anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Tutorial] Detalii de luat în considerare când plecăm sau ne aflăm în roaming

FLo1
#StarMember

Salutare dragi călători printr-ale colțurilor lumi.

În sprijinul celor aflați în roaming, am deschis acest topic pentru a prezenta câteva idei principale de avut în vedere de către fiecare.

1.Cazul ideal: Nu am mai fost în roaming în ultimile 4 luni și am cont MyOrange

Cunoscând perioada deplasării tale în roaming, alegi planul tarifar cel mai potrivit accesând detaliile despre roaming prezentate de Orange aici.

FLo1_0-1691862901659.png

 

Este valabil atât pentru clienți Orange România, dar și cei Orange România Communications. Atât abonament standard cât și prepay. Dacă nu ai cont MyOrange, îți recomand să îți creezi unul acum. Poate te ajută acest tutorial dacă ești client ORO sau acesta pentru clienți OROC. Abonamentele (ORO sau OROC) trebuie să aibă resurse incluse pentru ca șederea în roaming să nu se transforme într-o aventură. Dacă ești client PPY la Orange România, atunci vei alege cu grijă opțiunea care să-ți acopere pe perioada aflării tale în roaming nevoia de resurse și perioada necesară. Îți poți evalua nevoia proprie de date mobile ținând cont de cele precizate mai jos:

FLo1_1-1691862901664.png

În cazul în care vei sta în roaming mai mult de 4 luni (123 de zile) trebuie să ai în vedere aspectul privind Politica de utilizare a resurselor în roaming. Pentru a înțelege mai bine Ce înseamnă consum majoritar în roaming și ce înseamnă acesta citește aici ce înseamnă consum majoritar în roaming și ce trebuie să știu.

2.Cazul ”călătorului cu magnet în roaming”: Este frumos să poți călători oriunde în lume, fie în țări din SEE dar și în celelalte țări. Tot ce trebuie să faci este să ai în vedere pe lângă cele enumerate mai sus să monitorizezi personal (pentru a nu avea surprize) consumul de resurse și tipul de opțiuni / credit necesar țărilor tranzitate. Multe dintre politici pot să difere de la o țară la alta, iar surprizele pot să apară în special la schimbarea operatorilor/rețelelor de la o țară la alta. Ceea ce pot să-ți recomand: verifică în prealabil condițiile care se aplică în țara în care vei ajunge. Astfel vei putea ocoli surprizele neplăcute. Și încă un sfat: Nu uita să utilizezi numărul cât de mult la revenirea în țară, astfel încât balanța resurselor consumate în roaming în ultimile 4 luni de zile (cumulat) să nu depășească niciodată resursele consumate național.

3.Cazul NoMansLand sau ”utilizatorul cu buletin de roaming”: 😉 Din păcate, dacă timpul petrecut în roaming (țări străine) va depăși 4 luni de zile (perioadă continuă), singura variantă pentru utilizarea unui număr Orange (și nu numai) este de a fi taxat la tarif standard aferent planului tarifar aferent numărului (prepay, abonament ORO, abonament OROC sau YOXO). Activarea altor opțiuni / alternative poate să fie un avantaj parțial, dar pentru orice resurse necesare (minute, SMS sau date mobile) se va plăti la tarifele anunțate de Orange chiar și prin mesaj SMS primit de fiecare client la conectarea la un operator local eligibil din țara de destinație.

4.TIPS &TRICKS

4.1. Pentru cei care ignoră mesajele SMS primite de la Orange la conectarea telefonului/SIM-ului la un operator local din roaming, menționez: importanța e foarte utilă dacă ajungeți să utilizați credit pentru utilizarea serviciilor de voce/date, în locul resurselor incluse. Un astfel de mesaj SMS care merită citit și deloc de ignorat este prezentat mai jos, primit pe un prepay la accesarea Orange.FR (Franța):

FLo1_2-1691862901688.jpeg

4.2. Puterea SelfCare *100#

Dedicat în special celor din zone unde nu au acces la internet sau nu au/nu pot accesa contul MyOrange, clienți PREPAY, în mod special. (dar aplicabilă și în cazul abonamentelor Orange RO, dar nu am încercat pe OROC), serviciul SELFCARE *100# este un serviciu bazat pe conectarea telefonului la rețea utilizând tehnologia USSD și independent de rețeaua locală. Este disponibil în marea majoritate a țărilor, cu mici excepții, sper de neglijat.

  • Ideal în cazul clientului cu abonament, cu roaming activat pentru țara respectivă și care dorește să efectueze diverse modificări pe cont.
  • În cazul utilizatorului de PREPAY este ideal, oriunde ar fi el, chiar și pentru activarea unui ROAMING INACTIV.

Vă prezint mai jos cât de ușor poate fi dezactivat serviciul de ROAMING și activat la loc (în cazul unui cont PREPAY), fără ca măcar să existe acces la o rețea WiFi pentru accesarea contului MyOrange. Astfel în mai puțin de 5 minute, am dezactivat roamingul de pe cont (8:45) și am rămas "conectat" la Rețeaua locală însă fără a putea apela, primi apeluri, SMS, acces date mobile.

ATENȚIEUn semn de ”R” la semnul cu ”nivelul de putere a semnalului” nu înseamnă că beneficiați de servicii în roaming. De asemenea, este posibil chiar să aveți roamingul activat, dar balanța resurselor disponibile în roaming să fie ZERO datorită lipsei consumului de resurse în țară (național). Țineți cont: În orice moment din ultimile 4 luni, resursele consumate național TREBUIE să fie ca volum mai mare decât cele care se pot consuma în ROAMING.

La (8:48) am accesat serviciul SelfCare apelând numărul *100# și am activat roamingul inactiv utilizând serviciul SelfCare (vezi foto mai jos)

FLo1_3-1691862901706.jpeg

Astfel în mai puțin de 5 minute, romingul a fost RE-activat, conform SMS de mai jos (OBS: mesajul SMS de dezactivare nu are oră de recepție întrucât cu roaming dezactivat, SMS-ul a fost recepționat de către telefon ulterior, împreună cu SMS-ul de confirmare a reactivării roamingului):

FLo1_4-1691862901709.png

 Astfel, deși inițial s-au activat doar serviciile de voce, iar ”datele mobile” erau doar un H+.... ulterior, inclusiv datele mobile au revenit la 4G (vezi screenshot mai jos), putând accesa și verifica inclusiv situația roaming-ului din contul MyOrange.

FLo1_5-1691862901787.jpeg          FLo1_6-1691862901797.jpeg

Totuși, în cazul prepay, trebuie să țineți cont că activarea roamingului este posibilă doar în cazul existeței pe cont (numărul respectiv) fie a unei opțiuni cu resurse care să fie valabile și în roaming, fie a unui credit de minim 1euro. Mai multe detalii regăsiți aici.

Pentru mai multe detalii vă rog să reveniți sau nu ezitați să întrebați membri Comunității Orange despre orice problemă o întâmpinați cu activarea serviciilor aferente numărului utilizat în roaming. Numai bine!

Later: nu am avut posibilitatea certitudinii activării unui SIM nou în roaming, dar sper să clarific acest aspect și să am un răspuns curând.

9 Răspunsuri 9

arsradu
#StarMember

Foarte util, Flo! Am aflat lucruri noi!

Multumim frumos! 🙂

Client Orange

Cu drag, Radu. Cum am discutat și ți-am confirmat deja, l-am preferat puțin mai detaliat, pentru a nu se pierde printre răspunsurile unui topic.😉

Pololică
#StarMember

Un "roman" care ar fi recomandat să fie lectură obligatorie o dată pe an. Cred că ai atins toate punctele minime privind informațiile legate de roaming și utilizarea lui. 

PS: mi-a scapat mie sau recomandarea activării cartelei sim în România anterior ieșirii din țară a... ieșit la 🍻 cu băieții? 

@Pololică: Aș fi vrut, sunt mult mai multe detalii care nu le-am atins, mai ales în privința abonamentelor (standard sau Yoxo), însă am dorit să fac o sinteză utilă în special utilizatorilor prepay (pentru că utilizez prepay iar ”romanul” e din experiență atât personală cât și din observațiile predominante ca probleme pe topicurile Comunității Orange). În privința ”activării”.... am o mică incertitudine, dar tind să cred că activarea se poate face și în roaming, însă cu utilizarea numărului EXCLUSIV pe credit. Dar nu am menționat-o pentru că nu am verificat acest aspect. Voi reveni cu detalii.

FLo1
#StarMember

Pentru că am omis și poate fi de interes și acest aspect, completez câteva numere scurte aferente serviciilor Orange și pe care le accesați inclusiv în țară, sunt valabile și în roaming, chiar cu apelare directă (fără prefix de țară). Acestea pot fi:

- Cost control (pentru aflarea informațiilor referitoare la resursele existente pe cont/număr, credit, valabilitate): 415 (abonament), 333 (prepay) *133# (prepay). Aceste informații pot fi aflate inclusiv apelând serviciul Self Care *100# (ramura Cost control sau Informații cont). 

- De asemenea, serviciul de IVR (Interactive voice response) accesat prin apel la 300, este accesibil direct și din roaming, indiferent că ai cont abonament sau prepay, la Orange România sau Orange România Communications. 

- Amator de Mesagerie vocală? Atunci să știi că și aceasta poate fi accesată direct din roaming, printr-un apel simplu la 555, fără a fi taxat, adică apel gratuit.

Sunteți interesați și de alte servicii ORANGE accesibile din roaming? Lista rămâne deschisă. 🙂

Mersi frumos, Flo!

Sunt curios, in afara de *100# care stiu ca merge, care dintre numerele de mai sus functioneaza si fara resurse roaming activate? Poti verifica creditul de exemplu la *133# daca ai ajuns in tara de destinatie si ai uitat sa-ti activezi roaming-ul?

Dar 300? Functioneaza in aceleasi conditii? Sau are nevoie de "interogarea resurselor" in momentul apelului?

Client Orange

@arsradu: Deși majoritatea se bazează pe tehnologia USSD, nu cred că se justifică funcționarea fără roaming activat. De ce? Pentru că finalizarea are ca rezultat un SMS care nu va mai ajunge la solicitant, roamingul fiind inactiv. Tocmai de aceea se recomandă utilizarea SelfCare (*100#) în cazul în care opțiunea cu roaming este dezactivată.

Pe de altă parte, selectezi "cost control" din SelfCare (*100#) și e la fel.... cu o excepție: fără roaming activat, orice SMS care ar trebui primit rămâne "așteptat", pentru că nu-l vei primi decât având roamingul activ pentru țara respectivă. La fel și pentru IVR300.

DanielaH
Moderator

@FLo1, mulțumim mult pentru topic!

Doar o mică mențiune - pentru abonamente momentan nu se poate accesa meniul SelfCare (*100#) în roaming (dacă nu ai roaming-ul activat), serviciul este disponibil doar pentru profilul PrePay.

@DanielaH: Mulțumesc. Corectez. Nu am testat, dar am presupus că e universal valabil accesul la SelfCare.