11-07-2023 02:39 PM - editat 12-07-2023 09:30 AM
Vă mărturisesc faptul că sunt un om care are stocat în memoria telefonului mobil aproximativ 35000 poze. Într-una din zile m-am avântat să îmi fac curățenie printre fotografii și am constatat faptul că nu mă pricep în a face poze noaptea, în ciuda faptului că tehnologia pentru telefoanele mobile s-a dezvoltat mult, iar acestea pot captura imagini excelente. Hotarată că trebuie să învaț cum să îmi folosesc camera telefonului mobil, am gasit la două click-uri distanță, în vasta lume a internetului, informații care mi se par utile chiar și pentru un fotograf experimentat.
O scurtă introducere în teoria fotografiei 📸
Înainte de a trece la practică este util să ne familiarizăm cu câteva concepte teoretice. Pentru a realiza o fotografie, senzorul camerei trebuie expus la lumină pentru o anumită perioadă de timp (numită timp de expunere).
În timpul zilei, această perioadă este de obicei foarte scurtă, o fracțiune de secundă (de exemplu, 1/125). Dar pe timp de noapte sau într-o încăpere cu iluminare redusă, timpul de expunere poate fi mult mai lung, ajungând la câteva secunde (sau chiar ore în anumite cazuri, cum ar fi astrofotografia).
Atunci când camera este expusă pentru o perioadă lungă de timp, există șanse mari ca fotografia să iasă neclară; din cauza mișcării subiectului pe care încercăm să-l capturăm sau din cauza unor mișcări accidentale ale camerei.
Profesioniștii ne recomandă pentru a realiza o fotografie pe timp de noapte să folosim un trepied pe care să așezăm camera și să permitem expunerii să aibă loc fără a o atinge, astfel încât să evităm orice neclaritate.
În lipsa unui trepied, putem improviza și utiliza un suport precum o pernă sau un obiect similar; ideea de bază rămâne aceeași: să minimizăm mișcarea telefonului în timpul expunerii.
În ceea ce privește configurarea camerei pentru fotografie pe timp de noapte, putem selecta o sensibilitate ISO scazută (reprezinta nivelul sensibilitatii la lumina a aparatului foto) și un timp de expunere mare (câteva secunde), funcționalități pe care le putem accesa doar prin intermediul modului Pro al camerei, mod ce ne permite configurarea manuală a setarilor camerei sau printr-o aplicație specializată.
Majoritatea telefoanelor mobile încorporează ceea ce este cunoscut sub numele de Modul Noapte care vă permite să faceți fotografii pe timp de noapte, fără atât de multe complicații. Acest mod este prezent în practic toate terminalele noi de pe piață.
Dar cum funcționează Modul Noapte? 🌃
Prin aplicarea principiului că telefonul mobil se ocupă de întreg procesul, Night moode utilizează inteligența artificială pentru a captura imagini care anterior erau imposibile de obținut cu un telefon.
Pentru a realiza acest lucru, sunt utilizate mai multe metode, iar cea mai comună constă în capturarea unei serii de fotografii consecutive, pe care apoi le procesează pentru a obține o imagine finală mai clară.
De aceea, multe telefoane, precum iPhone 13, necesită câteva secunde pentru a realiza fotografia și puțin mai mult timp pentru a procesa rezultatul final. În plus, chiar și în timpul procesului de fotografiere, aceste telefoane vă avertizează mereu să mențineți camera stabilă, deoarece cu cât imaginea inițială este mai clară, cu atât rezultatul final va fi mai bun.
A doua metodă care implică capturarea unei singure fotografii utilizând un ISO foarte ridicat, setare ce se face din modul PRO al camerei. Creșterea acestuia electronic permite colectarea unei cantități mai mari de lumină.
Atenție! Un ISO ridicat generează “zgomot” în imagine, însă acesta poate fi eliminat cu ajutorul algoritmilor adecvați de inteligență artificială.
O a treia modalitate, foarte populară în ultima perioadă, este cunoscută sub numele de "pixel binning" și este utilizată de telefoanele mobile care se laudă cu un număr mare de megapixeli, cum ar fi Samsung Galaxy S23 Ultra. Aceste telefoane combină milioanele de pixeli în grupuri mai mari, permițându-le să captureze mai multă lumină. Datorită acestei tehnici, împreună cu inteligența artificială, aceste telefoane reușesc să ofere fotografii finale de o calitate superioară (chiar dacă reduc rezoluția).
Fotografia de noapte poate fi o provocare, dar cu răbdare și practică constantă, vei putea obține rezultate remarcabile. Așadar, nu ezita să explorezi și să experimentezi, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a obține fotografii de noapte spectaculoase.
la 12-07-2023 07:25 PM
Cu mare drag!
la 12-07-2023 07:31 PM
🤗
la 12-07-2023 10:16 AM
Promenade des Anglais - NICE (aprilie 2023) 🙂
Place de Massena - NICE (aprilie 2023) 🙂
la 12-07-2023 09:08 PM
La ceas de seară, alte poze făcute noaptea, cu telefonul.
De data asta, cu Honor Magic 4 Pro.
la 12-07-2023 09:18 PM
Lumina face toata diferenta. 🙂 Fara lumina, nu ai umbre, nu ai contrast, nu ai nimic.
Prima imi place cel mai mult. Si a treia mi se pare draguta. 🙂
la 12-07-2023 09:28 PM
Pai noaptea așa e.... e întuneric.. 🙂 Eu caut subiectul, nu lumina. Pe timp de noapte asta e șmecheria, să poți surprinde ceva fara mult ajutor din partea luminii. Nu trebuie sa fie noaptea ca ziua. Depinde și care e scopul acelei poze, ce vrei sa surprinzi.
la 12-07-2023 10:11 PM
Da, ziceam doar ca ai nevoie de cel putin un pic de lumina pentru a putea forma o imagine. 🙂 In sensul ca nu poti face poze in bezna absoluta (si fara nicio sursa de lumina, fie ea naturala sau artificiala). Pentru ca nu ai avea umbre, contrast, si nu ai putea forma o imagine. E ca si cum ai tine capacul pe obiectiv in timp ce faci poza, in cazul unui DSLR. :))
Acuma, evident, cand e mai putina lumina, incerci sa te descurci cu ce ai. Oricum, e impresionant nivelul la care au ajuns telefoanele in ceea ce priveste procesarea unei fotografii pe timp de noapte, fara prea multa lumina.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor