SCOP: Pentru portări de succes / Și lipsite de mult stres.
Prin portabilitatea numerelor de telefon, fie că este un număr de abonament sau un număr aferent unei cartele prepay (preplătită), utilizatorul își poate păstra numărul de telefon, la cererea acestuia, atunci când schimbă operatorul de telefonie.
Ce trebuie știut de la început este faptul că orice număr poate să fie portat doar în cadrul aceleiași categorii, adică număr fix va putea fi portat doar ca un număr fix, la fel cum un număr mobil va putea fi portat la un alt operator doar ca număr mobil.
Acte necesare pentru portarea numerelor
Actele standard care se solicită în cazul portării sunt cele care se solicită la activarea oricărui abonament standard (cartea de identitate), dar și o ultimă factură emisă de operatorul donor (cel de la care este portat numărul) – în cazul unui număr portat care corespunde unui abonament din altă rețea.
Ce NU trebuie ignorat și trebuie cunoscut de la început este că actele rezultate în procesul de înregistrare a portabilității sunt:
- Cererea de portare (vezi foto alăturat al unei portări din Vodafone în Orange sau pe ANCOM formularul-tip aici)
- Contractul de abonament, privind portarea (în cazul numerelor de abonament).
Ce NU trebuie ignorat și obligatoriu de știut :
- Dacă portarea se efectuează într-un magazin fizic, reprezentantul magazinului începe completarea cererii de portare prin transmiterea unui cod (via SMS) pentru confirmarea numărului care se dorește a fi portat. Deci SIM-ul trebuie să fie într-un telefon disponibil clientului. Ulterior, reprezentantul din magazin poate să-ți solicite cartela SIM pentru a completa exact fiecare caracter al seriei SIM (19 cifre). Nu este obligatoriu să fie arătată / înmânată cartela SIM, însă orice completare greșită (de exemplu după dictare) a seriei SIM va fi inclusiv din vina clientului (nu doar a reprezentantului magazinului).
1a. De luat în considerare: Dacă ați dat cartela SIM reprezentantului din magazin, vă recomand să nu o lăsați în magazin. Până la aprobarea procesului de portare, SIM-ul este activ și se poate utiliza. SIM-ul nu se blochează odată cu completarea cererii, iar un SIM lăsat în magazin este un SIM.... pierdut. Ce înseamnă aceasta? Fără dovada unei cereri completate și semnate, orice proces de portare poate fi o poveste (nu realitate), iar lipsa SIM-ului vechi (mai ales pentru clienții prepay) poate conduce la pierderea numărului ce se dorește a fi portat.
- La Orange (în cazul PPY) va fi necesară (la acest moment) achiziția unui SIM cu număr (5euro), număr care va reprezenta numărul temporar și creditul/opțiunea cu resurse activată implicit, inițial. La alți operatori puteți primi SIM-ul blank, dar cu condiția activării a unei opțiuni minime (fie credit sau resurse). În cazul abonamentelor, clientul poate beneficia de o ofertă promoțională curentă de servicii în vigoare la momentul respectiv, inclusiv de dispozitive (telefoane) la preț cu discount, semnând totodată un contract de abonament pe o perioadă minimă contractuală de minim 12/24 luni. Și în cazul abonamentului se va aloca inițial un număr temporar, iar ulterior, la finalizarea procesului de portare, numărul temporar oferit de furnizorul acceptor va fi înlocuit de numărul portat.
- De ținut seama : clientul poate înainta cererea de portare și fără a beneficia de o ofertă promoțională de servicii, activând doar numărul temporar alocat de furnizorul acceptor, număr care la finalizarea procesului de portare va fi înlocuit cu numărul portat. Atenție: Nu se poate schimba titularul în timpul procesului de portare. Dacă doriți schimbarea titularului, atunci varianta recomandată este de migrare a numărului la prepay (dacă este abonament), iar abia ulterior să se depună cererea de portare direct pe numele noului titular. Altfel, titularul inițial (înaintea portării) va fi obligatoriu și cel de după finalizarea procesului de portare.
- În momentul depunerii cererii de portare, clientul va alege una din opțiunile menționate anterior. De știut că portarea se poate efectua atât de la PPY la abonament, cât și invers (abonament la PPY), și nu este restrictivă la același tip de număr utilizat anterior (adică fie doar PPY sau doar abonament).
- DURATA Procesului: În momentul completării cererii se poate alege intervalul de portare dorit, care poate fi de minim 3 (trei) zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii de portare sau până la maxim 25 de zile lucrătoare. Din experiență, fiecare etapă premergătoare finalizării portării va fi anunțată via SMS clientului (acceptare, durată, moment efectiv al portării). După nici 24 de ore de la transmiterea cererii de portare înregistrată, răspunsul primit de la furnizorul donor va conține: a) un mesaj de acceptare, cu momentul în care se va realiza portarea sau b) un mesaj de respingere, cu motivul respingerii cererii de portare.
- Observație: Deși este menționată o taxă de 4euro (fără TVA) ca taxă de portare în cazul numerelor postpaid, încă nu cunosc furnizor de servicii de telefonie care să impună clientului plata acestei taxe, ea fiind menționată, dar neaplicată clientului. Pentru numerele preplătite (PPY) taxa este zero (cel puțin în cazul primelor două numere) și 6euro (fără TVA) începând cu al treilea. Cu toate acestea, în acest moment NU se aplică nici o taxă pentru portarea numerelor în rețeaua Orange, indiferent că numărul este prepay sau postpaid.
- Informare client: Pentru numerele portate în rețeaua Orange România, clienții vor fi informați prin mesaje scrise (via SMS) despre stadiul portării astfel: 1. Un mesaj cu răspunsul operatorului donor (din care se face portarea); 2. Un mesaj cu 24 de ore înainte de momentul portării și 3. Un mesaj la finalizarea procesului de portare.
- Să știți că este posibilă inclusiv anularea cererii de portare. Pentru aceasta clientul trebuie să solicite în magazinul unde a depus cererea de portare completarea unei cereri de anulare a portării, cel mai târziu cu 24 de ore înainte de intervalul orar stabilit pentru realizarea portării. În cazul abonamentelor, trebuie cunoscut faptul că anularea cererii de portare nu implică anularea contractuljui încheiat. Rezilierea contractului poate fi solicitată în momentul depunerii cererii de anulare a portării sau ulterior acesteia.
- Posibile motive de luat în considerare și care pot conduce la respingerea unei cereri de portare:
- număr de telefon închis pentru neplată sau în urma unei cereri de reziliere, număr suspendat pe motiv de furt (SIM pierdut) sau număr de pe care nu au fost inițiate / primite apeluri;
- datele de identificare ale clientului sunt incomplete sau incorecte sau cererea de portare este incompletă sau incorectă;
- nu este furnizat nici un serviciu pentru numărul solicitat în cererea de portare;
- mai există cel puțin o cerere de portare introdusă în sistem pentru același număr;
- eventuale motive / cazuri care țin de securitate națională / ordine publică.
- Pentru cei care aleg portarea din Orange către un alt furnizor de servicii, puteți știi că odată cu portarea se vor pierde orice credit, ofertă specială sau alte beneficii. De asemenea, la portarea unui număr cu abonament Orange, contractul cu Orange România încetează de drept doar în momentul finalizării procesului de portare și în conformitate cu clauzele de reziliere.
Pentru alte detalii vă recomand să consultați site-ul ANCOM ( https://www.ancom.ro/procesul-de-portabilitate-explicat-pas-cu-pas_7188 ), sau puteți solicita alte clarificări aici în Comunitatea Orange. Și nu uitați: Un client portat este un client informat, care își cunoaște drepturile.