anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

5 sfaturi pentru protejarea fotografiilor online

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

Rețelele sociale și mai ales Instagram pot fi niște “vitrine” excelente pentru milioane de utilizatori pentru că reprezintă un spațiu de expunere în care confidențialitatea și proprietatea intelectuală sunt adesea în pericol. Deși mai toate rețelele sociale oferă o serie de instrumente astfel încât să ne putem gestiona opțiunile de confidențialitate, acestă expunere poate fi o problemă reală mai ales pentru profesioniștii care doresc să-și și monetizeze munca.  

 

Vreți să vă protejați profilul astfel încât nimeni să nu vă poată “fura” fotografiile și să le utilizeze pe propriile pagini web? Iată câteva sfaturi simple pentru a vă proteja fotografiile online:

 

Adaugați pozelor un “watermark” (filigran) cu numele și logo-ul vostru și atunci când cineva va încearca să descarce sau să facă o captură de ecran îi va apărea și acest marcaj.

Operațiunea este foarte simplă. Puteți face acest lucru cu fiecare fotografie în parte în Photoshop sau pentru un set de fotografii în Adobe Lightroom. Sau puteți folosi platforme online, de exemplu watermarkly.com

 

Nu partajați niciodată fișiere de înaltă rezoluție

Dacă cineva “pune mâna” pe fișierul nostru de înaltă rezoluție, poate face cam ce vrea cu el. În plus, este și mai dificil să dovedim că noi suntem “fotograful original”.

Recomandarea specialiștilor este să nu încărcăm fotografii la mai mult de 1600 px online, fiind suficient pentru a oferi celorlalți o experiență bună de vizualizare a imaginii, dar nu suficient de bună pentru imprimare.

 

Comprimați fotografiile pe care le încărcați

În Photoshop, mergeți în meniul „Fișier/  Export”. Puteți selecta „Salvare pentru Web” și puteți exporta confortabil o fotografie la o calitate JPEG de 60%. Va arata foarte bine și veți putea vedea în previzualizare că nu este diferență prea mare între aceasta și 90%. 

 

Folosiți un cont privat

Acest lucru se poate configura din opțiunile de confidențialitate Instagram și care, odată activat, va însemna că doar urmăritorii voștri au acces la conținut.

 

Încărcați fotografiile pe un blog personal și nu pe un site de socializare

Riscul este mai mic deoarece fotografiile nu se află într-un grup foarte mare de membri.

 

Bineînțeles, aceste metode nu garantează combaterea furtului de imagini online, dar minimizează acest risc și, mai mult decât atât, îngreunează treaba “hoțului” care va trebui să muncească mai mult pentru a fura o fotografie 🙂

 

Eu nu fac nimic în mod special pentru că nu postez fotografii profesionale și în ultima perioada nici nu prea am mai postat, destul de rar 🙂 Însă fratele meu, de exemplu, folosește watermark și fotografiile sunt comprimate.

Voi cum vă protejați conținutul? Ați avut experiențe de furt de imagini online?

5 Răspunsuri 5

Vio73
#StarMember & 2024 Problem Solver
Nici eu nu prea postez fotografii de niciun fel, dar mi se par foarte bune sfaturile. Mulțumim!

delfinas
#StarMember
Miha, multumim pt ponturi!!! Eu mai postez pe FB si Instagram, dar nu securizez pozele, poate sa le ia oricine, nu ma deranjeaza, nu sunt intime, nu sunt selfie-uri , nu sunt profi. Chiar m-as bucura daca cineva ar "fura" din pozele mele, inseamna ca sunt apreciate. Unii au poze slabe, dar pun watermark cat juma' de poza si pe subiectul fotografiat, de frica, de parca i-ar fura careva "capodopera"! Penibil...

Viocat
Senior certificat
Din pacate ai mentionat doar aplicatii cu licente destul de scumpe pentru protejare. Nu le-am mai folosit de mult, dar daca deschizi poza cu aceeasi aplicatie, inainte era de ajuns pentru a reface setarea si poza sa fie deblocata.

MihaelaA
Community Manager
Community Manager

@Vio73 @delfinas cu plăcere!

@Viocat da, Photoshop și Lightroom sunt cu plată, însă pasionații de fotografie și de editare foto de obicei deja le au instalate pe calculatoarele lor. Dacă deschizi ulterior poza cu aceste aplicații nu poți scoate watermark-ul sau să faci calitatea mai bună dacă deja a fost salvată pentru web. Poți modifica doar dacă fotografia a fost salvată în format editabil, însă pentru a urca în online este nevoie să fie de cele mai multe ori format jpg sau jpeg, ceea ce împiedică modificări ulterioare.

Am mai menționat watermarkly.com care este gratuit pentru a pune watermark pe poze și pentru a comprima recomand compressor.io care este tot gratuit. 

Ionel_1973
Începător
Furturi de identitate sunt mereu, dar dacă ești atent și nu ești curios la tot ce zboară pe Fb. Insta. Teleg. Atunci totul e ok...