anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

[Tutorial] Cum putem transfera online fișierele cu dimensiuni mari?

FLo1
#StarMember

Vă propun spre analiză și alegere patru posibilități de transfer al fișierelor de dimensiuni mari (de ordinul GB).

1. Una dintre cele mai populare platforme de ”files transfer”, observând utilizarea acesteia între persoanele cunoscute mie este WeTransfer. Printr-o o simplă înregistrare gratuită ai acces la opțiunile de transfer (în limita a 2GB) fără confirmări la fiecare utilizare și cu posibilitate de prelungire a stocării (valabilității link-ului de descărcare) la mai mult de 7 zile.FLo1_0-1683234165885.png

 

         Ce anume m-a atras la această platformă? VITEZA. Atât pentru upload cât și pentru download, WeTransfer este una dintre cele mai rapide platforme experimentate de mine. De asemenea *posibilitatea adăugării mai multor contacte (adrese de email) fără grija de a le căuta este un motiv pentru care consider chiar de preferat această platformă. De asemenea, *posibilitatea ca destinatarul să descarce conținutul fără a fi condiționat de crearea unui cont, sau posibilitatea ca *expeditorul  să beneficieze de ”track downloads” (urmărirea /anunțarea dacă destinatarii au descărcat (sau nu) fișierele trimise) este încă o funcție utilă, parte din managementul download-urilor (cu dată/oră a momentului descărcării).

FLo1_1-1683234165890.png

 

             Din păcate, varianta gratuită este limitată la 2G spațiu de transfer, dar avantajul este că această limitare este per sesiune(transfer),  deci nu cumulată pe cont.

 

            2. O altă alternativă pentru fișiere mai mari este platforma MyAirBridge este o platformă cu multiple funcții, însă pentru stocare/transfer fișiere merită menționate: *Stocarea de fișiere, utilizarea unor date stocate de către mai mulți utilizatori, transferul de date cu/fără protecția unei parole, optimizare compactă pentru ecranul dispozitivelor mobile, ”dark mode”, notificări în cazul modificăriilor produse asupra unor fișiere stocate, păstrarea unei structuri arborescente în cazul transferulului (stocării) de foldere. Din păcate unele funcții sunt valabile doar în variantele contra cost.

FLo1_2-1683234165904.png

                Ce mi-a atras atenția asupra acestei platforme a fost spațiul generos (20GB) fără nici un cost, în cazul transferului de fișiere, multe dintre platforme limitând varianta gratuită la 2-5GB. Totuși viteza de download (mai ales pentru cei care nu au cont creat) este redusă, iar aceasta poate reprezenta un aspect negativ al aprecierilor oferite pentru această soluție (variantă).

FLo1_3-1683234165925.png

Variante (planuri) cu opțiuni ale platformei

FLo1_4-1683234165927.png

Variantă compactă pentru dispozitive mobile a platformei

             3. Pentru doritorii altor alternative, TRANSFERNOW poate fi o soluție de compromis și chiar de preferat. De ce ? Pentru că pe lângă platforma web de bază, are și varianta de aplicație pentru diferite sisteme de operare aferente dispozitivelor mobile.

FLo1_5-1683234165931.png

            Ce ce este de preferat la această platformă? La varianta gratuită aveți 1)Posibilitatea de a încărca cel puțin 5GB/transfer (200GB/transfer la variante plătite) ;1a) Opțiuni de stocare de până în 1000GB la variantele plătite ; 2) Valabilitatea link-ului de descărcare de 7zile (similar cu a multor alte platforme)(sau 1 an la variante plătite) ; *Transmiterea către maxim 10 contacte / transfer (50 destinatari la variante plătite). ; *Posibilitatea unei funcții de ”preview” a fișierului înainte de descărcare ; 3) Confirmări de încărcare a fișierelor, descărcare de către fiecare contact în parte sau reamintirea expirării valabilității link-ului. 4) Opțional transferul poate fi protejat cu parolă, astfel încât descărcarea să fie inutilă celor care ar avea acces la link-ul de descărcare. Mai multe detalii despre opțiunile și descrierea posibilităților aferente platformei regăsiți aici.

FLo1_6-1683234165937.png

4. FAST & SIMPLE File Transfers este o altă platformă interesantă, și chiar o recomand. De ce? Prin simplitatea funcțiilor oferite, se deosebește de celelalte platforme prezentate aici prin aceea că 1) se pot trimite până la 6GB/transfer; 2) Pentru cei care doresc o prelungire (valabilitate) mai mare a link-ului de descărcare, platforma oferă posibilitate de accesde până la 21 de zile (nu doar 7 zile ca la celelalte). Viteză de transfer este acceptabilă.

FLo1_7-1683234165942.png

 

Concluzie: Voi utilizați astfel de platforme / mijloace de transfer online pentru fișiere de dimensiuni mari? Cunoașteți/utilizați alte platforme?

22 Răspunsuri 22

arsradu
#StarMember

Mersi frumos, Flo! Foarte util! De unele dintre platformele mentionate de tine nici nu stiam.

Eu unul folosesc Google Drive, Mega, sau Box, cu preferinta pe prima. 🙂

Client Orange

Da @arsradu, ideea e că ”Google drive” vrea cont de gmail (unii nu au sau nu-l divulgă), iar alții vor un link de download .... fără să fie implicați. În plus mai intervine problema spațiului de stocare până la efectuarea transferului. Ca la serviciile de voce, uneori nici măcar ”nelimitat” nu e suficient.

Da, foarte adevarat. Pentru Google Drive ai nevoie de cont. Cel putin pentru upload. Pentru download, nu neaparat (depinde cum sunt configurate setarile de Sharing). Dar da, pentru casual uploads, clar WeTransfer e cel mai ok (si cred ca si cel mai popular).

Foarte util tutorialul. Multumim frumos. 🙂

Client Orange

@arsradu: Încă un impediment la utilizarea Gmail: se dorește utilizare adreselor de serviciu, nu cele personale. Pe de altă parte, unele firme au chiar filtre pentru a bloca emailul cu link-ul de descărcare, dacă este trimis pe adresă oficială.

Totuși, eu îl utilizez de exemplu la transfer de filme. Unele le prefer offline și atunci e mai facilă descărcarea lor, nu vizualizare online.  Ai vreun feedback legat de viteză? Adică încerc să găsesc un compromis între limita spațiului de transfer și viteza de upload/download. Am observat că viteza depinde de serverul utilizat de aplicație, conexiunea la acel server etc.

Neata Flo! 🙂

Personal nu incarc foarte des, si de obicei nu sunt fisiere mari. Dar am facut un test acum, pe conexiune WiFi (de pe laptop), aprox 600Mb/s down & up in speedtest, la un fisier de 1.5GB, si am avut urmatoarele rezultate:

Upload time: aprox 3-4 min

Download time: aprox 20-30 sec

Client Orange

🙂 Neata arsradu. Întrebam ca o comparație cu cele testate de mine. Timpii obținuți de tine sunt chia ok. Adică 2GB la minut mi se par a fi acceptabili, atât upload cât mai ales download. Totuși nu am reținut: care era platforma testată? 

Când am transferat un bluray cu airbridge-ul descris mai sus m-a dezamăgit timpul re peste 20 min la 15GB. Adică atât timp cât e peste 1GB /minut pentru download este ok.

Am testat direct din browser, nu folosind vreo aplicatie dedicata. Cu toate ca acum mi-am adus aminte ca aveam si aplicatia Google Drive instalata pe laptop. :)) Anyway, platforma este MacOS, si browserul Safari. 

Intre timp, am testat acelasi fisier si pe cablu LAN, conectat la laptop, printr-un adaptor Ethernet > USB C (e un hub USB cu mai multe intrari, printre care si Ethernet), si am avut urmatoarele rezultate:

Download time: 14:97 sec

Upload time: 37:33 sec

Speed test pe LAN: aprox 900 Mb/s down, aprox 800 Mb/s up

Client Orange

Mulțumesc arsradu. Și DA, din browser, dar ca "platformă" mă refer la site, nu la OS. Cu siguranță, pe de altă parte, că pe un măr mușcat rezultatele vor fi superioare unui test cu ferestrele Microsoftului. Motiv: mai puține gâlme și prăjituri în sistem.

Ah, scuze. Site-ul este drive.google.com in cazul asta. 😄

Si da, e posibil sa aiba si sistemul de operare un cuvant de spus in cazul asta. Pot incerca si de pe un Windows, daca vrei. 😄 Am un Mac care ruleaza Windows (nativ, nu in masina virtuala). Pentru ca, aparent, oricat am vrut sa scap de Windows (cu toate ca Windows 11 imi place foarte mult, cel putin ca design), se pare ca inca am nevoie de el pentru softuri de diagnoza auto de exemplu, softuri pentru Android, si tot asa. Dar cum ziceam, daca vrei, pot incerca si de pe Windows, in aceleasi conditii de test (aceeasi conexiune la internet, acelasi fisier, dar nu si acelasi hardware, pentru ca laptop-ul respectiv, cu toate ca e un Mac, e un pic mai vechiut).

Client Orange

Eventual de... curiozitate. Cu toate că fiind vorba de drive-ul celor de la google... e destul de clar rezultatul. Adică au serverele destul de ...aranjate astfel încât rezultatele să fie bune. Nu e ca pe vremuri când descărcam de pe un ODC... de pe un server anonim la viteză de câțiva kilo. 

BTW: Am văzut unele dintre aplicații cu sediu pe... Cehia. Ca o curiozitate. Adică nu pe Europa de vest cum sunt majoritatea.

W11 are ceva mai mult decât ”design”? Parcă n-aș trece de la W10 doar pentru design, deși începe inclusiv W10 să se miște ca XP-ul în ultimii ani de existență.

:)) Asa e.

Windows-ul in general dupa un timp incepe sa se miste greoi. De-aia, pe vremea XP-ului, cand ziceai ca se "misca greu calculatorul" solutiile erau in general doua la numar:

  1. vesnicul, mult-prea-cunoscutul, prea-renumitul si, din pacate, inca prea-necesarul restart
  2. reinstalare de Windows. :))

Windows 11 am instalat mai mult de curiozitate. Si pentru ca, la fel ca si in cazul platformelor mobile pe care le am pe langa mine (Android, iOS, si...nici nu stiu ce OS ar fi acel Nokia 6310i), imi place tehnologia in general. Mi-e greu sa ma hotarasc la o singura platforma. Pentru ca fiecare in parte are avantajele si dezavantajele ei. Si, in general, "geek" cum ma stiu, imi place sa incerc, sa testez, sa explorez lucruri noi. De-asta am si vrut sa incerc Windows 11. Si, si mai mult, de-asta am vrut sa vad daca se poate instala fara BootCamp, in EFI mode, pe un laptop care nu a fost "facut" pentru asa ceva in mod deosebit, dar care poate rula fara probleme si un alt sistem de operare decat cel cu care l-a adus pe lume Apple.

O sa incerc si pe Windows si revin cu detalii. 🙂

Client Orange

Mersi mult. Și ca să rămân pe... ”topic”, dintre cele prezentate inițial, de aceea prefer WeTransfer-ul: pentru viteza de download / upload. Celelalte par să fie mai lente, deși limitarea / transfer uneori mă face să cedez la a folosi unul dintre ele în detrimentul WeTransferului. Și cum spuneam, multe din aplicațiile Google au pretenția la cont de GMail, iar nu toți vor să-l divulge, sau dacă e vorba de business (pentru serviciu)..... nici atât. 

Plus că în multe cazuri, nu este despre stocare (ocupare inutilă a spațiului din Drive), ci doar un simplu transfer, care se poate doar online și exclude email. Deci e necesară o alternativă de acest tip. 

GeorgianaD
Moderator

Îmi amintesc faptul că foloseam în perioada când eram studentă platforma WeTransfer, foarte utilă și ușor de utilizat.

Mă scăpa de grija memory stick-urilor USB. 😁 

Da, pentru transferuri rapide și limitate la maxim 2GB prefer și eu WeTransfer: obișnuință, dar în special siguranța funcționării, feedback (tracking) pentru downloads, posibilitatea asocierii linkului de download și aocierea lui într-un email ”oficial” (pentru cei care nu au curajul să dea click pe orice).... e chiar la îndemână, și chiar destul de popular după cum se pare. 😊