anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Tutorial] Cum să asculți un articol folosind Microsoft Edge în loc să îl citești

RafaHelper
#StarMember

Vreau sa va prezint o funcție pe care eu o folosesc de foarte mult timp si care ma ajuta sa fac multitasking. Pentru că citesc des articole, am început să le ascult folosind citirea cu voce tare, așa câștig timp și pot face și alte activități. Astfel un articol devine un audiobook si il poți asculta in mașina de exemplu atunci când conduci.

Funcția de numește "Read aloud" sau in romana "Citiți cu voce tare" o găsiți in Microsoft Edge si este un instrument excelent pentru a asculta conținutul unei pagini web. Este utilă pentru învățare, multitasking sau pentru cei cu dificultăți de citire. Trebuie sa recunosc ca eu îl folosesc mai mult pe calculator mai ales când timpul nu îmi permite sa citesc, dar poate fi folosit si pe telefonul mobil.

Hai sa o luam pas cu pas pentru a vedea cum poți sa il folosești pe calculator. 💻
Pași pentru mobil sunt similari si ii regăsește mai jos..

Pasul 1
Deschide browserul Microsoft Edge de pe calculatorul tău sau pe telefon. Daca nu il ai instalat o poți face de aici atât pentru laptop dar si pentru mobil:
https://www.microsoft.com/en-us/edge/download?form=MA13FJ

Pasul 2
După ce ai deschis/instalat Microsoft Edge, mergi la o pagina cu știri sau o pagina pe care o urmărești in mod frecvent, eu voi folosi https://newsroom.orange.ro/ pentru acest tutorial.

Pasul 3
Activează funcția Read Aloud prin una din cele 4 metode de mai jos:
1: Apasă pe cele trei puncte ... aflate într-un cerc de la sfârșitul barei de adresa, așa cum vezi mai jos, selectează Read aloud / Citire cu voce tare.

RafaHelper_1-1751188091341.png

RafaHelper_2-1751188116319.png

2: Apasă Ctrl + Shift + U (scurtătură rapidă).
3: Dacă ești într-un PDF deschis în Edge, găsești opțiunea în bara de sus.
4: Selectează doar textul pe care vrei sa îl auzi citit, apoi click dreapta si alege din meniu "Read aloud".

RafaHelper_8-1751189528714.png

Pasul 4
După ce funcția e activată va apărea o bară de control în partea de sus a paginii iar redarea va începe automat. Ai butoane pentru Play/Pause, Înainte/Înapoi si meniul Voice Options/Opțiuni Voce de unde poți alege viteza de redare mai încet sau mai rapid si ce voce dorești pentru redarea ta in funcție de limba textului.

RafaHelper_3-1751188304596.png

Pașii pentru mobil: 📱

Pasul 1
Intra in browser de pe mobil, mergi la pagina dorita si apasă pe cele 3 linii verticale pentru a deschide meniul.

RafaHelper_4-1751188937027.jpeg

Pasul 2
Da swipe stânga in meniu ca mai jos.

RafaHelper_5-1751189011237.jpeg

Pasul 3
Alege opțiunea "Read aloud".

RafaHelper_6-1751189062470.jpeg

Pasul 4
După ce funcția e activată va apărea o bară de control în partea de sus a paginii iar redarea va începe automat. Ai butoane pentru Play/Pause, Înainte/Înapoi si meniul Voice Options/Opțiuni Voce de unde poți alege viteza de redare mai încet sau mai rapid si ce voce dorești pentru redarea ta in funcție de limba textului.

RafaHelper_7-1751189142894.jpeg

Sfaturi utile:
Poți selecta doar un paragraf anume și da clic dreapta iar mai apoi Read aloud selection.
Funcționează și în modul Immersive Reader (Lectură imersivă), care oferă o experiență mai curată, de exemplu scoate doar textul din pagina fără alte imagini sau reclama enervante.
Funcționează și pentru PDF-uri care un text digital, de exemplu ebook-uri. Nu va funcționa pentru un PDF care este un scan sau ce conține scris de mana.

De ce să folosești funcția asta?

Îți odihnești ochii.
Poți asculta în timp ce faci altceva (curățenie, mers pe jos, navetă, condus)
E super util dacă înveți o limbă străină sau ai dificultăți de citire.
Ești elev sau student si folosești ca metoda învățarea auditiva.

Cum ti se pare? In ce cazuri ai folosi aceasta funcție?

4 Răspunsuri 4

Vio73
#StarMember

Mi se pare interesant și chiar nu știam despre așa ceva. Eu foarte tare!

Mulțumesc!

Anca07
#StarMember

Buna @RafaHelper 

Eu folosesc functia si pe Google Chrome de ceva vreme. 

1000232562.jpg

Nu stiam ca este disponibila si pe M Edge, insa da, este o functie care si mie personal mi se pare utila. 

Zi cu soare!🌞

Pololică
#StarMember

Ce buna era functia acum 15 ani, cand aveam atropina in ochi si nu distingeam nimic in fata...

Miha_Z
#StarMember

Interesant tutorial. Nici eu nu știam de funcția asta și chiar merita s-o incerc. Având în vedere că timpul este limitat la toți, cred că ne va ajuta sa facem mai multe treburi de odată.