anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Recomandări pentru o activitate online sigură de acasă

FaraUnID
Campion certificat

În baza cooperării CERT-RO cu Europol, vă oferim o serie de recomandări pentru cei care lucrează sau urmează să lucreze de acasă în perioada următoare. Nu neglijați faptul că trebuie să aveți în vedere confidențialitatea datelor companiei sau a instituției dumneavoastră! Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună.

 

SECURIZAȚI NOUL MEDIU DE LUCRU

- Schimbați numele de utilizator și parola implicită a routerului wifi

- Instalați o soluție antivirus pe dispozitivele utilizate pentru lucrul la distanță

- Revizuiți permisiunile aplicațiilor la date și dezactivați-le acolo unde nu este necesar accesul

- Alegeți parole puternice, complexe și folosiți autentificarea în doi pași (2FA), în special în cazul conturilor de e-mail și social media

- Efectuați back-up regulat al datelor esențiale

- Actualizați automat software-ul de pe dispozitive

- Securizați dispozitivele electronice cu parole, coduri PIN sau informații biometrice (amprentă, Face ID, etc)

- Revizuiți setările de privacy ale conturilor de social media

 

SFATURI PENTRU EFECTUAREA CUMPĂRĂTURILOR ONLINE

- Cumpărați exclusiv de la magazine online recunoscute și verificați mereu recenziile oferite de clienți

- Gândește, înainte să accepți orice ofertă! Dacă aceasta sună prea bine ca să fie adevărat, atunci probabil este vorba despre o încercarea de fraudă

- Fii atent unde îți introduci datele de card în mediul online

- Verifică frecvent tranzacțiile din cont, pentru a detecta orice activitate suspicioasă

 

FII VIGILENT și EVITĂ..

- Introducerea de date personale pe site-uri neoficiale care oferă posibilitatea generării de formulare necesare deplasării, în această perioadă

- Răspunsul la mesaje sau apeluri suspicioase

- Oferirea de date personale sau financiar-bancare

- Răspândirea de informații din surse neoficiale

- Donarea unor sume de bani fără o verificare a autenticității campaniei

- Deschiderea de link-uri și atașamente din e-mail-uri sau sms-uri nesolicitate

- Cumpărarea de pe internet a unor produse indisponibile în alte părți

- Trimiterea de bani către persoane necunoscute

 

SECURITATEA COPIILOR

- Verificați setările de securitate și de privacy de pe jucăriile smart utilizate de copii

- Schimbați numele de utilizator și parolele implicite cu care au venit aceste jucării din fabrică

- Activați setările de control parental pentru a menține activitatea online a copilului în siguranță

- Vorbiți cu copii despre siguranță în mediul online. Ascultați-le poveștile experiențelor trăite pe internet și explicați-le că măsurile de siguranță în online trebuie să fie asemănătoare cu cele din viața reală.

 

REȚINEȚI!

- Urmăriți surse oficiale, credibile, pentru informații actualizate. Dacă realizați că ați putea fi victimă a unui atac informatic în mediul online, nu ezitați să raportați problema la CERT-RO (1911 sau alerts@cert.ro).

 

Sursa - cert.ro

 

Si pentru ca in ultimile zile au aparut tot felul de site-uri care promit si faciliteaza completarea online a declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, recmadarile sunt ca aceasta declaratie sa fie descarcata direct de la sursa, adica site-ul MAI la adresa https://www.mai.gov.ro/modelul-declaratiei-pe-proprie-raspundere-referitoare-la-circulatia-persoanelor-in-afara-locuintei-gospodariei-conform-ordonantei-militare-nr-2-din-21-03-2020/ si completata acesteia manual acasa.

 

Motivul acestei recomandari este acela ca declaratia, in sine, contine o serie de informatii cu caracter personal (Numele, CNP, Adresa) iar in momentul in care aceste informatii sunt completate in online, la nivel teoretic, exista posibilitatea ca persoane rau intetionate sa intercepteze si sa colecteze acele date cu caracter personal.

5 Răspunsuri 5

Vio73
#StarMember
Așa o să facem, atât cât se poate. Mulțumim!

Jay
Campion certificat
Multumim.. nu toti lucram de acasa. dar mai avem si cursuri..

teacher_
#StarMember
Foarte bune sfaturi, chiar daca poate pe unele dintre ele le știam, e bine că le-ai reamintit.

FaraUnID
Campion certificat
Cu ocazia asta mai facem si noi curatenia de primavara in calculator si dispozitivele mobile.

FaraUnID
Campion certificat

Bitdefender atrage atenţia asupra unui nou tip de înşelăciune care exploatează obligaţia cetăţenilor de a completa o declaraţie pe propria răspundere, justificând nevoia de a părăsi locuinţa pe durata pandemiei.

 

Mai multe pagini de internet neoficiale oferă cetăţenilor români modele pentru declaraţia pe proprie răspundere necesară în timpul deplasărilor în afara casei. În spatele gestului aparent benevol se ascund însă infractori care încearcă să obţină datele personale ale cetăţenilor, cu scopul comiterii de înşelăciuni şi alte fraude.

 

Ca măsură de precauţie, Bitdefender a marcat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente:

- carantina.me,

- declaratie.egovernment.ro,

- declaratieppr.ro,

- eu.123formbuilder.com,

- ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com,

- declaratie.ro

 

Având în vedere că site-uri capcană de tipul celor menţionate mai sus pot apărea în orice moment, recomandarea este să descărcaţi respectivul formular doar de pe site-ul oficial https://www.mai.gov.ro/modelul-declaratiei-pe-proprie-raspundere-referitoare-la-circulatia-persoanelor-in-afara-locuintei-gospodariei-conform-ordonantei-militare-nr-2-din-21-03-2020/

 

... aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

 

Sursa 1- https://www.go4it.ro/internet/declaratia-pe-proprie-raspundere-necesara-pentru-deplasarile-in-afara-locuintei-folosita-in-tentative-de-inselaciune-19022274/

Sursa 2 - Bitdefender.ro