la 28-03-2021 06:29 PM
Cu ceva timp in urma am reusit sa intru in posesia unui Orange TV Box Go, in speranta ca voi reusi sa transform un TV basic in unul smart si despre care am scris aici https://comunitate.orange.ro/questions/2436839-review-orange-tv-box-go-arunci-50-euro-tigaie BIG MISTAKE aka EPIC FAIL
Prin urmare, am zis sa caut alternative. Sau, mai bine spus un Mediaplayer TV cu Android in adevaratul sens al cuvantului. Adica un produs asupra caruia sa am control si care sa-mi permita sa-mi selectez eu menu-ul si nu un produs care sa-mi arunce firmiturile stapanului.
Asa am ajuns la Xiaomi Mi Box S, solutia propusa de Xiaomi pentru a transforma un TV basic intr-un Smart TV fara cabluri si gauri trase prin pereti - vorba lui Ghita - si fara a fi o invetitie colosala raportat la preturile unui Smart TV veritabil.
Xiaomi Mi Box S este un centru multimedia la putator, unul dintre cele mai atractive dispozitive de acest gen de piata si unul dintre putinele astfel de gadget-uri ce benefiaiza de certificare Google si Netflix.
1. In pachetul de retail avem:
Ca si dimeniuni, cutiuta in sine, are 9.52 x 9.52 x 1.68 cm. Practic un patrat cu margini rotunjite de 10 cm si gros de 2 cm ceea ce insemana ca este extrem de finuta iar dpv al calitatii metrialelor si a finisjelor aduce a produs premium.
Xiaomi Mi Box S este motorizat de Android TV (din fabrica vine cu versiunea 8.1 care se poate actualiza la versiunea 9) ceea ce il face extrem de polivalent in comparatie cu un box similar cu sistem de operare proprietar.
2. Caracteristici Hardware
Mi Box S este tractat de un procesor quad-core Cortex A53 pe 64-bit ajutat de un chipset grafic Mali 450 la care se adauga 2 GB RAM si 8 GB de stocare. Trebuie mentionat faptul ca din cei 2 GB RAM, utilizatorul are la dispozitie cam 50%, iar din cei 8 GB spatiu de stocare brut mai ai la dispozitie cca 5 GB, iar dupa update-uri si instalare de programe aditionale si configurari am ramas cu cca 3 GB liberi fara alte optimizari si personalizari de OS.
Pe partea de conectivitate MI Box S are un port HDMI 2.0a, iesire AV, port USB, conexiune Wifi 2.4GHz / 5GHz si Bluetooth 4.2.
3. Instalare si Configurare
Clasica si extrem de simpla. Se realizeaza legatura dintre Mi Box S si televizor prin intermediul cablului HDMI, se conecteaza alimentatorul, se porneste Mi Box S care solicita configurarile clasice ca si in cazul unui telefon mobil (tara, limba, conectare la reteaua WiFi, cont Google, update-uri). Repet, metoda clasica si simpla, nimic iest din comun.
4. Certificare Google si Certificare Netflix
Cum am mentionat la inceput, acest Xiaomi Mi Box S este un produs certificat atat Google cat si si Netflix. Asta se traduce prin faptul ca suporta rezolutii 4K HDR10 pana la 60FPS, Dolby DTS audio 2.0+ (prin conectarea la un soudbar sau sistem home cinema 5.1 canale), Google Assistant si Chromecast incorporate.
Acest lucru se poate observa la un DRM Info ---> Google Level 1.
Practic, pe langa functia clasica de media player cu Android TV ai la dispozitie si un Chromecast in acelasi dispozitiv.
5. Comenzi vocale
Una dintre caracteristicile remarcabile ale lui Xiaomi MI Box S este data de telecomanda dotata cu microfon si functia Google Assitant prin intermediul careia poti cauta aplicatiile cu usurinta, prin comanda vocala, in timp real, fara sa fii nevoit sa tastezi. Asistentul vocal se descurca onorabil chiar in limba romana.
Telecomanda bluetooth Mi din pachet, pe langa suportul vocal pentru cautarea continutului media poate controla si device-urile smart din casa conectate la Google Home datorita Google Assistant.
6. Android TV si Google Play Store
Asa cum am mentionat Mi Box S este motorizata de sistemul de operare Android TV - o versiune ceva mai simplificata a android-ului pentru smartphone - si ofera acces la magazinul de aplicatii Google.
Un aspect extrem de important care trebuie mentionat este faptul ca in magazinul de aplicatii Google Play destinat Android TV se vor regasi DOAR aplicatiile compatibile cu acest sistem. Cu toate acestea, Mi Box S poate fi pacalita sa instaleze si sa ruleze aplicatii din surse externe, exista foarte multe tutoriale pe internet legate de acest subiect de aceea nu insist prea mult.
Din fabrica Mi Box S vine cu browser de internet extrem de primitv (ceva in genul IE de pe Win XP) dar, in magazinul de aplicatii avem Puffin Web Browser, probabil unul din cele mai bune browsere de internet pentru Android TV si care are intergrata inclusiv functia de AD Block. Nu este Chrome, Opera sau Firefox dar se descura onarabil pentru o navigare de nivel basic.
Ai acces la mii de aplicatii compatibile, iar ca si servicii sunt deja preinstalate si optimizate Netflix, HBO, YouTube. Pe langa acestea se pot instala aplicatii precum: Telekom TV, Vodafone TV, Digi Online, Focus Sat, Orange TV Go, Spotify, Disney+, etc.
7. Conectare la periferice
Gratie conexiunilor Bluetooth si a portului USB acest Mi Box S se poate conecta un kit + mouse, un controler pentru jocuri pentru ca poate rula unele jocuri mai putin pretentioase, un soundbar, un sistem audio 5.1 canale.
8. Concluzie Xiaomi Mi Box S
Probabil prima intrebare ar fi daca merita! Raspunsul este un DA hotarat. Practic nu exista grad de comparatie intre acest Xiaomi Mi Box S de cca 299 lei si un Orange TV Box Go de cca 250 lei.
Pentru cca 299 lei vei avea la dispozitie: un centru multimedia cu Android TV, Chromecast, Google Assistent, Browser Internet, Google Play Store, port USB, posibilitatea conecatrii unor periferice. Toate acestea in acelasi dispozitiv la care se adauga avantajul de a beneficia de suport si update-uri de la producator.
Trebuie mentionat faptul ca pentru a va putea bucura de 4K HDR, 60fps si Dolby DTS aveti nevoie de TV compatibil si de un sistem audio certificat Dolby DTS.
Daca bugetul nu va permite achizitia acestui Xiaomi Mi Box S, pueti opta pentru varianta mai de buget si anume Xiaomi MI Stick TV https://comunitate.orange.ro/questions/2377050-xiaomi-tv-stick aceste din urma avand limitarile sale.
P.S. - Apropos, cei care aveti Smart TV cu Andorid de la producatori cu renume - sarcasm - precum Allview si Vonino, primiti update-uri de la producator pentru aceste dispozitive?
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor