Razvan, exista undeva genul asta de informatii? Am intrebat pe chat zilele trecute ce banda foloseste Orange pentru 5G. Si mi s-a spus: Banda C (daca am retinut eu bine aprox 3500-3800 MHz). Dar "banda C" oricum.
Acuma, eu cand ma uit pe gsmarena, nu am niciun fel de "banda C". Pentru Pixel 4A 5G de exemplu, eu vad urmatoarele benzi: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 28, 41, 66, 71, 77, 78 Sub6, mmWave (market dependant). Deci nicio banda "C". Exista vreo corespundenta intre ele? De unde "banda C"?
De asemenea N78 este banda "78 sub6" din lista de mai sus? Iar N1-ul de care ziceai, este acelasi lucru cu banda 1 de pe gsmarena?
Orange(.com) are o pagina dedicata pentru 5G, dar eu unul n-am reusit sa gasesc niciun fel de informatii in sensul asta: https://radio-waves.orange.com/ro/retele-si-antene/5g/
Deci mie personal nu mi-e clar. Daca vreau sa-mi iau un telefon care nu e in lista Orange de "compatibile" (aka testate), nu pot sa-mi iau pentru ca nu stiu ce banda ar trebui sa aiba? Atata timp cat telefonul suporta banda pe care emite Orange, n-ar trebui sa-mi mearga?
Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu sunt mare fan al chestiilor de genul: "daca vreti sa va mearga X tehnologie, cumparati de la noi." Well, experienta mea spune ca, cel putin pentru 4G, nu trebuie sa cumperi telefonul de la Orange ca sa ai 4G. De ce ar fi diferit pentru 5G? Nu tine de producator daca telefonul are sau nu banda respectiva? Si daca stii de ce banda ai nevoie, nu poti sa verifici singur daca telefonul are sau nu banda asta?
Si ca sa revenim la telefonul din subiect, daca N78 este "78-ul" de pe gsmarena, asta nu inseamna ca Pixel 4A 5G ar trebui sa functioneze ok pe 5G-ul de la Orange, atata timp, evident, cat exista semnal 5G in zona?