11-07-2023 02:39 PM - editat 12-07-2023 09:30 AM
Vă mărturisesc faptul că sunt un om care are stocat în memoria telefonului mobil aproximativ 35000 poze. Într-una din zile m-am avântat să îmi fac curățenie printre fotografii și am constatat faptul că nu mă pricep în a face poze noaptea, în ciuda faptului că tehnologia pentru telefoanele mobile s-a dezvoltat mult, iar acestea pot captura imagini excelente. Hotarată că trebuie să învaț cum să îmi folosesc camera telefonului mobil, am gasit la două click-uri distanță, în vasta lume a internetului, informații care mi se par utile chiar și pentru un fotograf experimentat.
O scurtă introducere în teoria fotografiei 📸
Înainte de a trece la practică este util să ne familiarizăm cu câteva concepte teoretice. Pentru a realiza o fotografie, senzorul camerei trebuie expus la lumină pentru o anumită perioadă de timp (numită timp de expunere).
În timpul zilei, această perioadă este de obicei foarte scurtă, o fracțiune de secundă (de exemplu, 1/125). Dar pe timp de noapte sau într-o încăpere cu iluminare redusă, timpul de expunere poate fi mult mai lung, ajungând la câteva secunde (sau chiar ore în anumite cazuri, cum ar fi astrofotografia).
Atunci când camera este expusă pentru o perioadă lungă de timp, există șanse mari ca fotografia să iasă neclară; din cauza mișcării subiectului pe care încercăm să-l capturăm sau din cauza unor mișcări accidentale ale camerei.
Profesioniștii ne recomandă pentru a realiza o fotografie pe timp de noapte să folosim un trepied pe care să așezăm camera și să permitem expunerii să aibă loc fără a o atinge, astfel încât să evităm orice neclaritate.
În lipsa unui trepied, putem improviza și utiliza un suport precum o pernă sau un obiect similar; ideea de bază rămâne aceeași: să minimizăm mișcarea telefonului în timpul expunerii.
În ceea ce privește configurarea camerei pentru fotografie pe timp de noapte, putem selecta o sensibilitate ISO scazută (reprezinta nivelul sensibilitatii la lumina a aparatului foto) și un timp de expunere mare (câteva secunde), funcționalități pe care le putem accesa doar prin intermediul modului Pro al camerei, mod ce ne permite configurarea manuală a setarilor camerei sau printr-o aplicație specializată.
Majoritatea telefoanelor mobile încorporează ceea ce este cunoscut sub numele de Modul Noapte care vă permite să faceți fotografii pe timp de noapte, fără atât de multe complicații. Acest mod este prezent în practic toate terminalele noi de pe piață.
Dar cum funcționează Modul Noapte? 🌃
Prin aplicarea principiului că telefonul mobil se ocupă de întreg procesul, Night moode utilizează inteligența artificială pentru a captura imagini care anterior erau imposibile de obținut cu un telefon.
Pentru a realiza acest lucru, sunt utilizate mai multe metode, iar cea mai comună constă în capturarea unei serii de fotografii consecutive, pe care apoi le procesează pentru a obține o imagine finală mai clară.
De aceea, multe telefoane, precum iPhone 13, necesită câteva secunde pentru a realiza fotografia și puțin mai mult timp pentru a procesa rezultatul final. În plus, chiar și în timpul procesului de fotografiere, aceste telefoane vă avertizează mereu să mențineți camera stabilă, deoarece cu cât imaginea inițială este mai clară, cu atât rezultatul final va fi mai bun.
A doua metodă care implică capturarea unei singure fotografii utilizând un ISO foarte ridicat, setare ce se face din modul PRO al camerei. Creșterea acestuia electronic permite colectarea unei cantități mai mari de lumină.
Atenție! Un ISO ridicat generează “zgomot” în imagine, însă acesta poate fi eliminat cu ajutorul algoritmilor adecvați de inteligență artificială.
O a treia modalitate, foarte populară în ultima perioadă, este cunoscută sub numele de "pixel binning" și este utilizată de telefoanele mobile care se laudă cu un număr mare de megapixeli, cum ar fi Samsung Galaxy S23 Ultra. Aceste telefoane combină milioanele de pixeli în grupuri mai mari, permițându-le să captureze mai multă lumină. Datorită acestei tehnici, împreună cu inteligența artificială, aceste telefoane reușesc să ofere fotografii finale de o calitate superioară (chiar dacă reduc rezoluția).
Fotografia de noapte poate fi o provocare, dar cu răbdare și practică constantă, vei putea obține rezultate remarcabile. Așadar, nu ezita să explorezi și să experimentezi, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a obține fotografii de noapte spectaculoase.
la 12-07-2023 10:09 AM
Ma gandeam eu. 🙂 Atunci da, un iPhone (nu neaparat 14 Pro, dar daca asta iti doresti, e foarte ok) e o alegere buna pentru cazul asta.
la 12-07-2023 02:30 PM
Bună Georgiana! Cu plăcere, mulțumim și noi!
Nu te mai gândi la iPhone 14 Pro, nu mai merita acum. Mai este puțin și apare seria iPhone 15, care va avea aceleași preturi ca seria iPhone 14 de acum. Prin septembrie-octombrie parca se lansează. Nu te grăbi, mai așteaptă puțin, ca o sa îți para rău. Eu acum am un Huawei Mate 20 Pro din 2019 care trebuie schimbat în curând, dar nu m-am hotărât încă ce voi alege între Samsung S Ultra, Flip, Fold, Motorola Pro, Honor Magic Pro sau iPhone Pro Max. Ma gândeam sa mai schimb norma și la merg pe Flip sau Fold
la 12-07-2023 02:42 PM
Multumesc pentru sfat! Din câte îmi amintesc, telefonul o sa se lanseze în toamna, însă o să fie disponibil pentru achiziție în iarnă (în cazul fericit). Modelele Flip si Fold au un design foarte fain. Am văzut ceva asemănator la Motorola, modelul Razr 40. Întrebarea mea este cât de fiabile sunt?
12-07-2023 02:45 PM - editat 12-07-2023 02:49 PM
Eu unul nu mi-as lua nimic cu display flexibil in momentul asta. Sunt scumpe, si foarte, foarte fragile. Sticla nu se indoaie. Si ceea ce pun ei peste...e foarte moale. Si da, trebuie sa fie moale. Altfel nu are cum sa fie flxibil. Dar asta inseamna ca trebuie sa ai extrem de mare grija cu ele. Deci....nu, eu unul nu m-as baga la nimic Flip/Fold etc.
In alta ordine de idei, daca nu vrei neaparat "the newest and (arguably) the greatest", odata ce apare noul iPhone, modelele mai vechi se ieftinesc. Deci...ai o sansa sa iei ceva bun la un pret mai mic. De asemenea, iPhone-urile au oricum suport pentru foarte mult timp. Si isi mentin performanta in timp. Deci...nu trebuie sa fie neaparat ultimul model ca sa fii multumita de el. Nu e ca la Android.
Ca idee, eu inca am iPhone 12-le cumparat acum vreo doi ani si nu simt nevoia de upgrade.
12-07-2023 05:02 PM - editat 12-07-2023 05:03 PM
Da, dar mai bine mai astepti puțin decât sa îți para rău după, ținând cont ca telefonul este destul de scump. Pliabilele sunt faine, de fiabile par mai fiabile ca înainte și sunt din ce în ce mai fiabile de la an la an, sunt mai exotice și sunt altceva fata de telefoanele clasice. Telefoanele clasice au devenit incredibil de plictisitoare și neatractive, iar inovația este din ce în ce mai slaba la ele, toate arata la fel. Samsung trebuie sa scape de acel gap dintre ecrane în zona balamale, ca nu e deloc ok. Huawei a reușit sa scoată un folder superb, Mate X3 și ar trebui sa îl facă și Samsung asemănător
la 12-07-2023 12:05 PM
la 12-07-2023 02:32 PM
Foarte bine a ieșit fotografia. Acuma sper sa nu fie fake moon din soft și sa fi rezolvat problema, ca Samsung mai făcea chestia asta...
la 12-07-2023 05:05 PM
Eu as spune ca nu, pentru ca m-am chinuit putin pana sa prind asa poza, si cu cateva frunze dintr-un copac🤣daca urmaresti sa iti schimbi telefonul, eu am sarit de la s10 la s23, si pana acum e ireprosabil. Si mai ales pozele de care sunt extrem de multumita!
la 12-07-2023 05:18 PM
Corect, asa cred și eu ca totuși nu e fake moon și e poza cum trebuie, deoarece sunt frunze în cale, ala apărea când era doar luna în vizor. Chiar ma gândesc la un S23 Plus sau S23 Ultra. Ma mai gândeam și la un Fold sau Flip, încă nu am reușit sa ma hotărăsc. Tu ai S23 simplu? Cum se comporta și cum e bateria?
la 12-07-2023 05:27 PM
Da S23 5G. Nu sunt interesata de variantele ultra, mi se par prea mari. Cat despre baterie, e o trecere f pozitiva, pt ca al meu s10 folosit 5 ani:) ma tinea bateria cu internetul deschis undeva la 12h-14h. Se consuma doar pt ca era deschis:)) acum, la S23 plec dimineata cu 80-90% si nu imi este frica de faptul ca voi ramane fara baterie pana seara tarziu, si de obicei fac f multe poze, vorbesc la telefon, folosesc internetul etc. De obicei dupa o utilizare zilnica, ajung seara cu minim 50% baterie acasa. You judge it:)
la 12-07-2023 05:37 PM
Hmmm, e destul de bine. Te tine bine bateria. Și mie mi se pare puțin cam mare varianta Ultra, parca mai potrivita ar fi varianta Plus. Totuși parca mi se pare puțin mai interesant Ultra, mai ales ca sunt consumator de Youtube și pe telefon. Nu știu încă, decizia e grea. Ai avut vreodată probleme cu burn-in-ul?
la 12-07-2023 05:39 PM
Nu, nici la s10 nici la s23
la 12-07-2023 05:40 PM
Super, deci e un semn bun. Nici alte probleme nu ai avut cu ele, nu?
la 12-07-2023 05:42 PM
S10 in 5 ani nu a fost niciodata in service, nu a avut nicio problema (mai auzeam ca se supraincalzesc, nu si al meu, a fost impecabil). S23, momentan il am de aprox 3 luni, si nicio problema:) sper nici sa nu am🌞
la 12-07-2023 06:26 PM
Super, acum am puțin mai multa încredere sa îmi iau Samsung. Sper și eu sa nu fie probleme. Mulțumesc pentru lămuriri!
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor