la 25-03-2022 01:40 PM
Noile tehnologii reprezintă un mare progres și ne ușurează foarte mult viața, dar trebuie să stabilim o relație sănătoasă cu ele.
Povesteam aici despre dependența de smartphone și cum ne-a influențat ea în pandemie. Am aflat recent că se poate și mult mai rău 😞
Cine nu și-a uitat vreodată telefonul mobil acasă sau în mașină sau a rămas fără baterie și a suferit o oarecare anxietate în acel moment? Într-o societate hiperconectată ca cea în care trăim, aceste dispozitive inteligente au devenit necesare și ne însoțesc peste tot pe unde mergem. Studiile spun că dacă dependența de mobil este foarte mare atunci am putea suferi de „nomofobie”.
Ce este „nomofobia”?
Nomofobia a fost declarat cuvântul anului 2018. Este un termen inventat de un britanic în urmă cu 10 ani și este de fapt un acronim pentru expresia „no-mobile-phone phobia”.
În contextual actual, ca orice fobie, această afecțiune se poate traduce printr-o teamă irațională de a fi fără telefon mobil sau de a nu avea acces la Internet.
Simptomele și consecințele nomofobiei
Psihologii recunosc o serie de tipare comune la persoanele afectate: se uită constant la mobil pentru a vedea dacă au primit vreun mesaj, sacrifică ore de somn pentru a rămâne activi pe rețelele de socializare, caută mereu o priză pentru a încărca bateria telefonului, evită să meargă în locuri unde știu că nu există acoperire și nu opresc mobilul în niciun moment.
Dacă nu pot utiliza instantaneu telefonul pot prezenta simptome precum anxietate, nervozitate, stres crescut, ritm cardiac rapid, dureri de cap sau de stomac și chiar atacuri de panică.
Se spune că această dependență ridicată poate determina inclusiv modificarea rutinelor (întârzie somnul sau mănâncă mai repede pentru a “sta pe telefon”), schimbări de comportament (sunt mai iritabili) și deficiențe în concentrare și atenție, ceea ce poate afecta performanța profesională și / sau academică.
În ceea ce privește socializarea, aceste persoane ajung să se izoleze, renunțând la anumite obiceiuri precum întâlnirea cu prietenii sau conversația cu familia, ceea ce poate duce la pierderea relațiilor interpersonale și la dificultatea de a stabili noi legături afective. În cazurile mai fericite, chiar dacă ies în oraș cu prietenii, stau cu ochii în telefon în loc să comunice cu cei din fața lor. În consecință, se pot confrunta cu sentimente de tristețe, vinovăție și frustrare.
Cum se poate combate această tulburare?
Această dependență poate afecta persoane de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul adolescenților, nativi digitali.
Potrivit experților, unii oameni sunt mai vulnerabili decât alții.
Pentru a preveni ca această problemă să ne afecteze bunăstarea fizică și psihică, psihologii ne sfătuiesc în primul rând să fim conștienți de ea, să ne-o asumăm, și apoi să reducem progresiv expunerea la telefoanele mobile. Nu este vorba despre a nu le mai folosi deloc, ci de a le folosi rațional. În același timp ne recomandă efectuarea de activități benefice pentru a scăpa din această „închisoare” a lumii virtuale: ieșiri / plimbări în aer liber, întâlniri cu alți oameni, sport, evenimente culturale etc.
În cazul minorilor, părinții joacă un rol fundamental, în primul rând prin puterea exemplului, și apoi prin stabilirea unor intervale de timp și a unor reguli clare și ferme de expunere a copiilor la Internet.
O parte din experți neagă însă existența nomofobiei pentru că nu are încă niciun suport științific.
Voi ce părere aveți despre acest subiect? Credeți că este sau nu un pericol, mai ales în rândul tinerilor?
la 25-03-2022 02:18 PM
la 25-03-2022 02:30 PM
la 25-03-2022 02:38 PM
la 25-03-2022 03:07 PM
la 27-03-2022 11:21 PM
la 28-03-2022 03:18 PM
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor