la 23-11-2023 08:58 PM
Salutare, am montat chiar astazi un abonament pentru Fibra 2300 cu echipament ZTE F6605R care este pus in bridge mode.
Echipamentul pe care il folosesc este un Ubiquity UDM SE Pro (capabil linistit de 10Gbps), si in acest moment folosesc 2 ISP-uri. Digi, si Orange (montat azi).
Observ niste mici probleme cand vine vorba de viteza dar si latenta serviciilor fibra orange.
Niste detalii despre fibra Orange 2300 din zona mea:
Speed test: Download de obicei intre 1100 si 1500, nu a trecut de 1500
Upload de obicei intre 800 si 900
Latenta mult mai mare vs digi
Niste detalii despre fibra Digi 1000 din zona mea, folosesc de >5 ani si este stabila.
Speed test: Download de obicei intre 800 si 1000
Upload de obicei intre 850 si 960
Din cate se poate observa, latenta este undeva de 4 ori mai mare prin fibra orange, comparativ cu fibra digi, de asemenea, viteza de 2300 este doar pe hartie momentan.
Stiu ca unii oameni pot sa se gandeasca ca, eh, la ce ai nevoie de mai mult de 100 mbps, dar pentru mine latenta si bandwidth-ul sunt destul de importante. Daca nu aveam nevoie de mai mult de 1Gbps, cel mai probabil nu ma strofocam sa iau fibra de la orange.
Sfaturi? Inca am 14 zile in care pot sa aleg daca pastrez abonamentul de la orange. Este posibil ca sa fi facut eu testele intr-o perioada de trafic inalt(?), sau pur si simplu infrastructura din zona mea nu este buna.
12-01-2026 05:57 PM - editat 12-01-2026 05:58 PM
Sincer nu știu ce să spun cu Orange!!
Am fost la Rds și am vrut să văd cum merge fibra nouă de la orange.
Mare dezamăgire!!!
De la latentă mare in absolut orice,care se simte până și la deschiderea de site-uri,inclusiv videoclipuri și așa mai departe ..
Ma adus in epoca de piatră pur și simplu.
Dacă ai rds treci acolo și ai terminat bâlciul..
Nu intru in detalii,pentru că nu are rost ..de la ping de 1 sau maxim 2 la Rds,am avut 14,la instalare la orange,iar acum stupoare,am ajuns la 17-18,deci când se vor termina 2 ani voi uita de ei categoric .
Rds este la ani lumină de ei.
la 12-01-2026 08:27 PM
Tinand cont ca toate(sau aprope toate,ca nu stiu) au serverele in bucuresti pentru mine din suceava un ping ca al vostru nu e posibil oricum,daca ar fi la fel ca acum sau putin mai bine dar cu vitezele promise +- pentru mine ar fi ok..
Am o intrebare totusi..vreau CGNAT off de pe ONT, precum și activarea funcției dual-stack..Aceste cereri le pot face celui care instaleaza,poate el sa faca aceste lucruri din start sau sa le ceara mai departe intr-un mod mai rapid ca sa nu mai stau sa ma rog prin apeluri?
la 12-01-2026 08:38 PM
Azi am fost si eu la rds si am facut contract,macar daca primeam un termen de rezolvare,o comunicare din partea lor pentru problemele care sunt dar nimic.
la 21-07-2025 01:21 PM
Salut Eduard,
M-ai facut curios cu analiza ta, mai ales ca eu ma gandesc sa trec pe fibra de la Orange (la Digi, de aproape 3 ori intr-un an raman fara servicii pentru o perioada de 12 ore) daca ai pastrat abonamentul de la Orange si daca ai un feedback mai la rece acum.
Sper ca inca mai urmaresti acest thread si poate imi dai un raspuns.
Te salut, Lucian.
la 21-07-2025 01:24 PM
A fost returnata in cele 14 zile cat timp aveam dreptul sa anulez gratuit contractul.
la 21-07-2025 01:30 PM
Ca idee, complet off topic, de vreo 2-3 zile fac teste pentru game streaming de la o adresa din Craiova pe fibra vs o adresa la 30 Km de craiova, tot pe fibra.
conexiunea intre cele doua adrese, ambele conectate la digi, este surprinzator de buna, si latența de 5-6ms intre cele doua. Doar, FIY :))
Deci practic fac game streaming de acasa unde am workstation-ul la tara, si pot sa ma joc shootere fara latența care poate fii simțita
la 08-10-2025 10:40 PM
Salutare.Din pacate nici in zioua de azi nu au rezolvat treaba cu pingul mare de 14-15ms ,la 2,3gbs .
Am mai abservat ca la 1gbs nu au aceasi problema..
Deci problema este la 2.3gbs !!!
Ai reusit sa faci ceva sa scazi pingul sau este de la echipamente sau care ar fi problema???
la 05-01-2026 01:24 PM
este exact aceeasi problema. este o problema de rutare in reteaua orange pentru conexiunile de tip bridge - configurate din serverele lor.
05-01-2026 02:29 PM - editat 05-01-2026 02:29 PM
Latența o poți testa aici https://www.waveform.com/tools/bufferbloat (De preferat pe calculator, de 2-3 ori)
Cât despre problemele legate de ping și latență se cunosc de când Orange a preluat fibra de la Telekom (aproape 7 ani până în prezent). De ce la Digi este mai bine? Au investit, în infrastructură, nu reclame...sau probabil au oameni mai bine pregătiți...sau poate ambele. La Orange sunt ofertele bune, dar...
la 05-01-2026 02:35 PM
nu sunt de accord cu raspunsul tau. Digi in nici un caz nu a investit in echipamente oameni. eu stau in Branesti, Ilfov - Fibra Digi 1000 facuta in 2021. nu este luna in care sa nu am probleme cu internet. acu 2 luni mi s-a ars ONT-ul si nu au avut echipament sa-l inlocuiasca si mi-au montat un ONT din 2014 cu o eticheta cu "Defect" (probabil reparat). deci nu as slavi atat de tare Digi fiindca nu sunt nici pe departe un furnizor de servicii serios. calitatea pe TV extrem de slaba la Digi (o grila poluata cu canale SD + calitate imagine slaba). Infrastructura Orange pana acum pare mult mai stabila, insa au aceasta problema cu latenta pe care sper sa o rezolve. am facut o sesizare pe mail catre ei cu screenshot-uri din traceroute care identifica ca problema un server de rutare catre extern din infrastructura Orange. Am sperante ce vor remedia problema.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor