anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Mituri, adevăruri și trucuri pentru a salva un telefon ud

GeorgianaD
Moderator

Tuturor ne plac pozele frumoase din vacanțe. Câteodata un selfie reusit presupune să ne luam telefoanele cu noi în apa de la mare sau de la piscină, iar faptul că acestea au certificarile IP67 și IP68, unde IP este acronimul de la Ingress Protection, adică protecția la imersie (scufundare) în lichide, nu le exclude de la deteriorare.

 

Majoritatea dispozitivelor beneficiază de aceste certificari, iar costurile reparației sunt acoperite de garanție -  dacă telefonul se află în perioada de garanție și respectă termenii și condițiile din certificatul de garanție. Este important să știm faptul că testele făcute pentru obținerea certificarilor IP67 și IP68 sunt realizate doar pentru medii cu apă dulce,  nicidecum în apă sărată (la mare), în apă cu clor (la piscină) sau în alte lichide în care ți-ai putea scăpa sau cu care ți-ai putea stropi telefonul (apă cu săpun - în cadă, cafea, ceai).

 

Găsiti în rândurile de mai jos ce este de făcut pentru a salva un telefon ud:

 

  1. Oprește-l și scoate cartela SIM;
  2. Nu folosi căștile audio și nu îl pune la încărcat (apa și electricitatea nu fac casă bună);
  3. Nu usca telefonul cu foehnul (risti să arzi componentele sau să împingi apa și mai mult în interiorul acestuia), nici pe calorifer sau lângă ventilator și așteaptă până când acesta se usucă în mod natural – eventual îl poți șterge cu un prosop de hârtie;
  4. Deoarece sarea este corozivă, specialistii ne recomandă atunci când scăpam telefonul în apa de la mare, să îl clătim cu apă dulce;
  5. Folosește un deshidratant sintetic - pune telefonul într-o pungă cu fermoar și introdu câteva pliculețe cu silicagel, acele bilute pe care le găsești în cutii când cumperi încălțăminte. Închide ermetic punga și așteaptă timp de 48 sau 72 de ore înainte să repornești telefonul;
  6. Nu folosi telefonul până când acesta nu se usucă complet.

 

Mitul bolului cu orez: Specialiștii ne recomandă să nu punem telefonul într-un bol cu orez, deoarece acesta nu va absoarbe toata apa. Rezultatele unui experiment au demonstrat faptul că orezul a absorbit o cantitate mult mai mică de apa spre deosebire de gelul de silice, cuscus, ovăz sau chiar nisipul pentru pisici.

 

După ce au trecut minimum 24 de ore de la incident, poți verifica dacă telefonul funcționează în parametrii normali:

  • Efectuează un apel;
  • Folosește camera foto;
  • Verifică viteza de reacție a touch screen-ului.

 

Închei prin a vă recunoaște faptul că până în prezent nu am avut astfel de incidente și că sunt de parere că prevenția este cea mai eficientă.

 

Telefonul vostru a luat vreodată contact cu apa? Cum l-ați salvat?

5 Răspunsuri 5

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Cunoşteam o parte dintre ele, dar nu chiar atât de multe! Destul de interesantele detaliile şi foarte bine şi frumos explicate. Din fericire, nu am avut astfel de incidente până acum şi sper să nici nu am. Dar acum ştiu ce am de făcut, în caz că se întâmplă! Mulţumim foarte mult!

Anonim
Neaplicabil
Mulțumim pentru sfaturi. Nici eu nu am avut parte de așa ceva și sper să nu am nevoie de aceste ponturi niciodată.

arsradu
#StarMember
Nu am avut probleme de submersie a telefonului in apa. De niciun fel. Splash-uri de apa, da. Uneori mai mari, alteori mai mici. Dar nu a fost scapat cu totul in apa. Cu toate astea, am salvat de la "inec" telefoanele cunoscutilor. Primul pas este intr-adevar sa-l inchizi (daca nu cumva s-a inchis singur) si sa-l stergi cu ce ai la indemana, cu conditia sa nu fie un alt lucru ud. NU puneti telefonul in orez, decat daca vreti sa-l faceti si pe el parte din ciorba de legume la care lucrati. Uscatorul de par poate fi un ajutor de nadejde, DUPA ce ati uscat bine in prealabil telefonul cu un prosop uscat sau servetel, cu conditia sa nu suflati aer fix in locurile prin care ar fi putut sa intre si apa, pentru ca intr-adevar riscati sa bagati apa si mai adanc. Se poate usca de la distanta, dar nu suflati direct in difuzor, microfon, sau mai stiu eu unde. Pentru difuzor si speaker, eu am incercat cu succes si tactica scuturarii usoare a telefonului intr-un servetel sau prosop. Astfel incat, daca e ceva apa in acele gauri, sa iasa afara. De asemenea, ca sa fiti 100% siguri ca o sa reziste multi ani de acum inainte, ar fi bine sa faceti o programare la un service. Daca nu pentru inlocuirea unor piese de pe placa de baza, macar pentru o curatare ca lumea, cu ultrasunete. Problema mare nu e apa, cat curentul. Cele doua, in combinatie, fac ravagii, si problema cea mai mare este coroziunea. Lucru care se intampla aproape instant. Si o sa inchei cu o intamplare reala cu unul dintre telefoanele mele. Am avut un Samsung Galaxy S4 mai demult (inca il am) care a primit destul de multa apa pe display, si un pic in spate, sub capacul de la baterie. Deja incepuse s-o ia razna display-ul. Nu mai reactiona deloc. L-am oprit, l-am sters eu ce l-am sters. L-am uscat. Dar nu mai mergea deloc touch-ul. Display-ul se aprindea, dar touch-ul nu mai mergea deloc. L-am considerat dus. Deja ii facusem programare la service pentru a doua zi, in caz ca mai pot sa faca ceva. Dar nu-mi faceam nicio sparanta. A doua zi, m-am dus cu el la service, si doamna zice: dar sa stiti ca trebui sa-l resetam inainte. Si zic: pai da, dar cum facem asta, ca nu putem introduce pin-ul? Si deja ma gandeam sa-i dau wipe data/factory reset din Recovery, ca acolo nu am nevoie de touch (se folosesc butoanele fizice). Dar inainte de toate, zic sa-i arat doamnei ca nu functioneaza. Sa vada defectul, nu? Asa ca, il pornesc, si ajung in ecranul principal, si dau sa scriu PIN-ul, si...merge! Am zis: nah uite tu ca s-a speriat telefonul si s-a gandit sa-si revina. :)) N-are rost sa va spun ca pana sa ajung cu el la "doctor" incercasem deja de multe ori sa vad daca nu cumva isi revenise touch-ul. Inclusiv inainte sa plec de acasa. Si nimic. Deci, daca credeti in miracole, cu siguranta asta a fost unul dintre ele. :)) Asta a fost acum multi ani. Telefonul merge perfect si acum.
Client Orange

teacher_
#StarMember
Nici eu nu am avut astfel de probleme, dar soția mea a avut un S8, care la un moment dat a primit ceva apa. Apa s-a uscat, dar primea niste notificări, chiar și la o luna cum că mai există apă, mai ales atunci când îl punea la încărcat,dar in cele din urmă a reușit să scape de el. Eu am de gând să îmi cumpăr o husa de protecție pentru apă, sa fac poze drăguțe in concediu.

mihai_13
Maestru
eu personal am salvat un iphone 7 , l-am pus intr-o cutie de dimensiuni mici plina cu nisip pentru pisici pe care am lasat-o in masina era vara si de dimineata pana seara cand l-am pornit numai prezenta nici o problema la display iar difuzorele nu se mai auzeau gajait..