anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Sfaturi utile de securitate cibernetică pentru vacanță

DanielaH
Moderator

Costum de baie, șlapi, rucsac, protecție solară? Ce altceva ar trebui să nu uităm înainte de a pleca în vacanță?

Securitatea pentru dispozitive și rețele - asta deoarece hackerii pot profita adesea de cele câteva zile în care ne relaxăm și poate lăsăm garda mai jos în această privință.

 

Iată o serie de sfaturi utile pentru ca securitatea cibernetică să nu fie o problemă.

 

Faceți o copie de rezervă a tuturor informațiilor relevante pentru dispozitivul cu care plecați în vacanță.  În acest fel, dacă este furat sau pierdut, datele nu se vor pierde. O copie în cloud sau pe un hard disk extern este mereu o opțiune bună.

 

Instalați cea mai recentă actualizare/ versiune a aplicațiilor pe care le folosiți cel mai frecvent.

 

Opriți WiFi-ul de acasă sau nu?

Depinde. Pe de o parte, este o măsură care împiedică persoanele neautorizate să se conecteze la rețea și veți economisi și energie. Dar, dacă aveți mai multe dispozitive conectate, cum ar fi un server media pe care doriți să îl accesași în timp ce sunteți plecați sau camere IP de supraveghere, atunci este indicat să îl lăsați conectat.

 

Dezactivați tot ceea ce nu folosiți (Bluetooth, WiFi, conexiunea cipului NFC - se recomanda activarea acestora doar în momentul efectuării de plăți).

 

Atenție atunci când utilizați Wi-Fi public gratuit (în centre comerciale, aeroporturi, hoteluri etc.)!

Fiind conexiuni care nu au nevoie de parolă, ele lasă expuse datele utilizatorului care pot fi interceptate de oricine. Cu toate acestea, dacă nu există altă opțiune decât utilizarea acestor rețele, există modalități de a încerca să vă protejați echipamentul, cum ar fi utilizarea unui VPN, dezactivarea proceselor de sincronizare și ștergerea oricăror informații care ar putea fi salvate pe dispozitiv după conectare.

 

Nu utilizați computerele altor persoane

Dacă sunteți nevoiți să folosiți, de exemplu, calculatorul hotelului, este indicat să nu îl folosiți pentru a accesa conturi personale, cum ar fi e-mailul, rețelele sociale sau bancare. Dacă totuși trebuie, o recomandare este să ștergeți ulterior istoricul de navigare.

 

Nu instalați aplicații necunoscute

În vacanță este posibil să apară nevoia de a instala noi aplicații: aplicația turistică a zonei, aplicații de închiriere transport, companii aeriene etc. Este recomandat să descărcați aceste aplicații doar din magazinul oficial al sistemului de operare folosit și să fiți atenți la permisiunile care sunt acordate.

 

Nu distribuiți informații pe rețelele sociale

În această epocă digitală sunt mulți utilizatori care își transmit vacanțele pe rețelele de socializare și oferă cu bucurie informații la fel de delicate precum zilele în care vor fi plecați de acasă și itinerariul călătoriilor. Mai bine evitați această tentație și distribuiți fotografii și videoclipuri când v-ați întors acasă.

 

Schimbați parolele după ce v-ați întors din călătorie, mai ales dacă nu a fost posibil să evitați conexiunile Wi-Fi publice sau utilizarea dispozitivelor terțe.

 

Voi mai aveți și alte sfaturi utile?

 

 

5 Răspunsuri 5

Vio73
#StarMember
Interesante, utile și binevenite sfaturile! Mulțumim pentru tot!

teacher_
#StarMember
Anul trecut telefonul mi-a fost furat, pentru câteva zile, apoi mi-a fost returnat, și-au dat seama că nu o să aibă ce face cu el, aveam mai multe setări de siguranță și m-am trezit cu un om acasă care mi l-a adus efectiv. Oricum, imediat după aceea am făcut un backup, am cumpărat spatiu in Huawei cloud și de atunci săptămânal îmi salvez datele acolo...

delfinas
#StarMember
Daniela, mulțumim pt sfaturi!!! Toate sunt utile, dar cel mai important, pt că include mai mult decât un gadget, e cel legat de informațiile că ești plecat în vacanță. Daca nu aștepți să te întorci și postezi că ești în vacanță e ca și cum ai invita hoții la tine acasă. Teacher, wow, așa ceva nu am mai auzit, să-ți aducă hoții telefonul acasă!!! Pe lângă faptul că a făcut o faptă bună, de unde știa hotul unde stai? Ai trimis mesaj pe telefon cu adresa?

teacher_
#StarMember
@Delfinas, era vorba de un cineva din sat, iar la noi in sat exista camere de supraveghere, astfel că persoana a fost identificată chiar de dl primar, care i-a solicitat să îmi aducă telefonul. Așa că, seara a venit să mi-l aducă, fara prea mari discuții. E o întâmplare amuzanta.

delfinas
#StarMember
Acum am înțeles! E bun și Big Brother la ceva! 🙂