la 08-04-2022 11:55 AM
la 28-04-2022 10:51 AM
la 06-11-2022 10:40 PM
Salut @nicodimlaur ,
1. In bridge nu vei putea prinde mai mult de 940 dw si 900 up, deci primul pas este sa ceri sa scoata ont-ul din bridge.
2. Asigura-te ca pe cablu ai ±900mbps upload, daca ai cel mai probabil profilul noului abonament este ok. Daca nu are sens sa mergi cu o sesizare catre ei.
3. Pe anumite dispozitive pe wifi ont-ului vei avea o viteza de 1600-1800 Mbps dw si 900 up.
4. Ca sa ai pe cablu mai mult de 940Mbps, in primul rand ai nevoie de un know how specializat si niste dispozitive speciale. Adica un linux, cu 2 placi ce se conecteaza in ont, cu 2 gateway in round roubin ( ip route change default scope global nexthop via xxx dev eth0 weight 1 nexthop via xxx dev eth1 weight 1 ), iar apoi natarea sa o faci cu reguli de iptables+ip set+ip rule+ip route avansate. Si cel putin o placa 2.5Gbps+ pentru lan. Vezi https://serverfault.com/questions/93678/load-balancing-nat-ing-multiple-isp-connections-on-linux .
Si da poti prinde 1800Mbps dw si 900 up pe cablu ( https://www.speedtest.net/result/c/a12165a1-b7aa-4c4d-9a0a-dacd58e18fcb ) , doar ca nu este o solutie accesibila oricui pana cand Orange nu va aduca si in Ro, ont cu porturi de 2.5+ Gbps pe lan...
la 07-11-2022 12:24 AM
Salut Cheater,
E o solutie destul de NEaccesibila pentru majoritatea abonatilor care au luat ....teapa cu super oferta Orange. Sunt asa de scumpe ont-urile astea de 2.5+ pe LAN ?
Pe cablu am 950, dar pe wifi nu am prins mai mult de 650 ..... cu toate ca stie wifi6 160MHz....nu stiu de ce !? plus ca am fluctatii mari pe viteza de wifi .....nu este stabil.
Multumesc de solutie, dar este prea complicat ptr 800 Mbps .....pacat ca am schimbat abonamentul pe 2 ani 🙄
la 18-11-2022 02:08 PM
Salut @nicodimlaur ,
Habar nu am care sunt preturile la ONT-uri, ca se adreseaza ISP, eu unul as fii de acord sa platesc ONT-ul daca mi-ar da unul cu port de 2.5Gbps... Si in primele pagini a discutiei, povestea cineva ca Orange France, au bagat ONT cu port de 2.5Gbps sau 10 nu mai stiu, postase chiar un yt cu prezentarea ont si speedtest. Dar na, Romania nu e Franta, asa ca noi primim gunoaie de echipamente...
Legat de cum am reusit sa prind pe cablu 1800, da, chiar ai nevoie de echipamente speciale, si know how, eu am facut-o de fun, si ca voiam eu sa vad acolo 1800, ca sa dorm noaptea :))). Dar nu este pentru 99% dintre clienti acel workaround, l-am mentionat ca informatie, si pentru cei 1% care pot si stiu sa faca configurarea pentru a prinde 1800.
Legat de wifi, conteaza atat routerul cat si clientul (laptopul/telefonul, etc..), conteaza canalul, cat de 'curat' este, cat de aproape sunt device-urile, interferente, etc... Eu pe device-urile Apple am aprox 750mbps, ca atata duc, si altceva nu am dar pe la inceput sunt care au pus speedtest cu 1600Mbps pe wifi, nu mai stiu ce telefon aveau, dar sigur gasesti informatia daca sapi putin.
In general sunt putine device ce au o placa wifi ce ducepeste 500-700 Mbps, si trebuie sa sapi mult in specificatiile detaliate de pe siteul producatorului pentru a intelege capabilitatiile placii wifi, apoi te decizi ca e ok produsul x sau y.
Ma uit la capabilitatiile placii tale wifi, mi se pare destul de performanta, ar trebui sa ai mai mult decat ai acum in teste, poati sa incerci sa modifici niste configurari in route/ont: testeaza si cu alte canale, >100 alese manual nu auto, DTIM 4, WPA2+AES criptarea, (eu ma feresc de WPA3 pentru ca imi scade performanta). Si vezi daca apar imbunatatiri.
Asigura-te ca atunci cand testezi ai cablul conectat ca sa te asiguri ca nu s-a activat vreun power saving si testeaza pentru inceput de la cativa cm de router/ont.
la 18-11-2022 01:34 PM
Sunt curios daca ai rămas în modul load balancing, nu ai pierderi de pachete așa sau latențe dubioase?
Mulțumesc
la 18-11-2022 02:13 PM
Chiar deloc, atata timp cat implementarea este facuta corect nu ai de ce sa ai probleme.
la 25-11-2022 11:16 AM
Salut,
Ai specificat undeva ce router folosesti pentru load balancing?
Multumesc,
Cristian
la 25-11-2022 09:13 PM
Salut @Cristipuc ,
Folosesc https://www.synology.com/en-us/products/RT6600ax dar nu e foarte relevant, ca fac modificarile mentionate mai sus pentru a avea acea viteza, lucru ce il poti face pe orice box cu linux.
Fara modificari, doar cu routerul in Load Balancing nu prind mai mult de 940 intre o sursa>destinatie, dar pot sa prind peste adunat de la mai multe device-uri din retea, sau daca fac traficul catre destinatii/surse diferite. Asta datorita modului cum au implementat cei de la Synology Load balancing, ca a fost gandit sa il poti folosi cu 2 isp diferiti, astfel, marcheaza pachetele intre o sursa si o destinatie, si se asigura ca vor pleca mereu prin acelasi wan. Dar daca ai mai multe conexiuni catre destinatii diferite vor pleca prin wan diferite, deci se aduna viteza, sau cum am facut eu, am omorat cache-ul asta, si am schimbat weight-ul wan-urilor si pleaca destul de random.
la 25-11-2022 11:31 PM
Salut, mulțumesc pentru info, totuși cred că cel mai bine este să înlocuim routerul de la Orange cu un alt router, un mikrotik cu spf+. Singurul lucru pe care nu îl știu, nu știu dacă tine cont de seria ONT-ului sau de MAC, ai idee?
Mulțumesc
25-11-2022 11:44 PM - editat 25-11-2022 11:46 PM
Auth din ce am citit, este pe un SN din ont, ce trebuie extras din soft, nu e complicat, problema e ca huawei are propriul protocol de autentificare... evident nedocumentat...
Ubiquiti face niste ont-uri care emuleaza auth huawei, doar ca inca nu au scos pe piata ont-uri cu lan mai mare de 1gbps, deci e useless.
Las aici un exemplu de ont Ubiquiti:
https://store.ui.com/collections/operator-ufiber/products/ufiber-nano-g
Am mai vazut o chestie interesanta azi, daca mergi aici: https://www.orange.ro/internet/abonament-home-net-fibra/ pe la jumatea paginii vorbesc de ont-uri (Router Wi-Fi 6 la 0 lei), daca apesi detalii, zic ca ar avea disponibil Livebox 6, daca cautam pe net este ont-ul din franta cu port de 2.5 gbps.
Vazand asta am dat si un mail, intreband daca e pe stoc, si le-am zis ca sunt dispus sa il si platesc daca mi-l pot da... acum sa vedem, probabil este in plan/in teste, si de la anul or fi disponibile, dar incerc.
la 26-11-2022 12:02 AM
Nu e cel cu port de 2.5 Gbps pe LAN, acela inca nu e disponibil la noi.
In schimb noul model e un Sagecomm de fapt cu wifi6 care ar duce wireless spre 1.8 Gbps, mai multe detalii aici:
la 26-11-2022 12:02 AM
Da, la partea de auth precis e mai complicat pentru că nu ai info, sa faci dump și să analizezi, nu știu cât ajuta. Normal era cel mai bine să îți ofere ei soluții sa poți să folosești echipamentul tău, nu doar pentru viteza.
Cu livebox 6 dacă îl pun la vânzare, se rezolva problema cu viteza, dar tot ai un echipament limitat, deci trebuie sa conectezi altul în el. Dar na, e totuși ok.
la 07-10-2022 11:00 AM
Din pacate cam asa merge treaba in Romania, pana nu se ajunge in punctul extrem multe lucruri nu se mai schimba. De aceea recomand cu incredere reclamatii cat mai multe din partea clientilor.
la 07-10-2022 11:16 AM
Dapp, la mine a durat mult, imi povesteau ca n-au mai intalnit situatia asta pana acum, sau probabil n-a mai reusit nimeni sa ajunga pana la echipa care stie ce face cu o astfel de problema, si imi povestea cineva cu care am reusit sa vorbesc de un moment dat, ca tiketul meu ajunsese la varf, mai escaladat de atat nu mai avea unde sa fie, si ca la el nu lucreaza un singur om ci o echipa, bine acum dupa ce s-a rezolvat, si a existat un precedent, m-as astepta sa ia mai in serios si alte sesizari similare - cei de la layer 1/2 -, si sa le rezolve, ca nu e o experienta placuta pentru nimeni sa ajungi la ancom -cumva imi pare rau ca nu era scopul meu in viata sa bifez sesizare la ancom-, nu e firesc, nici pentru tine client, nici pentru ei ca furnizor, e pacat, eu sunt pe principiul: ia-mi banii si lasa-ma sa ma bucur...
la 07-10-2022 11:18 AM
Mai bine spus ai fost unul din foarte putinii clienti care au reclamat la ANCOM. 🙂 De asta si merge treaba cum merge... si nu se aplica doar la Orange si nu doar in domeniul telecom. Ti-am trimis un mesaj privat. 🙂
la 07-10-2022 11:18 AM
Asta arata doar cât de 'organizati' sunt pentru rezolvarea tichetelor tehnice venite dinspre clienți. Asta durează de ani de zile și nu s-a mai îmbunătățit.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor