08-06-2026 07:32 PM - editat 09-06-2026 07:24 AM
Salutare,
Este important de menționat că optimizările prezentate in următorul tutorial pot contribui la îmbunătățirea stabilității conexiunii și, în anumite situații, la reducerea latenței, însă nu pot elimina limitele impuse de distanța fizică până la server, de traseele de rețea sau de problemele aflate în afara controlului utilizatorului.
În ultima perioadă am observat că tot mai mulți utilizatori discută despre probleme precum ping ridicat, lag în jocurile online, variații ale latenței (jitter) sau pierderi de pachete (packet loss). De multe ori, aceste probleme sunt puse automat pe seama operatorului sau a echipamentului utilizat, însă realitatea este mult mai complexă.
Mulți utilizatori consideră că o conexiune prin fibră optică de 1 Gbps sau 2 Gbps garantează automat un ping foarte mic în orice joc. În practică, latența este influențată de numeroși factori: distanța până la serverul de joc, ruta utilizată de operator, congestia rețelei, tipul conexiunii utilizate (Ethernet sau Wi-Fi), configurarea echipamentelor din locuință, existența unui CGNAT, precum și încărcarea rețelei locale.
Scopul acestui tutorial este să explice, într-un mod cât mai simplu și practic, care sunt factorii ce influențează latența și ce optimizări pot fi făcute pentru a obține o experiență cât mai bună în jocurile online. Vom discuta despre diferențele dintre Ethernet și Wi-Fi, bufferbloat, packet loss, IPv4 public și CGNAT, avantajele IPv6, verificarea parametrilor optici ai ONT-ului, utilizarea modului Bridge, precum și motivele pentru care doi utilizatori aflați în aceeași rețea Orange pot avea rezultate complet diferite în ceea ce privește ping-ul.
Acest ghid este destinat în special utilizatorilor care folosesc ONT-uri precum ZTE ZXHN F6600 sau ZTE ZXHN F6605R în rețeaua Orange, însă majoritatea recomandărilor prezentate sunt valabile și pentru alte echipamente și configurații similare.
Sper ca informațiile din acest tutorial să fie utile atât utilizatorilor mai puțin experimentați, cât și celor care doresc să înțeleagă mai bine modul în care funcționează o conexiune de fibră optică și ce pot face pentru a obține cea mai bună experiență posibilă în jocurile online.
Sursa foto: https://www.dnsstuff.com/network-latency
Latența (ping-ul) reprezintă timpul necesar pentru ca un pachet de date să ajungă la server și să revină.
Exemple:
Un ping de 10 ms către București nu înseamnă că vei avea 10 ms și către Frankfurt sau Londra.
Prima și cea mai eficientă optimizare.
Avantaje:
Chiar și cel mai bun Wi-Fi poate avea variații de latență care nu există pe cablu.
| Locație server | Ping normal |
|---|---|
| București | 5-15 ms |
| Budapesta | 10-20 ms |
| Viena | 15-25 ms |
| Frankfurt | 20-35 ms |
| Amsterdam | 25-40 ms |
| Londra | 35-50 ms |
| New York | 90-120 ms |
Dacă jocul permite alegerea regiunii:
sunt de obicei cele mai bune opțiuni.
Mulți observă că au ping bun dimineața și lag seara.
Cauza poate fi traficul din propria rețea:
Toate acestea pot produce:
Bufferbloat-ul este una dintre cele mai comune cauze ale lagului.
Simptom:
În repaus:
În timpul unui download:
Acest lucru apare deoarece echipamentele stochează prea multe pachete în cozi.
Soluții:
Dacă folosești un router dedicat în spatele ONT-ului, acesta poate rezolva aproape complet problema.
Packet loss înseamnă pierderea unor pachete pe traseu.
Simptome:
Poți testa cu:
ping 8.8.8.8 -n 100
Rezultat ideal:
Lost = 0 (0% loss)
Orice pierdere constantă trebuie investigată.
Mulți utilizatori sunt conectați prin CGNAT.
CGNAT înseamnă că mai mulți abonați împart aceeași adresă IPv4 publică.
Dezavantaje:
Avantajele unui IPv4 public dinamic:
CGNAT nu crește de regulă ping-ul semnificativ, dar poate afecta anumite tipuri de conexiuni.
Dacă operatorul oferă IPv6:
Unele servicii și jocuri folosesc rute IPv6 mai eficiente.
În anumite situații poți observa:
ONT-ul operatorului este proiectat în principal pentru acces la internet.
Un router dedicat poate oferi:
Exemple routere populare:
Folosește:
tracert IP_SERVER
sau
pathping IP_SERVER
Poți identifica:
Uneori problema nu este în casa ta, ci în rețeaua operatorului sau pe traseul internațional.
Fals.
DNS-ul influențează doar rezolvarea numelor de domenii.
Mit: Exmplu: 2 Gbps înseamnă ping mai mic
Fals.
O conexiune de 1 Gbps și una de 2 Gbps au de regulă același ping către același server.
Mit: CGNAT adaugă zeci de milisecunde
În general fals.
Diferența este de obicei foarte mică sau inexistentă.
Mit: Wi-Fi 6 garantează latență mică
Fals.
Interferențele și distanța contează mai mult decât standardul Wi-Fi.
Configurația ideală pentru gaming
Respectând aceste recomandări, vei obține cea mai mică latență posibilă pe care infrastructura operatorului și distanța până la server o permit. Pentru majoritatea utilizatorilor, cele mai mari câștiguri vin din eliminarea Wi-Fi-ului, reducerea bufferbloat-ului și folosirea unor servere apropiate geografic.
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe forumuri și grupuri de gaming:
"Eu am Fibra Orange de 2300 și am 80 ms pe serverul X, iar altcineva tot pe Orange are 30 ms. Cum este posibil?"
Viteza de internet și ping-ul sunt două lucruri diferite.
Poți avea:
și totuși să ai un ping mai mare decât alt utilizator cu abonament de 300 Mbps.
Exemplul 1 - Orașe diferite
Utilizatorul A:
Ping: 25 ms
Utilizatorul B:
Ping: 38 ms
Deși ambii folosesc același operator, traseul este diferit.
Exemplul 2 - Rute diferite către același server
Utilizatorul A:
Cluj
↓
Budapesta
↓
Viena
↓
Frankfurt
Ping:
Utilizatorul B:
Cluj
↓
București
↓
Praga
↓
Frankfurt
Ping:
Operatorul poate avea mai multe rute disponibile către aceeași destinație.
Uneori o rută este mai scurtă și mai eficientă.
Exemplul 3 - Serverul jocului
Mulți jucători cred că se conectează la același server.
În realitate:
Jucătorul A:
Jucătorul B:
Diferența poate fi:
deși joacă același joc.
Exemplul 4 - Wi-Fi vs Ethernet
Jucătorul A:
Ping:
24 ms
25 ms
24 ms
24 ms
25 ms
Jucătorul B:
Ping:
24 ms
38 ms
26 ms
42 ms
29 ms
Media poate părea apropiată, dar experiența este mult mai proastă din cauza variațiilor.
Exemplul 5 - Bufferbloat
Jucătorul A:
Nimeni nu folosește internetul.
Ping:
22 ms
Jucătorul B:
În același timp:
Ping:
80-150 ms
În joc pare că serverul are probleme, dar cauza este rețeaua locală.
Exemplul 6 - Probleme de peering
Două persoane pot avea același operator și același oraș.
Utilizatorul A:
Utilizatorul B:
Diferența poate fi:
fără ca vreunul dintre ei să aibă o problemă în casă.
Exemplul 7 - CGNAT și IPv4 public
De obicei diferența de ping este foarte mică.
Totuși anumite jocuri:
Un utilizator cu IPv4 public poate avea matchmaking mai bun sau conexiuni mai stabile decât unul aflat în CGNAT.
Exemplul 8 - Router vechi vs router modern
Utilizatorul A:
Router modern:
Ping în timpul download-ului:
25 ms
Utilizatorul B:
Router vechi:
Ping în timpul download-ului:
150 ms
Exemplul 9 - Probleme locale pe fibră
Uneori viteza este perfectă, dar există probleme pe partea optică.
Exemple:
Simptome:
În ONT pot apărea:
(Nivelurile optice nu mai pot fi măsurate pe ZTE-uri decât de operator)
Exemplul 10 - Serverul jocului este problema
Uneori nimic din rețeaua utilizatorului nu este defect.
Situație:
Problema poate fi:
Cum verifici dacă problema este la tine sau la server?
Fă trei teste:
Test 1:
ping 8.8.8.8
Dacă este stabil:
Test 2:
tracert SERVER_JOC
Test 3:
Testează alt joc.
Dacă:
iar un singur joc are probleme, atunci cel mai probabil problema este la acel joc sau la ruta către serverul lui.
Concluzia:
Două persoane cu:
pot avea ping diferit din cauza:
De aceea, atunci când cineva spune „eu am Orange și am 20 ms”, nu înseamnă automat că orice alt abonat Orange va avea exact același ping către același joc. În rețelistică, traseul până la destinație este la fel de important ca viteza abonamentului.
Surse informații și inspirații :
Bufferbloat și latență : https://bufferspeed.com/learn/bufferbloat?
Ethernet vs Wi-Fi pentru gaming : https://www.howtogeek.com/217463/wi-fi-vs.-ethernet-how-much-better-is-a-wired-connection/?
https://www.lifewire.com/wifi-vs-ethernet-which-one-should-you-use-4684496?
la 08-06-2026 08:10 PM
Salut. Interesantă trecere în revistă a cazurilor des întâlnite în networking. Doar ca o clarificare: știam că P2P este mai ales asociat la CGNAT, pentru conexiuni unde "IPv4 public" sau "IP FIX" nu este disponibil/posibil. Bineînțeles, poți avea o conexiune P2P și dacă ai un WAN cu "IPv4 public" și va merge chiar mai bine. Prin P2P sunt conectate de obicei "jucăriile" care nu au acces la o conexiune prin DMZ sau PortFwd.
la 08-06-2026 08:16 PM
Mulțumesc pentru observație Flo.
Da, ai dreptate. P2P nu este cauzat de CGNAT și nici nu există exclusiv din cauza lui. Conexiunile peer-to-peer funcționează atât în rețele cu IPv4 public, cât și în rețele aflate în spatele CGNAT-ului.
Ideea pe care am încercat să o subliniez în tutorial este că anumite jocuri sau aplicații care utilizează conexiuni P2P pot întâmpina dificultăți suplimentare atunci când utilizatorul se află în spatele unui CGNAT, deoarece nu mai există acces direct din exterior către dispozitivul respectiv. În aceste situații sunt folosite diverse metode de NAT traversal (STUN, TURN, hole punching etc.), însă rezultatele pot varia în funcție de implementare.
Într-adevăr, atunci când există un IPv4 public disponibil, anumite scenarii care implică hosting de sesiuni, port forwarding, acces remote sau anumite aplicații P2P pot funcționa mai simplu și mai predictibil.
Mulțumesc pentru completare, este o precizare utilă pentru cei care citesc tutorialul.
la 08-06-2026 08:26 PM
Da, un P2P în spatele unui CGNAT se va mișca mai lent decât pe o conexiune directă cu IPv4Public. Sau poate e doar o impresie proprie din observațiile constatate în diferite scenarii.
la 08-06-2026 09:36 PM
Nu e doar o impresie, este o certitudine. Din cauza CGNAT-ului, ești parțial „izolat” în rețeaua P2P.
CGNAT-ul este o soluție de avarie a providerilor pentru a economisi adresele IPv4.
la 08-06-2026 09:54 PM
Vezi că va fi foarte click-uit acest topic de către cei care sunt în zone cu o calitate îndoielnică a serviciului de internet fix.
Să fii pregătit doar 😁
la 08-06-2026 10:07 PM
Tocmai din acest motiv am specificat la început că optimizările prezentate pot îmbunătăți stabilitatea conexiunii, dar nu pot elimina limitele impuse de anumite condiții tehnice descrise mai sus.😊
la 08-06-2026 10:10 PM
Ar trebui să fie fraza de deschidere. :)) my 2c.
la 08-06-2026 10:11 PM
Il pot face text-ul cu bold si mai colorat 😅
08-06-2026 10:45 PM - editat 08-06-2026 10:46 PM
Am făcut niște teste IPv4 Public vs DS-Lite, rutele alese sunt puțin diferite către unele destinații iar diferențele de latență către unele destinații sunt cel puțin hilare, latență mai mică prin DS-Lite, deși cu o diferență de doar 1..3ms max.
la 09-06-2026 07:17 AM
Sa îmi lași te rog si mie adresele. O să încerc să testez și eu diseară. 😊
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor