anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

8 Martie Ziua Internațională a Femeii

FaraUnID
Campion certificat

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

 

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

 

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 - Anul internațional al femeii.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă.

 

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.

 

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.

 

În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

 

După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.

 

Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

 

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

 

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913. - Sursa Wikipedia

 

 

Femeie, careia umanitatea ii datoreaza continuitatea si perpetuarea vietii, a fost si va fi elogiata in cantece si opere artistice. De cand e lumea, femeie a tinut mereu aprins focul in camin, a pastrat cu sfintenie datinile strabune, a sadit speranta si noblete in inimile celor apropiati.

 

INCHIN PAHARUL PENTRU VOI FEMEILE ! Pentru barbatii care va au, pentru nenorocitii care v-au avut si care nu au fost capabili sa va pretuiasca si pentru cei care vor avea norocul sa va cunoasca! INCHIN PAHARUL PENTRU TOATE FEMEILE pe care vreau sa le vad fericite!

 

LA MULTI ANI, de Ziua Femeii !

5 Răspunsuri 5

Jay
Campion certificat
Eu am vazut-o mai mult Ziua Mamei, dintotdeauna.. mi se pare ciudat cand se ureaza tuturor.. dar, nu ne suparam :) Interesante datele.. nu am avut curiozitatea sa le caut pana acum.. Multumim!

FLo1
#StarMember
@Jay: Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai. Mai multe detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Mamei Perioada comunistă a transformat 8 martie în ”ziua mamei” considerând că este singura femeie din viața viitorilor șoimi ai patriei. Probabil vă amintiți și bancul: La școală, profesoara dă clasei tema să facă o propoziție cu expresia: "mama e numai una". A doua zi, la școală, profesoara îi întreabă pe elevi ce propoziții au făcut: -Ionel, tu ce ai scris? -Când am fost bolnav, mama a stat tot timpul lângă mine, mama e numai una. -Bravo! Dar tu Georgele, ce ai scris? -Când nu știam să fac un exercițiu la matematică, mama m-a ajutat, mama e numai una. -Excelent! Și tu, Bulă, ce ai scris? -Când am ajuns ieri acasă, îmi era tare foame și am întrebat-o pe mama ce e de mâncare, iar ea mi-a zis că sunt două chiftele în frigider, am deschis frigiderul și am strigat: "MAMA, E NUMAI UNA!" 🙂

FaraUnID
Campion certificat
La o reuniune de femei din toată lumea, se ridică nemțoaica și spune: - Eu i-am spus bărbatului meu: Hans, de mâine tu gătești. Prima zi nu am văzut nimic, a doua la fel, a treia l-am văzut pe Hans că se duce în bucătărie și pregătește mâncarea, pune masa. Eu numai m-am așezat la masă și am mâncat. Celelalte:- Bravo, bravo! Se ridică franțuzoaică și zice: - Eu i-am spus bărbatului meu: Jean, de mâine... tu speli hainele. Prima zi nu am văzut nimic, a doua zi nimic, a treia zi l-am văzut pe Jean cum scotea hainele din mașina de spălat și le întindea la uscat. Celelalte: - Bravo, bravo! Se ridică femeie din Romania: - Eu i-am zis bărbatului meu: Ioane, de mâine tu îți calci cămășile. Prima zi nu am văzut nimic, a doua zi nu am văzut nimic, a treia zi am început să văd puțin cu ochiul stâng... P.S. - Imi place ca topicul are un trend constructiv.... 😄

Miha_Z
#StarMember
Multumim @FaraUnID pentru informatiile oferite dar mai ales pentru mesajul de la final. Melodia e superba. Sa-ti traiasca si sa fie fericite toate femeile din viata ta.

Vio73
#StarMember
La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor, care merită tot respectul din partea noastră!