la 01-11-2025 10:09 PM
Buna seara,
M-am portat si eu de curând la Orange, totul OK pana acum. Când mi-au testat fibra, mi-au arătat valorile si scria așa : sus scria LOW, apoi 19,8, iar jos 0.3 - 0.4. Practic ce reprezintă aceste valori ?
la 02-11-2025 04:45 AM
Prima valoare se refera la puterea semnalului optic care intră din rețeaua Orange direct în routerul tau. Aceasta este valoarea cea mai importantă și este aproape sigur negativă în realitate. -19,8 dBm este un rezultat excelent. Valorile optime de semnal primit sunt de obicei între -15 dBm și -25 dBm pentru rețele GPON folosite de Orange. Cu cât numărul negativ este mai mic (mai aproape de -10 dBm), cu atât semnalul este mai puternic. O valoare de -19,8 dBm indică faptul că semnalul ajunge la tine foarte bine, fără pierderi majore pe cablu.
A doua valoare se refera la:
Asa ca toate valorile indică o instalare reușită și o calitate excelentă a semnalului optic, fibra ta este în parametri foarte buni. Acesta este motivul pentru care "totul este OK până acum."
la 02-11-2025 04:45 AM
Prima valoare se refera la puterea semnalului optic care intră din rețeaua Orange direct în routerul tau. Aceasta este valoarea cea mai importantă și este aproape sigur negativă în realitate. -19,8 dBm este un rezultat excelent. Valorile optime de semnal primit sunt de obicei între -15 dBm și -25 dBm pentru rețele GPON folosite de Orange. Cu cât numărul negativ este mai mic (mai aproape de -10 dBm), cu atât semnalul este mai puternic. O valoare de -19,8 dBm indică faptul că semnalul ajunge la tine foarte bine, fără pierderi majore pe cablu.
A doua valoare se refera la:
Asa ca toate valorile indică o instalare reușită și o calitate excelentă a semnalului optic, fibra ta este în parametri foarte buni. Acesta este motivul pentru care "totul este OK până acum."
02-11-2025 07:26 AM - editat 02-11-2025 07:26 AM
Salut,
Valorile pe care ți le-au arătat cei de la Orange sunt, cel mai probabil, cele care țin de nivelul semnalului optic pe conexiunea ta de fibră. Fiecare echipament (ONT) afișează câteva informații esențiale despre cum “vede” semnalul de pe fibră practic, cât de puternic trimite și cât de bine primește lumina prin cablu. Aceste valori pot fi observate doar de cei de la Orange, la echipamentele mai vechi se puteau vedea si de utilizator (Ex Huawei)
19,8 se referă cel mai probabil la puterea emisă (Tx Power) de către echipamentul tău. Aceasta este exprimată în dBm, iar o valoare în jur de +19 dBm este absolut normală pentru un transmițător optic.
0.3 - 0.4 reprezintă, de regulă, puterea primită (Rx Power) adică semnalul optic care vine dinspre rețeaua Orange către echipamentul tău. O valoare pozitivă și apropiată de zero (în jur de 0 dBm) indică o conexiune foarte curată, cu pierderi minime și o fibră în stare excelentă.
În concluzie, nu ai de ce să-ți faci griji – valorile tale sunt foarte bune. Semnalul optic este stabil, atenuarea e aproape inexistentă și, din punct de vedere tehnic, conexiunea ta este în parametri ideali.
la 02-11-2025 12:18 PM
Dragi colegi,
Va multumesc mult pentru răspunsuri. Nu știam cum sa interpretez aceste rezultate.
Oricum, echipa tehnica a fost foarte OK .
Cu respect,
Claudiu
la 02-11-2025 01:55 PM
Cu placere! Ne bucuram ca ai avut o experienta placuta cu echipa tehnica si ca iai parte de un serviciu ok!
Te mai asteptam in Comunitate!
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor