anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Ce a fost si ce urmeaza in tehnologia de telefoane mobile/smartphone?

alexeugeniu
Explorator

Salutare,

As dori sa ne aducem aminte fiecare dintre noi de primul telefon cumparat si pe care nu l-am uitat nici acuma la fel ca prima mașină sau primul sărut, sunt șanse să îți amintești primul tău telefon mobil. De când au fost lansate pentru public, în urmă cu aproape 40 de ani, aceste dispozitive de comunicare portabile au ajuns să ne domine viața in fiecare zi.

Primul meu telefon achizitionat undeva prin anul 2001 a fost un Alcatel - One Touch Easy pe care nu am sa-l uit niciodata achizitionat pe abonament la Dialog pe acel timp si uite asa au trecut 23 ani si 9 luni in Dialog/Orange.

alcatel.jpg

Din telefoanele vechi de care imi mai aduc aminte sunt:

Alcatel
BlackBerry
Ericsson
LG
Motorola
Nokia
Panasonic
Philips
Sagem
Siemens
Sony
Sony Ericsson

Poate mai complectati si voi cu unele modele care mie mi-au scapat 🙂

123.jpg

Oricum cam ce vreau sa subliniez ca erau telefoane bune care ne tineau mult si bine. La telefoanele vechi, nu prea exista conceptul de aplicatii, update-uri, etc. probabil si din acest motiv tineau mai mult comparativ cu smartphone-urile de azi, sunt schimbari aproape zilnice si in viitor cu acest concept AI cine stie ce ne mai rezerva viitorul si ce fel de telefoane vor mai aparea.

Majoritatea brandurilor au căzut ca efect al propriilor decizii, nu au știut să fie pe val și să se adapteze dupa cerintele pietei. Au fost precum un colos cu picioare de lut cu exceptia lui Motorola care se pare ca se mentine deocamndata pe piata,unele branduri precum NOKIA de la poziții dominante în piață au ajuns la coada clasamentului și după aceea au dispărut complet. Alte companii au încercat pe baza nostalgiei să le readucă în față, dar succesul de cele mai multe ori s-a lăsat așteptat, o fata morgana ce nu s-a concretizat. Mă uit spre exemplu la HMD Global ce încearcă să resusciteze Nokia o firma Europeana din Finlanda care putea avea potential daca stia cum sa o faca.Daca ne aducem bine aminte Nokia a concurat in trecut cu cei de la Motorola si daca stam acuma si ne uitam unde a ajuns Nokia si unde se afla Motorola pe piata,da e trist dar adevarat 😞

Nokia la un moment dat reușeau să comercializeze zeci de milioane unități, iar acum au ajuns o umbră palidă a unui trecut glorios în această industrie din pacate,am detinut si eu telefoane de la Nokia incepand cu clasicul Nokia 3310 pana la Nokia Lumia.

Nokia a ales "Windows" si a ales prost, foarte prost! Daca imi aduc bine aminte Nokia a scos primul touchscreen mai bunicel prin 2012 odata cu Lumia 920 daca nu ma insel, adica la cinci ani de cand Apple a vandut sute de milioane de iPhone-uri. Pe de alta parte daca Nokia nu ar fi ales Windows probabil ca Windows Phone ar fi disparut odata cu PDA-urile, cine stie!

Desi au fost cumparati de cei de la HMD GLOBAL si au mai incercat resuscitarea brandului NOKIA se pare ca conform spuselor celor de la Playtech cu titlul "HMD renunță la telefoanele Nokia în Europa: Sfârșitul unui brand legendar?",pacat foarte mare pacat pentru ca mai disapre un mare brand European de pe piata.

Mai multe detalii despre stirea aparuta ieri a celor de la Playtech gasiti:  AICI 

Topul companiilor care au vândut cele mai multe telefoane mobile din istorie:
Samsung - 5.458.168.938 de telefoane
Nokia - 4.958.190.495 de telefoane
Apple - 2.630.100.000 de telefoane
Motorola - 1.667.433.281 de telefoane
Huawei - 1.439.869.808 de telefoane
Xiaomi - 1.296.603.939 de telefoane
LG - 1.012.709.708 de telefoane
Oppo - 1.006.278.458 de telefoane
Vivo - 878.939.306 de telefoane
Sony Ericsson - 574.247.784 de telefoane

Sursa topului: VGraphs

Va astept cu parerile voastre despre:
-ce telefoane a-ti avut de-a lungul perioadei in telefonie si cat de multumit/a a-ti fost de ele?
-ce branduri de telefoane v-au remarcat de-a lungul vieti?
-ce smartphone-uri preferati acuma?
-ce asteptari aveti in viitor de la marile branduri de telefoane?

27 Răspunsuri 27

Unwanted006
Junior

Mulțumim pentru topic @alexeugeniu !

Foarte bine realizat !

Primul meu telefon la menționat @UW05 

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver

Salutare!

Eu am avut Motorola D 460, primul telefon al meu, prin 1998. Apoi am trecut pe Nokia, mai multe modele (3110, 5110, etc), dar nu-mi mai amintesc ordinea, Sagem, Alcatel, LG și cred că mai mult mult de 10 ani Samsung. În ultimii ani am avut Huawei și mai nou, Xiaomi. Mi-aduc aminte de primul meu telefon Motorola, cu antenă telescopică de peste 1 m, că a funcționat vreo 10 ani și l-am făcut cadou unui vecin ulterior. Bine, nu-l mai foloseam de câțiva ani buni, dar tot funcționa! Intra cartela sim în el, cu tot cu acel carton de protecție, cum vine în pachetul sigilat, nu doar sim-ul decupat. Cu toate că antenele de la Dialog erau rare în rural, aveam semnal bunicel în anumite locuri, mai ales dacă scoteam antena minune și o puneam la treabă. Ce mai vremuri!

Mulțumim de topic!

DjLau
Junior entuziast

Exemplul "Nokia" este unul de menționat și peste sute de ani. De la supremația în domeniul telefoanelor, în perioada în care 3310 era pe buzele oricărui utilizator de telefon mobil (da, pe atunci nu oricine avea / își permitea unul), au ignorat progresul tehnologic și astfel alții au trecut pe lângă ei cu viteza luminii (cam cum ar fi o cursă între un Ferrari și un Trabant). 
Mare păcat, pentru că am fost fan al acestor telefoane (personal am folosit composer-ul de melodii din acel telefon și-mi cream orice melodie doream - fiind în domeniu), însă așa se întâmplă când lipsa de viziune a unei companii o ține pe loc sau, mai grav, o trage înapoi (un exemplu extrem de similar se petrece acum în industria muzicală cu cei de la KORG - de când a murit proprietarul și au rămas fiii acestuia să conducă pe mai departe, avem parte de un regres total de la o companie care a avut un progres remarcabil în ultimele decenii din acest domeniu). 

Ce va urma? Eu zic că, chiar dacă Apple se răzună pe europeni neincluzându-le (încă) inteligența artificială în iOS 18, celelalte brand-uri vor plusa pe acest segment, orice utilizator de telefon dorind să-și ușureze task-urile și viața de zi cu zi, așa că...eu aici zic că va fi "pâine de mâncat'. 

Că va fi bine sau va fi rău...rămâne de văzut! 🙂 

Cheers!

kpeter06
Explorator

Imi amintesc de vremurile in liceu cand toti aveam telefoane diferite care reprezenta stilul fiecaruia. Acuma toti avem telefoane la fel (ca aspect cel putin adica un ecran mare de 6+ inch si aia e).

Am avut Siemens, Motorola, Nokia si inca cateva, nici nu mai retin... 

Printre telefoanele mai speciale, am avut un Motorola Z8 Ferrari (scuzati calitatea pozelor, a fost facuta cu ceva Nokia de 2MP).

DSCF8163.JPG

DSCF8165.JPG

Dar telefonul meu preferat din liceu a fost Nokia 6234, avea difuzoare stereo care bubuiau de numa, aveam cel mai tare telefon din clasa, asadar era treaba mea sa pun muzica in pauza, amintiri bune.

IMG_0211.JPG

IMG_0208.JPG

Pe langa astea imi amintesc cu drag si de telefoanele colegilor, eram beginner tech geeks, Sony Ericcson-uri in special cel cu CyberShot, Motorola RAZR, multe modele Nokia de diverse forme, Xpress Music, N95, N97, si cele cu Symbian si multe altele.

