anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Sfaturi utile de securitate cibernetică pentru vacanță

DanielaH
Moderator

Costum de baie, șlapi, rucsac, protecție solară? Ce altceva ar trebui să nu uităm înainte de a pleca în vacanță?

Securitatea pentru dispozitive și rețele - asta deoarece hackerii pot profita adesea de cele câteva zile în care ne relaxăm și poate lăsăm garda mai jos în această privință.

 

Iată o serie de sfaturi utile pentru ca securitatea cibernetică să nu fie o problemă.

 

Faceți o copie de rezervă a tuturor informațiilor relevante pentru dispozitivul cu care plecați în vacanță.  În acest fel, dacă este furat sau pierdut, datele nu se vor pierde. O copie în cloud sau pe un hard disk extern este mereu o opțiune bună.

 

Instalați cea mai recentă actualizare/ versiune a aplicațiilor pe care le folosiți cel mai frecvent.

 

Opriți WiFi-ul de acasă sau nu?

Depinde. Pe de o parte, este o măsură care împiedică persoanele neautorizate să se conecteze la rețea și veți economisi și energie. Dar, dacă aveți mai multe dispozitive conectate, cum ar fi un server media pe care doriți să îl accesași în timp ce sunteți plecați sau camere IP de supraveghere, atunci este indicat să îl lăsați conectat.

 

Dezactivați tot ceea ce nu folosiți (Bluetooth, WiFi, conexiunea cipului NFC - se recomanda activarea acestora doar în momentul efectuării de plăți).

 

Atenție atunci când utilizați Wi-Fi public gratuit (în centre comerciale, aeroporturi, hoteluri etc.)!

Fiind conexiuni care nu au nevoie de parolă, ele lasă expuse datele utilizatorului care pot fi interceptate de oricine. Cu toate acestea, dacă nu există altă opțiune decât utilizarea acestor rețele, există modalități de a încerca să vă protejați echipamentul, cum ar fi utilizarea unui VPN, dezactivarea proceselor de sincronizare și ștergerea oricăror informații care ar putea fi salvate pe dispozitiv după conectare.

 

Nu utilizați computerele altor persoane

Dacă sunteți nevoiți să folosiți, de exemplu, calculatorul hotelului, este indicat să nu îl folosiți pentru a accesa conturi personale, cum ar fi e-mailul, rețelele sociale sau bancare. Dacă totuși trebuie, o recomandare este să ștergeți ulterior istoricul de navigare.

 

Nu instalați aplicații necunoscute

În vacanță este posibil să apară nevoia de a instala noi aplicații: aplicația turistică a zonei, aplicații de închiriere transport, companii aeriene etc. Este recomandat să descărcați aceste aplicații doar din magazinul oficial al sistemului de operare folosit și să fiți atenți la permisiunile care sunt acordate.

 

Nu distribuiți informații pe rețelele sociale

În această epocă digitală sunt mulți utilizatori care își transmit vacanțele pe rețelele de socializare și oferă cu bucurie informații la fel de delicate precum zilele în care vor fi plecați de acasă și itinerariul călătoriilor. Mai bine evitați această tentație și distribuiți fotografii și videoclipuri când v-ați întors acasă.

 

Schimbați parolele după ce v-ați întors din călătorie, mai ales dacă nu a fost posibil să evitați conexiunile Wi-Fi publice sau utilizarea dispozitivelor terțe.

 

Voi mai aveți și alte sfaturi utile?

 

 

9 Răspunsuri 9

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Interesante, utile și binevenite sfaturile! Mulțumim pentru tot!

teacher_
#StarMember
Anul trecut telefonul mi-a fost furat, pentru câteva zile, apoi mi-a fost returnat, și-au dat seama că nu o să aibă ce face cu el, aveam mai multe setări de siguranță și m-am trezit cu un om acasă care mi l-a adus efectiv. Oricum, imediat după aceea am făcut un backup, am cumpărat spatiu in Huawei cloud și de atunci săptămânal îmi salvez datele acolo...

