Mesajul pe care încercaţi să-l accesaţi a fost şters definitiv.
la 04-09-2026 02:29 PM
Salut tuturor!
Așa cum v-ați obișnuit deja, în fiecare vineri ne adunăm aici să discutăm, să ne amuzăm și să împărtășim opinii despre lucruri interesante care ne însoțesc în viața de zi cu zi. Și astăzi punem pe tablă o temă care ține de tehnologia care ne conectează permanent unii de alții: SIM fizic sau eSIM?
Haideți să vedem cum arată debate-ul din acest weekend: Pe de o parte avem un vechi prieten, SIM-ul fizic, o cartelă pe care o putem ține în mână, schimba rapid între telefoane și care ne-a fost alături ani buni de zile. De cealaltă parte avem tehnologia modernă a eSIM-ului care elimină nevoia de cartelă fizică, oferind în schimb flexibilitate și confort digital.
Voi ce alegeți? Sunteți #TeamSIM, care apreciază simplitatea și tangibilitatea cartelei clasice, sau #TeamESIM, care iubește libertatea și inovația oferite de soluția digitală?
Spuneți-ne în rubrica de comentarii ce experiențe ați avut cu fiecare dintre variante, ce avantaje sau provocări vedeți și, mai ales, care este preferata voastră.
Haideți să continuăm tradiția Friday Fun cu o discuție plină de energie și povești interesante.
PS: Oricare ar fi alegerea, important e să rămânem conectați și să ne bucurăm de tehnologie.
Să avem cu toții un weekend fain!
la 05-09-2026 12:02 PM
Bine, dragule, văd că te-ai aprins. 🧨 Te cred pe cuvânt, eu vorbeam despre situația mea. Nu contrazic scenariul tău, doar că ai încercat să elimini din start orice altă părere, în afară de opțiunea pe care o consideri tu corectă, chiar dacă nu știi cum utilizez eu eSIM-ul.
Ceea ce am descris eu în prima postare reprezintă exact părerea mea și beneficiile pe care eu le consider avantaje pentru eSIM. Până la urmă, eSIM-ul este o evoluție a SIM-ului clasic și, fie că ne place sau nu, acesta va fi viitorul, ca sa nu mai zic că, in cativa ani probabil SIM-ul clasic va fi istorie...🙂
By the way, vezi că mai ai o opțiune și, dacă o activezi, telefonul poate comuta în timpul apelului pe cartela care poate furniza trafic de date. Este posibil să o ai și tu.
Peace! ✌️🤗
O sâmbătă frumoasă îți doresc. 🎈
la 05-09-2026 04:20 AM
#teamSIM. Cel puțin deocamdată
Daca se întâmplă ceva cu telefonul meu și vreau sa pun simul in altul, macar de urgență, să știu că pot să îl pun fata probleme Intr-un telefon oarecare.
la 05-09-2026 09:24 PM
Clar sunt in #teamSIM. Prefer sa pot schimba cartela dintr-un elefon in altul, fara sa am probleme. Daca esti nevoit sa dai o resetare din fabrica, sa nu ai teama ca dispare eSIM ul si, o data cu el, inclusiv semnalul.
la 06-09-2026 09:47 AM
Eu folosesc eSIM de vreo 2 ani, nu am întâmpinat probleme și când cumpăr un telefon nou îl transfer foarte ușor pe noul tel, cel puțin în cazul telefoanelor Apple funcționează transferul eSIM. Cred ca în câțiva ani simul clasic va dispărea, pe viitor va apărea isim, următoarea tehnologie după eSIM
06-09-2026 11:12 AM - editat 06-09-2026 03:36 PM
SIMul fizic NU va dispărea atât timp cât routerele 4G 5G vor exista.
la 06-09-2026 11:22 AM
Cu o aplicație pe telefonul mobil, de exemplu. Există și routere fixe care suportă eSIM, însă, momentan, sunt încă destul de scumpe. 😉.
https://www.senetic.ro/product/ATLGM_RG520F-EU
06-09-2026 01:55 PM - editat 06-09-2026 03:36 PM
Aternativa la un router cu SIM să fie "o aplicație pe telefon mobil"? 24/7?
la 06-09-2026 03:01 PM
Chiar nu îți înțeleg atitudinea. Se pare că, mai nou, dacă cineva nu face aceeași alegere ca tine sau nu este de acord cu opțiunile tale, ajungi să iei în derâdere și alegerile celorlalți utilizatori, indiferent dacă acestea sunt corecte sau nu. Bravo...
la 06-09-2026 04:33 PM
Da, configurarea se poate face fie prin aplicația dedicată a routerului de pe telefon, fie prin Winbox, în cazul Mikrotik, prin introducerea manuală a codului eSIM.
06-09-2026 01:41 PM - editat 06-09-2026 01:43 PM
Există routere 5G cu eSIM dar încă nu se găsesc în România, pe măsură ce trec anii va dispărea și simul clasic, presupun ca în maxim 10 ani nu va mai exista sim clasic, e doar părerea mea poate va fi așa poate nu
la 06-09-2026 11:42 AM
Singur mod in care sim-ul fizic ar putea fi eliminat este ca producătorii sa lanseze doar telefoane fara slot sim. Chiar și atunci ar dura ani până când sim-ul fizic ar dispărea, existând dispozitive incompatibile cu eSim pe piata.
la 06-09-2026 11:47 AM
Există deja de câțiva ani, ce-i drept, doar în state fără SIM fizic. Trendul este destul de clar, doar că încă nu se știe cât mai durează tranziția. Să nu uitam ca Apple a lansat trendurile astea, prima data faza cu sursele de alimentare, apoi eSIM-ul.
la 06-09-2026 11:54 AM
Nu suntem pregătiți pentru eSim. Sim-ul fizic va mai domina multi ani de zile.
Pana când orice problema legata de eSim nu va putea fi rezolvată de la distanță, nimeni nu se va înghesui să treacă la eSim.
la 06-09-2026 12:03 PM
Foarte corectă fraza " Nu suntem pregătiți pentru eSim "
SIM-ul fizic va mai exista, fără îndoială. Dar asta nu înseamnă automat că va rămâne și soluția dominantă. Pe măsură ce activarea, reemiterea și recuperarea eSIM se vor putea face simplu și sigur de la distanță, unul dintre principalele avantaje ale SIM-ului fizic dispare.
la 06-09-2026 12:11 PM
Mai este și problema prepay-ului, unde multi nu vor dori asocierea sim-ului cu un CNP.
@Orange Romania S.A. 2026
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J1996010178400
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor