anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

10 sfaturi pentru optimizarea utilizării datelor mobile

NickyS
Community Manager
Community Manager

Salut,

Întrucât datele mobile au devenit treptat o resursă personală valoroasă, iar societatea noastră una din ce în ce mai conectată la ele, iată câteva sugestii practice menite să te ajute să profiți la maximum de planurile tale de date mobile și să eviți astfel costurile excesive.

Urmăreste utilizarea datelor: începe printr-o privire de ansamblu asupra modului tău zilnic de utilizare a datelor. Examinează-ți consumul de date în mod normal folosind aplicația furnizorului de telefonie mobilă sau setările telefonului mobil, unde se găsesc informații despre cât consuma fiecare aplicație în parte, consumul lunar total, timp petrecut pe internet etc.

Apelează la rețele Wi-Fi: conectează-ți telefonul mobil la rețelele Wi-Fi ori de câte ori este posibil. Wi-Fi este adesea mai rapid și mai consistent decât conexiunea celulară, permițându-ți să iți salvezi datele mobile atunci când, spre exemplu, te afli în oraș.

Dezactivează-ți actualizările automate ale aplicațiilor: aplicațiile se actualizează frecvent în fundal, consumând date fără știrea ta. Ajustează-ți setările pentru a actualiza aplicațiile numai atunci când eșți conectat la Wi-Fi sau actualizează-le manual la momentul potrivit.

Limitează-ți calitatea streamingului: serviciile de streaming (muzică sau video) pot consuma rapid cantități enorme de date. Se recomandă astfel să iți reduci setările de calitate sau să descărci conținutul video înainte, pentru vizionarea offline.

Optimizează-ți setările aplicațiilor favorite: multe aplicații includ opțiuni pentru controlul utilizării datelor. Caută alternative pentru salvarea datelor, cum ar fi dezactivarea redării automate a videoclipurilor sau limitarea descărcărilor de imagini în aplicațiile de rețele sociale.

Utilizează funcțiile de salvare a datelor: Atât dispozitivele Android, cât și iOS au instrumente de salvare a datelor care te pot ajuta să vă gestionezi utilizarea datelor. Pentru a limita utilizarea datelor de fundal și pentru a prioritiza aplicațiile vitale, utilizează instrumente precum Data Saver (Android) sau Low Data Mode (iOS).

Utilizează versiuni lite ale aplicațiilor: unele aplicații au versiuni light, care consumă mai puține date și resurse. Facebook Lite și Twitter Lite de exemplu (disponibile în Google Play) oferă funcționalități comparabile, dar care necesită mai puține date.

Utilizează funcția offline: utilizează aplicații care oferă capabilități offline, ce permit accesarea materialelor fără o conexiune la internet. Aceasta include pre-descărcarea hărților, articolelor sau fișierelor pentru consum offline.

Dezactivează-ți redarea automată a videoclipurilor: multe rețele de socializare redau videoclipurile automat în timp ce parcurgi prin feed. Dezactivează-ți setările de redare automată pentru a evita astfel consumul de date pe un conținut pe care poate că nu aveai nici o intenție să îl vizionezi.

Optimizează-ți setările de backup în cloud: serviciile de backup în cloud, cum ar fi Google Drive sau iCloud, pot consuma o cantitate mare de date dacă nu sunt gestionate corespunzător. Prin schimbarea setărilor, te vei putea asigura că datele vor fi salvate numai atunci când eșți conectat la Wi-Fi.

Concluzie: Cu puțină atenție, poți obține mai mult control asupra consumului personal de date mobile, vei putea rămâne conectat mai mult la rețelele tale favorite prevenind costurile neașteptate și poți profita astfel la maximum de planurile de date mobile.

9 Răspunsuri 9

Pololică
#StarMember

Bune recomandari, dar as mai face mici completari:

  • pentru retelele WiFi neparolate, recomand un VPN sau antivirus care sa permita scanarea. Eu folosesc Kaspersky si, la conexiunile WiFI neparolate, mi se activeaza automat VPN (folosind versiunea gratuita, am doar 300Mbps si server automat, dar... e mai bine decat nimic). Totusi, poate Orange Antivirus ar putea avea o asemenea extensie (de VPN).
  • as merge mai departe cu streamingul: folosirea streaming-ului video doar pe WiFi (sau cat mai mult pe WiFi) si calitatea pe automat. Din ce am constatat, YouTube reduce rezoluia (calitatea imaginii) in functie de viteza disponibila. Pe un ecran mic (6-7"), sa vezi 4K (sau fullHD) mi se pare cam ciudat si nu prea face mare diferenta fata de HD. Nu stiu la Disney+, Netflix si SkyShowtime daca se pot face astfel de setari (le am pe televizor si nu cred ca e cazul de economie acolo. Rezolutiile sunt la nivelul abonamentului).

NickyS
Community Manager
Community Manager

Hei, multumesc pentru completari, sunt binevenite 🙂

Anonim
Neaplicabil

Eu am alte principii. Primul este ca nu aleg o oferta fara net nelimitat (obligatoriu). Nu platesc abonamente degeaba si nici servicii de streaming ca sa stau sa-mi limitez voit cantitatea si calitatea. Daca operatorul nu e in stare sa faca investitii pentru a mentine un standard ridicat e semn ca tre sa te uiti si la altii.

Nu mi-am pus limitari de genul asta niciodata de cand am smartphone, singura data a fost pe la inceputul aparitiei iPhone cand trebuia sa opresc datele pentru ca erau extrem de putin incluse si la costuri exagerate. De atunci mi-am promis ca niciodata nu voi mai face astfel de alegeri.

La ce bun sa-ti iei telefoane smart daca te limitezi la X, la Y samd? Ori ma bucur de el, ori nu mai dau banii aiurea pe ceva.

Problema nu se pune sa te limitezi, ci eficientizarea consumului (plus costurile, evident). De cand am (mai mult sau mai putin) telefon inteligent, nu am tinut niciodata datele mobile inchise, desi, in urma cu vreo 8 ani, am reusit sa depasesc netul inclus (am uitat o sincronizare de backup s-o pun doar pe WiFi, nu si pe date mobile. Nu mi-a deranjat portofelul, dar m-a facut mai atent). Pun o intrebare (nu tie direct, ci pentru "Confucius"): de ce as folosi datele mobile cand am un WiFi cu viteza mai buna si mai constanta decat a furnizorului de telefonie mobila (si ii pun pe toti in aceeasi oala, nu doar Digi, Voda, ORO sau TKRM)? Sunt ferm convins ca atunci cand folosesc datele mobile (pentru video), alaturi de inca 40-50 de persoane (sa zicem ca esti in aeroport, gara, etc), iti dai seama ca viteza va fi mai obosita, nu?

PS: nelimitatul mi se pare absurd pentru majoritatea utilizaorilor (nu vorbesc de 90%, ci pe la 60-70%). Consumul este facut aberant de aiurea cand au WiFi disponibil (o zicala feroviara zice: nu se pune diesel sub electric, adica nu se merge cu garnitura diesel pe un traseu pe care poate merge electric). Dar este o parere personala, asa cum este si a ta sa ai nelimitat.

Vio73
#StarMember

Interesante sfaturile! De unele dintre ele știam, iar de altele, nu. Omul cât trăiește învață și tot nu le știe pe toate!

Anonim
Neaplicabil

@Pololică de ce să stai pe date mobile în loc de Wi-Fi? Îți dau eu două motive: 1. pe Wi-Fi bateria telefonului se consumă mai repede decât pe date mobile, testat și pe Android și pe iOS (n-am găsit o explicație pentru aceasta), 2. echipamentul furnizat de Orange și alți operatori oferă Wi-Fi la viteze mediocre și nu sunt mulți utilizatori care să folosească un router performant.

Legat de Youtube scalarea rezoluției se face doar pe desktop în funcție de viteză, pe mobil contează și dimensiunea dispozitivului... și nu o să vezi 4K pe un telefon de la Youtube decât în cazuri excepționale și punctuale.

Și încă ceva, traficul Orange Cloud e gratuit 😀

E normal sa ai un consum mai mare (telefonul are 4 antene: GSM, WiFi, NFC si Bluetooth). Oricare este pornita, va consuma curent. Dar...cum ziceam, de ce as plati mai mult pentru internet nelimitat din doua parti (mobil+net fix)? Abonamentul meu Orange avea doar putin sub 20GB la care adaugam o reincarcare lunara si mai adaugam 30GB. Mai spun ca merg zilnic cu masina si nu am o problema sa-l pun la incarcat (fac aproximativ o ora dus si o ora intors)? Nu ma incurca.

Legat de Youtube: rezolutie fara numar de la Nasu'... Sunt ferm convins ca o sa mai vedem postari prin care utilizatori de mobil Orange se plang ca internetul functioneaza cu frana trasa. La fibra nu se simte prea tare (nu cred ca se simt 50-100Mbps in minus daca se pune toata scara pe streaming), dar pe partea de mobil sigur se va simti o utilizare mai intensa.

PS: fa un experiment acasa. Pune limitare la televizoare la 35Mbps (fiecare, evident). Eventual si la mobile. Sa ne spui daca supriza (ca nu sacadeaza 4K) se intampla.

Anonim
Neaplicabil

Mulțumim pentru informații! 

Anonim
Neaplicabil

Am net nelimitat, nu ma intereseaza optimizarea 🙂