anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Despre „nomofobie” - suntem dependenți de telefoanele mobile?

MihaelaC
Community Manager
Community Manager

Noile tehnologii reprezintă un mare progres și ne ușurează foarte mult viața, dar trebuie să stabilim o relație sănătoasă cu ele.

Povesteam aici despre dependența de smartphone și cum ne-a influențat ea în pandemie. Am aflat recent că se poate și mult mai rău 😞

 

Cine nu și-a uitat vreodată telefonul mobil acasă sau în mașină sau a rămas fără baterie și a suferit o oarecare anxietate în acel moment? Într-o societate hiperconectată ca cea în care trăim, aceste dispozitive inteligente au devenit necesare și ne însoțesc peste tot pe unde mergem. Studiile spun că dacă dependența de mobil este foarte mare atunci am putea suferi de „nomofobie”. 

 

Ce este „nomofobia”?

 

Nomofobia a fost declarat cuvântul anului 2018. Este un termen inventat de un britanic în urmă cu 10 ani și este de fapt un acronim pentru expresia „no-mobile-phone phobia”.

În contextual actual, ca orice fobie, această afecțiune se poate traduce printr-o teamă irațională de a fi fără telefon mobil sau de a nu avea acces la Internet.

 

Simptomele și consecințele nomofobiei

 

Psihologii recunosc o serie de tipare comune la persoanele afectate: se uită constant la mobil pentru a vedea dacă au primit vreun mesaj, sacrifică ore de somn pentru a rămâne activi pe rețelele de socializare, caută mereu o priză pentru a încărca bateria telefonului, evită să meargă în locuri unde știu că nu există acoperire și nu opresc mobilul în niciun moment.

Dacă nu pot utiliza instantaneu telefonul pot prezenta simptome precum anxietate, nervozitate, stres crescut, ritm cardiac rapid, dureri de cap sau de stomac și chiar atacuri de panică.

Se spune că această dependență ridicată poate determina inclusiv modificarea rutinelor (întârzie somnul sau mănâncă mai repede pentru a “sta pe telefon”), schimbări de comportament (sunt mai iritabili) și deficiențe în concentrare și atenție, ceea ce poate afecta performanța profesională și / sau academică.

În ceea ce privește socializarea, aceste persoane ajung să se izoleze, renunțând la anumite obiceiuri precum întâlnirea cu prietenii sau conversația cu familia, ceea ce poate duce la pierderea relațiilor interpersonale și la dificultatea de a stabili noi legături afective. În cazurile mai fericite, chiar dacă ies în oraș cu prietenii, stau cu ochii în telefon în loc să comunice cu cei din fața lor. În consecință, se pot confrunta cu sentimente de tristețe, vinovăție și frustrare.

 

Cum se poate combate această tulburare?

 

Această dependență poate afecta persoane de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul adolescenților, nativi digitali.

Potrivit experților, unii oameni sunt mai vulnerabili decât alții.

Pentru a preveni ca această problemă să ne afecteze bunăstarea fizică și psihică, psihologii ne sfătuiesc în primul rând să fim conștienți de ea, să ne-o asumăm, și apoi să reducem progresiv expunerea la telefoanele mobile. Nu este vorba despre a nu le mai folosi deloc, ci de a le folosi rațional. În același timp ne recomandă efectuarea de activități benefice pentru a scăpa din această „închisoare” a lumii virtuale: ieșiri / plimbări în aer liber, întâlniri cu alți oameni, sport, evenimente culturale etc.

În cazul minorilor, părinții joacă un rol fundamental, în primul rând prin puterea exemplului, și apoi prin stabilirea unor intervale de timp și a unor reguli clare și ferme de expunere a copiilor la Internet.

 

O parte din experți neagă însă existența nomofobiei pentru că nu are încă niciun suport științific.

Voi ce părere aveți despre acest subiect? Credeți că este sau nu un pericol, mai ales în rândul tinerilor?

6 Răspunsuri 6

mihai_13
Maestru
Eu unu nu am aceasta "problema" dar 60 % dintre prieteni mei au o problema cu "lipsa telefonului sau lipsa semnal sau bateria este la 20% daca mi se inchide telefonul" ;))) eu sunt de moda veche calculatorul pe primul loc telefonul doar pentru vorbit (in general)

Vio73
#StarMember
Folosesc telefonul mobil atât cât pot și este necesar, iar dacă am alte treburi, renunț temporar la el. Știi destui care sunt ,, nedespărțiți" de acest gadget.

Jay
Campion certificat
Ca orice nedependent, mi-e greu sa înțeleg dependentii.. singura dependenta pe care o înțeleg eu este cea pentru dulciuri.. În mare parte, cred ca fiecare este principalul vinovat pentru dependentele proprii, iar adulții sunt parțial vinovați pentru dependențele tinerilor.. cealaltă parte de vina pentru dependențele tinerilor, revine societății, deci altor adulți, cu diverse interese.

Pololică
#StarMember
O data cu mutarea aplicatiilor de pe PC/Laptop catre telefon, era oarecum de asteptat ca telefonul inteligent sa devina o extensie ai mainii. O parte din "vina" o au si operatorii, prin oferirea de muuuuuuuuullllllt internet (atat cantitativ, cat si ca viteza) la preturi din ce in ce mai mici. Vremurile in care telefonul era doar un telefon, au trecut de mult. Nu contesta nimeni faptul ca ne usureaza viata (nu mai depind de calculator sa verific o adresa, nu mai stau la coada sa platesc facturile, nu mai car aparatul foto dupa mine si sincronizarea online ma ajuta sa nu pierd din amintiri, etc), dar deja incepe sa ne acapareze prea mult.

Viocat
Senior certificat
Din pacate pentru tineri o influenta nefasta a avut si perioada de studii online din ultimii ani. Chiar daca s-a revenit la cursurile fizice obisnuinta folosirii tehnologiei a ramas. Vom vedea mai tarziu efectele pe termen lung

Anca07
#StarMember
Am reusit sa nu ma atasez de lucruri, si mai ales de telefon. El exista in viata noastra pentru a ne ajuta nu pentru a ne incurca. Da, pentru copiii ce au acum varste intre 10-18 ani, din pacate, telefoanele mobile au devenit un moft si un motiv pentru care iau note de 10 la scoala sau cel putin se straduiesc. In grupul meu de prieteni nu apuca pe nimeni panica daca ramane fara telefon:) insa, daca se intampla unuia dintre copiii lor, cu siguranta trebuie sa mearga acasa de urgenta, sau sa gasim un loc unde sa isi poata incarca bateria telefonului. Nu m-am intors din drum pentru un telefon acasa decat daca trebuia sa iau legatura cu cineva in urmatoarele momente din acea zi, altfel, a ramas acasa, nu m-a deranjat, din contra:) obisnuiesc cand ies cu familia/ prietenii intr-o vacanta, sa il pun pe modul avion pentru a putea face poze, sau daca sunt plecata din tara, sa inchid datele mobile:) e foarte fain sa te simti putin liber:) zi cu soare tuturor!