26-12-2025 08:21 AM - editat 26-12-2025 08:32 AM
Salutare!
Tutorialul de mai jos se adresează pasionaților de telecomunicații, dar poate fi util și celor care vor să înțeleagă mai bine cum funcționează rețeaua mobilă și la ce echipamente este conectat telefonul. Sunt prezentate două aplicații pe care le folosesc frecvent pentru verificarea rețelei Orange și a parametrilor radio.
1. CellMapper – rol și utilizare
CellMapper este o aplicație folosită în principal pentru identificarea și cartografierea celulelor radio ale operatorilor mobili.
Ce face în mod concret:
Oferă informații despre:
La ce este util:
2. Netmonitor – monitorizare în timp real
Netmonitor este axată pe monitorizarea live a conexiunii, fiind utilă mai ales pentru analiza comportamentului rețelei în timp real.
Ce afișează:
Parametri radio avansați, precum:
La ce este util:
Concluzie
Cele două aplicații se completează foarte bine și oferă o imagine destul de clară asupra modului în care funcționează rețeaua mobilă în zona ta.
Mai există și alte aplicații similare, însă CellMapper și NetMonitor rămân preferatele mele.
Câteva exemple de alte aplicații utile:
la 26-12-2025 09:29 AM
Salutare și Crăciun fericit!
Utilizez de ceva timp aceste aplicații, dar recunosc faptul că nu știam toate aceste detalii.
Mulțumesc foarte mult!
la 26-12-2025 12:53 PM
Salutare!
Mă bucur că ți-au fost utile informațiile 😊 Mulțumesc pentru feedback și Crăciun fericit și ție! 🎄
la 26-12-2025 12:47 PM
Salut. Personal Netmonitor mi se pare mai exact într-ale cifrelor, pe când Cellmapper, dacă ar mai "lucra" puțin la grafică ar putea să ofere ceva mai mult. De asemenea, actualizarea doar pe un istoric al utilizatorului este slabă ca informație cu o pretenție de top. Concret (ce înțeleg eu): vreau să descoper zone cu 5G, dar testele sunt efectuate doar de o majoritate cu terminale 4G+. Așa-i că nu e relevantă informația pentru cel interesat de 5G?
În rest experiențe interesante cu ambele aplicații.
la 26-12-2025 12:51 PM
Salut!
Ai punctat corect. NetMonitor e mai precis pe partea de valori și parametri în timp real, iar CellMapper e mai mult orientat spre cartografiere, cu limitările ei. În privința 5G, ai dreptate: dacă majoritatea contribuie cu terminale 4G+, informația despre 5G poate fi incompletă și trebuie interpretată cu prudență.
Per total, aplicațiile se completează bine, fiecare cu rolul ei. 👍
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor