16-09-2022 02:48 PM - editat 29-09-2022 12:13 PM
Salut!
Pentru că se apropie weekendul și vrem să ne relaxăm, ne-am propus în postarea de astăzi să vorbim despre emoticoane 🙂 .
În era transmiterii mesajelor instant, folosirea de simboluri pentru a exprima orice tip de emoție a devenit un lucru cât se poate de obișnuit.
Cu ajutorul emoticoanelor (pe care le cunoaștem și sub numele de emoji) avem posibilitatea de a contextualiza mult mai bine mesajele pe care le trimitem. De exemplu, dacă vrem să fim simpatici sau sarcastici, un emoticon ne poate ajuta să transferăm această emoție într-un text. Emoticoanele sunt practic niște reprezentări grafice ale unor stări de spirit pe care le transmitem printr-un mesaj scris.
Statisticile spun că peste 20% din mesajele trimis online pe rețelele de socializare conțin cel puțin un emoticon, iar zilnic pe Facebook Messenger se trimit peste 5 miliarde.
Emoticoanele au apărut în 1999 și au fost inventate de către un artist japonez pe nume Shigetaka Kurita. Ele nu au inclus inițial fețele zâmbitoare utilizate astăzi, ci doar câteva simboluri care prezentau informații (soare, nori, umbrelă, om de zăpadă etc.). Ulterior au fost create din ce în ce mai multe, s-au răspândit în toată lumea și toți producătorii de telefoane și-au creat proprile seturi de emoji.
Printre cele mai utilizate emoticoane sunt: fața care râde cu lacrimi, fața cu lacrimi de bucurie, fața care plânde în hohote, inima roșie, fața rugătoare, semnul aprobator (thumb up), mâinile care se roagă.
Dar, potrivit sociologilor, se pare că fața care râde cu lacrimi nu mai are un așa de mare succes în rândul generației Z, care consideră că nu mai este “cool” și nu mai vrea să folosească aceleași simboluri pe care le folosesc părinții lor. În mare vogă pentru ei este acum un alt emoticon, cel cu “cap de mort”, folosit din ce în ce mai des pe TikTok și reprezintă echivalentul expresiei „mor de râs”.
Iată și câteva comenzi rapide de tastatură pentru cele mai uzuale emoticoane:
":) și :-)" pentru față zâmbitoare
":( și :-(" pentru față tristă
":D și :-D" pentru față încântată
";) și ;-)" pentru față care face cu ochiul
":O și :-O" pentru față surprinsă
"8) și 8-)" pentru față cool
":'( și :'-(" pentru față care plânge
"<3" pentru inimă
Este foarte important să cunoaștem semnificația emoticoanelor înainte de a le folosi. Deasemenea, nu trebuie nici să cădem în capcana emoticoanelor și să le folosim la extrem.
Când au apărut aplicațiile WhatsApp, Facebook Messenger sau Telegram s-a încins o adevărată dezbatere între interpretarea pe care noi, utilizatorii, o dăm anumitor pictograme și sensul real pe care creatorii lor chiar și-au dorit să îl transmită, astfel că a fost creată „Emojipedia”, în care este explicat sensul fiecărui emoticon în parte.
Voi folosiți emoticoane? Care este emoticonul vostru preferat?
la 16-09-2022 03:03 PM
16-09-2022 05:17 PM - editat 14-10-2022 11:59 AM
Nu stiu daca am un emoticon preferat... Eu sunt mai old-fashion. Folosesc in mare smileyface-ul clasic :), eventual un 😄 si daca ma amuza foarte mult ceva (cu toate ca de cele mai multe ori, rasul e doar in interior), folosesc :)). Foarte rar 😛 (scoate limba). In rest, nu prea pot sa zic ca folosesc asa des.
Am vazut ca Apple tot implementeaza toate felurile de emoticoane, emoji-uri, memoji-uri...care mai de care mai colorate. Nici n-am chef sa stau sa caut printre ele. Atat de multe mi se par.
Cat despre situatiile mai formale, eu unul n-am nicio problema. Nu prea trimit mail-uri "formale". Si chiar si in mail-urile formale, nu vad de ce trebuie sa lipseasca un pic de bunastare. 🙂 Mail formal nu inseamna neaparat ca trebuie sa ai o coada de matura undeva, nu? :)) Urasc formalitatile. Consider ca ne destrama si ne departeaza ca oameni. Ingreuneaza comunicarea, in loc s-o inlesneasca. Ne face sa comunicam mai putin eficient, sau...doar mai putin. Pentru ca ne e teama ca acel mail pe care vrem sa-l trimitem si care se vrea a fi formal, nu e suficient de bun pentru cel care il primeste. Pentru ca acea persoana are anumite asteptari. Si problema nu e mail-ul, ci asteptarile! Si ajungem sa luam lucrurile mult prea in serios, mult prea personal. Si nu e ok deloc.
De asemenea, stilul asta ii face pe unii sa para mai importanti decat altii. Chiar daca, in final, suntem toti oameni, si chiar daca suntem diferiti (ceea ce e excelent), suntem toti egali. Complexele de superioritate nu cred ca isi au locul intr-o comunicare eficienta.
Nu stiu... Eu unul prefer abordarile mai "degajate", mai jucause, mai prietenoase, si mai informale. Nu consider ca respecti pe cineva mai mult daca folosesti pronumele de politete sau mai putin daca n-o faci. Nu ma simt mai respectat daca mi se vorbeste cu "domnule" (ba din contra, as prefera sa n-o faci, mi se pare ca in loc sa vorbim, ne intepam asa cu niste bete de bambus total inutile intr-o conversatie al carei scop este sa ne intelegem unul pe altul) si n-am nicio problema daca mi te adresezi la persoana a doua singular. Absolut nicio problema. Ba chiar prefer asa! Pentru ca stiu ca nu in asta sta respectul. Respectul nu are nicio legatura cu politetea. Poti sa ai tot respectul din lume pentru cineva, pentru felul in care gandeste si felul in care se poarta, si sa nu-i vorbesti neaparat cu dvs.
Nu stiu, unora le incanta orgoliul, se simt bine. Pe mine nu ma deranjeaza, si nici nu ma incanta. Cum ziceam, o consider o chestie in plus, menita sa ingreuneze comunicarea, sa-i faca pe unii sa se simta mai sus decat sunt, si pe altii mai jos. Si nu cred ca e cazul. Si nici nu e nevoie de asa ceva.
Dar...binenteles, asta e doar parerea mea, si sunt sigur ca sunt foarte multi care considera ca un mail oficial trebuie sa fie si "rigid". Nu stiu, eu nu sunt asa. Stiu sa scriu un mail formal, dar asta nu inseamna ca-mi si place. Eu unul prefer sa lasam rigiditatea la o parte, si, daca un emoticon ajuta cu asta, sunt mai mult decat incantat sa-l folosesc, ori de cate ori consider ca e necesar pentru a "detensiona" atmosfera.
Important e mesajul. Si prefer de o mie de ori un mesaj simplu care-mi raspunde punctual la ce am cerut, ce am intrebat, sau ce am spus, decat unul formal, cu 20 de linii de introducere si inca 10 de incheiere, care ma tot intoarce pe toate partile, si ma tot umple de "respect" de mi se face rau de la atata dulce, dar nu-mi spune efectiv nimic. Dar cum ziceam...cel mai probabil sunt singurul de parerea asta. Si e ok. Nu suntem toti la fel. Si asta e foarte bine. Diversitatea ne ajuta enorm.
la 16-09-2022 05:21 PM
la 16-09-2022 05:24 PM
la 16-09-2022 05:34 PM
la 16-09-2022 05:37 PM
la 16-09-2022 05:38 PM
la 16-09-2022 05:45 PM
la 16-09-2022 05:46 PM
la 16-09-2022 05:50 PM
la 16-09-2022 08:40 PM
la 16-09-2022 11:52 PM
la 28-09-2022 09:26 PM
@delfinas ce frumos era să vorbești pe MIRC. Pentru noi era ceva nou și interesant. Dar cu noile rețele mai sofisticate, a intrat în umbră.
la 17-09-2022 11:08 AM
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor