03-07-2025 01:16 PM - editat 03-07-2025 01:21 PM
Bună ziua,
Aș dori să semnalez o problemă serioasă de securitate în aplicația My Orange: lipsa autentificării în doi pași (2FA / MFA).
După cel puțin două incidente grave de scurgere de date în rețeaua Orange – inclusiv informații sensibile precum date de card – consider că lipsa unei metode suplimentare de autentificare este inacceptabilă.
Oricine cunoaște emailul și parola unui utilizator poate accesa contul Orange fără niciun alt obstacol. Nu există nici SMS, nici cod prin aplicație (ex. Google Authenticator), nici măcar un reCAPTCHA sau un cod trimis pe email. Absolut nimic.
Toți competitorii din industrie – Digi, Vodafone, E.ON – oferă autentificare în doi pași. Orange... pauză totală.
Drept urmare, am decis să NU mai efectuez plăți din contul My Orange. Dacă e necesar, folosesc un card de unică folosință (Revolut). În lipsa unor măsuri de securitate de bază, consider că datele mele personale nu sunt protejate corespunzător.
Am trimis deja mai multe sesizări în trecut, dar nu am primit niciun răspuns concret. După 16 ani de fidelitate ca abonat, consider acest tratament o lipsă gravă de respect.
Vă rog să îmi comunicați dacă se are în vedere implementarea autentificării în doi pași în viitorul apropiat.
Cu speranța că sesizarea mea va fi tratată cu seriozitate,
Adrian
la 03-07-2025 01:33 PM
@adrian87n, mă bucur să-ți confirm că această implementare este în lucru la colegii noștri de la My Orange și va fi disponibilă în curând. Vă vom ține la curent și în Comunitate.
la 03-07-2025 01:33 PM
@adrian87n, mă bucur să-ți confirm că această implementare este în lucru la colegii noștri de la My Orange și va fi disponibilă în curând. Vă vom ține la curent și în Comunitate.
la 03-07-2025 02:57 PM
Salut! Daca îți salvezi datele, pentru nici unul din cei de mai sus nu funcționează autentificarea in 2 pași, am cont la aproape toate cele menționate de tine. Atunci care mai este rolul salvării datelor din cont? Din ce am înțeles, nu au fost afectate datele personale ale clienților, sau eu nu am auzit sa fie. Speculații sunt destule, știu, și câteva cazuri izolate de utilizatori ale căror date erau deja expirate. Sunt convins că până la finalul verii va fi disponibila și autentificarea cu doi factori.
04-07-2025 09:52 AM - editat 04-07-2025 09:55 AM
Salut, legat de ce ai zis tu : " pentru nici unul din cei de mai sus nu funcționează autentificarea in 2 pași, am cont la aproape toate cele menționate de tine." daca accesezi imaginile ce le-am atasat, vei observa ca inafara de orange, la toti merge autentificarea in 2 pasi prin SMS. Poate nu ai reusit tu, asta nu inseamna ca nu functioneaza, dar cu siguranta verificand mai atent, vei observa ca sunt functionale auntetificarile in 2 pasi.. doar Orange a ramas putin in urma cu securitatea .. si legat de date.. in emailurile primite de la Orange scrie clar.. uite iti pun emailul primit de la Orange... " In acest moment, din verificarile efectuate, a rezultat ca au fost extrase date cu caracter personal ale unor clienti rezidentiali Orange: numar de telefon; adresa de e-mail; ID intern utilizator; ultimele patru cifre ale cardului bancar; data de expirare a cardului; banca emitenta si tipul cardului. "
cu siguranta recitind vei intelege ca au fost afectate destul de multe date.
Salut, legat de ce ai zis tu : " pentru nici unul din cei de mai sus nu funcționează autentificarea in 2 pași, am cont la aproape toate cele menționate de tine." daca accesezi imaginile ce le-am atasat, vei observa ca inafara de orange, la toti merge autentificarea in 2 pasi prin SMS. cu siguranta verificand mai atent, vei observa ca sunt functionale auntetificarile in 2 pasi.. doar Orange a ramas putin in urma cu securitatea .. si legat de date.. in emailurile primite de la Orange scrie clar.. uite iti pun emailul primit de la Orange... " In acest moment, din verificarile efectuate, a rezultat ca au fost extrase date cu caracter personal ale unor clienti rezidentiali Orange: numar de telefon; adresa de e-mail; ID intern utilizator; ultimele patru cifre ale cardului bancar; data de expirare a cardului; banca emitenta si tipul cardului. "
cu siguranta recitind vei intelege ca au fost afectate destul de multe date.
| |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
|
|
04-07-2025 09:14 PM - editat 04-07-2025 09:15 PM
Aplicatia eon. Așa cum am dat click, așa a apărut. Fără nici o solicitare de autentificare. Este cel mai la îndemână exemplu. Doar am apăsat, s-a conectat.
08-07-2025 02:58 PM - editat 08-07-2025 03:00 PM
pai da tati, autentificarea in 2 pasi trebuie activata de user, ca nu se activeaza asa singura,... da du-te si tu jos pe butonul ala : My line -> Contul meu -> Setari cont -> Autentificare in 2 pasi -> ACTIVARE. si click pe ACTIVARE / ACTIVEAZA ... probabil nu ai fost client EON pana acum? probabil daca nu ai folosit aplicatia posibil ca sa nu cunosti toate setarile... hai , incearca din nou, am incredere in tine ca poti,. .. stiu ca poti.
la 03-07-2025 03:46 PM
Partea de plăți este gestionată de operatorii de plăți, nicidecum de către furnizorii serviciilor. Dar alegerea fiecăruia este ceva... personal.
la 04-07-2025 10:07 AM
cum? pai in acest moment in My Orange.. plata se face direct in cont / in aplicatie, plata nu e externalizata spre un procesator separat.. gen payU, sau Netopia sau alti procesatori din Romania. Plata nu e externalizata.. deci ... PLATILE CORECT SPUS E CA SUNT GESTIONATE DE FURNIZORII SERVICIILOR, CEL PUTIN ASA E LA ORANGE. la ceilalti gen Vodafone e posibil sa fie plata externalizata in browser, dar in app. plata e direct in app, nu e externalizat nimic, nici o fereastra. iti zic pt ca stiu ca le-am incercat ... si stiu exact. ca asa e IN CAZUL ORANGE , PLATILE CA SUNT GESTIONATE DE FURNIZORUL DE SERVICII ORANGE ATAT IN APP, CAT SI IN BROWSER. (posibil prin asocierea cu un procesator, insa nicaieri nu vezi cinee procesatorul, plata fiind efectuata IN INTERIORUL APP MY ORANGE !
la 03-07-2025 04:31 PM
Salutare!
Inteleg ca problema este legata doar de acces, nu si de cardurile salvate. Dintre cei enumerati, nu pot sa confirm (sau sa infirm) pe cei de la Telekom (presupun ca pe ei i-ai incurcat cu eON cand ai zis ca toata concurenta din industrie [in contextul subiectului]).
Ca exemple de 2FA lipsa: Electrica, PPC si Engie. La niciunul, in ultimul an, nu retin sa imi fi cerut verificare suplimentara pentru ACCESUL in cont.
Cat despre plati, acolo la toti mi se cere confirmarea in aplicatia bancara, indiferent cu ce card platesc (ING, BCR, BT, Evrixa, etc).
Plus ca DNSC (Directoratul National pentru Securitate Cibernetica) recomanda schimbarea, la anumite intervale, a parolelor. Atacul de acum aproape 6 luni nu stiu cat m-a afecat din punct de vedere al parolelor intrucat le schimb la intervale aleatorii (nici eu nu stiu cand le schimb, dar de 2-3 ori pe an tot o fac si cel putin o data prin "am uitat parola").
la 04-07-2025 10:01 AM
Salut ! Desigur ai dreptate , si Electrica si cred ca Engie (nu stiu ca nu sunt client la Engie ) sunt in urma, dar securitatea datelor, a contului e esentiala nu? adica reCaptcha + 2FA / MFA (OTP pe email , Google Authentificator) sunt considerate a fi parte din securitatea minima a unui cont.. totusi da, sunt inca furnizori care inca sunt in urma.. de Electrica stiu, de asta m-am si mutatde la ei cu ambele servicii, si prefer EON. parerea mea e ca Electrica, e un furnizor ce nu a avansat in ultimii 30 de ani aproape deloc... ei nu investesc... eu asa vad. doar asa mici schimbari de design ...
la 04-07-2025 10:44 AM
Corect! Cu securitatea nu cred ca negociaza cineva. Important sa stim cum ne proteja si niciodata nu strica "un lacatel" in plus.
08-07-2025 03:28 PM - editat 08-07-2025 03:30 PM
pana si ejobs au activat azi pasul 2 de autentificare.. .. oameni ce tin la securitate cu adevarat. the real thing..
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor