09-07-2023 10:32 PM - editat 19-08-2023 07:35 PM
Dragi membri ai Comunității, pornind de la solicitarea mai veche adresată pe acest topic, unde se discuta despre TAPO P100, am avut curiozitatea și dorința de a vedea și testa ceva mai mult, alegând modelul Tapo P115. De ce? Pentru simplul fapt (cum se menționa și în topicul respectiv) că nu era suficient un ”întrerupător telecomandat”, ci se dorea (inclusiv de către mine, activând în domeniul măsurării energiei) inclusiv o monitorizare / măsurare a consumului de energie aferent consumatorilor conectați la aceasta. Astfel vă prezint mai jos o scurtă incursiune în Paradisul PRIZEI SMART, TAPO P115, achiziționată din Magazinul online al Orange, fiind o comandă desfășurată fără probleme, de la plasarea comenzii, livrare și instalare.
Pornind de la cele descrise mai sus, vă prezint echipamentul smart Tapo P115, adică o priză smart cu care puteți gestiona și monitoriza consumul de energie aferent consumatorilor conectați la această priză. Pot fi individuali, sau pot fi mai mulți consumatori conectați, priza suportând consumatori chiar și de 3500W.
Pachetul conține priza (dispozitivul smart) propiuzis, un ghid de instalare/configurare și alte imagini cu dispozitive smart similare acestuia, posibil a fi conectate prin aceiași aplicație.
După conectarea dispozitivului la rețea, veți scana codul QR regăsit pe ghid și/sau cutia produsului pentru identificarea aplicației și instalarea acesteia. În cazul meu, instalarea aplicației TAPO s-a efectuat din GooglePlay / Android.
După instalare și acceptarea condițiilor de utilizare a aplicației, dispozitivul va fi pregătit pentru configurare și conectare.
Un led care va lumina roz/albastru intermitent este un semnal că ”priza smart” este pregătită pentru a fi configurată.
Interfața principală a aplicației, înainte de adăugarea dispozitivului smart.
După cum observați, deși se pot adăuga o multitudine de dispozitive smart, dispozitivul căutat este ”priza Tapo P115”. Aplicația permite adăugarea a mai multor dispozitive, fie ele PRIZE sau alte dispozitive SMART.
Primii pași în configurarea dispozitivului sunt, așa cum menționam anterior asigurarea semnalului de roz/albastru al dispozitivului.
În imediata apropiere, aplicația va căuta dispozitivul.
… iar apoi îl va conecta la o rețea WiFi indicată.
Cu datele de conectare oferite OK, conexiunea se va realiza cu succes.
….urmând apoi, pentru o mai bună gestionare și identificare, să se configureze denumirea punctului de conectare (a prizei), locația din casă unde se află conectată, dar și tipul de echipament (consumator) conectat/monitorizat.
Mai rămâne doar de actualizat ”softul intern al dispozitivului”, adică firmware-ul, iar după acest pas ”priza smart” este configurată pentru funcționare și utilizare. O opțiune (deloc obligatorie) poate fi instalarea într-un anumit interval orar al zilei a unui firmware (în cazul unei noi versiuni disponibile).
Dispozitivul poate fi pornit/oprit chiar și de la distanță, întrerupând alimentarea cu energie electrică a aparatelor conectate, sau poate fi programat în acest sens, fie ca timp până la oprire sau ca interval orar de pornire / oprire.
Un detaliu LIVE al consumului pentru un frigider în STAND BY / FUNCȚIONARE aveți ilustrat în imaginile de mai sus.
Un alt capitol / aspect interesant al datelor înregistrate sunt graficele care permit o analiză pertinentă a consumului (și chiar al consumatorilor conectați la această priză) pe o anumită durată de timp: orar, zilnic, săptămânal, lunar și chiar anual.
Aceste ultime imagini pentru relevanță, prezintă curbe de sarcină aferente consumului zilnic pentru un FRIGIDER, din 3 zile diferite (ziua de ASTĂZI sau, în cazul de față, din istoric 2și 3 iulie 2023), sau consum lunar (8zile din iulie2023). În general, vârfurile de consum sunt aferente ”drumurilor” făcute la frigider și ținând ușa deschisă. Aceste ”vârfuri” pot fi observate și pe curba generală de consum (cea zilnică sau săptămânală, după caz).
Un tutorial similar se poate regăsi și aici. Priza SMART TAPO P115 a fost achiziționată din Magazinul online al Orange, și a fost o comandă desfășurată fără probleme. Enjoy ! 😊
PS: Nu recomand instalarea pentru monitorizarea / întreruperea alimentării cu energie electrică a routerului Wifi. De ce: Pentru că orice comunicare cu priza nu va mai fi posibilă decât intervenind manual și conectând routerul separat până priza conectată la aplicație va permite (va face posibilă) alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor conectate.
19-08-2023 12:28 PM - editat 22-08-2023 09:04 PM
Există atât prize sub forma prezentată mai sus, dar există și prize încastrabile (vezi foto). Voi pe care le-ați prefera mai degrabă?
CONCLUZIE: Oricare ar fi tipul de device smart (priză, bec, cameră, termostat, sau orice tip de aparat din casă cu conexiune wifi) acesta va aduce îmbunătățiri nu doar energetice, ci și ale organizării și prioritizării a ceea ce contează în viată fiecăruia dintre noi. Subiectul rămâne deschis și pentru alte dispozitive smart.
la 19-08-2023 01:00 PM
Ba da, există 🙂 acum însă puțin tardiv. Totuși era vorba de preț și curiozitatea de a vedea diferențele între modele. Știi, modelul tip "ștecher" poate să lase contacte imperfecte cu rezultate/urmări în încălzirea device-ului. Joule acesta lasă efecte termice peste tot..... 🤣🤣
la 19-08-2023 06:22 PM
Chiar suportă consumatori de 3500 kW? Eu zic să mai tai din ei că te faci de râs. Nici măcar wați chinezești nu pot fi.
la 19-08-2023 06:42 PM
@Anonim: Puterea respectivă nu e de la mine citire, ci preluată din manualul prezentat de producător inclusiv online, penntru modelul respectiv. Nu poți crede? Clarifică aspectele acestea cu producătorul, adică TPLink sau TELLUR (pentru că la ambele modele este suportat un consum de peste 3kW). Succes.
19-08-2023 06:47 PM - editat 19-08-2023 06:48 PM
@Anonim: Pe de altă parte, la acei "3500kW" explică, te rog la ce anume te "deranjează". Prevăd o confuzie de unități de măsură, sau de virgule și puncte. Revino concret și clarificăm confuziile existente. Mulțumesc de parcurgerea tutorialului.
la 19-08-2023 07:24 PM
Nu mă deranjează. Înțeleg că intr-un articol publicitar (plătit) se exagerează, dar chiar așa... O singura priză sa suporte puterea unui oraș mai mic?
Verifică începutul articolului, nu eu l-am scris.
19-08-2023 07:49 PM - editat 19-08-2023 07:53 PM
@Anonim: Cum menționam anterior, mulțumesc de interesul acordat acestui topic. Întrucât a fost scris de un om (nu bot), a scăpat un multiplu (”k”) pe lângă informație, deloc cu scop de exagerare. Însă cum nu știam unde era greșeala de taste... de aceea ți-am solicitat sprijinul. Oricum dacă ai observat pe topic, noțiunile despre energie, chiar dacă sunt parte din tehnologie, nu prezintă interes atât de crescut, deoarece abia după 6 săptămâni acel multiplu a fost observat. 😁 Mulțumesc.
Tocmai în acest sens am revenit cu un al doilea model de priză smart ca exemplu. Să-ți mai dau un exemplu despre interes și curiozitate umană: Prezinți două produse la 300lei: Un calculator cu Win7 sau un smartphone (din 2016-2018): Ghici care se va vinde/va trezi curiozități mai repde. De aceea nici acest topic nu a fost parcurs în detaliu.
Numai bine.
LATER: BTW 3MW.... și la un post de transformare e ok. ”Oraș mai mic” e totuși exagerare (cam mic orașul, nu de alta). Eventual un sat.... poate.
21-04-2024 10:03 PM - editat 21-04-2024 10:07 PM
Hello,
Se pare ca mai nou TP-Link a implementat o optiune ca atunci cand se opreste curentul subit si revine, sa nu mai porneasca becul pe ON si sa te trezeasca in miezul noptii ci sa pastreze ultimul status.
Foarte cool!
21-04-2024 10:46 PM - editat 21-04-2024 10:48 PM
La ultimile testări (adică la data review-ului) era confirmat comportamentul desctis chiar și de tine: comutarea pe ON. Verific mâine dacă a intervenit vreun update pe firmware. Pe software a fost, dar "iluminatul" îl folosesc mai rar, tocmai pentru aceste inconveniente: fie că întrerupi voit sau accidental alimentarea de la rețea, becul la revenire va fi pe ON.NU memorează nimic, nu are nici opțiune de off (doar comandată și cât e alimentat). Revin mâine cu confirmare dacă s-a schimbat ceva pentru firmware sau soft la modelul L520 (bec), sau L900 (bandă LED).
În rest prizele și senzorii sunt mult mai friendly și adaptabili preferințelor utilizatorului. Dar revin mâine, cum menționam. O noapte frumoasă.
la 22-04-2024 10:24 PM
@arsradu: Revin conform celor promise. Așadar, indiferent că discutăm despre becul LED L520, sau banda LED (testat cu L900), în ambele cazuri există modificarea aplicației (deci nu din firmware) conform celor observate și de tine:
Mai exact, implicit, există 2 scenarii, care pot fi și combinate: 1.posibilitatea de a selecta "pornirea" lămpii la ultima configurare sau o configurare anume; 2. (cea la care făceai referire): La revenirea alimentării pe sursa de iluminat(voit sau accidental) ai posibilitatea să se lumineze direct sau să preia configurarea implicită din aplicație.
Per total DA, e un fapt util. Tocmai pe acest motiv s-ar putea să revin asupra utilzării lămpii (pensionată o vreme pe motiv că se pornea automat la realimentare). 🙂
22-04-2024 10:44 PM - editat 23-04-2024 08:14 AM
Mersi frumos de confirmare! La tine nu a cerut update de firmware de curand? Ca la mine da. Si…as tinde sa cred ca modificarea respectiva ar avea mai mult de a face cu firmware-ul decat cu aplicatia. As tinde sa cred ca aplicatia nu e de at un mijloc de control (si update) pentru firmware.
Se poate testa teoria respectiva prin dezinstalarea aplicatiei. Sau…poate si firmware-ul vechi avea posibilitatea asta dar nu avea cine s-o controleze pentru ca aplicatia nu avea asa ceva implementat. Deci da, se poate si asta. 🙂
In cazul meu, am avut un update de firmware acum vreo luna. Dar nu am observat imediat functia asta. Deci ori a fost de mai demult si m-am vazut-o, ori a fost nou introdusa in versiunile mai recente.
Oricum ar fi, e super utila! Acum chiar pot sa las becul cu intrerupatorul pe ON si sa fac totul din aplicatie.
22-04-2024 11:17 PM - editat 22-04-2024 11:19 PM
Cum menționam anterior, tindeam să consider un update de firmware pentru această funcție. Dar NU: nu am conectat sursa de la topic încoace, adică de mai bine de 2-3luni și nici nu există versiuni noi de firmware. În schimb aplicația s-a actualizat pe 25martie. Revenind, am observat că, dacă înainte la conectare becul lumina imediat, mai nou becul verifică după conectare, setările din aplicație. Caz: Dacă deconectezi becul cu el off în app, degeaba îi dai on ulterior pentru că nu va lumina decât la comanda primită DUPĂ RECONECTARE, nu înainte de reconectare. 🙂 Verificat.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor