anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state...

BlackWolf
Maestru

Internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state. De vină ar fi lipsa investițiilor în infrastructură

"După ce a fost un mare motiv de laudă, internetul românesc a devenit tot mai lent, în comparație cu alte state. România se află acum, pe locul 38, după ce a coborat numai în 2024 13 poziții, la nivel mondial.

 
Iar anul trecut am pierdut alte 10 pozitii.

De vină ar fi lipsa investițiilor în infrastructură și în tehnologia 5G, dar și numărul crescut al utilizatorilor de internet, spun specialiștii IT.

În 2010, România era pe primele locuri în topul conectivității digitale, însă, în ultimii ani, a început să piardă teren în clasamentele globale de viteză.

Deși rețeaua rămâne în continuare printre cele mai rapide din Europa, progresele făcute de alte state și lipsa unor investiții semnificative în infrastructură ne-au trimis pe locul 38, cu o viteză medie de descărcare de 105 mega biți pe secundă.

Gabriel Petrea - director general adjunct Politehnica București: „În ultima perioadă a apărut o nouă tehnologie, tehnologia 5G, care suportă wireless cu viteze foarte mari, iar în România aceste investiții sunt mai lente în aceste tehnologii și de aceea, multe țări care erau în coada clasamentului au început să investească în aceste tehnologii noi și recuperează decalajul.”

Claudia Nițoi, corespondent PRO TV: Suntem la Universitatea Politehnică și o să testăm și noi, cu ajutorul unei aplicații, viteza internetului în interior. Prima dată mă conectez la rețeaua de internet a facultății. Aplicația îmi arată că pot să descarc cu 63 Mb pe secundă. Acum mă conectez la rețeaua mobilă. Viteza este evident mai mare, 170 Mb/secundă.

Asta pentru că în Capitală avem o acoperire mare a rețelei 5G, dar în restul țării sunt multe zone care nu au nici 3G. Operatorii de telefonie mobilă ar trebui să facă investiții, însă tehnologia 5G este scumpă și presupune multe echipamente.”

Totuși, numărul utilizatorilor de internet în România a crescut. Erau peste 18 milioane la începutul acestui an.

Radu Puchiu - consultant IT: „S-a mai întâmplat ceva: s-a mutat foarte mult consumul de date. Dacă o să vă uitați pe statistici, consumul de internet s-a mutat în zona de mobil, unde România e mai puțin pregătită. Sunt mult mai mulți pe mobil care trebuie să împartă aceeași frecvență, normal că a scăzut și viteza.”

Dacă viteza internetului din România va continua să scadă, filmele 4K și meciurile la o rezoluție bună vor fi imposibil de văzut.

Islanda este țara cu cel mai rapid Internet din lume, urmată de Macao, Liechtenstein și Danemarca."

 

Felicitări Orange, Vodafone, Digi, Telekom și Statul Român, băteți-vă joc în continuare, că suntem pe calea cea "bună"...

 

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/ilikeit/internetul-romanesc-a-devenit-tot-mai-lent-in-comparatie-cu-al...

33 Răspunsuri 33

vladut12am
Cunoscător certificat

Salutare!

Eu cred că interzicerea Huawei de către SUA a avut un impact major în dezvoltarea rețelelor 5G. Astfel ne situăm aproape la coada clasamentului, fiind printre țările cu cea mai slabă acoperire 5G.

Doar timpul mai poate rezolva ceva.

Salutare!

Asa este, asta este prima si cea mai importanta cauza. Interzicerea aia stupida a Huawei de catre SUA a avut efecte dezastruase si ne-a impins catre coada clasamentului. Prima retea de la noi pe care au doborat-o a fost Vodafone care era bazata exclusiv pe echipamente Huawei, iar a doua retea este Orange, care si ea in cea mai mare parte era bazata pe echipamente Huawei. Huawei are cele mai bune si mai ieftine echipamente. Costurile inlocuirii echipamentelor este foarte mare, iar dezvoltarea a devenit foarte lenta si le-a dus pe ambele retele pe marginea prapastiei. Cu timpul se vor rezolva problemele, dar greu, timpul este indelungat si ne afecteaza pe toti, din pacate...

Vio73
#StarMember & October Problem Solver

Salutare!

Și eu cred că marginalizarea Huawei a avut impact devastator și asupra operațiunilor de dezvoltare a rețelelor de la noi. Dacă până  acum câțiva ani totul era în regulă, după 2020-2021, lucrurile s-au schimbat în sens negativ, pentru că trecerea la Ericsson sau alți vendori implică unele costuri destul de mari. Și acesta este motivul pentru care nu se investește masiv în 5g, sau cel puțin, motivul principal.

Salutare!

Exact, asa este, asta este prima si cea mai importanta cauza. Interzicerea aia stupida a Huawei de catre SUA a avut efecte dezastruase si ne-a impins catre coada clasamentului. Prima retea de la noi pe care au doborat-o a fost Vodafone care era bazata exclusiv pe echipamente Huawei, iar a doua retea este Orange, care si ea in cea mai mare parte era bazata pe echipamente Huawei. Huawei are cele mai bune si mai ieftine echipamente. Costurile inlocuirii echipamentelor este foarte mare, iar dezvoltarea a devenit foarte lenta si le-a dus pe ambele retele pe marginea prapastiei. Cu timpul se vor rezolva problemele, dar greu, timpul este indelungat si ne afecteaza pe toti, din pacate...

Pololică
#StarMember

Salutare! 

Nu o să zic nici eu că lipsa Huawei își face simțită lipsa, dar și numărul de utilizatori a crescut, ceea ce, chiar dacă viteza generală crește, media scade. 

Salutare!

Asa este, si asta este una dintre cauze, numarul utilizatorilor creste, dar eu zic ca incetinirea dezvoltarii si imbunatatirii retelelor este cauzata in principal de acea interdictie care necesita cheltuieli foarte mari pentru inlocuirea echipamentelor afectate. Din aceasta cauza este afectata si incetinita imbunatatirea retelelor pentru a face fata cresterii numarului de utilizatori si implicit dezvoltarea acestora, iar totul se face greu, cu cheltuieli foarte mari si ne afecteaza direct si pe noi, utilizatorii. Preturile cresc si calitatea serviciilor scade, din pacate...

Din păcate, lipsa ofertelor este cel mai mare minus. Dacă Ericsson cere și cu 5E mai mult decât cerea Huawei, înmulțește cu numărul de a tele care trebuie instalate și o să fie o diferență care o să dea cu virgulă. 

Dacă sunt mai bune sau nu (atât ca semnal, cât și ca mentenanță), nu mă pronunț. Nu cunosc costurile și nici nu cred ca le vom afla. Tot ce putem spera este ca antenele sa fie montate cât mai repede posibil și într-un număr cât mai mare. 

Exact, lipsa concurentei pe piata este o problema mare. Si cu 5 euro in plus pe antena, la final se aduna destul de mult, si nu sunt doar antenele, sunt multe echipamente...

Da, speram sa se imbunatateasca si sa se dezvolte retelele cat mai repede...

Unwanted01
Junior entuziast

Romania scade in acest top datorita vitezei lente de dezvoltare a rețelei 5G.

Dezvoltarea rapidă a rețelei 5G face ca unele țări sa urce în acest top însă acest lucru nu înseamnă că în aceste țări nu sunt probleme legate de viteze.

Orange în Romania este numărul 1  din punct de vedere al calității serviciilor și al vitezelor oferite clienților.

Daca și ceilalți furnizori ar ține pasul Romania ar urca câteva locuri in clasament.

Pe viitor cu siguranță lucrurile se vor îmbunătăți și Romania va reveni în top acolo unde ii este locul.

Da, si asta, dar si datorita scaderii vitezei 4G datorita congestiei retelelor pentru ca numarul clientilor este din ce in mai mare, iar retelele nu sunt imbunatatite pentru a face fata cresterii...

Da, probleme sunt peste tot. La noi sunt si cu 4G-ul si cu acoperirea care sunt din ce in ce mai proaste...

Ca utilizator al tuturor celor 4 retele, conform parerii multor utilizatori, nu mi se pare ca Orange este nr. 1, nici pe departe, au prea multe probleme in din ce in ce mai multe zone ale tarii, inclusiv la mine si au decazut mult in ultimul timp, chestie care se reflecta si in pierderea continua a numarului de clienti si raporturile financiare din ce in ce mai slabe. Au mult de munca pentru a ajunge nr. 1. Au fost chiar buni pana prin 2021, cam asa, de atunci... Din punctul meu de vedere, nu exista reteaua nr. 1, toate sunt cam la acelasi nivel, adica la fel de slabe, au mult de munca pentru a se imbunatati...

Ceilalti furnizori nu au cu cine sa tina pasul pentru ca Orange nu este un etalon, mai ales pe partea de 5G. Au prea putine orase acoperite, nu sunt acoperite in totalitate si doar in cateva zone merge bine, nu in tot orasul, tot conform utilizatorilor. Toti operatorii sunt cam la fel de slabi. Pentru a urca in clasament trebuie sa se opreasca Statul Roman si toti operatorii din a-si mai bate joc si sa se apuce de investitii, ca altfel nu se vor imbunatati lucrurile si vom ajunge din ce in ce mai jos ca tara...

Asa cred si eu, ca totul va fi bine. Totul se va imbunatati pana la urma, dar greu. Vom trai si vom vedea ce va mai fi...

delfinas
#StarMember

Eu chiar nu simt scaderea de viteza, pt  nevoile mele zilnice, care implica si streaming audio, sunt multumita.

Vrem sa facem avioane din telefoane? Mi se pare absurd sa ai viteze f mari...e un telefon, nu racheta spatiala. Unii habar n-au cum era pe dial-up, care era doar pt PC-uri, pe mobil nici nu se discuta de internet. Eu nu zic sa ne intoarcem la viteza melcului, dar nici sa ne dorim viteza luminii, pt ca nu se justifica cheltuiala.

PS Daca poti sa corectezi numele directorului de la Politehnica, e PetRea. 😉

Fudulia intotdeauna va costa. Inca astept sa-mi confirme cineva ca are nevoie de mai mult de 100Mbps pe mobil si nu se descurca cu 30-40. Internetul mobil este fix asta: mobil. Nu i-am inteles pe cei care vor 1Gbps pe date mobile si au net WiFi sub nas si vor viteze astronomice ("doar platesc").

Ar fi super daca in multe zone am avea si aia 100 mbps, dar din pacate nu prea sunt, sunt din ce in ce mai putini si situatia se inrautateste. Sa nu mai zic de acoperire. Asta e problema. 40 mbps nu, dar 100 mbps sunt deajuns pentru majoritatea lucrurilor pe care le face un om normal...

Din fericire, comunitatea este ascultă. Să sperăm că timpul va fi rezonabil.