anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ghid: sfaturile utile despre cum sa te bucuri de viteza maxima la net prin retea cablata

Neaplicabil
Dupa cum ati observat, probabil, din topicul anterior, acolo discutam despre cum sa imbunatatim performantele unei conexiuni wireless.
Propun ca acest subiect sa fie dedicat conexiunilor prin cablu de retea, iar aici lucrurile sunt mult mai simple si mai eficiente.
Atunci cand aveti nevoie sau doriti performanta maxima a retelei, este stiut ca oricine detine cunostiinte in domeniu recomanda mereu sa folosim conexiunile cablate, in locul celor wireless. Acest motiv se datoreaza faptului ca acestea sunt in mod evident mult mai stabile, mai ieftine de implementat, intrucat cablurile de reta nu sunt scumpe si nu se mai pune problema puterii si calitatii semnalului radio.
Recomandarile mele, din experiente proprii si nu numai ar fi urmatoarele:
- incercati sa folositi, pe cat posibil, numai cabluri mufate din fabrica, cu ''capete turnate'', acestea asigura cea mai buna conexiune si in timp veti avea certitudinea ca nu cedeaza cele 8 fire din interior sau nu va exista contact imperfect
- cablurile de retea minim recomandate sunt din categoria 5E, pentru conexiuni de 100 Mbps sau chiar si gigabit (1000 Mbps), insa eu personal folosesc si recomand de la categoria 6 in sus, sunt mai bine gandite pentru o gama de frecvente si va asigura ca veti obtine maximul performantei
- folositi dispozitive pe cat posibil mai recente, de exemplu PC-uri care sa aiba memorii RAM DDR3 sau mai noi, procesor din gama ceva mai recenta, la spatiul de stocare si pentru o utilizare fluenta atat ca si experienta de utilizare a sistemului de operare, de rulare a aplicatiilor si pentru a obtine mereu viteze de net cat mai bune posibile eu recomand sa schimbati HDD-ul cu un SSD de calitate, de la un producator cunoscut; eu folosesc Intel, e doar un exemplu, o recomandare si nu e nevoie sa cumparati produsele lor
- driverele placii de retea sa fie mereu actualizate si sa cautati periodic actualizari, atat pentru aceasta componenta, cat si pentru intreg sistemul de operare, dar si alte componente instalate
Cam asta e tot, in general conexiunea cablata e cea mai simpla si cea mai fiabila.
Sper ca v-am ajutat.
14 Răspunsuri 14

Miha_Z
#StarMember
Multumim de informatii simple_dreams. Ca de obicei esti bine documentat si pentru mine e o placere sa citesc informatiile oferite de tine.

Razvan
#StarMember
Mulțumim pentru informații, cu driverul de rețea am pățit-o, mi se deconecta din când în când conexiunea fixa, am sunat la RDS, expus problema, ei au zis ca e totul în regulă. Apoi am început sa sap problema după numele plăcii de rețea și asa am găsit soluția. Am instalat manual driverul și apoi problemele au dispărut până la următorul update de Windows, când au pus iar driverul de Microsoft. Apoi am avut probleme și pe wireless, și din greșeală am dat sa se instaleze driverul din placa de rețea cu fir și a crăpat Windows-ul. M-am chinuit câteva ore să-l fac sa repornească, într-un final am reușit sa dau o restaurare din safe mode cu o zi în urmă.

Jay
Campion certificat
Bine de stiut, multumim!.. Ca mai sunt si unii, ca mine :D, care nu se pricep la chestii calculatoricesti 🙂

FaraUnID
Campion certificat
Sunt extrem de multe variabile ce intra in ecuatia numita : viteza maxima de internet: . Incepand cu data center-ul provider-ului de internet si terminand cu ultimul echipament din retea, adica PC-ul vostru. Un aspect pe care vad ce nimeni nu-l sesizeaza este acela ca operatorii telecom nu garanteaza viteza de acces la internet. De aici si formularile de genul "viteza de pana la ...". Acea viteza de pana la ... asa cum se exprima providerul este viteza maxima teoretica obtinuta in conditii ideale adica in teste de laborator, ori in viata de zi cu zi nu avem conditii ideale. In viata de zi cu zi intervin congestiile in retea, slaba pregatire a unor angajati paltiti sa configureze si sa mentina reteaua la paramenti optimi, starea echipamentelor si retea (eventual proasta lor configurare), etc. Mare parte din programele de calculator, inclusiv sistemul de operare Windows, isi rezerva automat o anumite largime de banda pentru viitoare update-uri. Windows isi rezerva din fabrica, adica fara ca utilizatorul sa intervina cu absolut nimic cca 20% din banda ta de internet. Desi in setari Windows-ul arata acea valoare ca fiind ZERO, in realitate este de 20%. Aceasta limita poate fi modificata de utilizator dar tine de setarile de finete ale sistemului si nu intru in detalii. Au fost cazuri dovedite in care atat providerii de internet cat si producatorii de dispozitive mobile (telefoane si tablete) au incetinit in mod intentionat performantele echipamentelor prin update-uri de soft pentru a forta consumatorul final sa-si upgradeze pachetul de internet sau sa-si cumpere cel nou model de terminal care - vezi Doamne - oferea performante net superioare. Cum am mai spus-o pe un alt topic: Performanta maxima a unei retele informatice este data de performanta maxima a celui mai slab echipament din retea. Degeaba clientul final investeste mii sau zeci de mii de lei in echipament de cea mai noua generatie, daca in retea exista echipamente piese de muzeu.

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Ești așa cum te știu eu. Cunosc destul de bine exigențele tale! Mulțumim de precizări și detalii!

Neaplicabil
Va multumesc tuturor. Am inca un subiect dedicat wireless-ului, este in asteptare. Sper sa ajute informatiile.

Laura_cio
Senior
Imi place cum abordezi totul aici.Te documentezi cu atenție și abia apoi postezi! Mulțumim pentru aceste detalii!

Miha_Z
#StarMember
Jay, si eu fac parte din categoria ta si-mi plac subiectele astea ca invat lucruri noi. Nu-mi plac cele cu benzi, frecvente... ca n-am inteles nimic din tabelul pe care mi l-a dat spre studiu un coleg. :))

Neaplicabil
Apreciez comentariile voastre si va mulțumesc. Incerc sa aduc informatii mai ales din experienta proprie si sa ajutam si persoanele care vor sa invete ceva nou si sa fie informati.

Anca07
#StarMember
Explicatii mai bune si de cat a celor care lucreaza in domeniu. La tine totul are o explicatie pe cand la ei este mereu: "pt ca asa trebuie sa fie":)

Neaplicabil
Apreciez, ma bucur ca felul in care incerc sa descriu ceea ce vreau sa comunic e usor de inteles pentru toata lumea.

Tommy
Junior
Echipamente cu porturi Gigabit 1000mbps, pc compatibil cu reteaua gigabit, cabluri lan de la 5e in sus, pc-ul trebuie performant direct proportional cu viteza de net(ssd obligatoriu).

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Mulțumim simple_dreams! Informațiile oferite sunt extrem de utile pentru cei care doresc viteze mari și au bani să investească în tot ce trebuie. Eu mă mulțumesc și cu mai puțin, pentru că n-am ce face cu viteze de 1 Gbps!

Ascary
Campion certificat
Viteza de internet poate scadea si in functie de obiceiurile tale de navigare. Daca deschizi in mod constant multe tab-uri, descarci unul sau mai multe filme, eventual si niste muzica si te mai uiti putin si pe Youtube, e posibil sa nu ti se mai incarce totul la fel de repede. Asa ca, in primul rand, incearca sa faci totul putin mai ordonat. Viteza mica mai poate avea o cauza, daca site-urile pe care le vizitezi sunt gazduite pe servere mai putin performante sau foarte incarcate.Daca lucrurile nu stau prea bine, incearca mai intai sa restartezi sa resetezi placa de retea (Control Panel – Network and Internet – Network and Sharing Center – Disable / Enable Adapter). Ai mai putea incerca sa iti resetezi adaptorul de retea si folosind Troubleshooter-ul din Windows.