31-10-2024 03:12 PM - editat 31-10-2024 03:15 PM
"Una dintre cele mai întortocheate tranzacţii din istoria pieţei locale de telecomunicaţii, vânzarea operaţiunilor Telekom, a luat o întorsătură cu totul neaşteptată: Vodafone România va deveni parte din tranzacţia de achiziţie a Telekom România Mobile (TKRM) alături de rivalii de la Digi, cele două companii urmând să-şi împartă între ele, după o structură care deocamdată nu este publică, activele TKRM: abonaţii persoane fizice şi juridice, clienţii cu cartele preplătite, licenţele pentru spectrul radio, infrastructura de comunicaţii (turnuri, antene etc) dar şi echipa de angajaţi ai operatorului.
Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva momente pe Bursa din Atena. „ OTE anunţă că a intrat în negocieri de vânzare a Telekom România Mobile cu Digi şi Vodafone România”, conform documentului.
Subsidiara locală a grupului Vodafone a transmis de asemenea un anunţ privind tranzacţia, în care susţine că prin această operaţiune de consolidare, piaţa va deveni mai puternică. „Prin această tranzacţie, Vodafone va contribui la crearea unei pieţe de telecomunicaţii mai puternice, în care operatorii vor avea dimensiunea necesară pentru a inova şi pentru a investi substanţial în noi tehnologii, poziţionând România ca lider european”.
Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, a transmis de asemenea că tranzacţia arată angajamentul grupului britanic de a investi în continuare pe piaţa locală. „„Este un moment important pentru piaţa de telecomunicaţii din România, cu un potenţial semnificativ de creştere odată cu finalizarea acestei tranzacţii. Încă de la preluarea mandatului de CEO al Vodafone România, am considerat că industria are nevoie de condiţii care să susţină nivelul ridicat al investiţiilor 5G şi promovarea inovaţiei. Sunt încântat de anunţul de astăzi care dovedeşte încă o dată că Vodafone îşi respectă promisiunea faţă de România. Continuăm să investim şi să furnizăm românilor servicii la cele mai înalte standarde”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.
Este a treia schimbare a structurii tranzacţiei de vânzare a Telekom România Mobile din ultimul an de zile, care vine după alte încercări eşuate ale OTE de vânzare, din anii anteriori.
În acest ultim an de zile, prima încercare a grecilor de a lichida afacerile de telecomunicaţii din România a fost anunţată în noiembrie 2023. Atunci OTE a anunţat că a semnat un acord de vânzare cu un grup de investitori condus de Adrian Tomşa - proprietarul grupului Clever Media Network, un antreprenor cunoscut pentru legăturile de business cu grupul Digi (RCS&RDS). Actele tranzacţiei fuseseră semnate în noiembrie 2023 şi depuse la autorităţi pentru aprobare. În lunile de după apariţia informaţiei că negociază preluarea Telekom România Mobile Adrian Tomşa negase vehement orice legătură cu Digi şi acţionarul său majoritar în proiectul de preluare a TKRM. „Aşa cum am repetat de mai multe ori în ultima perioadă, nici Digi şi nici Dl. Teszari nu se regăsesc printre investitorii care vor prelua TKRM”, afirmase Tomşa. El nu a prezentat public numele niciunui investitor alături care avea în plan să facă tranzacţia.
În luna mai 2024, documentele pentru această structură a tranzacţiei au fost retrase, după eşecul obţinerii aprobărilor relevante. Atunci OTE a venit cu nouă structură a tranzacţiei, în care grupul Digi avea rolul principal, iar Adrian Tomşa şi Clever Media Network un rol minoritar. Mai exact, grupul Digi a devenit acţionar cu 80% în vehiculul pregătit pentru achiziţia Telekom România Mobile - compania West Network Invest.
După alte cinci luni în care, nici cu această nouă structură a investitorilor, tranzacţia nu a progresat - continuând să fie în analiza autorităţilor, OTE a venit cu acest anunţ ce părea cu totul improbabil cu puţin timp în urmă: Digi nu mai este actorul majoritar din această tranzacţie, ci împarte acest rol cu subsidiara gigantului britanic Vodafone.
Pe lângă intrarea Vodafone în tranzacţie, o a doua surpriză a anunţului de astăzi este ieşirea din tranzacţie a antreprenorului Adrian Tomşa, proprietarul grupului Clever Media Network, cel care iniţial semnase, în urmă cu un an cu OTE, un acord pentru a cumpăra el împreună cu un grup de investitori locali întregul business Telekom România Mobile.
Informaţia a fost publicată şi de OTE dar şi de grupul Digi, pe bursă.
„În legătură cu anunţul făcut în cadrul Raportului curent publicat în data de 27 mai 2024, Societatea informează piaţa că, în urma deciziei domnului Adrian Tomşa de a se retrage din tranzacţia iniţială, la data de 30 octombrie 2024 DIGI Romania S.A. („DIGI") a încheiat un memorandum (denumit în continuare „Memorandumul") cu Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE") şi Vodafone Romania S.A. („VF") având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications S.A. („TKRM") (denumită în continuare „Tranzacţia").
În conformitate cu Memorandumul, părţile intenţionează să efectueze o serie de operaţiuni şi tranzacţii interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziţiona anumite active de la TKRM, iar VF va achiziţiona indirect acţiunile deţinute de OTE în TKRM”.
Conform datelor din industrie negocierile pentru această structură nouă a tranzacţiei s-au dus la Bucureşti, fiind conduse în principal de Achilleas Kanaris - CEO al Vodafone România şi Babis Mazarakis - CEO al Telekom România Mobile şi director financiar al grupului elen OTE, alături de echipele lor din zona juridică. Negocierile nu s-au dus la Bonn, Londra sau Atena, ci la Bucureşti, explică pentru ZF surse familiare cu discuţiile, iar părţile consideră că această formulă va trece, în sfârşit, de filtrul autorităţilor de la Bucureşti, după mai mulţi ani de încercări eşuate.
Subiectul exitului din România devenise unul abordat frecvent în discuţiile echipei de top management a OTE cu analiştii din bănci cu ocazia publicării rezultatelor financiare.
În luna august, un analist al Deutsche Bank i-a întrebat direct pe şefii grupului elen OTE ce nivel de încredere au în capacitatea de a obţine undă verde pentru a-şi vinde „într-un final” operaţiunile din România. „Să nu ignorăm elefantul din cameră. Ce nivel de încredere aveţi că cea mai recentă tentativă de vânzare a Telekom România Mobile va primi într-un final aprobările necesare de la autorităţile din Bucureşti”, i-a întrebat analistul băncii germane pe şefii OTE. Analistul băncii germane a insistat, întrebând şi dacă OTE primeşte vreun „semnal” de la autorităţile din România şi în ce măsură, dacă aceste semnale există, ele sunt „pozitive”. La acea dată, şefii OTE au spus că discuţiile progresează şi că se aşteaptă la noutăţi în câteva luni.
Companiile nu au publicat date suplimentare despre structura tranzacţiei, dar informaţii despre activele de interes pentru Digi au apărut la precedenta tentativă de achiziţie a TKRM. „Activele Telekom Romania Mobile Communications SA pe care Digi România SA intenţionează să le preia constau în spectru, întreaga reţea radio cu toate turnurile şi echipamentele şi contractele cu clienţii de tip pre-paid”, a transmis anterior Consiliul Concurenţei."
la 31-10-2024 03:34 PM
Salutare!
S-or fi înțeles ei, dar sper și cred că vor fi instituții care nu vor permite acest lucru, pentru că ar submina concurența din piață. Adică dispare un competitor și ceilalți îi preiau doar infrastructura și clienții.
Vedem ce va fi, dar nu cred că este în regulă să nu fie vândut la un competitor!
31-10-2024 03:40 PM - editat 31-10-2024 03:42 PM
Salutare!
Da, asa este, este aiurea si nu trebuie sa dispara concurenta, Telekom-ul trebuie sa ramana. Cel mai bine ar fi sa fie luat de o alta companie care nu este pe piata la noi. In cazul in care e luat de Vodafone si Digi, cel mai bine ar fi sa ramana in continuare o companie de sine statatoare si Vodafone si Digi sa foloseasca doar infrastructura pentru a-si imbunatati ambii acoperirea si retelele, si sa mearga toate 3 companiile impreuna. Asa cred eu ca ar fi cel mai bine...
la 31-10-2024 03:47 PM
S-ar crea dezechilibre majore în piață și Digi ar deveni ceva imens, cu o cotă foarte mare și pe partea mobilă, că pe fixă este oricum. În timp, nu ar fi sănătos deloc pentru piață, care sigur va fi distorsionată ireversibil!
la 31-10-2024 03:49 PM
Deja avem un model destul de dezastuos:
https://brainstation.io/magazine/mobile-service-in-canada-overpriced-and-anti-competitive-study
31-10-2024 04:10 PM - editat 31-10-2024 04:11 PM
Da, si asta e adevarat. Vedem cum va fi si ce ia fiecare, daca se concretizeaza tranzactia. Cert e ca cine va avea acces la infrastructura Telekom dintre Vodafone si Digi, va trece in fata tuturor...
la 31-10-2024 03:45 PM
Sper sa nu faca una nefacuta in caz de respingere: sa mai ramana pana intra pe minus si sa inchida "fortat" taraba.
la 31-10-2024 03:50 PM
Nu știu dacă vor ajunge acolo, dar vor mai lăsa la preț și vor vinde cu siguranță unui competitor, nu la unii care urmăresc alte avantaje.
la 31-10-2024 03:52 PM
Problema nu este neaparat vanzarea, cat aprobarile de vanzare. Fiind jucator semnificativ, pentru vanzare sunt necesare atat aprobarea Consiliului Concurentei, cat si Comisiei Europene (similar cum s-a intamplat cu preluarea de catre Orange a "Romtelecom").
PS: pentru noi, brontozaurii, Romtelecom = Telekom fix, iar Cosmote = Telekom mobil.
la 01-11-2024 03:47 PM
Vodafone se vinde către digi, în final vor mai rămâne Orange și Digi. Nu are bani vodafone de investit în România, ei caută să iasă de pe piețe cât mai repede.
01-11-2024 11:45 PM - editat 02-11-2024 12:05 AM
Nu, in nici un caz, nu pare ca e asa si sunt cele mai mici sanse sa se intample asta. Digi nu are bani sa cumpere Vodafone, fiind o companie mai mare, pe profit si nu se vinde, iar din punct de vedere financiar, ei si cu Telekom au cele mai mici datorii dintre cei patru operatori de la noi. Digi si Orange au datorii duble si in crestere fiecare fata de Vodafone, deci sunt sanse mai mari sa falimenteze la noi Orange si Digi decat Vodafone. Sa nu cumva sa ajunga Vodafone sa le cumpere pe amandoua, totul e posibil. Si nu stiu de unde e atata ura pentru o companie si o dorinta asa de mare sa moara. O chestie de genul asta si eliminarea concurentei de pe piata va avea un impact negativ si daunator asupra tuturor. Oricum nu va muri cum vor multi, stati linistiti...
02-11-2024 01:17 AM - editat 02-11-2024 01:17 AM
Vodafone de abia își revine după investiția încă pe pierdere la preluarea UPC și cumpăra jumătate din Telekom! 🤭 Distragerea atenției, vă scapă detaliile. 😉
02-11-2024 02:05 AM - editat 02-11-2024 04:05 AM
E posibil sa fie asa, cine știe... Oricum achiziționarea UPC cred ca a fost o prostie, au luat o mizerie de rețea care nu era buna de nimic, nu prea au investit în ea și cam tot aceeași mizerie de UPC a rămas și este și acum, doar ca sub numele de Vodafone. Am avut UPC în 2010-2011 când stăteam în Cluj-Napoca și nu avea nici o treaba cu Vodafone. Era o mizerie, rețea mai proasta ca aia nu am văzut. De ce zici ca Orange urmează sa își declare falimentul anul viitor sau ca se va schimba CEO-ul? Știu ca se duc la vale, dar chiar în halul asta și asa de repede? Nu ma așteptam. Sunt curios...
la 02-11-2024 07:17 AM
Eu nu cred asta cu falimentul Orange, pentru că în multe zone se investește destul de mult. Că o fi dorința cuiva, asta este altă poveste. Mai sunt useri care doresc să moară capra vecinului și cred că prin rămânerea doar a unui operator pe piață va fi bine. CEO actual a mai fost la Orange cred că director executiv sau ceva de genul și nu are legătură cu fostul Telekom. Că au investit prea multi bani in tranzacția asta și au preluat și năravurile de la Telekom, asta se vede, dar și problemele din piață legate de echipamentele Huawei au creat și creează multe blocaje, care duc la costuri foarte mari legate de upgradarea rețelei .
Vom vedea, și sper în revenirea Orange, pentru că altfel va fi o problemă generală pe piața telecomunicațiilor de la noi, dacă s-ar întâmpla ce prezice colegul pe aici. Dacă cineva crede că Digi va oferi calitate și preț bun fără să aibă concurență reală, cred că nu știe ce spune.
04-11-2024 11:28 PM - editat 04-11-2024 11:31 PM
Asa ma gandesc si eu, au ei probleme financiare, datorii care cresc, sunt pe pierdere si cu investitiile stau mai slabut, cam la fel ca ceilalti, dar de la astea pana la faliment inca este un drum lung. Ma gandeam ca poate stie ceva ce noi nu stim si urmeaza sa aflam. Ramanerea doar unui singur operator pe piata este cat se poate de rau si daunator, trebuie cat mai multi. Da, CEO-ul actual nu are legatura cu Telekom, dar trebuie neaparat sa plece, ca duce reteaua de rapa, trebuie sa vina altul mai competent. Problemele de acum da, au cauze multiple, inclusiv preluarea Telekom-ului fix cu problemele lui, dar si interdictia echipamentelor Huawei care afecteaza cel mai tare retelele. Daca nu ar fi existat interdictia asta, retelele nu ar mai fi fost in asemenea situatii. Oricum, eu cred ca retelele isi vor reveni, mai greu dar isi vor reveni. Problemele astea ne afecteaza pe toti, indiferent de retelele folosite. Digi face si poate sa faca doar ce stie mai bine, adica sa ofere servicii ieftine la calitate slaba si sa se ingroape in datorii. Nah, ieftin si bun nu prea exista...
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor