11-07-2023 02:39 PM - editat 12-07-2023 09:30 AM
Vă mărturisesc faptul că sunt un om care are stocat în memoria telefonului mobil aproximativ 35000 poze. Într-una din zile m-am avântat să îmi fac curățenie printre fotografii și am constatat faptul că nu mă pricep în a face poze noaptea, în ciuda faptului că tehnologia pentru telefoanele mobile s-a dezvoltat mult, iar acestea pot captura imagini excelente. Hotarată că trebuie să învaț cum să îmi folosesc camera telefonului mobil, am gasit la două click-uri distanță, în vasta lume a internetului, informații care mi se par utile chiar și pentru un fotograf experimentat.
O scurtă introducere în teoria fotografiei 📸
Înainte de a trece la practică este util să ne familiarizăm cu câteva concepte teoretice. Pentru a realiza o fotografie, senzorul camerei trebuie expus la lumină pentru o anumită perioadă de timp (numită timp de expunere).
În timpul zilei, această perioadă este de obicei foarte scurtă, o fracțiune de secundă (de exemplu, 1/125). Dar pe timp de noapte sau într-o încăpere cu iluminare redusă, timpul de expunere poate fi mult mai lung, ajungând la câteva secunde (sau chiar ore în anumite cazuri, cum ar fi astrofotografia).
Atunci când camera este expusă pentru o perioadă lungă de timp, există șanse mari ca fotografia să iasă neclară; din cauza mișcării subiectului pe care încercăm să-l capturăm sau din cauza unor mișcări accidentale ale camerei.
Profesioniștii ne recomandă pentru a realiza o fotografie pe timp de noapte să folosim un trepied pe care să așezăm camera și să permitem expunerii să aibă loc fără a o atinge, astfel încât să evităm orice neclaritate.
În lipsa unui trepied, putem improviza și utiliza un suport precum o pernă sau un obiect similar; ideea de bază rămâne aceeași: să minimizăm mișcarea telefonului în timpul expunerii.
În ceea ce privește configurarea camerei pentru fotografie pe timp de noapte, putem selecta o sensibilitate ISO scazută (reprezinta nivelul sensibilitatii la lumina a aparatului foto) și un timp de expunere mare (câteva secunde), funcționalități pe care le putem accesa doar prin intermediul modului Pro al camerei, mod ce ne permite configurarea manuală a setarilor camerei sau printr-o aplicație specializată.
Majoritatea telefoanelor mobile încorporează ceea ce este cunoscut sub numele de Modul Noapte care vă permite să faceți fotografii pe timp de noapte, fără atât de multe complicații. Acest mod este prezent în practic toate terminalele noi de pe piață.
Dar cum funcționează Modul Noapte? 🌃
Prin aplicarea principiului că telefonul mobil se ocupă de întreg procesul, Night moode utilizează inteligența artificială pentru a captura imagini care anterior erau imposibile de obținut cu un telefon.
Pentru a realiza acest lucru, sunt utilizate mai multe metode, iar cea mai comună constă în capturarea unei serii de fotografii consecutive, pe care apoi le procesează pentru a obține o imagine finală mai clară.
De aceea, multe telefoane, precum iPhone 13, necesită câteva secunde pentru a realiza fotografia și puțin mai mult timp pentru a procesa rezultatul final. În plus, chiar și în timpul procesului de fotografiere, aceste telefoane vă avertizează mereu să mențineți camera stabilă, deoarece cu cât imaginea inițială este mai clară, cu atât rezultatul final va fi mai bun.
A doua metodă care implică capturarea unei singure fotografii utilizând un ISO foarte ridicat, setare ce se face din modul PRO al camerei. Creșterea acestuia electronic permite colectarea unei cantități mai mari de lumină.
Atenție! Un ISO ridicat generează “zgomot” în imagine, însă acesta poate fi eliminat cu ajutorul algoritmilor adecvați de inteligență artificială.
O a treia modalitate, foarte populară în ultima perioadă, este cunoscută sub numele de "pixel binning" și este utilizată de telefoanele mobile care se laudă cu un număr mare de megapixeli, cum ar fi Samsung Galaxy S23 Ultra. Aceste telefoane combină milioanele de pixeli în grupuri mai mari, permițându-le să captureze mai multă lumină. Datorită acestei tehnici, împreună cu inteligența artificială, aceste telefoane reușesc să ofere fotografii finale de o calitate superioară (chiar dacă reduc rezoluția).
Fotografia de noapte poate fi o provocare, dar cu răbdare și practică constantă, vei putea obține rezultate remarcabile. Așadar, nu ezita să explorezi și să experimentezi, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a obține fotografii de noapte spectaculoase.
la 11-07-2023 03:05 PM
Mulțumim @GeorgianaD pentru ghidul fotografului pasionat. Eu, simplu boboc începător într-ale fotografiei, știu o lecție clară: claritatea pe întuneric e ca cititul la lumânare. Cauza este imposibilitatea obținerii unei lumini suficiente atât ca intensitate cât mai ales ca ”volum”(dacă pot denumi așa). Adică un telefon cu mini-beculețul de bliț va lumina eventual la câțiva metri... prea puțin însă. Și oricum, datorită unor ”suprafețe” mai luminate care vor fi fotografiate, fundalul de cele mai multe ori rămâne în... beznă. Așadar singura variantă rămâne timpul de expunere cu o stabilitate de neclintit a aparatului pe durata ”capturii”. Și de multe ori, pentru fotografii nocturne panoramice, recomand chiar mai bine dezactivarea blițului. Mult mai clar și mai ok.
la 11-07-2023 04:36 PM
Bună, Georgiana!
E greu de făcut poze de calitate noaptea, mai ales cu telefonul mobil, oricât de performant ar fi acesta. Teoretic, acestea ar trebui să fie din ce în ce mai clare, pentru că în zilele noastre tehnologia a avansat destul de mult, dar mă îndoiesc să existe un gadget ce poate să scoată în evidență pe întuneric tot ceea ce face la lumina zilei. Sau poate există și nu e mediatizat! Altfel, nu mai erau folosite la diverse ocazii (nunți, etc) dispozitive profesionale, care să ofere filmări de calitate și noaptea.
Cu telefoanele putem face poze cât de cât ok în timpul nopții, în funcție de dispozitivul folosit și de cum îl setăm, iar ăsta este cel mai important lucru!
Mulțumim frumos pentru sfaturile date și pentru metodele prezentate!
la 11-07-2023 04:40 PM
Foarte utile recomandările prezentate!
Eu mă număr printre cei pasionați de fotografii pline de claritate și de nuanțe vii.
Mulțumim!
11-07-2023 05:15 PM - editat 11-07-2023 05:18 PM
Dap. De acord cu informatiile furnizate mai sus. Foarte util. Singura sugestie: nu folositi o perna. :)) Ideea e ca aparatul sa stea cat mai nimiscat. Poti folosi un saculet cu nisip, daca vrei neaprat, si stiu ca se gasesc si de cumparat. Dar...cel mai bine, un trepied. Nu neaprat un trepied inalt de fotografie, poate sa fie si un trepied din acela micut pentru vlog-uri. Atata timp cat ai un loc pe care sa pui telefonul, cu trepied, astfel incat sa stea fix, n-ar trebui sa fie o problema. Acuma, binenteles, depinde si care e subiectul, cat de departe e, ce efect se doreste, si tot asa.
Dar ideea e aceeasi: sa stea aparatul cat mai nemiscat cu putinta pe durata expunerii. Orice miscare, oricat de mica, poate cauza poze miscate. Poti folosi chestia asta si in avantajul tau, binenteles, daca vrei sa creezi un efect anume. Dar in general, pozele miscate sunt de evitat.
Personal, pentru poze de noapte, prefer iso mai mic, fara blitz, si timp de expunere mai lung. Asa ies cel mai bine. In momentul in care i-ai dat blitz, scazi foarte mult timpul de expunere, ceea ce inseamna ca nu mai ai nevoie neaparat de trepied, dar ai sanse mari sa nu mai iasa nimic, sau sa iasa poza supra-expusa (arsa, cum se mai spune) pe anumite zone, si oricat de priceput ai fi, nu o mai scoti la editare. Asta daca nu ii dai cu un diffuser, ceva. Chiar si unul improvizat e mai ok decat lumina directa a blitz-ului. Si se poate folosi chiar intentionat pentru a creea un anumit efect.
la 11-07-2023 05:28 PM
Pentru varianta cu ISO mic și fără blitz am optat și eu în ultima perioadă, pot să afirm că o mică îmbunătățire se observă, însă nu îmi duce fotografia la rang de artă. Voi experimenta și cu o pernă, eventual una cu puf, de gască. 🤣
la 11-07-2023 06:09 PM
Buna Georgiana,
Si mie imi place fotografia, nu as putea sa spun ca e pasiune, pentru ca nu am un aparat foto ci mereu fac pozele cu telefonul, pentru ca e mai simplu, mai comod si mai rapid.
Las atasata o poza facuta cu stabilizator imagine, la apus, dintr-o masina ce se deplasa cu vreo 60kmh:) fara alte modificari ale pozei sau setarilor camerei telefonului.
Seara faina!🌙
la 12-07-2023 09:18 AM
Superba fotografie! 😍
la 11-07-2023 07:37 PM
Mulțumim pentru sfaturi, Georgiana!!!
Mă pasionează fotografia, dar nu prea știu să manevrez modul pro, așa că totul e pe auto și "din mână". Nu îmi place modul "de noapte", îmi par pozele prea pixelate. Am vreo 3 trepiede, unul e chiar șmecher, cu telecomanda wireless, de la Huawei, dar degeaba, cea mai mare libertate o am când țin aparatul/telefonul in mână direct. Important e sa nu îți tremure mâna sau sa găsești ceva de care sa sprijini un pic brațul, un stâlp, copac, tocul ferestrei. Apoi important e CE fotografiezi, să fie ceva suficient de interesant încât să ți se ierte imaginea nu prea sharp. Trebuie format ochiul sa găsească lucruri inedite, ieșite din comun și... răbdare, multă răbdare.
Nu m-am putut abține și postez câteva poze nocturne, făcute cu Huawei P30 pro.
la 12-07-2023 09:28 AM
Salutare, @delfinas ! Aceste poze "de noapte buna" sunt superbe! 😍
Nici nu aș zice că sunt făcute cu camera telefonului; sunt dovada clară a faptului că ține mult de ochiul fotografului și cât de pasionat este.
Te așteptăm și cu alte fotografii! 📸
12-07-2023 01:26 AM - editat 12-07-2023 02:21 PM
Sfaturile sunt bune, dar fotografiile pe timp de noapte cu un telefon normal vor ieși doar ok-ish, indiferent de setari, chiar și pe modul pro. Dacă vrei poze foarte bune pe timp de noapte în care sa se vadă ca ziua și clar, inclusiv pe automat, iei un telefon cu soft optimizat pentru asta, cu senzor foto mare, cum ar fi Samsung S23 Ultra sau iPhone 14 Pro/Pro Max sau mai bine, care au în plus și diafragmă variabila, cum ar fi Huawei P60 Pro sau Honor Magic 5 Pro. Fotografiile facute de aceste telefoane sunt foarte foarte bune, atât ziua cât și noaptea.
la 12-07-2023 09:23 AM
Salutare! Mulțumim pentru sfaturi! Deja iau în calcul ca următorul telefon să fie un iPhone 14 Pro, doar pentru camera foto. 🙂
la 12-07-2023 09:29 AM
Nu e rau. 🙂 Banuiesc ca optiunea unui DSLR (de banii aia, cu siguranta poti sa-ti iei un DSLR ca lumea) nu te incanta prea mult, datorita dimensiunilor (si greutatii), corect?
la 12-07-2023 09:50 AM
Eu am si aparat mirrorless, si bridge. Le luam in concediu, ma caram cu ele si, ce sa vezi, tot telefonul foloseam. 🙂 Bridge-ul si un compact ma ajuta doar cand am ceva de fotografiat mai de la distanta: luna, avioane, pasari, pt ca au zoom optic mare, 40x, 60x. In rest, pe lumina buna si mai de aproape, telefonul dedicat fotografiei e cel mai comod. 🙂 Importanta e maimuta din spatele aparatului, cum zice un mare fotograf, Mircea Bezergheanu. 🙂
la 12-07-2023 10:06 AM
Corect! Iar avantajul telefonului este că îl ai mereu la îndemână.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor