anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Cum v-a schimbat lucrul de acasa felul in care munciti/ interactionati?

Neaplicabil
Salutare Comunitate,

Cei care lucrati de acasa, ce parere aveti despre asta? Va ajuta (lasand la o parte faptul ca v-a permis sa va pastrati job-ul, ceea ce e absolut genial)? Lucrati mai mult sau mai putin decat la birou? Mai reusiti sa socializati cu colegii?

In cazul meu, volumul de munca a ramas relativ acelasi, dar faptul ca pot accesa mail-ul de oriunde si oricand, si pot raspunde, workaholic cum ma stiu, ma cam impinge Aghiuta sa raspund la mail-uri si in afara programului (sau in weekend). :))

E adevarat, cateodata e important. Iar in unele cazuri, deciziile trebuie luate rapid, pentru ca fiecare minut care trece poate reprezenta bani pierduti aiurea. Deci, cumva merita sacrificiul. De asemenea, in momentul in care ai in grija o echipa, daca iti pasa, nu poti sa-i lasi "cu ochii in soare" pentru ca e "peste program", sau e in "weekend". O sa-i ajuti si o sa le fii alaturi, atunci cand au nevoie, pentru ca atunci au nevoie. Dezavantajul e ca, uneori, din cauza acestei flexibilitati, am impresia ca jobul incepe sa invadeze un pic timpul si spatiul personal. Si asta nu stiu daca e bine.
De asemenea, un lucru de care mi-e dor e interactiunea cu oamenii. Skype e ok, Zoom e ok, Google Hangouts/Meet e ok, dar nimic nu inlocuieste interactiunea fizica, fata in fata, cu oamenii.
Eram doar curios, dupa un an si ceva de lucru de acasa, voi ce parere aveti? Cum v-a influentat viata lucrul de acasa?
8 Răspunsuri 8

teacher_
#StarMember
Salut! Buna întrebarea! Lucrând în învățământ, la început a fost foarte greu, atât cu acomodarea la sistemul online, cât și lipsa efectivă a predării in sistem fata in față. M-am obișnuit greu, și mi-am dat seama că am inceput sa fiu orice, dar numai profesor nu. Am de făcut tot felul de rapoarte, cam pentru orice. Se pare că trebuie să urmăresc mai mult elevii acum, online, decât o făceam înainte 🙂 În ansamblu, pandemia m-a ajutat sa cunosc câteva elemente de IT, dar în rest nu a fost de prea mare ajutor. Repet, strict pt mine

FLo1
#StarMember
Pandenia m-a facut sa descopăr diferențele dintre IP FIX, IP PUBLIC, PORT FWRD, VPN.Si am observat ca se promit multe pe partea infrastructurii dar nu se face mai nimic, ti se garanteaza un IP public dar de fapt este unul comun. Din acest motiv, rudimentarul port forwarding ajunge inutil, iar de preferat este o conexiune VPN. INSA FIECARE CU GRIJILE Domeniului.Vor veni si vremurile cand vom gasi in Comunitate topicuri despre VPN si despre IP public vs IP MASCAT.

Razvan
#StarMember
Lucrez mixt, cam 40% acasă și 60% la birou. Sunt mulțumit de program, când lucrez de acasă, este un pic mai flexibil, documentația o studiez și analizez și apoi intocmesc ceea ce este necesar la ce mi se cere, merg la birou, unde le dau nr de înregistrare, semnez și le predau mai departe. Pe viitor, aș opta pentru câteva zile pe luna de lucru de acasă, odată ce te-ai obișnuit cu binele, parca nu ai vrea să - i dai cu piciorul.

FaraUnID
Campion certificat
Eu am in spate experienta crizei economice din 2009 cand s-au facut restructurari masive si taieri salariale in mai toate sectoarele de activitate. Inca din perioada respectiva m-am familiarizat cu lucru de acasa ca si freelancer (web design, SEO, dezvoltare / implementare / optimizare magazine online, lucrul cu programe de tip CAD, etc). Prin urmare contextul pandemic din 2020 si statul / lucrul de acasa nu a reprezentat ceva nou pentru mine. Daca pana in 2009 toate cele enumerate mai sus reprezentau un hobby, astazi am ajuns in punctul in care detin un certificat de marketing online recunoscut pe plan international atat de Google cat si de Interactive Advertising Bureau. In aceasta perioada, toti acesti cumuli de factori - in decursul a 10 omenirea a trecut prin 2 situatii delicate (criza economica din 2009 si pandemia din 2020) - pe mine unul m-a invata faptul ca este bine sa ai un hobby, ceva care te pasioneaza si pe care il faci cu placere. In caz de forta majora acel hobby poate deveni plasa ta de salvare si gura de oxigen care sa te tina pe linia de plutire. Cum a mentionat si @Flo_1, foarte multa lume a fost nevoita sa invete, din mers si pe repede inainte, sa lucreze cu un PC (denumire generica), sa invete ce este aceia o conexiune VPN si la ce foloseste, familiarizarea cu platformele de video conferinta, platforme de cloud, e-learning, etc.

Vio73
#StarMember
La început mi s-a părut mai greu, dar ulterior, m-am obișnuit și mi se pare în regulă. Sigur că online-ul are și avantaje și dezavantaje, dar, una peste alta, trebuie să ne adaptăm vremurilor în care trăim și să vedem cum ne putem îmbunătăți activitățile și în online. Faptul că mi-am văzut mai rar colegii nu a fost o mare problemă, iar activitatea de acasă mi s-a părut oarecum interactivă și mai flexibilă!

