Explicatia este intr-adevar una tehnica, pentru ca si problema este tot una tehnica. :)
Intrebarea ta cu privire la locuitorii din zona respectiva e foarte buna. Si, sincer, nu am un raspuns. Pentru ca nu cunosc pe nimeni care sa locuiasca in zonele respective. Banuiesc ca fie au datele oprite, fie...da, de ce nu, posibil sa aiba cartele de la un operator din Serbia. Nu stiu cati dintre operatorii din Serbia au corespondent in RO, si invers. Sau daca are vreunul corespondent... Din cate am vazut, operatorii din Serbia sunt: MTS, Telenor, si A1 (fostul VIP Serbia). Deci...nu stiu daca vreunul dintre ei apartine vreunui grup din cele mentionate de tine (Vodafone, Orange, Telekom etc).
Dar chiar si daca ar apartine, taxele de roaming se aplica la fel indiferent daca Orange RO si Orange FR, de exemplu, au sau nu aceeasi companie-mama. In cazul asta, Orange FR. Adica, daca tu mergi in Franta, si te conectezi pe Orange FR, n-o sa ai tarife mai mici doar pentru ca avem si noi Orange in Romania. Cel putin, din cate stiu eu, nu asa functioneaza.
🙂 Se poate sa ma insel, binenteles. Dar nu cred. La fel si cu operatorii din Serbia. Indiferent daca Serbia ar avea sau nu Orange la ei, nu cred ca ai avea tarife preferentiale... Eu unul n-am mai auzit de asa ceva. :)
Cum ziceam, problema e cunoscuta, si, din pacate, continua sa faca victime tot timpul... Si nu doar la Orange. Ar fi intr-adevar o idee daca, pentru zonele respective, ar exista tarife preferentiale pentru locuitorii din zona granitei, sau pentru cei care tranziteaza. Pentru ca ei n-au cum sa stie daca tu esti sau nu fizic pe partea Serbiei. Stiu doar ca ai fost deservit de operatorul din Serbia. Ca atare, te taxeaza pentru roaming.
Dar, cum ziceam, pana acum, eu nu am auzit de existenta unor astfel de parteneriate. Asa ca, pana atunci, cel mai bine, esti atent, si cand treci prin zona respectiva, inchizi datele in roaming. La mine sunt inchise implicit. Pentru ca de obicei nu plec niciunde. Dar asta cu siguranta ar fi un motiv in plus sa le inchid. :))
De asemenea, voiam sa-ti spun ca iti inteleg perfect necazul, pentru ca si eu, ca probabil multi altii care nu stiau ca acolo e problematic cu semnalul, am fost taxat pentru tranzitarea aceleiasi zone de catre operatorii din Serbia. Si nu eram pe Orange atunci. Deci...da, se intampla probabil mai des decat ai crede. Si e intr-adevar destul de neplacut. In special la sume mari. Eu n-am avut niciodata taxare atat de mult, dar am patit sa fiu taxat pentru SMS-uri sau apeluri facute in roaming.
O alta posibila solutie...daca se poate implementa la nivel tehnic, si cred ca se poate, este ca in momentul in care esti in zona de acoperire a unei antene din zona aia, sa primesti un SMS de notificare, in care sa ti se spuna sa iti inchizi datele mobile, sau macar sa fii atent ca s-ar putea sa fii taxat de catre operatorii din tara vecina. Chit ca s-ar face chestia asta doar pentru Serbia, tot cred ca ar fi o idee buna. Macar sa stii sa-ti inchizi telefonul (sau sa-l treci pe Mod Avion), daca e ceva. :)) Oricum, daca n-ai semnal de la Orange, si esti pe selectie manuala, e ca si cand ai avea telefonul inchis.
Client Orange