anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Săptămâna Internațională a Conștientizării Fraudei 2023

DanielaH
Moderator

Salut tuturor!

Este al treilea an consecutiv când sărbătorim împreună în Comunitate “Săptămâna Internațională a Conștientizării Fraudei”.

Recent am avut aici topicuri cu exemple de fraude sesizate chiar de voi, membrii Comunității. Indiferent că au fost semnalate prin e-mail, mesaje scrise, apeluri, în social media sau prin alte mijloace de comunicare, ele au fost efectuate de persoane care nu reprezintă Orange și au avut scopul de a obține câștiguri nejustificate (bani și/ sau date personale).

Și, pentru că vrem să vă știm mereu în siguranță, listăm mai jos câteva indicii după care puteți identifica tentativele de fraudă:

• vă sunt solicitate date confidențiale și/ sau personale
  • vi se cere să vă logați în contul Orange pe o pagina web falsă pentru a primi diverse premii (tombole sau concursuri care nu sunt reale)
  • vi se solicită un răspuns urgent sau o acțiune imediată
  • vi se cere tastarea de coduri pe telefon sau transferarea unei sume de bani pentru o situație urgentă
  • textul conține greșeli gramaticale și/ sau de ortografie iar modul de adresare este unul impersonal
  • aveți apeluri pierdute de la numere necunoscute, cu prefixe internaționale din zone exotice

Vă invitâm să accesați pagina noastră dedicată pentru a afla cum vă puteți proteja și cum puteți evita astfel de tentative de fraudă.

Iar dacă aveți și voi alte recomandări, vă rugăm să nu ezitați să le împărtășiți cu noi în spațiul de comentarii.

Vă mulțumim.

DanielaH_0-1699601567901.jpeg

75 Răspunsuri 75

Pololică
#StarMember

Mare grija la mailuri, vad ca se cam insista pe partea de acces (daca merge bine, daca nu... mai incercam). Evident, IP-urile sunt mascate de VPN.

Screenshot 2024-02-06 135210.png

La mine asa a fost dintotdeauna.... M-am plictisit de cate ori am vazut incercari nereusite de login pe contul meu de Microsoft... Dar da, trebuie atentie la login. Si eventual activat login cu dubla verificare prin SMS sau authenticator app.

Client Orange

La mine, din motive mai mult sau mai putin evidente, prefer sa am, pe langa parola schimbata la intervale neregulate (uneori la 3-4 luni, alteori la saptamana), am si aplicatie de autentificare.

De doua ori am gasit IP-ul unor domnisoare (ma rog... intelegi ce zic) care ma gasisera pe nu stiu ce site de intalniri (si nu vorbim de Tinder).

Fost Membru
Neaplicabil

Am mai găsit un fake ordinar când ascultam o piesă pe YouTube.

Vă las un screenshot mai jos. O să observați că site-ul are o adresă dar de fapt este o "clonă" a site-ului ziarului Adevărul. Incredibil!

Evident că sunt și "păreri" ale unor români care au "investit" deja în această așa zisă afacere.

Screenshot_2024-02-08-22-04-01-081_com.android.chrome.jpg

Mail-uri n-ai primit de la diverse domnisoare singure, care nu au avut noroc in dragoste si te-au gasit pe la nu stiu ce agentie matrimoniala? Deja m-am "combinat" cu 3 (de vreo 3 saptamani m-am "convertit" ma mahomedanism sa-mi fac harem). In functie de cum merg treburile (si primesc raspunsurile ambasadelor "emitente" privind pasapoartele lor) ma gandesc sa fac un mic studiu de caz pe subiect.

PS: cred ca este evident ca deja ne-am urat iubire vesnica (individual, nu in grup) si ca sunt in drum spre mine (doua spre Romania [fiind in asteptarea vizei, care, de alftel, pentru una nu se cere [similar Turcia: doar pasaport cu stampila la vama] si la cealalta doar formalitati, una spre State [ca de acolo e "IP-ul" meu]), doar sa le ajut cu taxele (chilipiruri, evident, intre 300 si 1000USD, cat sa nu se simta prea tare paguba si sa-mi fie putin rusinica de sume si sa nu ma fac de rusine in sat).

Stii ce e grav? Daca ii raportezi catre Youtube nu le elimina anuntul.

Fost Membru
Neaplicabil

Da, pentru că YouTube a încasat bani. 

Blue12
Senior

IMG_20240209_113414.jpg

 Am fost sunat si eu de draga de Zanuedee din Egipt. De mult n-am mai stat de vorba cu ea, pacat ca n-am apucat sa ii raspund, poate mi-a gasit ceva de munca prin tarile calde 😂

Sau poate viitoarea doamna si combinai utilul cu placutul 😂

Blue12
Senior

Screenshot_2024-02-26-11-09-13-66_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg

La fel iti doresc

Ps. Se pare ca fac tot posibilul ca acest topic sa nu fie dat uitarii😂

"Gradinita"... Eu sunt deja la nivelul urmator si tot primesc mailuri (nu le bag in seama pe cele care imi spun ca am nu stiu ce mostenire, ci de la diverse domnisoare singure si nefericite... care ulterior vor sa vina "in your country" (desi stiu din primul mail de unde sunt) si nu au bani de viza sau avion. Una a reusit performanta sa ma si "certe" ca nu vreau s-o ajut...

Fost Membru
Neaplicabil

Eu am primit un apel pe WhatsApp din Tanzania 😁

Nu am răspuns. Mi-a fost frică să nu "moștenesc" ceva. Se pare că în materie de fraude limita e cerul. Incredibil dar adevărat!

N-ai ce "mostenire" sa pastrezi daca nu descarci nimic. Sa vezi ce-i pe Reddit, unde mesajele pe telefon (whatsapp mai rar, dar SMS-urile sunt mai frecvente), este deja nivelul urmator. Bine, acolo (SUA) discutia este alta si nu prea se fac prea multe campanii de constientizare (mai tine cineva minte "Accidentul"? Nu a durat prea mult si s-a rasuflat tocmai ca a fost prezentat la TV si multi tineri au vorbit cu parintii sau bunicii si sansele de fraudare au scazut, peste Ocean insa... parca nu se discuta asa mult la ce ar trebui sa faci, doar se se spune: nu dati crezare si cam atat, nu vorbiti cu familia, nu va faceti o codificatie proprie, etc).

Oricum, subiectul ar merita sa mai fie pus din cand in cand in lumina reflectoarelor. O informatie in plus, niste bani in plus in buzunarele, pardon, pe cardurile noastre.

Pololică
#StarMember

Putina atentie la Bolt:

Mail real:

Pololic_0-1721828661543.png

Scam

Pololic_1-1721828695111.png

Fost Membru
Neaplicabil

Oare este pe bune!🤔

1000008919.jpg

1000008921.jpg