarea ambalajului pentru alt colet). In firma, de fiecare data cand primit un colet (cutie), rar se intampla sa o aruncam la gunoi. Este refolosita la alte colete (in masura in care nu se degradeaza la despachetare si atunci o folosim ca anti-soc).

arsradu
#StarMember
In afara de servetele si de firmele de colectare, de care nu stiam, plus ca nu am atat de multa hartie de reciclat, restul sunt deja bifate in cazul meu. Nu am nevoie de facturi in format fizic. La ATM oricum nu ceream chitanta. Carti/reviste/etc de obicei le citesc online. Dar inteleg perfect si punctul de vedere al lui Pololica, in care o carte fizica are alt "feeling" fata de una electronica. 🙂 Iar de printat, incerc sa printez fata-verso oricum, pentru simplul motiv ca e mai eficient si mai economic asa, atat timp cat nu e nevoie de ele separate (nu au utilizari diferite). Acuma, apare partea cealalta in care creste consumul de energie...pentru servere, etc. Puse in balanta, nu stiu care dintre ele e mai putin nociva. Idealul cred ca e undeva la mijloc.
Client Orange

mihai_13
Maestru
- teacher_ prezenatrea ta este foarte buna +1 -in teorie - in practica a raspuns Florin ce fel este 🙂 +1 - si legiferam copy to paste legile ocrotirii mediului si padurilor din Austria .

FLo1
#StarMember
Despre ambalaje: Nu cred că vă puteți închipui ce ”peisaj” dezolant regăsiți în vecinătatea ”EASYBOX-urilor”: cutii aruncate, plasticuri de la diverse pungi și ambalaje, atât exterioare (de ambalare) cât și ”de protecție internă” ale produselor. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi ce abordare dorim, pentru că așa cum întreții... așa vei avea.

arsradu
#StarMember
Asa e... Cum iti asterni, asa dormi. Personal, n-am observat mizerie in jurul Easybox-urilor. Cel putin la cele cu care am intrat eu in contact. Totul ok, curat, ordonat... Dar exact cum zicea si Flo, depinde de fiecare...
Client Orange

FLo1
#StarMember
@Mihai: Știi bine, cererea există, deci ce nu se consumă de la austrieci sau scandinavi (pentru că se protejează inclusiv.... turismul), consumăm pădurile și deșertificăm terenuri întinse pentru că în România este permis și chiar nu contează. LE: Radu, deși sunt montate la nici 500m unele de altele (cel puțin în Cluj), o simplă pubelă de 270 litri este prea mică pentru astfel de ambalaje. Iar colectarea de cele mai multe ori se face tot la ..... grămadă. Selectivitate.... doar în teorie (vorba lui Mihai). Cauza: deși firma ar trebui să o colecteze gratuit, oricare ar fi acel colector.... va avea grijă să te taxeze.

Pololică
#StarMember
Deci, vorba americanilor: we're back to square one! Sunt mutat in sectorul 5 de patru ani jumatate (nascut si crescut in sectorul 1). Mi se pare mult mai bine intretinut sectorul 5 decat sectorul 1 (la curatenie vorbind), deci, baza este mentalitatea. Ideile sunt bune (ce sens are sa consumam daca nu e nevoie sau avem alternative), dar, daca nu intretinem, nu putem emite pretentii (si, apropos, generatia actuala de parinti care educa viitorii parinti sunt cei nascuti in preajma Revolutiei. Din pacate, in perioada respectiva nu s-a inteles prea bine colectarea selectiva ("munca patriotica" obligatorie). Acum, avem probleme. Legile sunt facute pentru a fi respectate, dar, cand faci de buna voie si nesilit de nimeni, e posibil ca lucrurile sa mearga ca unse.

Vio73
#StarMember & November Problem Solver
Foarte bune și utile toate sfaturile, doar că și eu le aplic in cea mai mare parte toate aceste lucruri. Cu toate acestea, sunt convins că există foarte mulți oameni care nu știu sau nu vor să pună în aplicare, din păcate! Mulțumim frumos!