Si la sfarsit va las cu o poza de prin anii 2000 cu primele telefoane ale familiei si al meu 6234 intre ele. 

DSC00333.JPG

CO18
Junior entuziast

Cine avea Nokia 6234 era un norocos. Se auzea muzica extrem de tare în difuzoare. 

Gabubu
Angajat Orange

Eu personal am inceput cu Nokia C3-00, primul meu dumbphone cu Wi-Fi si tastatura QWERTY. Am folosit acel telefon ani buni cand eram in clasa a 3-a la scoala. A urmat dupa Nokia Lumia 520 in anul 2014, primul smartphone pe care l-am luat de la Orange pe numele tatalui meu (cine isi mai aminteste, era oferta de migrare de la PrePay la abonament, unde trebuia sa alegi dintre un Sony Experia si Nokia Lumia). Un super telefon pe vremea respectiva. Toate bune si frumoase, apareau probleme asa ca am fost nevoit sa imi iau un alt telefon (la liber data aceasta), asa ca mi-am luat Vonino Xylo X in 2016, primul smartphone cu Android 6.0 (care era din pacate plin de chinezarii pe el)... :)))

Dupa a urmat Samsung Galaxy A40 in 2019 pe care l-am folosit pana in 2023. Dupa ce am luat Bacalaureat-ul, si gasit loc de munca, mi-am luat primul telefon "pe banii mei", un Samsung Galaxy Note 10 refurbished de la flip.ro pe care il folosesc si in prezent. Mai tin minte ca mama mea avea numai Motorola si Nokia unde trebuia sa curat tastele cu spirt pentru a functiona. Amintiri frumoase si, chiar si amuzante cateodata. 😄

Din nefericire, eu fiind nascut in 2003, nu am prins momentul cand era Dialog, dar pot sa confirm ca tatal meu a fost in trecut, urmand sa aiba abonamentul Colibri de la Orange. Dar da, cam asta a fost istoricul meu cu telefoanele de cand eram mic pana in prezent. 🙂

Apreciez ca ai deschis acest topic si iti multumesc si eu!

Blue12
Senior

Toata lumea a avut telefoane antice, in timp ce eu am avut un Galaxy Pocket ca prim telefon

alterego
Cunoscător

Primul meu telefon a fost cu fise... aveam buzunarele pline de monede de 50 de bani sau mai știu eu cu cât funcționau... apoi au apărut cartelele cu credit Romtelecom... ce viață... 😀

CO18
Junior entuziast

Salutare! Foarte bun topicul. Îmi amintește de primul meu telefon, bătrânul Nokia 3310 pe care încă îl mai am. Apoi am avut un Motorola C115 cu ecran monocrom albastru ce era foarte cool, dar m-am întors la Nokia și am rămas fan până a apărut Apple. Primul smartphone a fost Nokia N73 cumpărat chiar de la Orange. Am iubit foarte mult acel telefon. Cel mai mult am tanjit după Nokia 3250 cu camera în partea de jos a telefonului și care se rotea 360 de grade. Eram pasionat de cele pentru gaming și se găseau greu. Acum, parca nu mai au smartphone-urile acel ceva cu care sa ne surprindă ca și design (poate pliabilele), dar tot nu aduc entuziasmul de alta dată oferit de Nokia și ceilalți competitori. Poate am rămas eu un nostalgic... 

Am avut doua telefoane comune: C115 (ca prim telefon mobil) si N73 (ca prim smart). Au mai fost si altele (nokia, motorola, blackberry, microsoft lumia, iphone si, actualmente, huawei).

sapte
Junior entuziast

Imi amintesc cu drag de primul meu telefon, il aveam de la parintii mei pentru ca eram mic, probabil clasele 2-3? Blackberry curve 8900. Ce vremuri 🙂

Blackberry in clasele primare? Nu te-ai incurcat... BB aveau un staif pentru partea de business. Si acum as lua unul daca as putea folosi aplicatiile zilnice.

sapte
Junior entuziast

Nu m-am incurcat, toata familia mea avea bb la vremea aceea :). Ulterior ne-a mutat taicamiu pe apple