anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

5G SA în zona Baia Mare

Robert111
Cunoscător

Salutare tuturor,

​Sunt curios dacă ați mai observat prin țară ce am găsit eu în ultimele săptămâni prin Baia Mare. Mai exact, am dat peste niște celule 5G în banda n1, pe frecvența 2100 MHz, care par să fie configurate în regim Standalone.

​Parametrii arată super bine, am prins chiar și un SNR de 20 dB și un semnal de -99 dBm. Chestia ciudată e că, deși semnalul e "blană", telefonul nu se poate înregistra normal în rețea. Primesc un reject la înregistrare și mă aruncă direct în emergency calls only.

​Am reușit să prind celulele astea (PCI 280 și 281) forțând telefonul, un Galaxy S25, pe banda n1 fără ancoră de 4G. Din ce văd în aplicația Cellmapper, gNB-ul este 3621520.

​Voi ați mai văzut astfel de teste de la Orange prin alte orașe? O fi un semn că se pregătește lansarea oficială pentru 5G Standalone sau e doar ceva local pentru refarming-ul de 2100? Mi-ar plăcea mult să pot testa vitezele pe infrastructura asta nouă, dar momentan doar o văd și nu mă pot conecta la ea.

​Vă las și capturi din NetMonster si Cellmapper, acestea au fost făcute in localitatea Cărbunari.

22996.jpg

23020.jpg

11 Răspunsuri 11

Pololică
#StarMember

Salutare!

Daca reteaua este in curs de implementare (ca SA), cel mai probabil telefonul a prins semnal de la antenele din probe. Probabil de asta iti respinge conectarea.

Da, daca receptionezi astfel de semnal, cel mai probabil se va da drumul in perioada urmatoare. Cat de repede nu stim sa-ti spunem, dar probabil pana in vara se vca rezolva.

Știai că întrebarea ta îi ajută si pe alții? Detaliază succint și marchează răspunsul pe care îl consideri ca ți-a fost de ajutor.

Sincer, și eu m-am gândit că e ceva în teste, mai ales că văd tot setul de parametri, dar primesc reject imediat când încerc să mă leg de celulă. E oricum super interesant să vezi n1 activ pe Standalone prin zona asta atât de devreme. O să mai fac niște drumuri prin Cărbunari să văd dacă se schimbă ceva, poate am noroc să prind momentul când îi dau drumul oficial. Sper să nu dureze chiar până la vară, dar e bine de știut că se mișcă lucrurile.

Dacă mai prind ceva aici prin zonă, revin cu un update.

• Update: Cred că am și găsit pilonul de unde vine semnalul. PCI-urile 280 și 281 apar și pe 4G pe eNB 95389, în apropierea comunei Lăpușel, deci cred că acesta e site-ul care a emite 5G-ul SA pe n1.

Vio73
#StarMember

Salutare!

Foarte tare! Ar fi bine să înceapă implementarea și să nu rămână doar la stadiul de teste.

Să ne ții la curent!

Mulțumesc!

Dacă te-a ajutat vreunul dintre răspunsurile oferite, bifează-l ca soluție și dă un like.

Sigur! O să vă țin la curent cu tot ce aflu.

MihaiC99
Campion certificat

Dacă ar fi adevărat și s-ar implementa 5G SA în zona Baia Mare, ar fi un pas mare pentru Orange, care deja este în fața celorlalți.

Sa ne tii la curent daca mai afli noutati.

Da, ar fi într-adevăr un pas mare pentru orange, chiar și acuma îs în fața celorlalți deoarece au 5G SA implementat public in Delta Dunării.

Vă voi ține la curent cu tot ce aflu!

MihaiC99
Campion certificat

Acolo era un proiect mai special, realizat cu fonduri europene. În acest caz, ar putea fi un început pentru implementarea tehnologiei în mai multe locații.

Acuma da, sigur, acesta s-ar putea să fie perioada în care se va implementa 5G-ul SA la nivel național, dar aia ar însemna că ar lăsa 5G-ul NSA în localitățile mai mici momentan?

MihaiC99
Campion certificat

În mod normal, m-aș fi așteptat ca implementarea să înceapă în orașele mari, începând cu capitala. În acest caz, este posibil să fie vorba despre o fază de testare. Vom vedea în timp. Oricum, și 5G NSA oferă viteze destul de bune acolo unde a fost implementat corect și optimizat. Viteze foarte bune la Constanta, acolo unde exista.

Păi da, și eu în Baia Mare am prins pe n78 peste 1000Mbps, deși latența este foarte mică doar cu ajutorul tehnologiei 5G SA, deci aici depinde, dar da, într-adevăr, și eu sunt mulțumit cu 5G-ul NSA.