anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Spam apeluri

DavidSaguna
Începător

Buna ziua!
Vin cu o problema interesanta: Acum doua zile mi-am luat o cartela PrePay la Orange, si am primit pana acum 4 apeluri spam. Sunt la Vodafone de 3 ani si nu am primit niciodata acest tip de apeluri. 
Intrebarea concreta este daca imi pot schimba numarul de telefon si din ce cauza ajung ei sa stie numarul meu.

Nu prea imi explic cum de au ajuns asa de repede la acesta, asadar am cateva ipoteze:
O posibilitate ar fi ca numarul sa fi fost candva al unui utilizator care a intrat pe listele vizate de spammeri si aceasta cartela sa foloseasca acel numar. (Nu stiu cum realoca Orange numerele inactive)
Alta ar fi sa existe ceva "leak-uri" in protocolul SS7, folosit de tehnologia 2G si 3G. Nu am citit foarte mult despre acesta, dar am vazut ce se poate face daca nu este securizat corespunzator un provider de telefonie mobila.
Ultima posibilitate care imi vine in minte este aceea ca exista un program (al spammerilor) care pur si simplu scaneaza (si suna) la toate numerele de telefon din blocul Orange (al meu este intamplator 0748).

Voi care dintre acestea 3 credeti ca ar fi cea mai plauzibila si ce pot face pentru a nu mai primi apelurile?

1 Soluţie acceptată‚

BlackWolf
Maestru

Salutare!

Problema e simpla, in general numerele de telefon au fost bagate pe diferite site-uri de catre posesorii lor si bazele de date au fost vandute pe bani multi sau chiar furate, si/sau au fost vandute chiar de catre operatori, si ei fac mizerii de astea, nu sunt chiar asa de cinstiti cum crede lumea. Numarul tau de Orange Prepay a apartinut candva cuiva care a avut numarul de telefon intr-o baza de date care a fost vanduta/furata, iar cu numarul de Vodafone ai avut noroc pana acum. Vodafone nu are un firewall, e praf, la fel ca si Orange, Telekom si Digi. Noroc de Google cu aplicatiile Phone by Google si Google Messages ca are un firewall bun si ne avertizeaza in majoritatea cazurilor cand numerele sunt spam si eventual le poate si bloca, ca in baza operatorilor nostri...

Eu am abonamente la Vodafone, Orange, Telekom si Digi si pe toate numerele primesc spam din cand in cand...

La toti operatorii numerele devenite inactive stau deobicei cateva luni in carantina, iar apoi sunt reatribuite la cartele Prepay si la abonamente...

Vizualizare soluţie în postul original

5 Răspunsuri 5

Shadow1
Explorator entuziast

Eu am același nr din 1998 și mai primesc din când apeluri spam de la diverse nr internaționale, probabil există aplicații care apelează aleatoriu. Instalează o aplicație de blacklist 

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Și eu primesc apeluri de tip spam in ultima vreme și am acest număr din 1998. Și sunt din ce în ce mai multe.

Cred că depinde oarecum și de cine a deținut acest număr anterior, dar nu este neapărat o regulă. Am și eu un număr din ăsta pe care mă sună diverse persoane, dar nu prea răspund, pentru că nu l-am dat la nimeni, folosindu-se doar ocazional pentru date. Șmecherii și cei care ne fac probleme s-au cam înmulțit destul de mult în ultimii ani, lucru ce nu poate fi neglijat!  Nu le răspunde și le blochezi, așa scapi de eventualele neplăceri!

Baftă multă!

Am inteles. Interesant totusi ca pe numarul de Vodafone nu am primit nimic. Oare sa aiba un firewall care detecteaza cand sunt sunati clientii in masa? 
Consider ca poate e lucru de noroc/ghinion la mine (poate o fi un numar reutilizat), dar din moment ce si dumneavoastra si multi alti oameni de pe forum primiti apeluri de genul, stau si ma intreb daca nu cumva este o mica vina si la Orange, pentru neblocarea acestora in retea cand se detecteaza un numar de apeluri exagerat de mare. 

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Chiar nu știu să îți spun asta, dar îmi apar destule apeluri de tip spam, atât mie, cât și la alți membri ai familiei, pe care le ignorăm.

BlackWolf
Maestru

Salutare!

Problema e simpla, in general numerele de telefon au fost bagate pe diferite site-uri de catre posesorii lor si bazele de date au fost vandute pe bani multi sau chiar furate, si/sau au fost vandute chiar de catre operatori, si ei fac mizerii de astea, nu sunt chiar asa de cinstiti cum crede lumea. Numarul tau de Orange Prepay a apartinut candva cuiva care a avut numarul de telefon intr-o baza de date care a fost vanduta/furata, iar cu numarul de Vodafone ai avut noroc pana acum. Vodafone nu are un firewall, e praf, la fel ca si Orange, Telekom si Digi. Noroc de Google cu aplicatiile Phone by Google si Google Messages ca are un firewall bun si ne avertizeaza in majoritatea cazurilor cand numerele sunt spam si eventual le poate si bloca, ca in baza operatorilor nostri...

Eu am abonamente la Vodafone, Orange, Telekom si Digi si pe toate numerele primesc spam din cand in cand...

La toti operatorii numerele devenite inactive stau deobicei cateva luni in carantina, iar apoi sunt reatribuite la cartele Prepay si la abonamente...