DanielaH
Moderator

Da, tocmai s-a împlinit 1 an de când lucrăm de acasă. Mi se pare incredibil cum a trecut tot acest timp. Adaptarea n-a fost una foarte grea pentru că mai experimentasem modelul "work from home", dar a necesitat totuși ceva osteneală - reamenajarea spațiului în apartament pentru improvizarea unor birouri care nu existaseră până atunci și achiziționarea unor scaune de birou comode și ergonomice. Cea mai dificilă parte a fost împărțirea echitabilă a acestui spațiu, astfel încât la meetingurile noastre, ale adulților, să nu se audă și școala online sau invers.

De lucrat lucrez cam la fel, dar concentrarea e ceva mai bună acasă, randamentul mai mare și da, câteodată lucrez mai mult, pentru că, dacă laptopul e la 2 pași distanță și totul este mult mai facil, de ce nu? 🙂

 

Lucrul de acasă a venit și cu părți bune, dar și cu mai puțin bune. Eu personal am câștigat cel puțin 2 ore și jumatate pe zi, timp pe care îl petreceam pe drumul acasă/ serviciu și înapoi. Îmi lipsește însă cititul din metrou, cam 40 de minute pe zi între stațiile Piața Unirii și Aurel Vlaicu. Nu mi-e dor în schimb de îngrămădeala din metrou și profit să dorm o oră în plus mai mult dimineața.

 

Am redescoperit ce plăcut este să petreci mai mult și mai divers timp cu familia. Îmi lipsesc însă prietenii cu care nu ne-am mai întâlnit și, binențeles, colegii de birou cu care nu am mai interacționat decât online. Cea mai mare bucurie este pentru animalele noastre de companie care sunt foarte fericite să ne aibă tot timpul prin preajmă. Chiar mă gândeam că va trebui să consultăm un psiholog canin când o fi să ne întoarcem din nou la birou, să nu intre patrupedul în depresie 🙂

 

Statul acasă a venit și cu o alimentație mai sănătoasă, cu un orar mai strict pentru mese și pauze, dar și cu un sedentarism accentuat și mai multe țigări 🙂

În concluzie, da, viața s-a schimbat, "ne-normalul" a devenit normal și probabil ne va fi foarte greu să ne întoarcem la ce-a fost, asta dacă ne vom întoarce vreodată.

 

@arsradu, mulțumim pentru topic! M-a provocat să (mă) analizez mai bine această perioadă și să pun în balanță lucrurile faine, dar și cele mai puțin pozitive care mi s-au întâmplat, să trag niște concluzii și, de ce nu, să încerc să schimb câte ceva, "pe ici, pe colo, prin părțile esențiale" 🙂

 

 

 

 

Neaplicabil
Daniela, chiar voiam sa postez un mesaj in topicul asta si sa mentionez ca nu e doar pentru "useri", ci si pentru staff!! Pentru voi! Asa ca ma bucur enorm sa vad un raspuns si din partea voastra. :) Pentru ca sunt sigur ca pandemia asta v-a schimbat (ne-a schimbat tuturor, cred) viziunea asupra "biroului", asupra muncii, asupra vietii, asupra felului in care interactionam, si ne-a facut sa re-evaluam niste lucruri pe care poate inainte nu le consideram atat de importante. Mersi frumos de raspuns! Mi-a facut mare placere sa-l citesc. 🙂

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

@arsradu așa este, noul mod de lucru ne-a schimbat viziunea cu privire la job, priorități și multe altele.

Mulțumim mult pentru topic, mi-a făcut plăcere să citesc răspunsurile voastre și sperăm să mai adunăm 🙂

 

Mie personal îmi place să lucrez remote, mă bucur de aproximativ 2 ore în plus în care aș fi fost pe drum spre și înapoi de la birou. Dimineața pot dormi puțin mai mult și să mă bucur în tihnă de câteva momente de liniște și meditație înainte să încep ziua, lucruri pe care în mod normal nu le făceam, eram mereu pe fugă. Iar timpul alocat seara acum îl petrec fie făcând niște exerciții, citind, mergând la o mică plimbare în apropierea casei, gătind sau pur și simplu petrecând timp cu prietenul meu și pisicuța. Apropo de pisicuță, așa cum a zis și Daniela cred că animăluțele și copiii sunt cei mai fericiți în perioada aceasta. 

 

Da, îmi lipsește categoric interacțiunea cu colegii și prietenii, obiceiurile pe care le aveam înainte, de a merge la sală, de a merge la un suc cu prietenii după birou, etc. Și acum avem constant "întâlniri" virtuale însă nu este la fel. 

 

Ca dinamică în noul mod de lucru, uneori am tendința de a lucra mai mult și de a deschide laptop-ul și seara târziu sau în weekend. Aici mai am de lucru în a delimita mai bine timpul alocat jobului și cel personal 🙂 În această direcție încerc să îmi ocup timpul personal cu activități pe care le adaug și în calendar (ca să mă țin de ele) precum: jumătate de oră de exerciții (uneori mă înscriu și la clase de yoga online), webinarii și de curând am descoperit un nou hobby - deocamdată sunt la stadiul de învățăcel - skateboarding. Din păcate vremea nu prea ține cu mine, dar exersez deocamdată prin casă :))