La telefoanele cu Android si GMS nu stiu intervalul de backup, dar la Huawei (prin Huawei Cloud) intervalul este de maxim 7 zile, in functie de abonamentul de cloud achizitionat.

delfinas
#StarMember
Daniela, mulțumim pt sfaturi!!! Toate sunt utile, dar cel mai important, pt că include mai mult decât un gadget, e cel legat de informațiile că ești plecat în vacanță. Daca nu aștepți să te întorci și postezi că ești în vacanță e ca și cum ai invita hoții la tine acasă. Teacher, wow, așa ceva nu am mai auzit, să-ți aducă hoții telefonul acasă!!! Pe lângă faptul că a făcut o faptă bună, de unde știa hotul unde stai? Ai trimis mesaj pe telefon cu adresa?

teacher_
#StarMember
@Delfinas, era vorba de un cineva din sat, iar la noi in sat exista camere de supraveghere, astfel că persoana a fost identificată chiar de dl primar, care i-a solicitat să îmi aducă telefonul. Așa că, seara a venit să mi-l aducă, fara prea mari discuții. E o întâmplare amuzanta.

delfinas
#StarMember
Acum am înțeles! E bun și Big Brother la ceva! 🙂

FLo1
#StarMember

Ca o completare și o diferențiere, pentru cei care se întâlnesc mai des cu multe ”-ware”, vă reamintesc patru dintre acestea, pentru că încă mai bântuie netul cu/de ele:

1.Spyware? Spyware-ul este în general definit ca un program care profită de vulnerabilităţile unui sistem în folosul unei terţe persoane. Termenul vine de la «a spiona», adică a culege informaţii despre activitatea calculatorului şi a le trimite unui server sau unei persoane. Spyware-ul poate face calculatorul să funcţioneze greoi, îl poate face vulnerabil la infestarea cu viruşi şi poate culege informaţii confidenţiale cum ar fi nume de utilizator pentru diferite aplicaţii, parole şi informaţii despre cărţi de credit/ conturi bancare.

Adware? Adware-ul este o sub-categorie a spyware-ului şi este un program cu ajutorul căruia se face reclamă unor produse sau servicii. Deseori aceste reclame apar chiar şi după ce programul a fost dezinstalat. Aplicaţiile gratuite cum ar fi Kazaa sau diferite playere media sunt însoţite la instalare şi de o parte de ad-ware.

Malware? Malware-ul reprezintă orice program care are ca funcţie să producă daune la nivel sofware sau hardware unui calculator (ex: viruşii).

Trackware? Trackware-ul sunt programele care se folosesc de unele vulnerabilități ale browserului de web pentru a trimite unui server sau persoane informaţii despre siteurile accesate, informaţiile căutate şi obiceiurile de navigare ale utilizatorului.

Pololică
#StarMember

Foarte bune informatiile. Suplimentare, mai fac cativa pasi:

  1. Antivirus si VPN pe dispozitivele mobile cu care plec. Pot fi si gratuite sau chiar in perioada de testare (cu atat mai mult cu cat concediu se suprapune cu testarea). Pot face minuni (nu ne stresam cu retelele publice WiFi la care ne conectam)
  2. Copie de rezerva/back up: toata aparatura are backup automat (cred ca dispozitivele sunt implicit active, dar ma asigur ca exista la plecarea in concediu)
  3. Parola de la WiFi-ul de acasa este resetata cand plec, dar si cand ajung (cu resetare din fabrica a routerului personal). Stiu, sunt mai paranoic, dar... better safe than sorry
  4. Nu ma ating de calculatoarele/telefoanele/tabletele altora, asa cum altii nu se ating de ale mele. Un simplu beep catre un numar poate crea probleme utlerioare de spam/publicitate nedorita.
  5. Aplicatii "necunoscute" raman necunoscute. Cele de care am nevoie raman in telefon. Altele verific inainte sau la fata locului (bgtoll, HGS, etc).

Pentru cine pleaca in Turcia: utiliarea netului (chiar si la hoteluri) s-ar putea sa fie conditionata de pasapoarte. La hotelul la care am stat acum 3 ani, a trebui sa asteptam crearea conturilor de WiFi pe baza pasapoartelor pentru a putea utiliza netul.

Preventiv, recomand ca antivirusul si localizarea telefonului sa fie active si sa previna schimbarea SIM-ului. Antivirusul pe care il folosesc, daca schimb unul din SIM-uri, blocheaza telefonul si cere parola/amprenta. La fel la daca se schimba doar un SIM din cele doua existente.

BTW: Pentru utilizarea WiFi în unele țări DA, nu este pe tot direct. De exemplu, chiar și în Paris, la unele hoteluri, conectarea se face pe bază de cont (cu o activare/confirmare a unui link primit pe adresa de email) și cu resetare cam de 2-3 ori/zi. Dar sunt și locații unde (ca la noi) este doar parola WPA.