la 17-07-2026 10:50 AM - editat ultima oară la 17-07-2026 11:33 AM de DanielaH
Relatez public situația mamei mele, în vârstă de 89 de ani, persoană vulnerabilă, cu hipoacuzie accentuată, care nu utilizează smartphone, internet, aplicații sau mijloace moderne de comunicare. Pentru ea, telefonul fix nu reprezintă un serviciu opțional, ci principalul mijloc prin care poate păstra legătura cu familia și poate solicita ajutor atunci când are nevoie.
Numărul său de telefon fix este 0244 xxx xxx. Serviciul a fost preluat de Orange odată cu infrastructura fostului Telekom. Mama beneficiază și de facilitățile legale acordate în temeiul Decretului-lege nr. 118/1990.
Începând din luna martie 2026, Orange a insistat în mod repetat asupra trecerii serviciului de telefonie fixă pe fibră optică. Am comunicat în scris că mama mea este o persoană vârstnică și vulnerabilă, că nu dorește modificarea serviciului și că orice discuție contractuală sau tehnică trebuie purtată exclusiv cu mine. Am solicitat, de asemenea, ca numărul său să nu mai fie utilizat pentru campanii comerciale și ca la domiciliul acesteia să nu mai fie trimise persoane pentru promovarea sau impunerea unor modificări contractuale.
Cu toate acestea, presiunile pentru trecerea la fibră au continuat, fiind prezentate inclusiv sub forma unei pretinse necesități tehnice. În realitate, informațiile comunicate de diferiți reprezentanți Orange au fost contradictorii: pe de o parte, trecerea era prezentată ca fiind necesară sau inevitabilă, iar pe de altă parte, alți operatori afirmau că intervenția poate fi refuzată.
În prezent, situația a devenit și mai gravă: numărul fix 0244 xxx xxx are permanent ton de ocupat și nu poate fi utilizat. Mama mea nu poate nici efectua, nici primi în mod normal apeluri, fiind lipsită de singurul mijloc de comunicare pe care îl poate folosi autonom.
Am contactat Orange pentru remedierea situației și pentru clarificarea unei eventuale modificări a abonamentului. În cadrul convorbirii, operatorul a prezentat verbal o ofertă și a susținut că discuția este înregistrată de Orange. Când am solicitat transmiterea ofertei pe e-mail, înainte de a accepta instalarea și modificarea contractului, operatorul a răspuns că nu poate transmite oferta și că documentele contractuale vor fi comunicate numai după efectuarea montajului.
Această conduită este inacceptabilă. Nu se poate solicita unui consumator să accepte instalarea unor echipamente și modificarea serviciilor înainte de a primi și verifica oferta, fișa de sinteză, tariful final, durata contractului, serviciile incluse, eventualele costuri suplimentare și situația facilităților de care beneficiază titularul.
Faptul că Orange își înregistrează propria convorbire nu înlocuiește obligația de informare precontractuală și nici transmiterea ofertei pe un suport durabil. Potrivit art. 8 alin. (6), (7) și (9) din OUG nr. 34/2014, în cazul unui contract la distanță încheiat telefonic, consumatorul este angajat numai după semnarea ofertei sau transmiterea consimțământului scris, iar confirmarea trebuie făcută pe un suport durabil. Reguli similare sunt prevăzute pentru serviciile de comunicații electronice de art. 55 alin. (6)–(9) din OUG nr. 111/2011.
Nu refuzăm remedierea defecțiunii și nici modernizarea tehnică, dacă aceasta este într-adevăr necesară. Refuzăm însă efectuarea unui montaj și modificarea raportului contractual fără informare prealabilă completă, fără ofertă scrisă și fără consimțământ exprimat în cunoștință de cauză.
Solicit public Orange România:
Este profund îngrijorător că o persoană de 89 de ani, cu probleme de auz și fără competențe digitale, este pusă în situația de a naviga prin meniuri automate, aplicații și explicații tehnice contradictorii pentru a beneficia de un serviciu elementar: un telefon fix funcțional.
Digitalizarea nu trebuie să însemne izolarea persoanelor vârstnice. Modernizarea unei rețele nu justifică presiunea comercială, refuzul informării precontractuale sau condiționarea remedierii unui serviciu esențial de acceptarea prealabilă a unui contract care nu este pus la dispoziția consumatorului.
În lipsa unei soluționări urgente și documentate, situația va fi sesizată Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ANCOM și, pentru aspectele privind contactarea și prelucrarea datelor titularului împotriva solicitărilor exprimate, Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
la 17-07-2026 11:12 AM
Salutare!
O sa fiu putin hater: rolul tau in contractul dintre Orange si persoana varstnica este...? Daca Orange nu are document justificativ, nu vad motivul pentru care ar trebui sa te asculte (la modul oficial, evident).
Revenind la problema: de ce nu preia cineva mai tanar din familie abonamentul? Eu am numarul tatei (nefolosit si se va inchide in toamna), dar si al soacrei. Stii ce zicea tata cand se ducea sa-si plateasca serviciile fixe la Vodafone (el fiind singurul din familie cu prefix de Vodafone)? Nu doriti sa treceti si cu numarul de mobil? Raspunsul venea implacabil: nu sunt titularul de contract, va pot da un numar de telefon al fiului si vorbiti cu el. Si l-au "ofertat" pana anul trecut la fiecare vizita in magazin pentru plata facturii.
Intotdeauna am recomandat ca atunci cand parintii sau bunicii dau semne ca nu se descurca (cum spui si tu: sunt atehnice), copii sau nepotii sa preia contractele. Nu e o rusine, dar poate e mai sigur asa si mai putin stresant.
Ca NB: in urma cu aproximativ 20 de ani, ai mei aveau telefon fix de la Romtelecom, dar televiziune si internet de la Astral (inca nu se finalizase tranzactia cu UPC, actualul Vodafone). La o oferta, am primit serviciul de telefonie fixa cadou (mai erau variantele de 5 lei sau 15 lei parca). La o discutie in familie, am pus si problema asta: de ce sa platim Romtelecom, cu unicul beneficiu de a avea un numar, si sa nu trecem la Astral? In mai putin de doua luni, am desfiintat linia Romtelecom, iar in a treia am primit scrisoare ca UPC a cumparat Astral si telefonia fixa gratuita va costa 5 lei (se putea inchide abonamentul fara probleme daca nu ne convenea). Stii cat vorbea mama pe fix cu surorile ei? Intre 15 si 20 de ore pe luna (nu mai zic ca in prima luna, "contorul" de minute a fost oprit la 24h vorbite, nici macar un minut platit, intrucat, in retea, era gratuit).
PS: sa stii ca un furnizor, cand scoate din uz o tehnologie, poate inchide ("rupe") contractul intrucat nu mai presteaza serviciul respectiv, cu atat mai mult daca respectivul contract este iesit din perioada minima contractuala. Teoretic, pana in 2030 2G nu va mai exista la Orange (e publica stirea). Daca tu nu vei avea, la momentul respectiv, un telefon care stie 4G si apel 4G (VoLTE), oare Orange va putea fi tras la raspundere ca tu nu poti folosi serviciul de telefonie mobila?
la 17-07-2026 11:33 AM
Salut, @Caisin!
Îmi pare foarte rău pentru situația neplăcută pe care ne-ai descris-o. Am transmis-o colegilor noștri și a fost deschisă sesizarea cu numărul 340690269.
Te așteptăm să revii cu vești bune în Comunitate să ne spui cum s-a rezolvat.
Gânduri bune.
P.S. am editat noi postarea ta și am ascuns numărul de telefon
17-07-2026 12:34 PM - editat 17-07-2026 12:34 PM
Și care e problema dacă se trece pe fibră?
Mediul (direct cupru sau fibră+ONT) prin care ajungi să ai ton pe telefonul fix este irelevant.
la 17-07-2026 07:46 PM
Salutare!
Îmi pare nespus de rău legat de situația descrisă aici.
Cum văd eu problema:
1. Treci pe numele tău serviciul respectiv ( și eu îl am pe al tatălui pe numele meu);
2. Trecerea la fibră va fi inevitabilă, pentru că peste tot se va trece;
3. Dacă sunt abuzuri din partea unor angajați sau colaboratori pot fi reclamate, dar de regulă, ei discută cu titularul contractului și eu cam dificil în condițiile date. Te sfătuiesc să găsești o soluție de cesionare a serviciilor pe numele unei persoane mai tinere ( chiar pe al tău, cum spuneam).
4. Așteaptă răspunsul de la Orange, care cred că va rezolva problema, după ce ai scris aici ( în Comunitate).
Baftă multă!
la 17-07-2026 07:49 PM
Pentru a fi mai concis (vorba multă sărăcia.... tuturor), fiind mai nostalgic de fel, aș fi preferat un telefon funcțional (nu doar decor) din acela cu disc. Dar ce să vezi: rețeaua / infrastructura analogică e dispărută de decenii, iar acum doar despre servicii digitale mai este loc. Concluzia: m-am adaptat tehnologiei oferite de furnizor pentru a nu fi privat de aceste servicii pentru un moft personal.
la 17-07-2026 08:01 PM
Sunt modalități de a-l face funcțional, sunt suficiente tutoriale sau chiar kit-uri gata făcute de "rotary dial phone to dtmf / modern network converter", dacă chiar vrei să-l repui în funcțiune.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor